İçeriğe atla

Karagöl (Şavşat)

Karagöl
Harita
Havza
KonumŞavşat, Artvin, Türkiye
Koordinatlar41°18′30″K 42°29′2″D / 41.30833°K 42.48389°D / 41.30833; 42.48389
Genel bilgiler
Akarsu (giden)Kapalı havza
Göl türüHeyelan set gölü
Yüzölçümü5 ha (12 akre)[1]
En derin noktası33 m (108 ft)
Yüzey rakımı1.630 m (5.350 ft)
ÖzelliklerKaragöl-Sahara Millî Parkı içinde, su hafif alkali
Wikimedia Commons
Türkiye üzerinde Karagöl (Şavşat)
Karagöl (Şavşat)
Karagöl (Şavşat) (Türkiye)

Karagöl, Artvin'in Şavşat ilçesinin 25 kilometre kuzeyinde bulunan heyelan set gölüdür.

Karagöl, yamaç araziden kopan heyelan kitlesinin vadi önünü kapaması sonucu çanakta biriken suların birikmesiyle oluşmuştur. Karagöl'ün yüzey alanı 5 hektar ve en derin noktası 33 m olup göl suyu hafif alkalidir.[2] Göl alanı, Karagöl-Sahara Millî Parkı içerisinde yer almaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artvin (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan ili, güneyinde Erzurum ili ve batısında Rize ili vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl-Sahara Millî Parkı</span> Milli Park (02.0026)

Karagöl-Sahara Millî Parkı, Türkiye'deki millî park alanlarından birisidir. Artvin'in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer alan park, Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere iki ayrı sahadan oluşur. Meşeli Peribacaları bu parkın sınırları içinde yer alır.

<i>Toros kurbağası</i> endemik tür

Toros kurbağası, Ranidae familyasından ortalama boyları 6 cm ile 7.5 cm arasında değişen Türkiye'de endemik bir kurbağa türüdür. Ayrıca dünyada ötmeyen tek kurbağa türü de toros kurbağasıdır. Yalnızca Orta Toroslar'da bulunan Bolkar Dağlarındaki Çiniligöl ve Karagöl'de yaşadığı sanılırken, 2007 yılında yapılan bir araştırma ile bu dağın yaklaşık 3000 m. yüksekliğinde Eğrigöl mevkiinde de yaşamakta olduğu ilk kez tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Birecik Barajı, Şanlıurfa ile Gaziantep sınırları üzerinde olmasına karşın idari yapı olarak Şanlıurfa iline bağlıdır. Baraj, elektrik üretme ve sulama amaçlı olarak 1985-2000 yılları arasında inşa edilmiştir. kronolojik sıralaması şu şekildedir;

<span class="mw-page-title-main">Şavşat</span> Artvinin bir ilçesi

Şavşat, Karadeniz Bölgesi’nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezidir.

Karagöl şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Boraboy Gölü</span> Amasyadaki 25 km uzunluğunda doğal heyelan set gölü.

Boraboy Gölü, Amasya'nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta ve Boraboy köyünün batısında olan, doğal bir heyelan set gölü.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl, Toros</span> Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölü

Karagöl Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölü.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl, Elmalı</span>

Karagöl, Antalya ili, Elmalı ilçesi sınırlarında bulunan kurutulmuş karstik göl. Avlan Gölü ile birlikte Elmalı Polyesi içinde bulunur. 1974 yılına kadar Karagöl 2440 ha büyüklüğünde idi.

Miliç Irmağı, Samsun'un Terme ilçesinden Karadeniz'e dökülen akarsu. Irmağın yağış alanı 180 km2 olup akarsu boyu 24 kilometredir.

Çoruh Havzası, kuzeydoğu Türkiye ve Gürcistan topraklarında bulunan Çoruh Nehri'nin havzası. Büyüklüğü 19.654 km2, yıllık ortalama yağışı 540 mm'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl (Borçka)</span> Borçka, Türkiyede göl

Karagöl, Artvin'in Borçka ilçesine 25-27 kilometre uzaklıkta bulunan heyelan set gölüdür. Göl alanı, 14 Ağustos 2002'de kurulan Borçka Gölü Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Yıllık ortalama 10.000 kişi gölü ziyaret etmektedir.

İrlanda'da bulunan göllerin alfabetik bir sıralaması aşağıda yer almıştır. Lough sözcüğü İrlandaca göl anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Baraj Gölü</span> Türkiyede bir baraj gölü

Atatürk Baraj Gölü, Türkiye'nin Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri arasında yer alan bir baraj gölüdür. Fırat üzerinde Atatürk Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. 817 km2'lik yüzölçümüyle ülkenin en büyük üçüncü gölüdür. Gölün toplam su hacmi 48,5 milyar m3'tür.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl Tabiat Parkı (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir tabiat parkı

Karagöl Tabiat Parkı, İzmir ilinin Menemen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Kocabey Yaylası, Artvin ilinin Şavşat ilçesine 38 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 6 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Değirmenköy (Tsiskvilishevi) köyüne 10 kilometre uzaklıktadır. Yayla, Karagöl-Sahara Millî Parkı sınırları içerisindedir.

Meşeli Peribacaları, Şavşat Peribacaları olarak da bilinir, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı Meşeli köyündeki ormanlık alanda heyelan sonucunda ortaya çıkmıştır. Meşeli köyünün güney kesiminde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Meromiktik göl</span>

Meromiktik göl, birbirine karışmayan su katmanlarına sahip bir göldür. Sıradan holomiktik göllerde yılda en az bir kez yüzey ve derin sular arasında fiziksel bir karışım meydana gelmektedir.