İçeriğe atla

Karamanlı Ahmed Paşa

Karamanlı Ahmed Paşa veya Ahmed Karamanlı (1686-1745) soyu Karamanoğulları ailesine dayanan [1][2] bir yeniçeridir.[3] Osmanlı İmparatorluğuna bağlı Trablusgarp Eyaleti'nde beylerbeyi olan Ebu Umays Mahmud'u Karamanli darbesi (1711) ile indirerek Karamanlı Hanedanı'nı kurmuştur. Tripolitania ve Trablus bölgesinde Karamanlı Hanedanı'nın ilk yöneticisi olarak 1745 yılına kadar hüküm sürdü.

18. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu Trablusgarp eyaleti'ni de içeren Kuzey Afrika'daki kontrolünü kaybetmeye başladı. Karışıklıklar çıkmaya başladı ve Trablus'ta hiçbir yönetici 1 yıldan fazla yöneticilikte kalamadı. Bir yeniçeri ve Osmanlı süvari subayı olan Karamanlı Ahmed Paşa, o zamanın Trablusgarp beylerbeyi olan Ebu Umays Mahmud'u Karamanlı Darbesi ile 1711 yılında öldürdükten sonra Trablusgarp Eyaleti'nin başına geçti ve Osmanlı İmparatorluğu kendisini yeni vali olarak tanıdı. Ahmed kendini paşa olarak ilan etti ve babadan oğula geçen yeni bir hanedan kurdu. Karamanlı Hanedanı Osmanlı İmparatorluğuna haracını vermeye devam etti ancak Osmanlı'dan bağımsız bir devlet gibi davranmaya başladı.

Zeki ve yetenekli bir adam olan Karamanlı Ahmed Paşa Trablus şehrinin ekonomisini Berberi Korsanları'nı destekleyerek geliştirdi ve gemilerini korsanlardan korumak isteyen Avrupalı devletler Ahmed Paşa'ya haraç vermeye zorlandı. Ayrıca Ahmed Paşa Trablusgarp Eyaleti'nin sınırlarını Fizan ve Sirenayka bölgelerine kadar genişletti.

Ahmed Paşa'dan sonra gelenler daha kötü bir yöneticilik sergilediler ve Karamanlı Hanedanı iç çekişmelerle daha da zayıfladı ve en sonunda 1835 yılında Osmanlı İmparatorluğu kontrolü yeniden sağladı ve hanedanlık yıkıldı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • McLachlan, KS "Trablusgarp ve Trablusgarp: Barbary Corsairs Döneminde Çatışma ve Uyum (1551-1850)". İngiliz Coğrafyacılar Enstitüsü İşlemleri, Yeni Seri 3.3 (1978): 285-294.
  • Nora Lafi . "Une villed du Maghreb giriş eski régime et réformes osmanlılar"; Trablus 1795-1911, Paris, 2002

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Mehmed</span> 35. Osmanlı padişahı (1909–1918)

V. Mehmed ya da Mehmed Reşad, Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı ve 114. İslam halifesi.

İshak Paşa II. Mehmed saltanatında 1469-1472 yılları arasında ve II. Bayezid saltanatında 1481-1482'de sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Güzelce Ali Paşa ya da Çelebi Ali Paşa, II. Osman saltanatı döneminde 23 Aralık 1619-9 Mart 1621 tarihleri arasında toplam bir yıl iki ay on yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Tiryaki Hacı Mehmet Paşa I. Mahmud saltanatında, 9 Ağustos 1746 - 24 Ağustos 1747 tarihleri arasında bir yıl on altı gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun idari bölünüşü</span> Osmanlı Imparatorluğu’na ait bölgesel yönetim düzeni

Osmanlı İmparatorluğu, çeşitli yönetim bölümlerine ayrılmıştır. Bu yönetim bölümleri devlet teşkilatının bir parçasıdır. Devletin topraklarının büyümesi ile kurulan eyalet sistemi, 1864 yılında Sultan Abdülaziz zamanında yerini vilayet sistemine bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Berberi Savaşı</span> tarihi savaş

Birinci Berberi Savaşı, Berberi Kıyısı Savaşı veya Trablusgarp Savaşı olarak da bilinen Amerika Birleşik Devletleri ile Kuzey Afrika'daki Fas Sultanlığı, Cezayir Eyaleti, Tunus Eyaleti ve Trablusgarp Eyaleti gibi Berberi devletleri arasında yapılan savaşın ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Fizan</span> Libyada bölge

Fizân, Libya'yı oluşturan üç eski bölgeden biridir. Diğer ikisi Trablusgarp Bölgesi ve Sirenayka'dır. Merkezi Sebha'dır. Bugünkü Libya'nın güneybatısında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp (eyalet)</span> Osmanlının Afrika Eyaleti

Trablusgarp Eyaleti veya Trablusgarp Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti eyaletidir. Osmanlı Devleti'nde iki tane Trablus adını taşıyan idari bölge bulunmaktadır. Bunları birbirinden ayırmak için buradakine Trablus-ı Garb veya Mağrib Trablusu, Şam bölgesindekine Trablus-ı Şam veya Şam Trablusu denilmiştir. Trablusgarp 360 yıl, 1 ay, 20 gün Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Trablusgarp Eyaleti, sâlyâneli bir deniz eyaletidir. 17. yüzyılda ocaklık olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp Vilayeti</span>

Trablusgarp Vilayeti, 1864 yılında gerçekleşen yönetim reformu sonucu Trablusgarp Eyaleti yerine kurulan Osmanlı vilayetidir.

<span class="mw-page-title-main">Varat (eyalet)</span>

Varat Eyaleti veya Varat Beylerbeyliği, 1661 yılında IV. Mehmed zamanında kurulan Osmanlı İmparatorluğu eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Budin (eyalet)</span>

Budin Eyaleti, Budin Beylerbeyliği veya Budin Paşalığı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyaleti. 1526'daki Mohaç Muharebesi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanan Macaristan Krallığı'nın başkenti Budin'e 1530, 1540 ve 1541 yıllarında Habsburg Hanedanı'nın kontrolündeki Avusturya Arşidüklüğü tarafından gerçekleştirilen ve başarısızlıkla sonuçlanan kuşatmalar sonrasında kurulmuştur. 1552'de Temeşvar ele geçirilmiş ve Temeşvar ve çevresinde Temeşvar Eyaleti kurulmuştur. 1606'da Zitvatorok Antlaşması'yla Eğri ve Kanije şehirleri de alınarak Eğri (1596) ve Kanije (1600) Eyaletleri kurulmuştur. 17. yüzyılda II. Viyana Kuşatmasının başarısızlığından sonra 2 Eylül 1686'da Habsburg ordusu Budin şehrini düşürdü ve eyalet de düşmüştür.

Karamanlı Yusuf Paşa (1766-1838), 1795-1832 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Trablusgarp Eyaleti'nin paşasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp İç Savaşı</span>

Trablusgarp İç Savaşı, 1793-1795 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Trablusgarp Eyaleti'nde Cezayirli Ali Bulgur Paşa yönetimi ile Karamanlı Hanedanı arasında gerçekleşen bir muharebedir. Savaşın sonunda Hamit ve kardeşi Yusuf Trablus'a dönerek Tunus Beyi Hammuda Paşa'nın yardımıyla tahtını geri aldı.

<span class="mw-page-title-main">Karamanlı Hanedanı</span> Osmanlıda soylu bir aile.

Karamanlı Hanedanı, 1711-1835 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Trablusgarp Eyaleti'ni yöneten hanedandı. Hanedanın kurucusu Karamanoğulları'nın soyundan gelen Karamanlı Ahmed Paşa olup en güçlü dönemlerinde etkisi Sirenayka ve Fizan'a kadar ulaşmaktaydı. En bilinen hükümdarı ise Karamanlı Yusuf Paşa'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Memlûk Hanedanı (Irak)</span>

Irak Memlûk Hanedanı, 18. ve 19. yüzyıllarda yüzyıllarda günümüz Irak'ta varlığını sürdüren bir hanedandı.

Karamanlı Darbesi(1711) Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Trablusgarp Eyaleti'nde süren iç çatışmaları sonlandıran bir olaydır. Karamanlı Ahmed Paşa, Trablusgarp Beylerbeyi Ebu Umays Ahmed'ı öldürerek tahta geçti ve 124 yıl boyunca Tripolitania, Fizan ve Sireneyka bölgelerini içeren Karamanlı Hanedanı'nı kurdu. Hanedan 1835 yılına kadar bu bölgelerde hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">1716-1718 Osmanlı-Avusturya Savaşı</span>

1715-1718 Osmanlı-Avusturya Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Karlofça Antlaşması'yla kaybettiği toprakları geri almak amacıyla savaştığı ancak başarısızlıkla sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Kanuni döneminde başlayan Osmanlı-Avusturya ilişkilerinin temelinde Macaristan'a hakim olma isteği yatıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Libya tarihi</span>

Libya tarihi, Berberi yerli göçebe kabilelerine eklenen zengin etnik grup karışımını kapsar. Berberiler, Somali'deki Berberilerden Mali'deki Timbuktu'ya, Numidians döneminden beri ülkenin tüm tarihi boyunca var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kars Kuşatması (1744)</span>

Kars Kuşatması, 1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı'nda evre.

Trablus Seferi, Osmanlı donanması'nın 1835'te icra ettiği ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Trablusgarp'ta Karamanlı Hanedanı yönetimini (1711-1835) sonlandırarak yeniden doğrudan Osmanlı yönetimini kurduğu harekât.