İçeriğe atla

Karaekşi Tabiat Parkı

Karaekşi Tabiat Parkı
Harita
TürTabiat parkı
KonumTürkiye Mut, Mersin, Türkiye

Karaekşi Tabiat Parkı, Mersin ilinde bulunan bir tabiat parkıdır.

Mersin'in Mut ilçesi, Hacınuhlu köyünde bulunan tabiat parkı 36°40′46″K 33°28′01″D / 36.67944°K 33.46694°D / 36.67944; 33.46694 koordinatlarındadır.[1] Mut'a uzaklığı yaklaşık 7 km'dir. 2011 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilmiştir. 8.5 hektarlık bir alanı kaplar.[2] Park, çınar ağaçları ve kızılçamlardan oluşan bir orman içindedir. Göksu Nehri'ne dökülen bir dere boyunca uzanır. Karaekşi'de alabalık havuzları, restoranlar, çocuk parkları, otopark vb. bulunmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Map page". 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  2. ^ ["Orman ve Su İşleri Bakanlığı-VII. Bölge Müdürlüğü Mersin (Türkçe)". 9 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022.  Orman ve Su İşleri Bakanlığı-VII. Bölge Müdürlüğü Mersin (Türkçe)]
  3. ^ ["Türkiye Kültür Portalı-Gezilecek Yerler: Karaekşi Mersin (Türkçe)". 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022.  Türkiye Kültür Portalı-Gezilecek Yerler: Karaekşi Mersin (Türkçe)]

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.

Türkiye'deki tabiat parkları listesi, Türkiye'de bulunan tabiat parklarının derlendiği listedir. Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre Türkiye'de 266 adet tabiat parkı bulunmaktadır. 1 Aralık 1983'te tabiat parkı ilan edilen Ölüdeniz Kıdrak Tabiat Parkı, Türkiye'nin ilk tabiat parkıdır. Sınırları içerisinde yirmi altı farklı tabiat parkı bulunduran İstanbul, bu bakımdan en zengin il olup yüz ölçümü 19.624,27 hektar (196,2427 km2) olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye'nin en geniş tabiat parkıdır. En son 23 Kasım 2023'te tabiat parkı olarak ilan edilen yer, Kâğıthane Hasdal Tabiat Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı</span> Tabiat parkı

Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan bir tabiat parkıdır. 2011 yılında kurulmuş olup, Belgrad Ormanı içindeki dokuz doğa parkından biridir. Korunan alana, gazeteci, yazar ve siyasetçi Falih Rıfkı Atay'ın ismi verilmiştir. Tabiat parkı, yürüyüş, bisiklet ve piknik gibi açık hava etkinliklerine imkân sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yerköprü Çağlayanı (Mersin)</span> Mersinde tabiat parkı olarak tescil edilmiş şelale

Yerköprü Çağlayanı, Mersin ili Mut ilçesinde yer alan bir çağlayandır. 2001 yılında tabiat anıtı olarak tescil edilen şelale, 2021'de tabiat parkı ilan edildi. Çağlayan ve çevresindeki alanın genişliği 1.115 dönümdür. Popüler bir gezi parkurudur.

<span class="mw-page-title-main">Pullu Tabiat Parkı</span>

Pullu Tabiat Parkı Mersin ilinin Anamur ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolu genellikle Akdeniz kıyı şeridine paraleldir. 36°5′15″K 32°54′38″D koordinatlarındaki Pullu tabiat parkı kıyı şeridi ile kara yolu arasında ve Anamur'un 7 kilometre doğusundadır. Mersin'e olan uzaklığı 207 kilometre kadardır. Genişliği 10.3 hektar olan park 1980 yılında piknik alanı, 2011 yılında da tabiat parkı ilan edilmiştir. Günü birlik piknik alanı olarak 1500 kişiye hizmet veren parkta 180 kişiye hizmet veren geceleme tesisleri ve 30 karavanlık park yeri vardır.

Başpınar Tabiat Parkı Isparta'da bulunan bir doğa parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşkum Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0100)

100. Yıl Tabiat Parkı veya Gümüşkum Tabiat Parkı, Mersin ilinde bulunan bir tabiat parkıdır.Park Davultepe bölgesindedir. Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Mersin'in 12 km güneybatısında, Mersin-Silifke kara yolu D.400 üzerindedir. 1977 yılında Akdeniz kıyısındaki koru mesire yeri ilan edilmiştir. 7 Kasım 2011 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bölge tabiat parkı ilan edilmiştir. Ancak bakanlık, daha sonradan tabiat parkı statüsüne son vermeye karar vermiştir ve bu konuda tartışmalar yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuyuluk Tabiat Parkı</span> Mezitlide bir tabiat parki (05.01.0130)

Kuyuluk Tabiat Parkı Mersin'de bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Musaözü Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0141)

Musaözü Tabiat Parkı Eskişehir ilinin Tepebaşı ilçesinin coğrafi sınırları içerisinde kalan tabiat parkıdır. Eskişehir - Kütahya D 230 kara yolu üzerinde kent merkezine 22 kilometre mesafede ve 50 hektar büyüklüğündedir.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0157)

Suuçtu Tabiat Parkı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Tabiat Parkı</span> Kütahyada tabiat parkı

Çamlıca Tabiat Parkı, Kütahya ilinin Merkez ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0090)

Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

Elmasburnu Tabiat Parkı, İstanbul ilinde bulunan bir doğa parkıdır.

Dikilitaş Tabiat Parkı, Mersin'nin Bozyazı ile Anamur ilçeleri arasında yer alan tabiat parkıdır.

Cehennem Deresi Kanyonu Tabiat Parkı, Türkiye'nin Artvin ilinin Ardanuç ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Kanyon, 1 Mayıs 2018 tarihinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir ve kanyon, 24 saat boyunca açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Kadınçayırı Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0183)

Kadınçayırı Tabiat Parkı Çankırı ili Ilgaz ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. Toplam 442 hektar alana sahiptir. Çankırı il merkezine 70, Ilgaz ilçe merkezine ise 17 kilometre mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Mesir Tabiat Parkı</span> Manisada tabiat parkı

Mesir Tabiat Parkı, Manisa ilinin Yunusemre ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belen Geçidi Tabiat Parkı</span> Hatayda tabiat parkı

Belen Geçidi Tabiat Parkı, Hatay ilinin Belen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0091)

Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü</span> Türkiyede millî parklar ve doğa korumasından sorumlu kamu kurumu

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Türkiye'deki millî parklarının, tabiat parklarının, sulak alanların ve yaban hayvanlarının korunması amacıyla 1958 yılında kurulmuştur.