İçeriğe atla

Karargâh

Askeri terminolojide karargâh veya karargah, silahlı kuvvetler ile ilişkili herhangi bir birlik ya da kurumun, kumandan ile yardımcı şube ve bölümlerinden oluşan, askeri emir-komuta zincirine tabi organize kuruluşa denir. Alternatif olarak ordu mensuplarının sürekli veya geçici olarak konakladığı yer anlamına da gelen karargâh sözcüğünün kökleri Arapça ve Farsçadan gelmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ulusu</span> 18. Türkiye başbakanı

Saim Bülent Ulusu Türk asker ve siyasetçi. 18. Türkiye Başbakanı ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Memduh Tağmaç</span> 14. TSK Genelkurmay Başkanı

Memduh Tağmaç Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 14. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Mengüç</span> 9. TSK Genelkurmay Başkanı

İbrahim Feyzi Mengüç Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 9. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Salih Omurtak</span> 4. TSK Genelkurmay Başkanı

Mehmet Salih Omurtak, Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 4. Genelkurmay Başkanı'dır.

Refik Hamit Tulga Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Bölük (askerî birim)</span>

Bölük, idari bakımdan tam bir birim oluşturan en küçük askeri birimdir. Bölükler, bir bölük karargâhı ve en az iki takımdan oluşur. Koşullara ve ihtiyaçlara göre değişmekle beraber çoğu kez en az 100 askerden oluşan bir askerî birliktir. Komutanı Binbaşı, Yüzbaşı ya da Kıdemli Üsteğmen'dir.

Atilla Ateş Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Kolordu</span> Askerî birlik türü

Kolordu, 3-4 tümen'den oluşan askerî birim. Kolordular birleşerek ordu'yu oluştururlar ve Korgeneral tarafından yönetilirler. Bünyesinde yaklaşık 40.000 asker barındırır. Bölge savunmasında etkilidir ve kolordu olarak çok seyrek operasyon yaparlar. Genellikle ordu karargahından gelen emirle tümenleri görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">Garnizon</span>

İçinde ve civarında yerleşmiş kıta, kışla, karargâh, askerî kasaba, askerî birlik, askerî lise, harp akademisi veya askeri kurum bulunan meskûn yer­lere gar­nizon denilir. Garnizon komutanlıklarının sorumluluk alanına göre ve genellikle sınırları kent ya da belediye sınırlarıyla saptanan bölgelerdir.
Garnizon sözcüğü Türkçeye Fransızcadan girmiştir, savunma amaçlı olarak bir kente veya kaleye yerleştirilen askerî birlik anlamındadır.
Garnizon genellikle bir şehir, kasaba, kale, gemi veya başka türlerde olabilir. "Garnizon kasabası", yakınında askerî üs olan herhangi bir kasaba için ortak bir ifadedir. Terim şimdi genellikle bir askerî üs veya müstahkem askeri karargâh oluşturan belirli tesisler için geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Silahlı Kuvvetleri</span> Rusya Federasyonunun askerî gücü

Rusya Silahlı Kuvvetleri, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri olarak da bilinen Rus Silahlı Kuvvetleri, Rusya'nın ordusudur. Aktif personel açısından dünyanın beşinci büyük askeri gücüdür ve 1.15 milyon aktif personel ile en az iki milyon yedek personelden oluşmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) göre, Rusya 2026 yılına kadar aktif personel gücünü 1.5 milyona çıkarmayı planlamaktadır ve bu, onu Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın üçüncü büyük askeri gücü yapacaktır. Ülkenin Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava-Uzay Kuvvetleri olmak üzere üç ana hizmet kolunun yanı sıra Stratejik Roket Kuvvetleri ve Hava İndirme Kuvvetleri adında iki bağımsız hizmet koluna sahiptir. 2013 yılında kurulan Özel Harekat Kuvvetleri Komutanlığı, muhtemelen 2022 yılında ilave destek personeliyle birlikte 1,000 kişilik bir güce ulaşacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Müfit Özdeş</span> Türk asker ve siyasetçi

Lütfi Müfit Özdeş, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İran Silahlı Kuvvetleri</span> İran İslam Cumhuriyetinin askerî gücü

İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, İran'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. İran Ordusu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve İran Kolluk Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzadebaşı Baskını</span>

Şehzadebaşı Baskını, 16 Mart 1920 sabahı saat 05.45’e karşı İstanbul’da bir İngiliz müfrezesinin Şehzadebaşı'nda 10. Kafkas Tümeni ve Mızıka Takımının koğuş olarak kullandığı binaya aniden girerek, yataklarında uyuyan Türk askerlerinin üzerine ateş açması olayıdır.

Oktar Ataman Türk asker. Eski 3. Ordu Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Kure</span>

Kure, Japonya'nın Hiroşima prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir Seto İç Denizi kıyısında Hiroşima'nın 20 km güneydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 352,80 km² olan şehrin nüfusu 1 Mayıs 2015 tarihi itibarı ile 228.030'dur.

Theodor von Dufving Theoderich Heinrich August Wilhelm von Dufving, II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ın bir Alman subayı idi. Mayıs 1945'te Adolf Hitler'in ölümünden kısa süre sonra Führerbunker'den çıkan son Almanlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

Ankara Okulu, Kore Savaşı yıllarında Birleşmiş Milletler misyonu ile Güney Kore'ye giden Türk askerleri tarafından hizmete açılan okul. 1950'de Birinci Kore Türk Tugayı'nda görevli Astsubay Başçavuş Hüseyin Dinçtürk ve askerlerinin Seul’e 70 kilometre uzaklıktaki Suvan (Suwon) kentinde açtıkları bu okulda yetim kalmış kimsesiz çocuklara eğitim verilip ihtiyaçları gideriliyordu. Okul "Ankara İlkokulu", "Ankara Suvan Okulu" gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Suwon Belediyesi ise Ankara Okulu yakınlarına ’Ankara Kimsesizler Yurdu Kuruluş Anıtı’ başlığıyla Türkçe, İngilizce ve Korece Türk askerlerinin Koreli yetim ve kimsesiz çocuklar için yaptıklarını içeren bir kitabe yaptırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wolfsschlucht II</span>

Führerhauptquartier Wolfsschlucht II veya W2, Adolf Hitler'in Fransa'nın Aisne ilinde, Soissons'un 10 km kuzeydoğusunda, Margival'de bulunan II. Dünya Savaşı Batı Cephesi askeri karargahlarından birinin kod adıydı. Avrupa'daki birçok Führer Karargahından biriydi, ancak Adolf Hitler tarafından 16 ve 17 Haziran 1944'te Mareşal Erwin Rommel ve Gerd von Rundstedt ile Normandiya Cephesi hakkında bir toplantı için yalnızca bir kez kullanıldı.