Karagöl Tabiat Parkı
Karagöl Tabiat Parkı, şu anlamlara da gelebilir:
- Karagöl Tabiat Parkı (Ankara)
- Karagöl Tabiat Parkı (Bolu)
- Karagöl Tabiat Parkı (İzmir)
- Karagöl Tabiat Parkı (Artvin)
Karagöl Tabiat Parkı, şu anlamlara da gelebilir:
Karagöl şu anlamlara gelebilir:
Çamkoru Tabiat Parkı, Çamlıdere ilçesi sınırları içinde, Ankara'nın 110 km kuzeybatısında bir tabiat parkıdır. Tabiat parkında ayrıca Çamkoru Göleti bulunur. 215 hektar büyüklüğünde olan tabiat parkını Eski Ankara-Bolu devlet kara yolu park sahasını ikiye böler.
Türkiye'deki tabiat parkları listesi, Türkiye'de bulunan tabiat parklarının derlendiği listedir. Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre Türkiye'de 266 adet tabiat parkı bulunmaktadır. 1 Aralık 1983'te tabiat parkı ilan edilen Ölüdeniz Kıdrak Tabiat Parkı, Türkiye'nin ilk tabiat parkıdır. Sınırları içerisinde yirmi altı farklı tabiat parkı bulunduran İstanbul, bu bakımdan en zengin il olup yüz ölçümü 19.624,27 hektar (196,2427 km2) olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye'nin en geniş tabiat parkıdır. En son 23 Kasım 2023'te tabiat parkı olarak ilan edilen yer, Kâğıthane Hasdal Tabiat Parkı'dır.
Karagöl; Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan doğal bir göldür. Yer aldığı arazi bakımından volkanik domlar arasında kalmış olan Karagöl, küçük ölçekli bir krater gölüdür. Karagöl Tabiat Parkı bu gölün çevresine kurulmuştur.
Karagöl Yaylası Sarıçamı, Sakarya ili, Taraklı ilçesi, Karagöl Yaylasında bulunan sarıçamdır. Olağan dışı bir büyüme gösteren bu ağaç 200 yaşında, 17 m boyunda, 1,5 m çapında ve 4,5 m çevreye sahiptir. Bu sarıçam, Orman ve tarım Bakanlığı tarafından 16 Aralık 2015 tarihinde tabiat anıtı ilan edilmiştir.
Karagöl, Artvin'in Borçka ilçesine 25-27 kilometre uzaklıkta bulunan heyelan set gölüdür. Göl alanı, 14 Ağustos 2002'de kurulan Borçka Gölü Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Yıllık ortalama 10.000 kişi gölü ziyaret etmektedir.
Pullu Tabiat Parkı Mersin ilinin Anamur ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolu genellikle Akdeniz kıyı şeridine paraleldir. 36°5′15″K 32°54′38″D koordinatlarındaki Pullu tabiat parkı kıyı şeridi ile kara yolu arasında ve Anamur'un 7 kilometre doğusundadır. Mersin'e olan uzaklığı 207 kilometre kadardır. Genişliği 10.3 hektar olan park 1980 yılında piknik alanı, 2011 yılında da tabiat parkı ilan edilmiştir. Günü birlik piknik alanı olarak 1500 kişiye hizmet veren parkta 180 kişiye hizmet veren geceleme tesisleri ve 30 karavanlık park yeri vardır.
100. Yıl Tabiat Parkı veya Gümüşkum Tabiat Parkı, Mersin ilinde bulunan bir tabiat parkıdır.Park Davultepe bölgesindedir. Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Mersin'in 12 km güneybatısında, Mersin-Silifke kara yolu D.400 üzerindedir. 1977 yılında Akdeniz kıyısındaki koru mesire yeri ilan edilmiştir. 7 Kasım 2011 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bölge tabiat parkı ilan edilmiştir. Ancak bakanlık, daha sonradan tabiat parkı statüsüne son vermeye karar vermiştir ve bu konuda tartışmalar yaşanmıştır.
Aydıncık (İncekum) Tabiat Parkı, Mersin'de bir tabiat parkı.
Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.
Ayvat Bendi Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.
Elmasburnu Tabiat Parkı, İstanbul ilinde bulunan bir doğa parkıdır.
Kayabaşı Tabiat Parkı, Türkiye'nin Trabzon ilinin Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde yer alan bir tabiat parkıdır. 11 Temmuz 2011 tarihinde tabiat parkı ilan edilen park, Akçaabat'ın Işıklar mahallesi civarındadır. Tabiat parkı, 24 saat boyunca açıktır.
Karagöl Tabiat Parkı, İzmir ilinin Menemen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.
Yakupabdal Tabiat Parkı, Türkiye'nin Bayburt ilinin Demirözü ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. 2 Aralık 2014 tarihinde tabiat parkı ilan edilen park, 24 saat boyunca açıktır.
Şaban Kalesi Tabiat Parkı, Giresun ilinin Güce ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. 2 Nisan 2019 tarihinde tabiat parkı olarak ilan edilen park, 24 saat boyunca açıktır. Şaban Kalesi Tabiat Parkı'nın önemli bir bölümü Güce ilçe sınırları içerisindedir, ancak parkın bazı yerleri Tirebolu ilçesi sınırları içerisinde kalmaktadır.
Darıdere Tabiat Parkı, Balıkesir'in Edremit ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. İlçe merkezine uzaklığı yaklaşık 50 km civarıdır. Altınoluk'ta İzmir- Çanakkale yolundan Narlı köyüne giden yola dönülür, köyden geçen yol takip edilerek ulaşılabilir. Ana caddeden 3–4 km sonrası Narlı köyüne, köyden yaklaşık 17 km sonrası da Darıdere Tabiat Parkına çıkmaktadır. Mesire yeri iken 11 Temmuz 2011 tarihinde tabiat parkı ilan edilmiştir. Gelişme Revizyon Planı 13 Mart 2014 tarihinde onaylanmıştır. 104,6 dekarlık alana yayılmıştır. Ayı, çakal, tilki, yılan, bukalemun, karaca, sansar, sincap, fare, kirpi, domuz, porsuk, yarasa, balık, yengeç gibi hayvan çeşitlerini barındırmaktadır. Şahin, doğan, ağaçkakan, atmaca gibi kuş türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Çeşitli çam ve meşe ağacı türlerine rastlanabilir. Ayrıca ıhlamur, kestane, akçaağaç, kızıl ağaç, çınar, ceviz, elma, fındık, ısırgan, defne, kekik, adaçayı, mantar ve benzeri türler de bulunmaktadır.
Karagöl Tabiat Parkı, Tekirdağ ilinin Süleymanpaşa ve Şarköy ilçeleri sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.
Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.
Bentler Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Bentler, "barajlar" anlamına gelir.