
Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

Bu, Ermenistan İstatistik Komitesi (ArmStat) tarafından nüfusa göre sıralanmış Ermenistan'daki şehir ve kasabaların bir listesidir. Ermenistan'da 2017 yılı itibarıyla kentsel topluluk olarak tanımlanan 46 belediye bulunmaktadır. Ancak, Ermenistan'da bir şehir/kasaba nüfusunun büyüklüğüne göre tanımlanmaz. Ermenistan'daki diğer 457 belediye kırsal topluluklar olarak kabul edilmektedir. Nüfusun üçte ikisi artık kentleşmiştir. İstatistiksel olarak, 2017 itibarıyla Ermenilerin %63,6'sı kentsel alanlarda, %36,4'ü ise kırsal alanlarda yaşamaktadır.

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

Akner Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy daha önce Brun olarak biliniyordu.

Bardzravan Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesine bağlı bir köydür. Köy daha önce Yeritsatumb olarak biliniyordu.

Hartashen Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür.

Hndzoresk, Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy, Goris-Stepanakert karayolunun doğusunda, köyün geleneğine göre köye adını veren Hor Dzor'un dik yamaçlarında yer almaktadır.

Artsvanik Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Kapan Belediyesi'ne bağlı bir köydür.

Sarnakunk Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Gorayk Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy daha önce Saybalu olarak biliniyordu.

Nerkin Khndzoresk, Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy, Azerbaycan sınırına yakın bir konumdadır. Köy, tarlalar ve bir toprak yolla birbirine bağlanan Khndzoresk köyüne 7 km uzaklıktadır. Nerkin Khndzoresk, Khndzoresk köyünde zamanında oluşan siyasi huzursuzluklar ve yeniden boyutlandırma nedeniyle Khndzoresk köyünün 7 km ötesine kurulmuştur.

Davit Bek Ermenistan'ın Sünik bölgesindeki Kapan belediyesinde yer alan bir köydür. Adını Ermeni bağımsızlık hareketinin en belirgin askerî isimlerinden biri olan Davit Bek'ten almıştır.

Şurnuh Ermenistan'ın Sünik bölgesindeki Goris Belediyesi'nde yer alan bir köy. Köy, Birinci Dağlık Karabağ Savaşı'ndan önce ağırlıklı olarak Azeri nüfusa sahip olsa da 1989'dan beri nüfusun çoğunluğu Ermenilerden oluşuyor. 2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması'nın bir parçası olarak Kubadlı Azerbaycan'a iade edildiğinde, daha önce belirsiz olan Ermenistan-Azerbaycan sınırının köyün içinden geçtiği tespit edildi. Sonuç olarak köyün 12 hanelik küçük bir kısmı Azerbaycan'ın kontrolüne girdi.

Tsghuk, Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Gorayk Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy daha önce Borisovka olarak biliniyordu.

Geği Ermenistan'ın Kacaran Belediyesi'ndeki Sünik bölgesinde yer alan bir köydür. Dağlık Karabağ sorununun patlak vermesi sonrası Ermenistan'dan Azerbaycanlıların göçünden önce, 1988 yılında, köyün nüfusunu çoğunlukla Azerbaycanlılar oluşturuyordu.

Verişen, Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür.

Vorotan Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy daha önce Tatevges olarak da biliniyordu.
Acabac Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Kacaran Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy, Dağlık Karabağ sorununun patlak vermesinden sonra Ermenistan'dan Azerbaycanlıların göçünden önce Azeriler tarafından doldurulmuştu. 1988-1989'da Azerbaycan'dan gelen Ermeni mülteciler köye yerleşmiştir. Ayrıca köy daha önce Ajaran ve Ajaraj olarak da biliniyordu.

Karçevan Ermenistan'ın Sünik bölgesindeki Meğri Belediyesi'nde yer alan bir köy.
Dzagikavan, Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Kacaran Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy, Dağlık Karabağ sorununun patlak vermesinden sonra Ermenistan'dan Azerbaycanlıların göçünden önce Azeriler tarafından doldurulmuştu. 1988-1989'da Azerbaycan'dan gelen Ermeni mülteciler köye yerleşti.
Getişen Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Kacaran Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy, Dağlık Karabağ sorununun patlak vermesinden sonra Ermenistan'dan Azerbaycanlıların göçünden önce Azeriler tarafından doldurulmuştu. 1988-1989'da Azerbaycan'dan gelen Ermeni mülteciler köye yerleşti. Ayrıca köy Getaşen olarak da biliniyor ve daha önce Çaykend olarak biliniyordu. Köyün 2001 nüfus sayımına göre nüfusu 96 kişiydi.