İçeriğe atla

Karanfil Sokak

Karanfil Sokak
Karanfil Sokak'la özdeşleşmiş olan Dost Kitabevi
Harita
Haritadaki yeri
Adını verenAnkara karanfili
TürüSokak
Uzunluğu800 metre (0.8 kilometre)
Trafik durumuAraç ve yaya
Trafik akışıSağ
Başlangıç noktasıZiya Gökalp Caddesi
Bitiş noktasıEsat Caddesi
ParalelindekiKonur Sokak ve Atatürk Bulvarı
KonumÇankaya, Ankara, Türkiye
Koordinatları39°55′03″K 32°51′19″D / 39.91750°K 32.85528°D / 39.91750; 32.85528
Önemli yapılarMenekşe Apartmanı, Adalar Apartmanı

Karanfil Sokak; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir sokaktır. Ünlü Türk edebiyatçısı Sabahattin Ali de 11 yıl boyunca ailesiyle birlikte bu sokakta bulunan Adalar Apartmanı'nda yaşamıştır.[1] Geçmiş yıllarda yıkılan ve yerine yeni bir bina inşa edilen apartmanın alt katında bugün şehrin ünlü ve tarihi kitapçısı Dost Kitabevi bulunmaktadır.

Tarihçe

Ankara'nın başkent ilan edilmesinin ardından, 1929 yılında hayata geçirilen Jansen Planı'na göre; Yeni Şehir bölgesinde olması planlanan sokaklardan biri de Karanfil Sokak'tır. Yüksel Caddesi ve Konur Sokak ile birlikte Kızılay Meydanı’nın artalanında bürokrat ve milletvekilleri için iki veya üç katlı konutların inşa edileceği bir alan olarak tasarlanmıştır. 1940'lı yılların sonuna kadar daha çok yerleşim yeri özelliğiyle ön plana çıkarken, sonraki yıllarda hızla ticaretin hakim olduğu bir bölgeye evrilmiştir.[2] 1990’ların başlarına kadar taşıt trafiğine açık olan sokak, 1992'de başlayan Ankaray çalışmaları çerçevesinde yayalaştırılmıştır.[3]

Olaylar

  • 19 Haziran 2017: İnsan Hakları Anıtı önünde açlık grevi yapmakta olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek vermek isteyen bir grup insan polis engeliyle karşılaşınca Karanfil Sokak'ta toplandı. Polisin dağılın ihtarına uymayan göstericilere biber gazıyla müdahale edildi, pek çok eylemci darp edildi.[4]
  • 4 Temmuz 2017: Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklamada Kızılay ve çevresinde bulunan bütün kamuya açık alanlarda gösteri yürüyüşü veya benzeri her türlü eylemin, yüksek sesle şarkı söylemenin yasaklandığını duyuruldu. Yasaktan Karanfil Sokak da etkilendi.[5]
  • 25 Kasım 2019: Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin daha önceden yasak olan duvar ressamlığını serbest bırakması sonucunda çeşitli sanatçılar bir etkinlik çerçevesinde bir araya gelip sokakta bulunan cephelere resim yaptı.[6][7]

Güzergâh

Atatürk Bulvarı'nın doğusunda ve ona paralel şekilde uzanan sokak, yaklaşık 800 metre uzunluğundadır. Ziya Gökalp ve Esat Caddelerini birbirine bağlarken Yüksel, Meşrutiyet ve Olgunlar Caddeleriyle de kesişir. Birçok kitapçı, kafe ve otele ev sahipliği yapmasının yanı sıra Kızılay Meydanı ve Güvenpark gibi şehrin diğer kalabalık merkezlerinin de yanı başında olması nedeniyle gün içinde sürekli hareketlilik gösteren bir yerdir.

Kurguda Karanfil Sokak

Ankara'nın en önemli noktalarından biri olan sokak, bugüne kadar pek çok edebi esere ve şarkıya da konu olmuştur. Karanfil Sokak'a adanmış bazı eserler şunlardır:

Karanfil Sokağı'nda bir camlı bahçe;
Camlı bahçe içre bir çini saksı...
Bir dal süzülür mavide,
Al al bir yangın şarkısı.
Bakmayın saksıda boy verdiğine!
Kökü Altındağ'da, İncesu'dadır.

- Ahmed Arif

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Usta edebiyatçı 'Sabahattin Ali' Karanfil sokakta". Hürriyet. DHA. 27 Nisan 2017. 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  2. ^ Dinçer, Özgün (2016). "Sokak Siyasetinin Bir Örneği Olarak Yüksel-Konur Sokaklar" (PDF). İLEF. 3 (2). Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi. ss. 53-78. 18 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  3. ^ Öncü Yıldız, Ayca Mevlüde (Haziran 2017). "20. Yüzyılda Ankara'nın Kentsel Yapısı ve Ulaşım Sistemindeki Gelişmeler" (PDF). Ankara Araştırmaları Dergisi. 5 (1). ss. 108-122. 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  4. ^ "Açlık grevi eylemine saldırının adresi bu kez Karanfil Sokak". Evrensel. Dihaber. 19 Haziran 2017. 19 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  5. ^ "Valilik açıkladı! Ankara Kızılay'da bunları yapmak yasaklandı". Sözcü. 4 Temmuz 2017. 8 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  6. ^ "Artık legal". Hürriyet. 25 Kasım 2019. 29 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  7. ^ "Başkent Duvarları Rengarenk..." Ankara Büyükşehir Belediyesi. 25 Kasım 2019. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  8. ^ Eliz Gençel - Karanfil Sokak. Türküola Müzik. 2017. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  9. ^ Karanfil Sokağı. 2018. 16 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  10. ^ Sedat Anar - Karanfil Sokak [ Santur © 2019 Kalan Müzik ]. Kalan Müzik. 2019. 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  11. ^ Hızlan, Doğan (15 Aralık 2019). "Santur virtüözünün yeni CD'si". Hürriyet. 23 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Hürriyet</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete

Hürriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 1 Mayıs 1948 tarihinde Sedat Simavi tarafından kurulmuş olup, günümüzde Demirören Holding bünyesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Levent Kırca</span> Türk oyuncu ve komedyen

Zeki Levent Kırca, Türk komedyen, tiyatro ve sinema oyuncusudur. Aydınlık gazetesi yazarlığı ve Vatan Partisi'nin Merkez Yürütme Kurulu üyeliğini yapmıştır. Sanatçının ikisi ilk eşinden, ikisi de Oya Başar'dan olan 4 çocuğu vardır. 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına 1998'de layık görülen sanatçının bu unvanı 62. Türkiye Hükûmeti tarafından geri alındı.

Nazlı Eray, Türk yazardır.

Nokta ya da benek, kalemin ayrı kullanım alanlarında defterde veya başka bir şeyde bıraktığı izdir.

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılay Meydanı</span> Ankara Yenişehirde meydan

Kızılay Meydanı ya da 15 Temmuz Kızılay Millî İrade Meydanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın merkezindeki kent meydanı. Doğudan Ziya Gökalp Caddesi, batıdan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, kuzey-güney ekseninde ise Atatürk Bulvarı yollarının kesişimindedir. Ankara'nın her tarafından ulaşımı oldukça kolay olan meydanda hem metro hem de Ankaray istasyonu bulunmaktadır. Çok sayıda büro, mağaza, kafe ve park bulunmaktadır.

Ali Sürmeli, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

Türkiye'de açlık grevleri, Türkiye'de düzenlenen açlık grevleridir.

<span class="mw-page-title-main">Cinnah Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Cinnah Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğinde olup Kuğulu Park'tan başlayarak Atakule'ye kadar uzanır. Aziziye, Çankaya ve Remzi Oğuz Arık mahalleleri arasında bir sınır oluşturan cadde; Hoşdere, Çankaya ve Simon Bolivar caddelerinin kesiştiği noktada son bulur. Tek yönlü olarak araç trafiğine açık olup yaklaşık 1.8 kilometre uzunluğundadır. Cadde boyunca Afganistan, Bangladeş, Hindistan, İsveç, Kanada ve Libya gibi ülkelerin büyükelçilikleri bulunur.

Ethem Sarısülük, 2013 yılında Gezi Parkı protestoları sırasında Ankara'da Polis tarafından vurularak öldürülen eylemci. Ankara'daki Gezi Parkı eylemi sırasında Polis memuru Ahmet Şahbaz tarafından başından ağır yaralanan Sarısülük, 14 gün yoğun bakımda kaldı. 12 Haziran 2013 tarihinde beyin ölümü gerçekleşen Ethem Sarısülük, 14 Haziran 2013 tarihinde saat 15.15'te Ankara Numune Hastanesi'nde öldü. Yapılan otopside mermi çekirdeğinin beynin içinde olduğu rapor edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anafartalar Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Anafartalar Caddesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir caddedir. Şehirdeki ilk modern dükkanlar, kafeler ve eğlence merkezleri, Ulus Meydanı ile Samanpazarı'nı arasında uzanan bu caddede açılmıştır. Ayrıca; ilk çok katlı ve betonarme yapılar da Anafartalar Caddesi ve çevresindeki sokaklarda inşa edilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kent merkezi Ulus civarında geliştiği için Şehremaneti, Çocuk Sarayı Apartmanı, Ankara Adliyesi gibi pek çok kamu binası da burada bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">M1 (Ankara Metrosu)</span> Ankara Metrosu hattı

M1 Metro Hattı, Ankara'daki metro hatlarından birisidir. Kızılay'dan başlayıp Batıkent'te sona ermekte olan hat, 14,661 kilometre (9,110 mi) uzunluğa sahiptir ve 12 istasyonu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2011 Ankara Kumrular saldırısı</span>

2011 Ankara Kumrular saldırısı, 20 Eylül 2011'de yerel saatle 11:00'te Ankara'nın işlek caddelerinden biri olan Kumrular Sokak, Kızılay, Ankara'da gerçekleşen bombalı saldırı. 1982 yılında ASALA'nın gerçekleştirdiği Esenboğa Havalimanı ve 2007 yılında PKK'nın gerçekleştirdiği Ulus saldırısı sonrası Türkiye'nin başkentinde gerçekleşen üçüncü bombalı saldırı oldu. Olay sonrası saldırının gerçekleştiği yerde şüpheli davranışlar sergileyen iki erkek ve olay yerinde slogan atan bir kadın gözaltına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Nuriye Gülmen</span> Türk akademisyen ve aktivist

Nuriye Gülmen, Türk akademisyen ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Semih Özakça</span>

Semih Özakça, Türk öğretmen ve aktivist.

Sedat Anar, Türk santur sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Anıtı (Ankara)</span> Ankara, Türkiyede bir heykel

İnsan Hakları Anıtı veya İnsan Hakları Heykeli, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan bronz anıt.

<span class="mw-page-title-main">Kumrular Sokak</span> Ankarada bir sokak

Kumrular Sokak veya diğer adıyla Kumrular Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan tarihi bir sokaktır. Sakarya, Yüksel ve İzmir caddeleriyle birlikte Kızılay semtinin en önemli yaya bölgelerinden birini oluşturur. Sokağın adı, burada yaşayan kumru kuşlarından gelir. 1940'lı yıllarda, her iki tarafına da simetrik şekilde dikilmiş olan çınar ağaçları sayesinde bir hıyâban şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dost Kitabevi</span>

Dost Kitabevi, Ankara'da bulunan şehrin en eski ve bilinen kitabevidir. Kitabevinin günümüzde, Ankara'da iki şubesi bulunmaktadır. Ayrıca kitabevinin, kendi yayıncılık faaliyetlerini de gerçekleştirdiği "Dost Kitabevi Yayınları" isimli yayıncılık şirketi de faaliyetlerini sürdürmektedir.

Yüksel Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Şehir merkezindeki önemli ulaşım, alışveriş ve sosyalleşme merkezlerinden biri olmasının yanı sıra tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı yürüyüşler, protesto gösterileri ve siyasi olaylarla tanınır. Caddenin Kızılay Meydanı tarafındaki çıkışında Türk heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından 1990 yılında yapılmış olan İnsan Hakları Anıtı bulunur.