
Uygurlar veya Uygur Türkleri, Orta ile Doğu Asya'dan kaynaklanan ve kültürel olarak bu bölgelerle bağlı bir Türk azınlık etnik grubudur. Uygurlar Çin'in resmî olarak tanıdığı 55 etnik azınlıktan biridir. Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Uygurların memleketi olarak tanınır. Bununla birlikte, Çin Hükûmeti, Uygurları yalnızca çok kültürlü bir ulusa ait olan bölgesel bir azınlık olarak tanır ve Uygurların yerli bir halk olduğu yönündeki kavramı reddetmektedir.

Karakurum kara yolu dünyada asfaltla kaplı en yüksek yoldur. Karakurum sıradağları üzerinden Khunjerab Geçidi içinden geçerek Çin ile Pakistan'ı birbirine bağlar. Yakın geçmişte onaylanmış yüksekliği 4.693 metredir.

Tibet Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olan bölge. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınır. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır.

Siachen Buzulu, Himalayalar'ın doğu Karakurum sırasında bulunan bir buzuldur. Karakoram'da bulunan en uzun kutup bölgeleri dışında bulunan ikinci en uzun buzuldur. Deniz seviyesinden 5.753 m yüksekliğinden başlayıp 3.620 m'ye kadar inmektedir.

Karakurum, Pakistan, Çin ve Hindistan'daki sıradağlar. Bu dağlar Himalayalar'ın batı uzantısıdır.,

Bangladeş Kurtuluş Savaşı, geçmişte Doğu Pakistan adını taşıyan bölgede gerçekleşen ve Bengalce konuşan halkın Bangladeş adı altında kendi kaderini tayin hakkı kapsamındaki bağımsızlığıyla sonuçlanan silahlı çatışmadır.

Cemmu ve Keşmir, Hint altkıtasının kuzey kesiminde yer alan ve Hindistan kontrolündeki bir eyaletti. Eyalet, 2019 yılında çıkarılan yeni düzenleme sonucunda feshedilerek Cemmu ve Keşmir ile Ladakh olmak üzere merkezi hükûmetçe yönetilen iki birlik toprağına dönüştürülmüştür. Büyük çoğunluğu Himalaya Dağları üzerinde bulunmuş olan eyaletin başkenti kışın Cemmu, yazın ise Srinagar'dı. Eyalet 222,236 km2 alana sahipti.

En yüksek dağlar listesi, yeryüzünde yüksekliği deniz seviyesinin 7200 m üzerinde bulunan 100'den fazla doruğu listelemektedir. Bu dorukların büyük bir kısmı Orta ve Güney Asya'da bulunmaktadır.

Çin-Hindistan Savaşı diğer bilinen adıyla Çin-Hindistan Sınır Çatışması, 1962 yılında Çin ile Hindistan arasında yaşanan sınır savaşı.

Şaksgam Vadisi, Şaksgam Nehri'nin her iki yakasında Karakurum'dan Kunlun aralığına uzanan 9.900 km²'lik bir vadidir. Vadinin bulunduğu bölge Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne bağlı Kaşgar ilinin Kağılık ilçesi ile Taşkurgan Tacik Özerk İlçesi sınırları içerisinde yer almakta olup Hindistan tarafından Cemmu ve Keşmir'in bir parçası olarak hak iddia edilmektedir.

Gaşerbrum, Baltoro Buzulu'nun kuzeydoğu ucunda, Çin tarafından yönetilen Şaksgam Vadisi ve Pakistan'ın Gilgit-Baltistan bölgesi sınırında Himalaya'nın Karakurum tepelerinde yer alan dağ zirveleri grubudur.

Baltoro Muzdağ, Pakistan'ın Gilgit-Baltistan bölgesi ile Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi arasında yer alan Karakurum dağlarının bir alt bölümüdür. Bölge aynı zamanda Hindistan tarafından hak iddia edilmektedir.

Kunlun Dağları ya da Kurum Asya'daki en büyük dağ zincirlerinden biridir. Yaklaşık 3000 km uzunluğunda olup Tibet Platosu'nun kuzey ucunu oluşturur.

5 Mayıs 2020'de, Çin ve Hindistan kuvvetleri, Çin-Hindistan sınırının farklı yerlerinde agresif çatışmalarda bulunmaya başladı. Bu çatışmalar, Ladakh ile Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan Pangong Gölü yakınları ve Sikkim ile Tibet Özerk Bölgesi'nin arasındaki sınır yakınlarında gerçekleşti. Doğu Ladakh'ta, Fiilî Kontrol Hattı boyunca da çatışmalar yer aldı.

Çin Tacikleri, ağırlıklı olarak Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, bilhassa Taşkurgan Tacik Özerk İlçesi'nde yaşayan bir etnik grup. Çin Tacikleri, Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Bu gruba atfen "Tacik" teriminin kullanılmasına rağmen, bu gruba ait insanlar günümüz Tacikistan ülkesinde yaşayan ve Batı İran dil grubuna ait Tacik dilini konuşan Tacikler ile aynı değiller; Çin'deki bu "Tacikler" aslında Doğu İran dil grubuna ait Pamir dillerini konuşan Pamir etnik grubunun alt gruplarına ait insanlardır; çoğunluğu Sarıkol dilini konuşan Sarıkollar, azınlığı ise Vahan dilini konuşan Vahanlılardan oluşur. Çin Tacikleri tarafından konuşulan dillerin resmî yazı sistemleri yoktur.

Huncerap Geçidi, Pakistan'ın kuzey sınırında ve Çin'in güneybatı sınırında Sincan Uygur Özerk Bölgesi arasında bulunan bir dağ geçididir. Geçit, stratejik bir konumda Karakurum Dağları'nda 4.693 metre yükseklikte yer almaktadır.

Nathu La, Hindistan'ın Sikkim bölgesi ile Çin'in Tibet Özerk Bölgesi arasında bulunan bir dağ geçididir. Geçit, Himalaya Dağları'nda 4.310 metre yükseklikte yer almakta olup antik Çay Atı Yolu'nun bir parçasıdır.

Teram Kangri, Doğu Karakurum Dağları bulunan bir dağdır. Dağ, Siaçen Muzdağ'ın bir parçası olup Pakistan, Hindistan ve Çin arasında tartışmalı Keşmir bölgesinde yer almaktadır. Siaçen Buzulu dahil olmak üzere bir kısmı Hindistan'ın, geri kalan kısmı ise Çin kontrolündedir.

Ladah, Asya ülkesi Hindistan tarafından bir ittifak bölgesi olarak yönetilen, daha geniş bir Keşmir bölgesinin bir parçasını oluşturan ve 1947'den beri Hindistan, Pakistan ve Çin arasında tartışma konusu olan bir bölgedir.

Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı, Çin ile Hindistan arasındaki bazı toprakların üzerindeki egemenlik hakkında henüz çözülmemiş bir toprak anlaşmazlığı. Bu anlaşmazlık iki büyük toprak ve birçok diğer küçük alan kapsamaktadır. Büyük topraklardan biri olan Aksay Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Tibet Özerk Bölgesi bölgelerine bağlı bir toprak olarak Çin tarafından yönetilmektedir, ancak Hindistan, buranın Ladakh birlik toprağına ait olduğunu savunmaktadır. Öteki büyük tartışmalı toprak, McMahon Hattı'nın güneyinde yer alan ve eskiden "North-East Frontier Agency" olarak bilinen Arunaçel Pradeş bölgesidir. McMahon Hattı, Çin'in anlaşmaya katılmaksızın Britanya Hindistanı ile Tibet arasında imzalanan 1914 yılı Simla Sözleşmesi tarafından belirlendi. Çin, Simla Sözleşmesi'nin imzalandığı zaman Tibet'in bağımsız olmadığını savunup anlaşmanın geçerliliğini reddetmektedir.