İçeriğe atla

Karadeniz Ereğli Müzesi

Koordinatlar: 41°16′51″K 31°25′06″D / 41.28083°K 31.41833°D / 41.28083; 31.41833
Karadeniz Ereğli Müzesi
Harita
Açılış1 Ağustos 1998
KonumOrhanlar Mah. Yalı Cd No:96 Meydanbaşı. Ereğli/Zonguldak
Koordinatlar41°16′51″K 31°25′06″D / 41.28083°K 31.41833°D / 41.28083; 31.41833
TürArkeoloji ve Etnoğrafya
Resmî siteResmî site

Karadeniz Ereğli Müzesi, Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesinde yer alan müze.

1998 yılından bu yana Halil Paşa Konağı adlı tarihi yapıda Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir arkeoloji ve etnografya müzesi olarak hizmet verir.

Müze koleksiyonu

Zemin katta Eski Yunan, Roma, Bizans dönemlerine tarihlenen cam kaplar, mermer mezar stelleri, sütun başlıkları, lahit ve mezar stelleri, takılar, Filyos Antik Kenti ile Yassıkaya ve İnönü Mağarası kazılarının buluntuları; Gerek, Roma, Bizans, Abbasi, Emevi, Artuklu, Sasani, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait sikke koleksiyonları sergilenir.

Birinci katta pişmiş toprak amforalar, Hitit, Bizans, Osmanlı dönemi mühürleri vardır; ikinci katta yöresel kıyafetler, elpek bezi dokuma aletleri, mutfak eşyaları, silah, tespih, saat gibi eşyalar sergilenir.

Üçüncü kat müze-eve şeklinde düzenlenmiştir. Bahçede farklı tarihî dönemlere ait mezar taşları, sütun gövde ve başları, mezar stelleri vardır. Karadeniz Ereğlisi'nde öldüğü düşünülen Eski Mısırlı pantomim sanatçısı Krispos'un mezar anıtı müzenin bahçesinde bulunmaktadır.[1]

Halil Paşa Konağı

19. yüzyıl sonlarında padişah II. Abdülhamit döneminde sancak beyi (mirimiran) olan Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından eski bir kilisenin temeli üzerine yaptırılmıştır.[2] Binanın cephe süslemesinde Roma dönemine ait binalardan toplanan antik parçalar kullanılmıştır. Bir süre ortaokul ve kız meslek lise olarak kullanılan, uzun süre sahipsiz kalan konak, on yıl kadar süren restorasyon çalışmalarının ardından 1998 yılında müze olarak hizmete girdi.

Krispos'un mezar anıtı

Müze bahçesinde bulunan ve 2.-3. yüzyılda dikilmiş olduğu düşünülen mezar anıtı, Eski Roma'da ölülerin küllerini saklamak veya ölen kişileri anmak üzere dikilen sunak şeklindeki anıtlara bir örnektir. Üzerinde 19 satır eski Yunanca yazı yer alır. Bu yazıdan mezar anıtının, Roma İmparatorluğu'nda Aegyptus Eyaleti’nin vatandaşı Krispos'a ait olduğu anlaşılır.

Kent kent dolaşan bir pantomim sanatçısı olan Krispos, ilk defa düzenlenen ritmik trajedi yarışmasında ödül almış ancak beklenmedik bir anda henüz yirmi dokuz yaşındayken, Herakleia Pontiki'de ölmüştür.[3] Anısına dikilen mezar anıtın yüksekliği 2.20 metre; genişliği üst bölümde 0,80 m, kaidede ise 0,70 metredir. günümüzde Prusias ad Hypium'dan (Konuralp, Düzce) Ereğli'ye giden yol üzerinde bulunmuş; müzenin bahçesine getirilmiştir.[3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Karadeniz Ereğli Müzesi" (PDF). Muze.gov.tr sitesi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 
  2. ^ "Kdz.Ereğli Müzesi - Zonguldak". Türkiye Kültür Portalı. 21 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 
  3. ^ a b Bilir, Ahmet; Şahin, Mustafa. "Herakleia Pontika'dan Pantomim Sanatçısı Krispos'un Mezar Anıtı ve Antik Çağ'da Pantomim" (PDF). Prof. Dr. Ömer Özyiğit'e Armağan (Ege Yayınları, 2015). 11 Aralık 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Arkeoloji Müzesi</span> Bitinya ve Misya bölgelerinde bulunmuş MÖ 3000’den Bizans devri sonlarına kadar olan devirlere ait eserlerin sergilendiği Bursa müzesi

Bursa Arkeoloji Müzesi, Bitinya ve Misya bölgelerinde bulunmuş MÖ 3000'den Bizans devri sonlarına kadar olan devirlere ait eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Arkeoloji Müzesi</span> Müze

Alanya Arkeoloji Müzesi, Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan müze.

<span class="mw-page-title-main">Adana Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi, günümüzde Adana'nın Seyhan ilçesinin Döşeme Mahallesi'ndeki eski Millî Mensucat Fabrikası'nda bulunan müze kompleksinde hizmet vermekte olan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Uşak Arkeoloji Müzesi</span>

Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak ilinde bulunan arkeolojik bir müzedir. 1967 yılında başlatılan müzenin inşaatı 1969 yılında bitirilmiştir. 23 Mayıs 1970 tarihinde teşhir tanzimi tamamlanan müze, Uşak Müze Müdürlüğü olarak hizmete açılmıştır. 2012 yılında tren istasyonu mevkiinde 14 bin 500 metrekare kapalı alana üzerine yeni bir müze binası inşasına başlamış ve dört yılın ardından 2016 yılında tamamlanmıştır. Yaklaşık 48 yıl boyunca aynı binada hizmet veren Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 16 milyon liraya mal olan 3 katlı modern yeni müze binasının 2018 yılında teşhir ve tanzim çalışmalarının bitmesiyle tren istasyonu mevkiine taşınarak modern müzeler arasında yerini almıştır. Envanterinde yer alan 43.000 bin eser ve sikkeden 2.500'ü müze içerisinde sergilenmektedir.

Afyon Bolvadin Müzesi, Afyon'un Bolvadin ilçesinde yer alan, hem arkeolojik, hem etnografik eserlerin sergilendiği belediyeye ait karma bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Arkeoloji Müzesi</span>

Eskişehir Arkeoloji Müzesi, Eskişehir'de eski adı ile Hasan Polatkan Bulvarı, yeni adı ile Atatürk Bulvarı'nda bulunan müze.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray Müzesi</span>

Aksaray Müzesi 1969 yılında Zinciriye Medresesi'nde kurulmuş ve civardan eser toplanmıştır. Daha sonra Acemhöyük, Aşıklı Höyük, Musular ve Güvercinkayası Höyüğü kazılarının yapılmasıyla yeni bir binaya ihtiyaç duyulmuş ve 2004 yılında yeni bir bina inşa edilmiştir. Sergilenmekte olan eserler akeramik Neolitik çağdan Osmanlı Çağı'na kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Müzesi</span>

Afyonkarahisar Müzesi; Afyonkarahisar'da bulunan 1933 yılında hizmete girmiş arkeoloji müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi</span> müze

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi; Samsun'da kurulu, Samsun ve çevresinde ele geçen Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Hellenistik, Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait eserlerin sergilendiği bir müzedir. Şehir merkezinde, Samsun Valiliği yakınında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Arkeoloji Müzesi</span> Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi, 1901'de Konya'da kurulmuş arkeoloji müzesi.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tarih ve Sanat Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Kültürpark içerisinde 2004 yılında hizmete girmiş müzedir. Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü olmak üzere üç ayrı bölümde ziyaretçilerine İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserleri sunmaktadır. Her yıl yüz binden fazla ziyaretçi tarafından gezilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Arkeoloji Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir.

Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Kastamonu ve Çankırı çevresinden toplanan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Boğazköy Müzesi</span>

Boğazköy Müzesi Çorum'un 82 kilometre (51 mi) güneybatısındaki Boğazkale ilçe merkezinde hizmet veren; ağırlıklı olarak Hitit dönemine ait eserlerin sergilendiği müze Boğazköy Müzesi, Çorum'un güneybatısındaki Boğazkale ilçe merkezinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Mersin Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi, Mersin'in merkez ilçelerinden Yenişehir ilçesi sahilinde, Muğdat Camii hemen güneyinde ve Deniz Müzesinin yanında bulunan arkeoloji müzesidir ve ildeki en büyük müze olma özelliği taşır. Arkeoloji müzesi olarak kurulan müze etnografya bölümüne de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Müzesi</span>

Çankırı Müzesi, Türkiye'nin Çankırı ilinde yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Arkeoloji Müzesi</span>

Kocaeli Arkeoloji Müzesi, Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan, arkeolojik eserlerin sergilendiği ulusal bir müzedir. İzmit'in tarihi tren garı binasının yanında yer almaktadır. Müzenin adı 2022 yılında Kocaeli Arkeoloji Müzesi olarak değiştirilmiştir. Etnografya kısmı ise Atatürk ve Redif Müzesi'ne taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Arkeoloji Müzesi</span>

Sinop Arkeoloji Müzesi veya Sinop Müzesi, Sinop'ta bulunan ve şehir içinde ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği ulusal bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Karaman Müzesi</span>

Karaman Müzesi, Karaman ilinde, Hatuniye Medresesi'nin arkasında kalan ve tarihteki pek çok döneme ait eserlerin sergilendiği müzedir.

Isparta'da ilk müzecilik çalışmaları 1933 yılında Halkevi'nin açılmasıyla başlamıştır. Çevreden toplanan arkeolojik eserler ve İslami mezar taşları müze salonu olarak düzenlenen halkevi binasının bir odasında sergilenmiştir. Halkevi'nin kapatılması ile birlikte eserler çeşitli depolara kaldırılmıştır. 1973 yılında Halil Hamit Paşa Kütüphanesi'nin bir odası müze deposu olarak kullanılmış ve ilk müze memurluğu kurulmuştur.