İçeriğe atla

Karakoyunlu hükümdarları listesi

Karakoyunluları yöneten sülale, Oğuz Türklerinin Yıva boyundan, özellikle de Baharlı oymağından geliyordu.[1] Karakoyunlular bugünkü İran, Irak, Azerbaycan ve Türkiye’nin doğusunu yönetiyordu.

Karakoyunlu hükümdarları

Unvanı Adı Saltanat
Bey
بیگ
Bayram Hoca
بیرم خواجہ
MS 1374 – 1378
Bey
بیگ
Kara Muhammed Türemiş (Bayram Hoca'nın yeğeni)
قرا محمد ترمش
MS 1378 – 1388
Bey
بیگ
Ebu Nasr
ابو النصر
Kara Yusuf Nuyan bin Kara Muhammed قرا یوسف نوین بن محمد1388 – 1394 CE
Emir Timur'un Karakoyunluları işgal etmesi (MS 1394 – 1405)
Bey
بیگ
Ebu Nasr
ابو النصر
Kara Yusuf Nuyan ibn Kara Muhammed قرا یوسف نوین بن محمدMS 1405 – 1420
Bey
بیگ
Kara İskender bin Yusuf
قرا اسکندر بن یوسف
MS 1420 – 1436
Bey
بیگ
Ebu Said Busat
ابوسعید
MS 1430 – 1430
Bey
بیگ
Emir İsfahan
اسپند بن یوسف
MS 1420 – 1445
Bey
بیگ Muzaffar-al-Din
مظفرالدین
Cihan Şah
جہاں شاہ ابن یوسف
1436-1447 CE
Şahrun'un ölümü ve Timurlu veraset savaşının başlangıcı (MS 1447-1459)
Bey
بیگ Muzaffar-al-Din
مظفرالدین
Cihan Şah
جہاں شاہ ابن یوسف
1447-1467 CE
Bey
بیگ
Hasan Ali ibn Cihan Şah
حسن علی ابن جہاں شاہ
MS 1467 – 1468
Bey
بیگ
Mirza Yusuf MS 1468 – 1469
Akkoyunlular tarafından fethedildiler.
  • Sarı Gölgeli satır Karakoyunlu Hanedanı'nın atalarını temsil eder.
  • Pembe Gölgeli satır, Timurlu vesayeti altındaki Karakoyunlu hükümdarlarını temsil eder.

Kaynakça

  1. ^ Peter B. Golden (1992). An Introduction to the History of the Turkic Peoples. ss. 367-368. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Sayı, sayma, ölçme ve etiketleme için kullanılan bir matematiksel nesnedir. En temel örnek, doğal sayılardır. Sayılar, sayı adı (numeral) ile dilde temsil edilebilir. Daha evrensel olarak, tekil sayılar rakam adı verilen sembollerle temsil edilebilir; örneğin, "5" beş sayısını temsil eden bir rakamdır. Yalnızca nispeten az sayıda sembolün ezberlenebilmesi nedeniyle, temel rakamlar genellikle bir rakam sisteminde organize edilir, bu da herhangi bir sayıyı temsil etmenin organize bir yoludur. En yaygın rakam sistemi Hint-Arap rakam sistemidir, bu sistem on temel sayısal sembol, yani rakam kullanılarak herhangi bir negatif olmayan tam sayının temsil edilmesine olanak tanır. Sayılar sayma ve ölçme dışında, etiketlerde, sıralamada ve kodlarda kullanılmak için de sıklıkla kullanılır. Yaygın kullanımda, bir rakam ile temsil ettiği sayı net bir şekilde ayrılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Aritmetik</span> temel matematik dalı

Aritmetik; matematiğin sayılar arasındaki ilişkiler ile sayıların problem çözmede kullanımı ile ilgilenen dalı. Aritmetik kavramı ile genellikle sayılar teorisi, ölçme ve hesaplama kastedilir. Bununla birlikte bazı matematikçiler daha karmaşık çeşitli işlemleri de aritmetik başlığı altında değerlendirirler.

Uzun Hasan, Akkoyunlu hükümdarı olup, bugünkü İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye'nin bir bölümünü kapsayan bir coğrafyada 1453-1478 yılları arasında hüküm sürmüştür. Akkoyunluların en güçlü hükümdarı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">On altılı sayı sistemi</span>

Heksadesimal, matematik ve bilişim alanlarında kullanılan 16 tabanlı sayı sistemidir. Heksadesimal sayı sisteminde sayılar 16 farklı sembolle temsil edilir. 0-9 arasında semboller 0 ile 9 arasında sayıları, A-F arasındaki harfler ise 10 ile 15 arasındaki sayıları temsil eder.

Terabayt, dijital bilgide kullanılan bayt biriminin bir katsayıdır. Ön ek olan tera, 1000'in dördüncü kuvvetini temsil eder ve SI birim sisteminde 1012 anlamına gelir ve bu nedenle bir terabayt bir trilyon bayttır. Terabaytın kısaltması TB olarak kullanılır.

Sıfır, aritmetikte 0 rakamını simgeler. Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. "0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır.

<span class="mw-page-title-main">Karakoyunlular</span> 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlet

Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti, başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Cihan Şah</span> Karakoyunlu Devletinin hükümdarı

Cihan Şah veya Muzaffareddin Cihan Şah Yusuf, 1438 - 1467 yılları arasında hüküm sürmüş Karakoyunlu Devleti'nin hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Gölgeli, Kâhta</span>

Gölgeli, Adıyaman ilinin Kâhta ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gölgeli, Rize</span>

Gölgeli, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Burhâneddin Devleti</span>

Kadı Burhaneddin Ahmed Devleti, Eretna Devleti'nin topraklarında, Oğuzların Salur boyundan olan Vezir Kadı Burhaneddin Ahmed'in kendi adıyla 1381 yılında kurduğu devlettir. Devletin merkezi Sivas'tır.

<span class="mw-page-title-main">Siyah</span> bir renk

Siyah ya da kara, bir renktir. Işığı yansıtmak yerine emen pigmentler siyah gözükür. Renkler pigmentlerin yansıttığı ışığın dalga boylarına bağlı olarak oluşurlar. Pratikte renk olarak kabul edilir.

Ayn , Arap alfabesinin on sekizinci harfi.

<span class="mw-page-title-main">1080p</span> Ekran ve İzleme

1080p, HDTV görüntü biçimlerinin bir kategorisi için kullanılan bir isimdir. "1080", herhangi bir dikey çizgide bulunan piksel sayısını, "p" harfi ise İlerleyici (Progressive) taramayı temsil eder. 1080p, 1080i'den ve hareketli görüntülerden daha iyidir.

<span class="mw-page-title-main">Gölgeli yunus</span> Yunus türü

Gölgeli yunus, yunusgiller (Delphinidae) familyasından Lagenorhynchus cinsindeki altı yunus türünden biri. Güney Yarımküre'nin kıyısularında yaşayan gölgeli yunus oldukça akrobatiktir ve insanlara sokulmayı çok sever. İlk olarak 1828'de John Edward Gray tarafından tanımlanmıştır. Pasifik beyaz yanlı yunusu ile genetik açıdan çok yakından akrabadır ancak günümüzde geçerli olan bilimsel görüşlere göre ayrı türler olarak sınıflandırılmışlardır.

Esin; ilham, etkilenme, çağrışım, içe doğma ile gelen yaratıcı düşünce, doğaüstü veya buna bağlı söz, duyum ve algı.

<span class="mw-page-title-main">Gölgeli, Ardahan</span>

Gölgeli, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Iğdır'da 2014 Türkiye yerel seçimleri</span>

2014 Türkiye yerel seçimleri'nde resmî adıyla 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri, Bu seçimde Iğdır Belediyesi ve bu Iğdır İli'ne bağlı Aralık, Karakoyunlu ve Tuzluca ilçelerinin belediye başkanları seçilmiştir. Sonuçlar YSK'nin resmî sonuçlarıdır.

Kara Yülük Osman Bey, Akkoyunlu devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Negatif sayı</span> kesinlikle sıfırdan küçük olan gerçek sayı

Negatif sayı, matematikte sıfırdan küçük olan gerçek sayılardır. Negatif sayılar karşıtlıkları temsil eder. Eğer pozitif sağa doğru hareketi temsil ediyorsa, negatif sola doğru bir hareketi temsil eder. Pozitif, deniz seviyesinin üzerini temsil ediyorsa, negatif deniz seviyesinin altını temsil eder. Negatif sayılar genellikle bir kayıp veya eksikliğin büyüklüğünü temsil etmek için kullanılırlar. Sahip olunan borç para, negatif bir varlık olarak düşünülebilir. Negatif sayılar, sıcaklık için Santigrat ve Fahrenhayt ölçekleri gibi sıfırın altına düşen ölçekte değerleri tanımlamak için de kullanılır.