İçeriğe atla

Karataş, Konak

Koordinatlar: 38°24′00″N 27°06′00″E / 38.400°K 27.100°D / 38.400; 27.100
1900 yıllarında Karataş semtinin görünümü

Karataş İzmir ilinin Konak ilçesinde yer alan bir semttir. Rumca eski adı Melantia olarak geçmektedir.[1] İzmir'in yönetsel, sanatsal, kültürel ve ticari açıdan en önemli ilçesi olan Konak'a bağlıdır. İzmir'in önemli tarihi yapılarından biri olan Tarihi Asansör Karataş semtinde yer almaktadır. Karataş tarihsel olarak Musevilerin İzmir'de yoğun olarak yaşadığı bir semtti. Karataş Musevi Hastanesi ve 1907 yılında inşa edilen tarihi Beth İsrael Sinagogu da Karataş semtinde bulunmaktadır.

Resim galerisi

Kaynakça

  • Daniel Goffman (2000). İzmir and the Levantine world (1550-1650). ISBN 0-295-96932-6. University of Washington Press.
  • Avram Galante. Histoire des Juifs de Turquie.
  1. ^ "Nişanyan Yeradları". nisanyanmap.com (İngilizce). 19 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2023. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konak, İzmir</span> İzmirin ilçesi

Konak, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde İzmir Körfezi, kuzeydoğusunda Bayraklı, doğusunda Bornova, güneyinde Buca ve Karabağlar, batısında Balçova ilçeleri bulunmaktadır.

Hatay, İzmir ilinin Konak ve Karabağlar ilçelerinin ortak semtlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Neve Şalom Sinagogu</span>

Neve Şalom Sinagogu, İstanbul'un Karaköy semtinde bulunan bir sinagogdur. Pazar, 25 Mart 1951'de açılan dönemin Türkiye Hahambaşı Rav. Rafael David Saban'ın katılımı ile yapıldı. İstanbul'daki sinagogların en büyüğü olan Neve Şalom Sinagogu ise yapılması için 1949'da yıkılan Birinci Karma Yahudi İlkokulu tören salonundan dönüştürülerek inşa edilmiştir. Mimarları Türk Musevileri Elyo Ventura ve Bernar Motola'ydı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki sinagoglar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul'daki sinagoglar, ilk olarak Bizans döneminde şehre gelen Musevilerin dinî gereksinimleri için kurdukları ibadethanelerdir. Kayıtlarda, İstanbul'da ilk sinagoğun MS 318 yılında, bakırcılıkla uğraşan Musevilerin yoğun olarak yaşadığı Halkopratia semtinde inşa edildiği geçmektedir. Bu sinagog, II. Theodosius döneminde kiliseye çevrilse de, şehrin çeşitli noktalarında sinagoglar her dönemde varlığını sürdürmüştür. İstanbul'un 1453 yılında Türkler tarafından ele geçirilmesinin ardından da, Museviler İstanbul'daki varlıklarını sürdürmüşlerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1492 yılında İspanya'dan sürgün edilen Musevilere sığınma hakkı vermesiyle, Osmanlı topraklarındaki Musevi nüfusu büyük oranda artmıştır. Türkiye'de cumhuriyet ilan edildikten sonra, ülkenin dört bir yanındaki pek çok Musevi, İstanbul'a yerleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî Asansör</span> İzmir, Türkiyede bir asansör

Tarihî Asansör, İzmir'de bulunan tarihsel bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gündoğdu Meydanı</span> İzmir, Türkiyede bir meydan

Gündoğdu Meydanı, İzmir'in Konak ilçesinin Alsancak semtinde yer alan bir meydandır. Şehirdeki birçok organizasyon, konser, miting ve kutlama burada gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Kemeraltı</span> İzmir, Türkiyede tarihî bir çarşı

Kemeraltı, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Konak ilçesindeki Mezarlıkbaşı semtinden başlayarak Konak Meydanı'na kadar ulaşan ve ticari faaliyetlerin yoğun şekilde yaşandığı semt ve çarşıdır. Fevzipaşa Caddesi ve Eşrefpaşa Caddesi çarşının kara sınırlarını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Eşrefpaşa, Konak</span>

Eşrefpaşa, İzmir ilinin Konak ilçesinde bulunan tarihi semt.

<span class="mw-page-title-main">Bet İsrael Sinagogu (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir sinagog

Bet İsrael Sinagogu, İzmir'in Karataş semtinde bulunan bir sinagog. Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan sinagog 1907 yılında ibadete açıldı.

Çıksalın Sinagogu, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan bir sinagogtu. Geçmişte Musevilerin yoğun olarak yaşadığı Çıksalın semtinde bulunan sinagog, 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir. Çıksalın Sinagogu, Hasköy Musevi Mezarlığı'na en yakın sinagog idi.

Neve Şalom Sinagogu Vakfı, Türkiye'de faaliyet gösteren cemaat vakfı. Merkezi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bulunmaktadır. Vakfa bağlı 5 sinagog, 6 mezarlık vardır. Vakfın yönetimindeki sinagoglar şunlardır:

Karataş Yahudi Hastanesi ya da Karataş Musevi Hastanesi, 1827 yılında İzmir'in Konak ilçesinin Karataş semtinde Türk Yahudileri tarafından kurulan bir özel hastanedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sinagogu</span> Ankarada bir sinagog

Ankara Sinagogu ya da Ankara Musevi Sinagogu, Ankara'da ibadete açık bir sinagogdur. Yaklaşık 750 yıldır kullanımda olan sinagog Ankara'da tek Musevi sinagogu olma özelliği de göstermektedir. Anafartalar caddesindeki sinagog yüksek avlu duvarları içinde tek katlı ve taştan yapılmıştır. Avluya bakan pencereler yuvarlak kemerli ve oldukça büyüktür. Pencerelerin orta yerinde üstü sivri kemerle son bulan yuvarlak kemerin önüne rüzgarlık yapılmış, buradan binaya giriş sağlanmıştır. Yine avluda duvar üzerinde mermerden üzerinde İbranice yazılar bulunan bir çeşme bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı iç kısımda, ortada iki basamakla yükseltilmiş kenarı ahşap korkuluklu, altıgen bir set üzerinde kürsü bulunmaktadır. Kürsünün üç tarafında ahşap sıralar bulunmaktadır. Kürsünün karşısına gelen yerde, ortada dört sütuna oturan ve üzerinde süslemeler bulunan baldaken yer almaktadır. Oldukça süslü olan tavanın orta yerinde kürsü üzerine gelen yerde, iç içe geçen altıgen kasetli tavan göbeği vardır. Üzeri oluklu kiremitli çatı ile örtülüdür. Yapı 14 Ekim 1972 tarihinde 1. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.

Hilal ya da eski adıyla İstavroz, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Tepecik semtinin içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Anı Evi</span>

Avrasya Anı Evi, İzmir'in Karataş semtinde bulunan bir müzedir.

Ankara'da din; gündelik yaşamda hatrı sayılır bir yer kaplamaktadır. Ankara gerek tarihî bağlar gerek de günümüz toplumunun hoşgörüsü sayesinde birçok İbrahimî dinin bir arada yaşayabildiği ve varlığını devam ettirebildiği bir şehirdir. Kentte aynı anda hem cami hem kilise hem de sinagog bulunması da bunun en büyük kanıtlarından bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Altıntaş, Konak</span>

Altıntaş, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle ismini Kurtuluş Savaşı'nda büyük yararlılıklar göstermiş ve savaşta iki oğlunu kaybetmiş İzmirli Gazi Ayşe Altıntaş'tan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros, Konak</span>

Barbaros, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Karataş semtinde yer alan mahalle, güneyde Halil Rifatpaşa Caddesi ve kuzeyde İzmir Körfezi arasında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Reis, Konak</span>

Turgut Reis, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karataş (İzmir Tramvayı)</span> İzmir tramvayı istasyonu

Karataş Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T2 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 24 Mart 2018'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Konak'ın Turgut Reis Mahallesi'nde Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde yer almaktadır.