İçeriğe atla

Karadeniz Bölgesi (Bulgaristan)

Bitişik tatil köyleri, şehirler ve havaalanları ile Bulgaristan Karadeniz kıyılarının haritası.

Karadeniz Bölgesi, Bulgaristan'ın tüm doğu sınırını kaplayan bölgesidir.

Coğrafya

Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısı Romanya sınırından başlar ve Türkiye sınırında sona erer. Sahilin uzunluğu 354 km'dir ve 200 km'si kumla kaplıdır.[1][2]

İklim

Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki seçilen iklim istasyonlarında sıcaklık ve yağış
istasyon Kaliakra Emine pelerin Tsarevo
Yükseklik (m) 71 52 11
Ortalama Ocak sıcaklığı (°C) 0.8 2.1 3.4
Ortalama Temmuz sıcaklığı (°C) 22.3 23.0 23.1
Yıllık genlik 21,5 20.9 19.9
Yıllık ortalama sıcaklık (°C) 11.8 12.5 12.8
Yıllık yağış miktarı (mm) 412 514 570

Karadeniz kıyısında yaz aylarında ortalama hava sıcaklığı 28 °C ve su sıcaklığı 25 °C'dir.

Ekonomi

Ulaşım

Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında iki büyük liman kompleksi vardır - Varna Limanı ve Burgaz Limanı. Düzenli feribot hatları Varna-Chernomorsk-Varna, Varna-Chernomorsk-Poti / Batum-Chernomorsk-Varna ve Burgaz-Poti / Batum-Novorossiysk-Burgaz dır.Bölgesel öneme sahip limanlar, sahil boyunca birçok şehrin yakınında inşa edilmiştir.

Uluslararası havaalanları Varna Havaalanı ve Burgaz Havaalanı bölgedeki ana hava taşımacılığı merkezleridir. Balçıknve Primorsko yakınlarında daha küçük havaalanları bulunmaktadır.

Turizm

Bölge deniz rekreasyonu ve turizmi için önemli bir merkezdir. Özellikle Bulgar ve yabancı turistler tarafından yaz sezonunda ziyaret edilir ve ülkenin başlıca turistik yerlerinden biridir. 1989 öncesi "Kırmızı Riviera" olarak bilinirdi ve ana turist akışı Sosyalist kamp ülkelerinden gelirdi. Demir Perde'nin düşmesinden sonra takma adı "Bulgar Rivierası" olarak değiştirildi.

En popüler Bulgar Karadeniz beldelerinden bazıları Chaika, Albena, Sv. st. Konstantin ve Helena Mermaid, Elenite, Sunny Beach, Chernomorets, Altın Kumlar, Kumullar, Kamchia, Riviera, Ahtopol, Aheloy, Balchik, Kiten, Kraimorie, Lozenets, Nessebar, Obzor, Pomorie, Primorsko, Ravda, Saint Vlas, Sarafovo, Sinemorets Süzebolu, Tsarevo'dır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Sunny Home, Каква е дължината на бреговата ивица?". 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  2. ^ "Физикогеографски зони". 21 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz</span> Avrupa ve Asya arasında yer alan bir iç deniz

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dobruca</span>

Dobruca, Karadeniz ile Tuna Nehri arasında kalan, Romanya'nın Köstence ve Tulça illeri ile Bulgaristan'ın Dobriç ve Silistre illerini kapsayan yoğun Türkmen nüfusun yaşadığı tarihî bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Burgaz</span> Bulgaristanda liman kenti

Burgaz, Bulgaristan'ın Karadeniz kıyı şeridinin güneyinde yer alan ve Türkiye sınırında Kırklareli ile komşu olan Burgaz ilinin idari merkezi olan şehirdir. Etimolojik kökeni EYun pýrgos: burç, burgaz'dan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Poti</span> Gürcistanın bir liman şehri

Poti, Gürcistan'ın bir liman şehri. Karadeniz'in doğu sahilinde ve ülkenin batısındaki Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bulunur. Antik Yunanistan kolonisi Fasis'in yerleşim yeri yakınlarında kurulmuştur ve adını da oradan alır. Şehir 20. yüzyıldan beri büyük bir liman şehri ve endüstriyel merkezdir. Ayrıca Gürcistan donanmasının ana deniz üssüne ve karargahına ev sahipliği yapar. Poti Limanı'na komşu olan RAKIA bölgesi Serbest Sanayi Bölgesine sahiptir. Nisan 2008'de açılmıştır ve İran'a karşı yaptırımlardan kaçmaya çalışan İranlı işadamlarınınkini de içeren birçok işletme kayıtlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Varna</span> Kuzeybatı Bulgaristanda şehir

Varna Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında olan Varna aynı zamanda ülkenin üçüncü en büyük şehridir. Varna ilinin idâri merkezi olup Bulgaristan'ın en büyük limanı burada bulunmaktadır. 1391'den 1878'e kadar Osmanlı idaresinde idi.

<span class="mw-page-title-main">Aydos</span> Bulgaristanın Burgaz ili, Aytos ilçesine bağlı kent

Aydos, Bulgaristan'ın doğusunda, Burgaz ilinde bulunan bir ilçedir. Bulgaristan'ın Karadeniz Kıyısı'na 15 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burgaz (il)</span> Bulgaristanda il

Burgaz ili, güneydoğu Bulgaristan'da, Karadeniz kıyısında bulunan bir ildir. Merkezi Burgaz şehridir. Burgaz ili, yüzölçümü olarak Sofya ilinden sonra ikinci, nüfus olarak 4. büyük ildir.

Liman nehir ağızlarında biriken çökeltilerin doğal bir set oluşturmasıyla meydana gelen göl görünümlü doğal oluşumlara denir. Liman denizde ya da ırmak içlerinde oluşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ropotamo</span>

Ropotamo Bulgaristan'ın güneydoğusunda yer alan kısa bir nehir. Kaynağını Yıldız Dağları'ndan alır ve yaklaşık 50 km sonra Dyuni ve Primorsko şehirleri arasından Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Varna Deniz Muharebesi</span> Osmanlı ve Bulgar donanmalarının 21 Kasım 1912 tarihinde Karadenizde giriştikleri çatışma

Varna Deniz Muharebesi ya da Draçki Saldırısı, 21 Kasım 1912 tarihinde Karadeniz'de, Bulgaristan'ın Varna limanının 32 mil açığında dört Bulgar torpido botu ile Osmanlı kruvazörü Hamidiye arasında meydana gelen çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Burgaz Havalimanı</span> Bulgaristan, Burgaz şehrine hizmet veren havalimanı

Burgaz Havalimanı, Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki turistik Burgaz şehrine hizmet veren bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Rahova Havaalanı</span>

Yukarı Rahova Havaalanı, Bulgaristan'ın orta-kuzey bölgesindedir. Havaalanının yeri, Sofya, Varna, Rusçuk, Filibe, Eski Zağra, Plevne ve Burgaz gibi idari merkezlere eşit uzaklıktadır. Bulgaristan'ın eski başkenti Tırnova'dan 12 km uzaklıktadır. kıyısındaki turistik Burgaz şehrine hizmet veren bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Trakya</span>

Kuzey Trakya, Yukarı Trakya veya Bulgaristan Trakyası, Trakyanın Bulgaristan sınırları içinde kalan kuzey bölümüdür. Kuzeyinde Balkan Dağları, batısında Rila ve Pirin dağları, güneyde Batı ve Doğu Trakya ve son olarak doğuda Karadeniz ile çevrili Güney Bulgaristan'daki coğrafi bölge.

<span class="mw-page-title-main">Çornomorsk</span> Ukraynada bir şehir

Çornomorsk eski adıyla Illichivsk Ukrayna'nın güney-batısındaki Odessa idari bölgesinde bulunan liman şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Pomorie</span> Bulgaristanın Burgaz ili, Ahyolu ilçesine bağlı kent

Ahyolu veya Ahiyolu, güneydoğu Bulgaristan'da sahil kasabasıdır. Bulgaristan'ın Karadeniz sahilinin güneyinde bulunan Burgas Körfezi'nde kayalık bir yarımadanın üzerine kurulmuştur.

Sveti Vlas, Bulgaristan'ın güneydoğusunda bir kasabadır. Burgaz İli, Nessebar ilçesinde yer almaktadır. Karadeniz Bölgesi (Bulgaristan)'nin önemli turizm merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ahtopol</span> Bulgaristanın Burgaz ili, Kestiriç ilçesine bağlı kent

Ahtabolu veya Ahtenbolu, Güney Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında konumlanmış bir sahil kasabasıdır. Burgaz ilinin güneydoğusundaki bir burunda yer alan Ahtapol, Bulgaristan-Türkiye sınırına yakındır. Bulgaristan'ın en güneyindeki kasabalardan biridir. Istranca Doğa Parkı burada konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Rivierası</span>

Kafkas Rivierası, Kafkas Dağları'nın altında Karadeniz'in doğu kıyısında yer almaktadır. Rusya'nın Novorossiysk şehrinden Gürcistan'ın Sarpi kentine kadar uzanır. Bölge, dördü Gürcistan'da ve biri Rusya'da olmak üzere beş bölgeye ayrılmıştır. Kafkas Rivierası, 350 kilometre (220 mi) Rusya'ya ve 250 kilometre (160 mi) Gürcistan'a ait olmak üzere 600 kilometre (370 mi) uzunluğundadır. Sahil, Fransız Rivierası, İtalyan Rivierası, New York şehri ve Kore Yarımadası ile aynı enlemde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan coğrafyası</span>

Bulgaristan coğrafyası, Bulgaristan'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Bulgaristan, Tuna Nehrinin güneyinde tamamı Balkan Yarımadasında bulunan ve Karadeniz'e kıyısı olan bir Güneydoğu Avrupa devletidir. Kuzey'de Romanya ile 605 km'lik sınırı vardır. Bu sınırın büyük bölümünü Tuna Nehri oluşturur. Batı'da Sırbistan (344 km) ve Kuzey Makedonya (162 km) ile sınır komşusudur. Güney'de Yunanistan (472 km) ikinci en uzun sınır komşudur. Güneydoğu'da Türkiye (223 km) ile ve Doğu'da Karadeniz ile çevrilidir. Tarihsel olarak Mezya, Trakya ve Makedonya bölgelerini kapsar. Günümüzde Doğu-Batı doğrultusunda uzanan Balkan Dağları, ülkeyi Kuzey Bulgaristan ve Güney Bulgaristan olmak üzere 2'ye böler.

Balkantourist, Bulgaristan Halk Cumhuriyeti döneminde 6 Ocak 1948 tarihinde devlete ait bir hükûmet tekeli olarak kurulmuş, mevcut en eski Bulgar tur operatörüdür. Bulgaristan'ın piyasa ekonomisine geçtiği 1989 yılı sonrası şartlarında varlığını sürdürmüş ve 1995 yılında özelleştirilmiştir.