İçeriğe atla

Karakum Kanalı

Koordinatlar: 38°15′16″K 57°49′09″D / 38.25444°K 57.81917°D / 38.25444; 57.81917
Karakum Kanalı (sağ alt) ve Hanoğuz Rezervuarı, 2014.

Karakum kanalı türkmenistan'da bulunan yaklaşık 1400 km uzunluğundaki bir su yoludur. Yapımına 1954 yılında başlanan kanal sulama ve balıkçılık gibi ekonomik faaliyetler için önemli bir kaynak teşkil etmektedir.[1]

Tarihçe

Türkmenistan oldukça zorlu bir coğrafyaya sahiptir, zira topraklarının büyük kısmı çöllerle kaplıdır. Türkmenistan'ın özellikle İran ile sınır olduğu noktalar antik çağ içinde Part İmparatorluğu sınırları içindeydi. Bu noktalarda o dönemde tarımsal üretim için sulama yapıları inşa edildiğini Herodot, Polybius ve Plinius'un çalışmalarından öğrenmekteyiz. Bu sulama faaliyetleri tarih boyunca devam etmiştir. 18. asrın başında, Türkistan'ın kolonizasyonu sırasında bu yapılar zarar görünce, Mangışlak Türkmen gruplarının başı Hoca Nepe, Petersburg'a giderek I. Petro ile görüşmek istedi. gerçekleştirilen görüşmede, Ceyhun nehrinin eski zamanlarda hazar denizine aktığını, bu çorak düzlüklerin bir zamanlar yeşil vahalar olduğunu belirterek bu sebeple Ceyhun'un tekrar Türkmenler için su kaynağı yapılıp yapılamayacağını sordu. büyük Petro Hindistan yönü üzerine bir su yolu kurma düşüncesinde olduğundan bu projeye önem veri ve 1714-1717 yılları arasında bölgeye önemli keşif seferleri düzenledi. Bu girişimler başarısızlıkla sonuçlanmıştır. 19. asrın sonunda bölgede toprak rejimi kabilesel sahiplik altındayken 66 hektarlık alan sulu tarıma açıktı ve bu alanların sulanmasından sorumlu olanlar kullanıcılardı. 1880'lerden sonra bölgede kurulan Rus idari yapısı ekonomik fırsatlar için Rus toplumunun farklı katmanlarını cezbetmeye başlamıştır. 1887'de Merv'in de idari bir düzenlemeyle doğrudan çar ailesinin mülkü sayılması sonrası bölge üzerindeki tarımsal üretim planları derinleşti ve Amu Derya sularının batı bölgelere Karakum çölü boyunca transferi fikirleri ortaya çıkmaya başladı. Rus sanayisinin tekstil üzerine gelişmesiyle beraber de pamuk tarımı bölgede hakim kılınan ekonomik etkinlik olacaktı. 1906 yılına gelindiğinde Rus mühendis-ekonomist G. Sazonov, Ceyhun'un suyunun çölü boydan boya aşarak Mürghan ve Tedzhen nehirlerini beslemesi adına kanal fikrini ortaya atan ilk kişi oldu. Sovyetler döneminde de bu kanal projesi canlı bir gündem maddesi oldu. Şubat 1925'te Türkistan Sovyetleri Kongresinin ilki yapıldı ve sulama problemleri ve toprak reformu konuları ele alındı. Sovyet mühendislerin vardığı karara göre Ceyhun'un sularını Hazar'a taşıyan antik su yolunun batıya olan doğal eğimini kullanmak yer çekiminden faydalanılmasını sağlayan akıllıca bir çözüm olacaktı. 40'lı yıllara kadar kanalın rotası üzerine ciddi tartışmalar yaşandı ve güney ve kuzey rotası tartışıldı ve daha sonra Sovyet mühendis I.V Boltenko'nun tasarladığı güney rotası benimsenecekti. İkinci Dünya Savaşı'nda inşa planı askıya alınan kanal için savaş sonrası Stalin devreye girdi ve 1950'lerin başında kanal inşaatı başlamıştır. Kanala yapımı bittiğinde V.İ. Lenin'in adı verilmişken, 1990 yılında kanalın adı S. Niyazov olarak değişmiştir.[2]

Hidroloji

Dünyanın en büyük sulama ve ıslah yapısı olan Karakum kanalı toplamda 1400 km uzunluğa sahiptir ve Ceyhun nehrinden yılsa 13.5 km^3 su çekmektedir, ilerleyen yıllarda eklemeler sonucu 18 km^3 hacme ulaşılmıştır. Kanalın yukarı kesimlerinde ortalama genişlik 100-120 metreden aşağı değildir ve göl benzeri kesimler 1-1.5 km'lik genişliğe sahiptir. Kanal, Ceyhun nehrinden Mary bölgesine kadar üzerinde seyredilebilir bir konumdadır ve boyutsal olarak Orta Asya'nın büyük nehirlerine göre hidrolojik olarak küçük olsa da ortalama büyüklükte bir akarsu özelliği taşımaktadır. Kanalın tasarımcıları doğal eğimi kullanarak bir nevi insan yapısı bir ırmak oluşturmuşlardır, doğu'da 250 metre rakımdan Ceyhun nehri sularını alan Karakum kanalı batıda -28 metre rakımındaki Hazar denizi yönünde ilerler.[2]

Kaynakça

  1. ^ The Editors of Encyclopaedia Britannica, The Editors of Encyclopaedia Britannica. "Karakum Canal". Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, inc. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2020. 
  2. ^ a b Zonn, Igor. "Karakum Canal: Artificial River in a Desert". www.researchgate.com. Researchgate. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat</span> Türkmenistanın başkenti

Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkum Çölü</span>

Kızılkum, Kazakistan ve Özbekistan arasında bulunan bir çöl. Yaklaşık olarak 300 bin km² yüz ölçümüyle dünyanın en büyük çölleri arasında yer alır. Orta Asya'nın iki büyük nehri arasında yer alan Kızılkum Çölü, Aral Gölü'nün de güneyindedir. Kış ve İlkbahar mevsimlerinde olmak üzere yıllık olarak 100–200 mm arası yağış almaktadır. Çölün kuzeybatıya eğimli bir düzlüklerinde izole olarak yükselen 3000 metreye varabilen yükseltiler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Aral Gölü</span> Kazakistanda çoğu kurumuş olan bir göl

Aral Gölü, Kazakistan - Karakalpakistan (Özbekistan) sınırları içinde olan göldür. Önceki yıllarda 68.000 km² yüz ölçümüyle Asya'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Son yıllarda aşırı sulama nedeniyle eski yüzölçümünün %90'ını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karakum Çölü</span>

Karakum Çölü Orta Asya'da yer alan bir çöl.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhun</span> Orta Asyanın en uzun nehirlerinden biri

Ceyhun Alp ya da Amuderya, Orta Asya'nın en uzun ırmaklarından biridir. Ceyhun, Afganistan'dan, Pamir ve Hindukuş dağlarının kesiştiği yerden, yaklaşık 4950 m rakımdaki kaynağından Aksu adı altında doğarak batıya doğru ilerler ve kuzeyden, başlıca Pamir Vahan suyu, Kızılsu (Vahş/Uranovodsk), Kâfirnihân ve Surhân, güneyden de Kökçesu kollarını kendisine katarak Kunduz-Belh hizasında kuzeybatıya döner. Bu dönüşten sonrası bir bölümü çöller ve stepler içinde kurak iklim kuşağından geçerek, hiçbir kol kendisine katılmadan kuzeybatı yönünde ilerler ve sonunda değişik kollara ayrılarak Aral Gölü'ne suyunu boşaltır. 2540 km uzunluğundaki ırmağın kıyılarında tarih boyunca önemli yerleşim merkezleri kurulmuştur.

Kopet Dağları, Türkmenistan ile İran arasındaki sınır bölgesinde dağ sırası.

<span class="mw-page-title-main">Seyhun</span> Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistandan geçen bir akarsu

Seyhun veya Siriderya, Orta Asya'da bir nehirdir. Ceyhun nehri ile birlikte tarihi Maveraünnehir bölgesini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan coğrafyası</span>

Özbekistan Orta Asya'da bir ülkedir.447,000 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip olan ülke 1,425 kilometre doğu-batı, 930 kilometre ise kuzey-güney yönünde uzanır. Komşuları güneybatıda Türkmenistan, kuzeyde Kazakistan, güneyde ve doğuda Tacikistan ve Kırgızistan ile güneyde Afganistan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sayan Dağları</span> Asya sıra dağları

Sayan Dağları, Göktürk Kağanlığı devrindeki adı : Kögmen Dağları) Moğolistan'ın kuzeybatısında, Sibirya'nın güneyindeki sıra dağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Bereket (şehir)</span>

Bereket, Türkmenistan'ın Balkan iline bağlı Bereket ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehir, Kopet Dağları'nın eteğinde Karakum Çölü kenarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zerefşan</span>

Zerefşan Nehri, Orta Asya'da bulunan önemli bir nehirdir. Doğu Türkistan (Pamirlerde) sıradağlarının doğusundan kaynak alan Zerefşan nehri Özbekistan ve Tacikistan boyunca 877 km akarak Türkmenistan'ın Türkmenabad şehri yakınlarında çöl kıyısında kaybolur. Çok sayıda Özbek şehri bu nehrin havzasına dahilinde uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aral Gölü'nün kuruması</span>

Aral Gölü'nün kuruması - Aral Gölü'ndeki su seviyelerindeki yıllık düşüşle ilişkili ekolojik, biyolojik, sosyal sorunlar ortaya çıkaran bir toprak ve iklim felaketi. Aralkum Çölü bu sürecin sonucunda meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Repetek Biyosfer Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Genellikle Repetek Doğa veya Çöl Tabiatı Koruma Alanı olarak anılan Repetek Biyosfer Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Amu Derya yakınlarındaki Lebap ilinde, Karakum Çölü'nün doğusunda bulunan Türkmenistan'ın çöl doğa koruma alanıdır (zapovednik). Türkmenabat'ın yaklaşık 70 kilometre (43 mi) güneyindedir ve zemzeniyle bilinir. 1928 yılında kum-çöl ekosisteminin incelenmesi ve korunması için kurulmuş olup 346 kilometrekare (134 sq mi) alanı kaplamaktadır..

<span class="mw-page-title-main">Güney Türkistan</span> Kuzey Afganistanda kalan, Türklerin yaşadığı bölge

Güney Türkistan ya da Afganistan Türkistanı, Kuzey Afganistan'da, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan sınırında bulunan bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan coğrafyası</span>

Türkmenistan, Orta Asya'da karayla çevrili bir ülkedir ve batıda Hazar Denizi, güneyde İran ve Afganistan, kuzeydoğuda Özbekistan ve kuzeybatıda Kazakistan ile komşudur. 1991'in sonunda Sovyet sonrası devletlerin çoğu tarafından oluşturulan gevşek federasyon olan Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) en güneydeki cumhuriyetidir.

Iranrud, Hazar Denizi'nden Basra Körfezi'ne veya Umman Körfezi'ne bir kanal inşa etme planıydı. Iranrud, Farsçada İran Nehri anlamına gelir. Eski Sovyetler Birliği bu projeyi gerçekleştirmeye hevesliydi çünkü sahip olduğu tek sıcak su limanları, bir NATO ülkesi olan Türkiye'nin kontrolü altındaki İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı'na çıkıyordu.

Trans-Hazar Kanalı, Amu Darya Nehri'ni Aral Denizi'nden Hazar Denizi'ne yönlendirmek için önerilen bir kanal projesidir. İlk olarak Çarlık mühendisleri tarafından önerilmiş ve daha sonra Sovyet yetkilileri tarafından değerlendirilmiştir. Bu projeyle Amu Darya'yı sözde eski yatağına döneceği fikri savunulmuştur.