İçeriğe atla

Karasu Çayı (Iğdır)

Karasu Çayı

Karasu Çayı, Iğdır ilinde, Ağrı Dağı'nın doğu eteklerinden doğan ve Aras Nehri'nin kolu olan akarsu. Debisi 5 m³/sn, uzunluğu 10,5 km'dir.[1] Bir kanal görünümündeki akarsuda genişlik ortalama 3 m, derinlik yer yer 3–4 m, ortalama 1,5 m'dir.[2]

Iğdır, Bulakbaşı köyü kaynaklarından doğar.[3] Ağrı Dağının doğu eteklerini takip ederek GB'ya akar, Aralık ilçesi sınırlarında Aras Nehri'ne dökülür. Akarsu boyunca yer yer su göllenmeleri oluşur. Bu alanlar yaban hayatı açısından önemlidir. Bir Güney Amerika su memelisi olan Koypu Karasu Çayı ve Aras Nehri'nde yaşamaktadır.[4]

Karasu Çayı'nı besleyen Bulakbaşı, Gürgöre ve Yazlık köylerindeki kaynaklar, Ağrı Dağı eteğinde bazalt-alüvyon kontağından çıkar. Debileri yüksektir, pH'ı 7,4-8,2, orta sertlikte, az sodyumlu, orta tuzludur.[1] Çayın suları kaynağında tuzlu değilken çorak Iğdır topraklarında ilerledikçe tuz oranı yükselmektedir.[2]

Aras ile Karasu Çayı arasında kalan arazi Dil Ovası adı verilen Türkiye'nin en doğu sınırıdır.

Kaynakça

  1. ^ a b ATABEY, Dr. Eşref. "IĞDIR İLİ SU KAYNAKLARI-POTANSİYELİ VE KALİTESİ" (PDF). 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2018. 
  2. ^ a b AKYURT, İhsan. "IĞDIR OVASI KARASU ÇAYINDA YAŞAYAN YAYIN BALIKLARIN (Silurus glanis L.) BÎYO-EKOLOJİSİ VE EKONOMİK DEĞER TAŞIYAN BAZI VERİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA" (PDF). giresun.edu.tr. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Kasım 2018. 
  3. ^ "Karasu Çayı". igdir.bel.tr. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2018. 
  4. ^ "Su maymunları Ağrı Dağı'nın eteklerine yerleşti". ntv.com.tr. 18 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Nehri</span> Türkiyenin Karadeniz bölgesinde bir ırmak

Sakarya Nehri Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra Türkiye'nin üçüncü en uzun, Kuzeybatı Anadolu'nun ise en büyük akarsuyudur. Nehir, ismini Yunan Mitolojisi'ndeki nehir tanrısı Sangarius'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karakoyunlu, Iğdır</span> Iğdır ilinin ilçesi

Karakoyunlu, Iğdır ilinin nüfus bakımından en küçük ilçesidir. Ayrıca tarihte Karakoyunlular adıyla hüküm sürmüş bir devlet de vardır.

Karasu, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Osmaniye ilinin Düziçi ilçesi Düldül Dağı eteklerinden doğup Aslantaş Barajı ve böylece Ceyhan Nehri'ne dökülen bir çaydır. Sabun Çayı, Düziçi Ovasının büyük bir bölümünü sulamaktadır. Oldukça temiz olan bu suda balık bulunmakta ve çevresinde bol miktarda piknik yapılmaktadır. Su çok temiz kaynaklardan beslenmekte ve Düziçi Ovasının büyük bir bölümünü sulamaktadır. Ama bu sulama yetersiz kalmakta Üreticiler ürünlerini zamanında ve yeterince sulayamadıkları için ekili dikili alanlar her geçen yıl biraz daha azalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Koypu</span>

Koypu, , anavatanı Güney Amerika olan ve kürkü için diğer kıtalarda çiftliklerde yetiştirilen bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Köprüçay</span> Akdeniz Bölgesinde nehir

Köprüçay, eskiden Eurimedon, Isparta Sütçüler yakınlarında Toros dağlarından doğan, dar ve derin kanyonlardan geçerek Serik yakınlarında Akdeniz'e dökülün akarsu. Antik zamanlarda adı Eurymedon'dur. Köprü Çayı'n; havza alanı 2.357 km2, yıllık debisi 3065 hm³, uzunluğu 178 km, ağız yüksekliği 0 m (Akdeniz), kaynak rakımı 2.151 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Arpaçay (akarsu)</span> Ermenistan ve Türkiyede bir nehir

Arpaçay veya Ahuryan Türkiye-Ermenistan sınırını oluşturan, Arpa Gölü'nden doğan, Aras nehrinin önemli kolu olan akarsu. Toplam 186 km uzunlukta ve 9.500 km² yağış havzasına sahiptir. Türkiye tarafında 5.437 km² büyüklüğündeki alanın sularını boşaltır. Karahan, Telek Suyu ve Kars Çayı önemli kollarıdır. Debisi 39.412 m³/sn'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ceylanlı, Kırıkhan</span> Kırıkhan, Hatay, Türkiyede mahalle

Ceylanlı, Hatay ilinin Kırıkhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Afrin Çayı</span> Çay

Afrin Çayı, Kilis'in kuzeyinden doğar, Suriye'ye geçer, Hatay'dan yeniden Türkiye topraklarına giren akarsu. Kilis'in batı kısmının sularını Akdeniz'e boşaltır.

<span class="mw-page-title-main">Anamur Çayı</span> Mersinde akarsu

Anamur Çayı , Mersin ili, Anamur ilçesinde bulunan akarsu. Toros Dağları'ndan yeraltı akarsuyu olarak doğar, 35 km sonra Anamur merkezden Akdeniz'e dökülür.

Van Gölü Kapalı Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusunda, Van Gölü'ne sularını döken akarsuların oluşturduğu kapalı havza.

Karasu Çayı, Kahramanmaraş topraklarından doğan, Amik Ovasında, Asi Nehri ile birleşen akarsu.

<span class="mw-page-title-main">Göksun Çayı</span> Ceyhan Nehrinin kolu

Göksun Çayı, Kahramanmaraş ili sınırlarındaki akarsu. Ceyhan Nehri'nin koludur. Göksun'un kuzeyinden gelen Mehmetbey karstik kaynağının oluşturduğu Törbüzek Deresi ile Binboğa Dağları'ndan doğan Kömürsuyu Deresi birleşmesiyle oluşur. Uzunluğu 115 km olan çay Yazıdere köyü yakınlarında Ceyhan Nehri'ne dökülür.

Madra Çayı, Madra Dağı eteklerinden doğup, Kuzey Ege sularına dökülen akarsu. Balıkesir ile İzmir sınırlarında, Madra Dağı kütlesi üzerinde bulunur. Dağın GB eteklerinden doğduktan kuş uçumu 45 km sonra Altınova sınırlarında, Ege Denizi'ne dökülür. Çay üzerinde 79 m yüksekliğinde, içme ve kullanma suyu temin edilen Madra Barajı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Havzası</span>

Sakarya Havzası, Türkiye'nin kuzeybatısında, 58 160 km2 ile ülkenin %7'sinin sularının toplayan bir akarsu havzasıdır. Akarçay, Susurluk, Konya, Batı Karadeniz ve Kızılırmak havzaları ile çevrilidir. Türkiye'nin 25 hidrolojik havzasından biridir. 37°96′ 41°20′ K paralelleri ve 29°26′ 33°24′ D meridyenleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Çimen Dağları</span>

Çimen Dağları, Erzincan merkezin kuzeybatısında, Doğu Karadeniz Dağlarının ikinci sırası üzerindeki dağ. Çimen Dağları, Akdağ üzerinde 2710 m yüksekliğe sahiptir.

Karasu Çayı, Bozüyük'den doğup, Vezirhan'da Sakarya Nehri'ne karışan bir akarsudur. 65 km uzunluğunda olan çayın yıllık ortalama debisi 1,4 m³/s'dir. Bursa'da akarsu üzerine Babasultan Barajı kurulmuştur. Sulama amaçlı yapılan baraj 45 m yükseklik, 15,8 hm³ su hacmine sahiptir. Karasu Çayı, Bozüyük'ün Bozalan köyü çevresinden doğar. Dikilitaş Deresi'ni Bozüyükten alır, demiryolunu izleyerek ilerler. Sorgun Deresini Pazaryeri ilçesinden alır, batısından Selöz Deresi, Hamsu Deresi ve Bekdemir Deresi'ni alır. Kızıldamlar Çayı doğusundan katılır.

Karasu Çayı (Aşağımülk), Gaziantep ili, Araban ilçesi güneyinden geçen, Fırat Nehri'nin küçük kollarından bir akarsu. Gaziantep'in kuzeyinin sularını toplar. Üzerinde sulama amaçlı Ardıl Barajı bulunur. Araban sınırlarında Roma İmparatoru adına yapılmış tarihi Septimius Severus Köprüsü harabeleri bulunur. Debisi 36 hm³/yıl, 4,22 m³/sn' dir.

Sarısu, Doğubayazıt'tan doğan, Türkiye'den İran topraklarına geçen, sınıraşan akarsu.

<span class="mw-page-title-main">Doğubayazıt Sazlığı</span> Doğubayazıtta bir sulak alan

Doğubayazıt Sazlığı, Ağrı ili sınırlarında bulunan sulak alandır. Doğubayazıt çöküntü havzasında yer alan sulak alanda göller, ıslak çayırlar ve sazlıklar yer alır. Ortalama yükselti 1520 m, alanı 8750 km2'dir.