İçeriğe atla

Karagöl (Borçka)

Karagöl
Harita
Havza
KonumBorçka, Artvin, Türkiye
Koordinatlar41°23′8″K 41°51′14″D / 41.38556°K 41.85389°D / 41.38556; 41.85389
Genel bilgiler
Göl türüHeyelan set gölü
Yüzölçümü5 ha (12 akre)
En derin noktası25 m (82 ft)
Yüzey rakımı1.480 m (4.860 ft)
ÖzelliklerBorçka Gölü Tabiat Parkı içinde
Wikimedia Commons
Türkiye üzerinde Karagöl (Borçka)
Karagöl (Borçka)
Karagöl (Borçka) (Türkiye)

Karagöl, Artvin'in Borçka ilçesine 25-27 kilometre[1] uzaklıkta bulunan heyelan set gölüdür. Göl alanı, 14 Ağustos 2002'de kurulan Borçka Gölü Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır.[2] Yıllık ortalama 10.000 kişi gölü ziyaret etmektedir.

Tarihçe

Bir heyelan gölü olan ve Klaskuri Deresi'nin başlangıcını oluşturan Heba Deresi ile Savgule Deresi tarafından beslenen Karagöl, güneydeki Karaşalvar Tepe (2.333 m) ile Verketil Tepe (2.429 m) arasındaki zirveleri birbirine yakın tepelik kesimde yer alır. Yamaçtan kopan heyelan materyali Savgule Vadisinin önünü kesmesiyle bir göl ortaya çıkmıştır. Heyelan setinin Savgule Deresi tarafındaki bölümü üzerinde biriken sularla biri büyük diğeri küçük iki göl oluşmuştur. Küçük gölün alanı yaklaşık 7 dönüm kadar olup dairesel bir forma sahiptir. Büyük göl ise 50 dönüm alana sahip olup bir üçgeni anımsatmaktadır. Her iki göl bir gidegenle bağlantılıdır. Büyük gölün seviyesi küçük gölden 1-1,5 metre daha yukarıdadır. Gölün 1800'lü yıllarda oluştuğu ileri sürülse de bu bilgiler kesin değildir.[3][4] Aynı derenin taşıdığı alüvyonlarla dolan gölün derinliği zaman içinde 30 metreden 8 metreye, 56 dönümlük arazisi ise 50 dönüme düşmüştür. Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'nci Bölge Müdürlüğü Devlet Su İşleri ile ortak yürüttüğü çalışmada göle dolan alüvyonlar boşaltılmış, gölün çevresi ahşapla desteklenmiş yürüyüş yollarıyla donatılmıştır.[5]

İki bölümden oluşan Karagöl’ün bir heyelan gölü olmakla birlikte bir heyelan set gölü değildir. Göl sularının büyük bir kısmının heyelan enkazı üzerinde toplandığı anlaşılmıştır. Karagöl gibi küçük alanlı bir gölün bu kadar büyük bir heyelanın oluşturduğu set gerisinde meydana gelmesi pek mümkün olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca gölün, kayan malzemelerin engebeleri arasındaki iki bölümlü alanda biriken sularla oluştuğu belirtilmiştir. İki göl arasındaki kısım da heyelan kütlesinden oluşmuştur. Gölün sığ olması ve seddin önündeki yamacın dikliği de Karagöl'ün enkaz üzerinde yer aldığı ihtimali güçlendirmektedir.[3]

Fauna

Avcılığın yasak olduğu göl, kırmızı benekli alabalık popülasyonu bakımından zengindir.[6]

Artvin, Borçka Karagöl

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Borçka Karagöl - Artvin". kulturportali.gov.tr. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Borçka Karagöl". neredekal.com. 18 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  3. ^ a b "İbrahim Kopar - Ramazan Sever, "Karagöl (Borçka Artvin)"". 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2021. 
  4. ^ Ahmet Bozdemir (23 Eylül 2013). "Borçka Karagöl Köprü". 360tr.com. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Artvin'deki doğa harikası Karagöl yok olmaktan kurtuldu!". hurriyet.com.tr. 11 Ekim 2017. 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Karagöl". borcka.bel.tr. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Demirci, Manisa</span> Manisanın ilçesi

Demirci, Türkiye'nin Batı Anadolu kısmında yer alan Manisa ilinin ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl-Sahara Millî Parkı</span> Milli Park (02.0026)

Karagöl-Sahara Millî Parkı, Türkiye'deki millî park alanlarından birisidir. Artvin'in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer alan park, Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere iki ayrı sahadan oluşur. Meşeli Peribacaları bu parkın sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Uludağ</span> Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m rakımlı, Türkiyenin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–24 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir. Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bozdağlar</span> İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırası

Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.

Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükçekmece Gölü</span> İstanbul da doğal göl

Büyükçekmece Gölü, Marmara Bölgesi'nde, Çatalca yöresinin güney kesiminde deniz kulağı gölü. Göl, İstanbul'un içme suyu kaynağı olarak kullanılmaktadır. Göl, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yapılarla derinleştirilmiştir. Gölün deniz ayağına bir baraj yapılmıştır.

Karagöl şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Kale, Borçka</span>

Kale, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Boraboy Gölü</span> Amasyadaki 25 km uzunluğunda doğal heyelan set gölü.

Boraboy Gölü, Amasya'nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta ve Boraboy köyünün batısında olan, doğal bir heyelan set gölü.

<span class="mw-page-title-main">Karçal Dağları</span> Artvin ili sınırları içinde kalan dağ silsilesi

Karçal Dağları veya Karaçal Dağı veya Karçhali Dağı, Türkiye'nin kuzeydoğu ucunda, Artvin ili sınırları içinde kalan dağ silsilesidir. Karçal veya Karaçal adı, Gürcüce "Karçhali"den değişime uğramıştır ve Karçhali (კარჩხალი) "çıplak dağ", "kayalık dağ" anlamına gelir. Karçhali Vadisi ile Karçhali Deresi adını bu dağdan alır.

<span class="mw-page-title-main">Sera Gölü</span>

Sera Gölü, Trabzon'un Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunan bir heyelan set gölüdür. Göl, Yıldızlı ve Derecik belediyelerinin arasında yer alan Derecik Vadisi'nde oluşmuştur. İsmini hudutları içerisinde olduğu Yıldızlı'nın eski adı olan Sera'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl (Çubuk)</span>

Karagöl; Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan doğal bir göldür. Yer aldığı arazi bakımından volkanik domlar arasında kalmış olan Karagöl, küçük ölçekli bir krater gölüdür. Karagöl Tabiat Parkı bu gölün çevresine kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı</span>

Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı, Ankara ilinin, Kızılcahamam ile Çamlıdere ilçeleri sınırları içinde 2000 km² alanda, 2010 yılında kurulmuş jeoparktır.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl (Şavşat)</span> Şavşat, Türkiyede bir göl

Karagöl, Artvin'in Şavşat ilçesinin 25 kilometre kuzeyinde bulunan heyelan set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Maral Şelalesi</span> Artvinde şelale

Maral Şelalesi, Artvin ili, Borçka ilçesinde Karçal Dağları'nda Maral Deresi üzerindeki şelale. Şelale tek bir eğim kırıklığından, 63 m yüksekten düşer. Şelale adını, eski adı Mindieti olan Maralköy'den alır. Günümüzde Camili Biyosfer Rezervi alanında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sünnet Gölü</span>

Sünnet Gölü, Bolu ili, Göynük ilçesi sınırlarında bulunan heyelan set gölü.

Çoruh Havzası, kuzeydoğu Türkiye ve Gürcistan topraklarında bulunan Çoruh Nehri'nin havzası. Büyüklüğü 19.654 km2, yıllık ortalama yağışı 540 mm'dir.

<span class="mw-page-title-main">Altıparmak Tabiat Parkı</span>

Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin ili sınırlarında 11.07.2013 tarihinde, 2.110,92 ha alanda ilan edilen tabiat parkıdır. Kaçkar Dağları'nın doğu bölümü olan Altıparmak Dağları yamaçlarındadır. Yakınlarında Altıparmak köyü bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Klaskuri Deresi</span>

Klaskuri Deresi, Artvin ilinin Borçka ilçesinde, Çoruh Nehri'nin sağ kollarından biri olan bir akarsudur. Bu derenin vadisinde yer alan Klaskuri köyü, adını bu akarsudan alır. Klaskuri köyü, günümüzde Aralık ve Atanoğlu olmak üzere iki ayrı köydür.