İçeriğe atla

Karamağara Koyu

Karamağara Koyu, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin yaklaşık 10 km kuzeyinde bulunan koydur. Kıvrımlı yollar ile ulaşımı sağlanan koy, dönemin korsanları için doğal bir korunma noktası olarak biliniyor. Doğu Akdeniz'in başlangıç bölgesinde bulunan bu doğal oluşum özellikle yerli turistlerin uğrak noktalarından olmaya aday görünüyor.

Birkaç yıl öncesine kadar sadece yerel halk tarafından bilinen koy, Yayladağı Kültür Varlıklarını Koruma Derneği'nin (KUTAV) çabaları ile daha geniş kesimler tarafından bilinirliği sağlandı.Bölgeye gelen turistlerin en beğendiği özellikler genellikle '' el değmemiş doğa ve berrak su '' şeklinde tanımlanıyor. Özellikle dalış sporuna meraklı ve su altı fotoğrafçılığı yapan kişiler bölgeyi favori mekanları arasında tanımlıyor.Ayrıca 1998 yılından bu yana yerli ve yabancı turistler gezi teknesi aracılığı ile bölgeyi farklı açılardan görme imkanına sahipler.

Bölgenin en büyük dezavantajı ulaşımın görece zor olması çünkü bu bölge sarp araziden oluşuyor ve ulaşım araçları ile bölgeye tam olarak varılamıyor. Ayrıca altyapı eksikliği de bir diğer olumsuz faktör olarak göze çarpıyor[1][2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Akdeniz'de korsanların saklandığı Karamağara Koyu turist akınına uğruyor". Anadolu Ajansı. 10 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Karamağara Koyu (Antakya) - All You Need to Know BEFORE You Go". Tripadvisor (İngilizce). 10 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Karamağara Koyu". NTV. 2022. 26 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Coğrafya</span> karasal yüzeyi, bu yüzeyler içerisinde yaşayan toplulukları ve birbirleriyle etkileşim halinde olan bölgeleri, yerleri ve konumları inceleyen bilim

Coğrafya; beşerî (insanî) sistemleri ve yeryüzünü araştıran, bunlar arasındaki ilişkiyi neden-sonuç ve dağılış ilkesine bağlı olarak inceleyen ve sorgulayan bir bilim dalıdır. Yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur. Coğrafya sözcüğü Yunanca “γεωγραφία” gaia (yer) ve gráphein sözcüklerinden türemiştir. Türkçesi yerçizim sözcüğüdür. Zamanımızdan 2200 yıl önce coğrafya terimini ilk kullanan kişi Eratosthenes olmuştur. Gregg ve Leinhardt (1994), coğrafyayı 4 özellikle karakterize edilen bir disiplin olarak tanımlamaktadırlar:

<span class="mw-page-title-main">Karaburun</span> İzmirin ilçesi

Karaburun, İzmir ilinin bir ilçesi ve bu ilçenin idari merkezi kasabadır. İlçenin güneyinde Urla ilçesi; batısında, kuzeyinde ve doğusunda Ege Denizi bulunmaktadır. Karaburun Yarımadası'nda bulunan ilçe, nüfus bakımından ilin en küçük ikinci ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Adası</span> Marmara Denizinde bulunan bir ada

Marmara Adası, Marmara Denizi'nin güneybatısında bulunan Marmara Adaları'nın en büyüğü ve Balıkesir'e bağlı olan bir adadır. Gökçeada'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük adası olup İstanbul'a deniz otobüsüyle 2,5 saat, gemiyle 5 saat; Erdek'e ise gemiyle 1 saat 45 dakika uzaklıktadır. Nüfus yazın artar ve birçok otel, hotel, pansiyona ev sahipliği yapmaktadır. Adanın merkezinden başka, köyleri de turizm amaçlı hizmet verir. 2014 yılında Balıkesir'in büyükşehir olması ile birlikte Marmara Adası'na bağlanan diğer ada ve köyler; Avşa Adası, Ekinlik Adası ve Yiğitler Köyü'dür. Marmara Adası'na yaz sezonunda İstanbul'dan her gün 2 ya da 3 deniz otobusü ve İDO'ya ait gemi tarifeli sefer yapmaktadır, haftasonları ek seferler de konulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Köyceğiz Gölü</span> Muğla da göl

Köyceğiz Gölü, Menteşe yöresinde, Muğla ilinin güneydoğusunda yer alan Köyceğiz Gölü 52 km² yüzölçümü ile Türkiye'nin 16. büyük gölüdür. Tektonik bir çukurluğun suyla dolması ve Dalaman Çayı'nın getirdiği alüvyonların körfezin önünü tıkaması sonucu oluşmuş alüvyal set gölüdür.

Ekincik Koyu, Muğla Köyceğiz yakınlarında bulunan koy, plaj.

<span class="mw-page-title-main">Akyaka, Ula</span> Ulaya bağlı bir mahalle

Akyaka, Muğla'nın Ula ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yayladağı</span> Hatay ilçesi

Yayladağı, Hatay'a bağlı ilçedir ve Türkiye'nin coğrafi olarak en güneydeki ilçesidir. 36°- 42° paralelleri arasındaki Türkiye'nin 36'ncı paraleline yakındır. Yayladağı sınır kapısı ve gümrüğü Türkiye'nin Suriye'ye açılan kara kapılarındandır. Komşu ilçeleri; Altınözü, Samandağ ve Defne'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dalyan, Ortaca</span> Dalyanın mahallesi

Dalyan, Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı bir mahalledir. Türkiye'de Dalyan adında birçok yer bulunmaktadır. Dalyan kelimesi Rumca olup özel balık yakalama düzenekleri olan doğal sahalara denmektedir. Genelde deniz kenarında sazlık doğal yapısında olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Avşa</span> Marmara Denizinde ada

Avşa, Marmara Denizi'nde ada.

<span class="mw-page-title-main">Göcek</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Göcek, Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Göcek Mahallesi adı geçmişte yerleşim bölgesinde bulunan Göçek adlı gruptan gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de turizm</span> Türkiyede bir sektör

Türkiye'de turizm, ülke ekonomisi için önemli bir sektördür. Turizm gelirlerinin ihracata oranı %16,7'dir. Ülkedeki turizm faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluk alanındadır. Türkiye'de ülkenin tarihini ve kültürünü yansıtan pek çok turistik yer mevcut olup ayrıca Akdeniz ve Ege Denizi'nin kıyısında turistik aktiviteler yapılmaktadır. Son yıllarda ülke, sağlık turizminde popüler hâle gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ölüdeniz, Fethiye</span> Muğlanın Fethiye ilçesine bağlı bir mahalle

Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Ölüdeniz kumsalı %82 oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükada</span> Marmara, Türkiyede yerleşim yeri

Büyükada, Prens Adaları olarak da bilinen İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Belek</span>

Belek, Antalya'nın Serik ilçesine, bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Fırnaz İskelesi</span>

Antalya ili Kaş ilçesine bağlı Yeşilköy beldesi yakınlarında yer alan ve koruma alanı kapsamında olduğu için tesisleşmeye izin verilmeyen bir bölgedir. Fırnaz Koyu, Muar Kürü ya da Muğar Kürü olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de tarım</span>

Türkiye'de tarım, istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı katkı ile önemli bir sektördür.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Rivierası</span>

Arnavut Rivierası ; Arnavutluk'un güneybatısını oluşturan dikine sahil kesimine verilen özel bir isimdir. Bazen Bregdeti veya Bregu isimleri ile de anılır. Akdeniz'le bağlantılı bir deniz olan İyon Denizi'nin doğu sahillerinden başlar. Sarandë, Borsh, Himara, Dhërmi, Qeparo, Piqeras ve Lukovë yerleşimlerinin olduğu kıyı hattı boyunca uzanır. Ceraunian Dağları, bölgenin hinterlandını sahilden ayırır. Fakat Arnavut Rivierası, hem kuzeydeki Arnavutluk sahillerini hem de rivierayı içeren Arnavutluk kıyı şeridi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya'da turizm</span>

Slovenya, turistlere çok çeşitli manzaralar sunuyor: kuzeybatıda Julian Alpleri, güneybatıda Akdeniz, Kuzeydoğuda Pannonian ve güneydoğuda Dinar Alpleri]]'dir. Eski dört Habsburg bölgesini temel alan Slovenya'nın geleneksel bölgelerine kabaca karşılık gelirler. Her biri kendi doğal, coğrafi, mimari ve kültürel özelliklerini sunar. Slovenya'da dağlar, çayırlar, göller, mağaralar ve deniz vardır, burası onu Avrupa'da çekici bir yer haline getirir.

<span class="mw-page-title-main">Karamağara, Kırıkhan</span> Kırıkhan, Hatay, Türkiyede mahalle

Karamağara, Hatay ilinin Yayladağı ilçesine bağlı bir Koydur.