İçeriğe atla

Karahantepe

Koordinatlar: 37°02′55″N 39°15′09″E / 37.0487°K 39.2525°D / 37.0487; 39.2525
Karahantepe
Karahantepe
KonumHaliliye, Şanlıurfa, Türkiye
BölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Koordinatlar37°02′55″N 39°15′09″E / 37.0487°K 39.2525°D / 37.0487; 39.2525
Tarihçe
Kuruluşen geç M.Ö. 9. binyılın başları

Karahantepe veya Karahan Tepe, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinde yer alan arkeolojil sit alanıdır. Halk arasında Kürtçe adı "Girê Keçel" olarak bilinmektedir.[1][2] Şehir merkezine 46 km uzaklıkta olan Karahantepe, ilk kez 1997 yılında Bahattin Çelik tarafından keşfedildi.[3][4][5] Neolitik dönemden kaldığı düşünülen 250 dikilitaşın bulunduğu alanda ilk kazı çalışmaları Eylül 2019'da başladı.[6][7]

Karahantepe’deki kazılarda, Göbekli Tepe ile çağdaş özel yapılar ve sırtında leopar taşıyan insan heykeli ortaya çıktı. Bulunan heykeller, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.[8]

Ana kaya içine 8×6 metre boyutlarında oyulan AB Yapısı’nın özel amaçlar için inşa edildiği düşünülüyor. Yapının uzun duvarının ortasında bir insan başı yer alıyor. Boyun kısmı bir yılanı andırır biçimde kayadan çıkan başta bir erkek betimlenmiş. Bu başın karşısında ön sırada dört, arka sırada altı adet fallus biçimli dikilitaşlar yerleştirilmiş. Yapıya bir kenarından merdiven ile iniliyor diğer kenarından ise başka bir merdiven ile çıkılıyordu. Tüm bunlar kapsamında yapının ritüelistik bir işlevinin olduğu düşünülüyor.[9]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "GIRÊ KEÇEL / QÛÇA KEÇEL KARAHAN TEPE". www.saradistribution.com. 14 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  2. ^ "Girê Miraza'nın kardeşi Girê Keçel ören yeri statüsüne alındı". www.rudaw.net. 26 Eylül 2022. 14 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  3. ^ "Karahantepe excavations start in Şanlıurfa". Hürriyet Daily News (İngilizce). 10 Eylül 2019. 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019. 
  4. ^ Çelik, Bahattin (31 Aralık 2011). "Karahan Tepe: a new cultural centre in the Urfa Area in Turkey". Documenta Praehistorica (İngilizce). 38: 241-254. doi:10.4312/dp.38.19. ISSN 1854-2492. 2 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2022. 
  5. ^ Bahattin Çelik (2000). "A New Early Neolithic Settlement in theCenter of Sanlıurfa, Turkey" (PDF). Neo-Lithics. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Aralık 2022. 
  6. ^ "Şanlıurfa'da Göbeklitepe'den sonra Karahantepe heyecanı". Anadolu Ajansı. 7 Eylül 2019. 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019. 
  7. ^ "Göbeklitepe'nin Kardeşi Karahan Tepe'de İlk Kazılar Başlıyor". Arkeofili. 31 Ağustos 2019. 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019. 
  8. ^ "Karahantepe'de Göbeklitepe ile Çağdaş Özel Yapılar Bulundu". Arkeofili. 24 Eylül 2021. 24 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2021. 
  9. ^ "Abdullah Gül Üniversitesi - 3'üncü Nesil Devlet Üniversitesi". www.agu.edu.tr. 4 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şanlıurfa</span> Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehir

Şanlıurfa, halk arasındaki kısa adıyla Urfa veya eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Göbeklitepe</span> Dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu

Göbeklitepe veya Göbekli Tepe, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Şanlıurfa ilinin 18 km kuzeydoğusunda, Haliliye ilçesine bağlı Örencik köyü yakınlarında yer alan Neolitik bir arkeolojik sit alanıdır. MÖ 9600–9500 civarına tarihlenen Göbeklitepe, dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihî yapısıdır. Bazı popüler kaynaklarda "tarihin sıfır noktası" nitelendirmesiyle de anılmaktadır. Yapıt, dünyanın bilinen en eski megalitleri olan taş sütunlarla, bir dizi büyük dairesel yapıdan oluşmaktadır. Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ'a ait olduğu düşünülen bu yapıda T biçimindeki 10-12 dikilitaş yuvarlak planda dizilmiş, araları ise taş duvarlarla örülmüştür. Yapının merkezinde daha yüksek boyda olan iki dikilitaş, karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Bu dikilitaşların çoğu üzerinde insan, eller ve kollar, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartılarak veya oyularak betimlenmiştir. Bölgede yapılan kazılarda çıkartılan bazı heykel ve taşlar, günümüzde Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">En yüksek kuleler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, dünyanın en yüksek kuleleri listesidir. Liste, genel olarak kule tanımına giren halka açık veya düzenli erişime sahip ancak içinde yaşamak için tasarlanmayan tek başlarına durabilen insan yapımı dar ve yüksek yapıları kapsamakta olup içinde yaşanabilir binalar, gökdelenler, radyo ve TV direkleri ile halka açık veya düzenli erişim için tasarlanmadıkları için köprü kuleleri veya direkler, bacalar, iletim kuleleri, heykeller ve çoğu büyük anıt ve dikilitaşları kapsam dışına çıkarmaktadır.

Nevali Çori, Şanlıurfa ilinin Hilvan ilçesine bağlı Güluşağı mahallesinin hemen kuzeybatısında bulunan bir höyüktür. Höyük, Atatürk Baraj Gölü suları altında kalmadan önce Fırat'ın bir kolu olan Kantara Deresi'nin iki yanında yer almaktaydı. Dere höyüğü ikiye bölmüş durumdadır. Yerleşme, derenin doğu yakasında 90 X 40 metre boyutlarında, batı yakasında ise daha küçük bir alandır. Bu yerleşmelerden büyük olanı (doğu) Nevali Çori I, batı taraftaki ise Nevali Çori II olarak adlandırılmaktadır. Yerleşmenin arkeolojik olarak en önemli tabakaları, beş yapı katı olarak izlenen, Nevali Çori I olarak tanımlanan kesimdeki Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ tabakalarıdır. Bu tabakalarda yürütülen kazı çalışmaları ve buluntular üzerinde yapılan analizler, Nevali Çori neolitik halkının esas olarak avcı - toplayıcı yaşam tarzını sürdürmekle birlikte, tarım ve hayvancılık yaptığını ortaya koymaktadır. Ortaya çıkarılan mimari kalıntılar ise Orta Fırat Havzası'nın Erken Neolitiği hakkında önemli bilgiler vermiştir. Özellikle, Göbekli Tepe, Urfa – Yeni Mahalle, Karahan, Sefer Tepe, Hamzan Tepe ve Taşlı Tepe gibi arkeolojik alanlarda benzerleri görülen T biçimli sütunların yer aldığı kült binası önemli bir keşif olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi</span> arkeoloji ve mozaik müzesi

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, mevcut eserlerin 1948 yılında toplanmaya başlanması ile birlikte ilk olarak 1969 yılında açılmıştır. Şanlıurfa Müzesi, Türkiye’nin en büyük kapalı alan ve sergi salonuna, Türkiye’nin en büyük canlandırma sayısına ve gezi güzergahı olarak 4.5 km ile Türkiye’nin en uzun gezi güzergahına sahiptir.

Tarih öncesinde din, Tarihöncesi çağdaki insanların dini inançları ve uygulamalarıdır. Terim Paleolitik din, Mezolitik din, Neolitik din ve Tunç Çağı dinlerini kapsar. Demir Çağı da bu kapsamda toplanabilmektedir.

<i>Atiye</i> (dizi) Netflix yapımı Türk internet dizisi

Atiye, 27 Aralık 2019 tarihinde 8 bölümden oluşan ilk sezonun yayınlandığı dram, gerilim ve fantastik türündeki Netflix'in ikinci Türk orijinal internet dizisi. Yazar Şengül Boybaş'ın Dünyanın Uyanışı adlı eserinden uyarlanmıştır. 27 Aralık 2019'da 8 bölümden oluşan birinci sezon, 10 Eylül 2020'de 8 bölümden oluşan ikinci sezon ve 17 Haziran 2021'de 8 bölümden oluşan üçüncü ve final sezonu Netflix üzerinden yayınlandı.

<i>Rafadan Tayfa: Göbeklitepe</i> 2019 çıkışlı Türk animasyon filmi

Rafadan Tayfa: Göbeklitepe, 2019 yılında gösterime giren, TRT Çocuk'ta yayınlanan aynı isimli çizgi diziden uyarlanarak çekilen ikinci animasyon filmdir. Yönetmen ve yapımcı koltuğunda İsmail Fidan'ın oturduğu filmin senaryosunu Ozan Çivit yazmıştır. Müzikleri ise Tarık Ergün tarafından yapılmıştır. Türkiye'de sinema salonlarında tüm zamanların en iyi animasyon açılışını yapan film, yaklaşık 3.5 milyon kişi tarafından izlenmiştir ve toplam 55,7 milyon TL hasılat yapmıştır. Ayrıca film, Türkiye'de şu ana kadar en çok izlenen animasyon film olarak da rekor kırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Urfa Adamı</span>

Urfa Adamı, diğer adıyla Balıklıgöl Heykeli, Şanlıurfa ili Balıklıgöl kazı alanı civarında 1990'lı yıllarda bulunan, gerçek insan boyutlarında ve formundaki tarih öncesi heykeldir.

<span class="mw-page-title-main">Kubilay, Konak</span>

Kubilay, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Kazı çalışmaları devam eden Smyrna Antik Tiyatrosu mahalle sınırları içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Örencik, Haliliye</span>

Örencik, Şanlıurfa ilinin Haliliye ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kahin Tepe, Türkiye'nin Kastamonu ilinin Araç ilçesi sınırları içindeki Başköy yakınlarında yer alan 1. derece arkeolojik sit alanıdır. Yapılan tespitler ve buluntulara göre Kahin Tepe, en erken MÖ. 12.000-7.000 arasına tarihlenen Akeramik Neolitik Çağ ve III. II. binyıl arası Orta-Erken Tunç Çağı'nda yerleşim gördüğü düşünülmektedir.

Harbetsuvan Tepesi, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesi sınırları içinde yer alan bir arkeolojik sit alanıdır. Kazılarda Çanak Çömleksiz Neolitik dönem A evresi (PPNA) ve Çanak Çömleksiz Neolitik dönem B evresine (PPNB) tarihlendirilen ve Göbeklitepe'nin III. ve II. tabakalarında görülen "T" şekilli yapılara rastlanmıştır. İlk belirlemelere göre sit alanının günümüzden en az 11.000 yıl önce yerleşim gördüğü ortaya çıkarılmıştır.

Taş Tepeler, Şanlıurfa’da, Göbekli Tepe ve çevresindeki diğer on bir arkeolojik alandan oluşan sit alanları topluluğudur. Bu sit alanları Göbeklitepe, Karahantepe, Harbetsuvan Tepesi, Gürcütepe, Kurttepesi, Taşlıtepe, Sefertepe, Ayanlar, Yoğunburç, Sayburç, Çakmaktepe ve Yeni Mahalle bölgesini kapsamaktadır. Şanlıurfa'da, yaklaşık olarak 200 kilometrekarelik bir alana yayılır. 12 arkeolojik sit alanında tarih öncesi dönemdeki insanların günlük yaşamlarına ve inançlarına dair önemli bilgiler veren arkeolojik kazılar gerçekleştirilmektedir.

Sefertepe, Türkiye'de, Şanlıurfa ilinin Viranşehir ilçesi sınırları içinde yer alan bir arkeolojik sit alanıdır. Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem yerleşimi olan Sefertepe de bu arkeolojik kazı alanlarından biri olma özelliğini taşıyor. Sefertepe, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesi, Eskikale ve Kırbalı mahalleleri sınırlarında, Şanlıurfa’nın 70 km doğusunda yer alıyor.

Taşlıtepe ya da Taşlı Tepe, Türkiye'de, Şanlıurfa ilinin yaklaşık 65 km kuzeydoğusunda, Siverek ilçesindeki Başbük köyünün yaklaşık 1 km kuzeyinde yer alan bir arkeolojik sit alanıdır. 2011 yılında keşfedilmiştir. Taş Tepeler projesi kapsamında kazılar sürdürülmektedir.

Kurttepesi ya da Kurt Tepesi, Türkiye'de, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesindeki Selamet köyü sınırları içinde yer alan bir arkeolojik sit alanıdır. Taş Tepeler projesi kapsamında kazılar sürdürülmektedir.

Sayburç ya da Sayburç Ören Yeri, Türkiye'de, Şanlıurfa ilinde, Karaköprü ilçesindeki Sayburç mahallesinde yer alan bir arkeolojik sit alanıdır. Çanak Çömleksiz Neolitik çağ yerleşimi olan Sayburç, 2021 yılında köydeki bahçe duvarlarında dikilitaş parçalarının kullanıldığının Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'ne bildirilmesi üzerine bulundu. Taş Tepeler projesi kapsamında kazılar sürdürülmektedir.

Çakmaktepe, Türkiye'de, Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesinde alan bir arkeolojik sit alanıdır. Taş Tepeler projesi kapsamında kazılar sürdürülmektedir. Göbeklitepe'den daha eski bir neolitik döneme tarihlenen Çakmaktepe'deki kazılarda ortaya çıkarılan buluntular arasında taşlaşmış sığır kafatasları, tavşan ayağı kemikleri, koyun başları gibi buluntular yer almaktadır.

Necmi Karul, Türk arkeolog ve akademisyen.