İçeriğe atla

Karaoğlanoğlu Şehitliği

Koordinatlar: 35°20′37″K 33°14′31″D / 35.34361°K 33.24194°D / 35.34361; 33.24194
Karaoğlanoğlu Şehitliği
Kıbrıs Harekâtı sonunda ölen Türk askerlerin bulunduğu Karaoğlanoğlu Şehitliği
Harita
KonumGirne, Kıbrıs Cumhuriyeti
Koordinatlar35°20′37″K 33°14′31″D / 35.34361°K 33.24194°D / 35.34361; 33.24194
TürAsker Mezarlığı
DinMüslüman Mezarlığı
Yapım süresi1976-1994
Defin sayısı71
DurumKullanımda

Karaoğlanoğlu Şehitliği, Kıbrıs Harekâtı sonucunda ölen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin (subay, astsubay, erbaş ve erler) anısına Türkiye tarafından yapılan Girne'deki mezarlık.[1] Mezarlığa, Kıbrıs Harekâtı'nda Kıbrıs'a ilk çıkan[2] Türk Silahlı Kuvvetleri alayının komutanı olan Halil İbrahim Karaoğlanoğlu'nun ismi verilmiştir.[3] 8 subay, 5 astsubay, 58 erbaş ve er olmak üzere toplam 71 TSK askerinin cenazesi yer almaktadır.[1] 20 Temmuz 1976 tarihinde açıldıktan sonra 29 Ekim 1994 tarihinde de restorasyon çalışmaları tamamlandı.[3]

Girişindeki iki ana sütun Kıbrıs Türkleri tarafından anavatan olarak kabul edilen Türkiye'ye açılan kapıyı temsil etmektedir.[1] Batıdaki heykeller Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsil ederken, doğuda yer alan heykeller Türkiye'yi temsil eder.[4] Bu iki heykel arasında bulunan boşluk ise Türkiye'ye açılan pencereyi temsil eder.[3] Heykelin dört ayrı ayak üzerinde durması ise düzenlenen harekâtın dört gün içinde tamamlandığını belirtir.[4]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Günsey, Mesut (Nisan 2007). 20 Temmuz 1974 Şafak Vakti Kıbrıs, 195. sayfa, Alfa Yayınları, ISBN 975-297-529-1.
  2. ^ Aksoy, Yaşar (20 Temmuz 2008). "Şafak vakti Kıbrıs'tayız". Hürriyet. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2009. []
  3. ^ a b c "Karaoğlanoğlu Şehitliği'ne ilgi yoğun". Kıbrıslı. 14 Temmuz 2008. 3 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2009. 
  4. ^ a b Günsey, Mesut (Nisan 2007). a.g.e, 196. sayfa.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astsubay</span> silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir.

Astsubay, askerî hiyerarşide subaya yardımcı olarak görevlendirilen asker kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Uzman çavuş, en az ortaöğretim veya dengi okul mezunu veya en az ilköğretim okulu mezunu olup, muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlayanlardan, muvazzaflık hizmetini müteakip Türk Silâhlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik görev yerlerinde veya çavuş kadro görev yerlerinde, Uzman Erbaş Kanun esaslarına göre istihdam edilenler ile yönetmelikte belirtilen esaslara göre uzman onbaşılıktan uzman çavuşluğa geçirilen askeri şahısları ifade eder.

Uzman onbaşı, en az ilköğretim okulu veya dengi okul mezunu olup, muvazzaflık hizmetini onbaşı veya er olarak tamamlamayı müteakip, Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik erbaş kadrolarında istihdam edilen sözleşmeli personeldir.

<span class="mw-page-title-main">Komando (Türkiye)</span> Askerî sınıf

Komando, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay, astsubay ve uzman erbaşlardan eğitime seçilen ve eğitimde başarılı olanlara verilen unvandır. Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar. Deniz Komando deniz kuvvetlerinin denizcilerine verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Halil İbrahim Karaoğlanoğlu</span> Türk subay

Halil İbrahim Karaoğlanoğlu, Türk asker. Kıbrıs Harekâtı'nda Kıbrıs'a ilk çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri 50. Piyade Alayı'nın komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Boğaz Şehitliği</span> Kıbrıs da bir Türk mezarlığı

Boğaz Şehitliği, Kıbrıs Harekâtı sonucunda ölen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin ve bazı Kıbrıslı Türk askerler anısına Türkiye tarafından yapılan Girne'deki mezarlık.

Lefkoşa Şehitliği, Kıbrıs Harekâtı sonucunda ölen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin anısına Türkiye tarafından yapılan Lefkoşa'daki mezarlık.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Harekâtı anısına her yıl kutlanan resmî bayramlardan biridir.

Çekiç Harekâtı, 1997 yılının Mayıs ayında başlayan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya yönelik gerçekleştirdiği askerî operasyondur. TSK'nın Kuzey Irak'a yaptığı 200.000 asker ve korucunun katıldığı en kapsamlı operasyonlardan biridir.

Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı Şehitliği, Lefkoşa'da Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı'ndan 1964-1965 yıllarında çeşitli nedenler yüzünden ölen beş kişi için Ortaköy Mezarlığı'nda yapılan mezarlık. Kıbrıs Harekâtı'ndan önce ölen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinden ve Kıbrıslı Türk askerlerden bazıları da buraya gömüldü.

Veteriner sınıfı orduda subay düzeyinde görev yapan veteriner hekimleri, veteriner astsubayları, veteriner uzman erbaş, erbaş ve erleri kapsayan askeri bir sınıf. Genellikle askeri sağlık kuruluşlarına veya laboratuvarlara bağlı çalışırlar ancak direkt komutana bağlı olarak da çalışabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Askerî Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi</span>

Askerî Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi TSK'nın ihtiyacı olan Veteriner sınıfı Subayların, Astsubayların yanı sıra hayvan bakıcısı-eğiticisi-kullanıcısı Uzman Erbaş ve Erlerin eğitildiği, atlar ve köpekler gibi gösteri ve destek hayvanlarının yetiştirildiği ve eğitildiği, içerisindeki gelişmiş gıda kontrol laboratuvarı ile bölgesine laboratuvar hizmeti veren komutanlık. Kara Kuvvetleri bünyesindedir, Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Şehitliği (Silifke)</span> Mersin ilinin Silifke ilçesi kırsal alanında yer alan bir şehitlik

Kıbrıs Şehitliği Mersin ilinin Silifke ilçesi kırsal alanında yer alan bir şehitliktir.

Yedek astsubay,uzman jandarma ile astsubay arasındaki veya uzman erbaş ile astsubay arasındaki askeri statüdür. Yedek astsubayların rütbesi "astsubay astçavuş" olarak belirlenmiştir.

Bakım, Mühimmat Okulu ve Eğitim Merkezi K.lığı, Balıkesir'de bulunmaktadır. Görevi Türk Kara Kuvvetlerine "Bakım" ve 'Mühimmat' sınıfı Subay, Astsubay ve Uzman Erbaş yetiştirmektir. Mühimmat sınıfına mensup personel, mühimmatın ikmali, bakımı, muayenesi, depolaması ve imhası ile Patlayıcı Madde Keşif ve İmha (PMKİ/EOD) görevlerini icra eder. Bakım sınıfı personel ise periyodik bakım-onarım, muharebe acil onarım ve mühimmat tedarik görevlerini icra eder. Ordu malını elverişli tutmak ve elverişsiz olan araçların bakımını yaparak kullanıma hazır hale getirilmesinde görev alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu</span>

Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu (BAMYO) ön lisans düzeyinde akademik eğitim ve askeri eğitimle Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına ve Jandarma Genel Komutanlığına bando sınıfı astsubay yetiştiren yatılı askeri eğitim-öğretim kurumu. Okul müttefik ve anlaşmalı ülkelerden yetiştirilmek üzere yabancı askeri öğrenci kabul etmektedir.

TCG <i>Gür</i> (S-357)

TCG Gür (S-357), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet veren Gür sınıfı bir denizaltıdır. Sloganı "denizler onunla hür"dür. TCG Gür, Almanya'da Howaldtswerke Deutsche Werft AG Tersaneleri’nde Tip 209 T2. 1400 olarak inşa edilmiştir. İlk kaynağı 24 Temmuz 1998'de dönemin Cumhurbaşkanı Demirel ve başbakan Mesut Yılmaz'ın katıldığı törenle atılmıştır. 6 Mart 2002'de denize indirilmiş ve 24 Temmuz 2003'te Türk Donanması'na katılmıştır. Gür sınıfı denizaltılarda 9 Subay, 31 Astsubay, 2 Uzman Erbaş, 3 Erbaş/Er görev yapmaktadır. 61,2 m. uzunluğundadır. Aktif hizmetine devam etmektedir. İsmini daha önce donanmada 1936-1947 arasında görev yapan TCG Gür ve 1948-1975 arasında görev yapan TCG Gür (S-334) denizaltılarına istinaden almıştır.

Erat, bir silahlı kuvvetler içerisinde yer alan ve emirlerini sıralı amirlerden alan askerleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Eratlar muvazzaf askerlere nazaran sözleşmeli veya kadrolu olarak hizmet süreleri kadar görev yapar ve ordu içerisinde ana askerî gücü oluşturur.