İçeriğe atla

Karadedeler Olayı

Karadedeler Olayı
YönetmenBağbakan Kardeşler
YapımcıPra Films
OyuncularSaim Karakale
DağıtıcıTiglon[1]
CinsiSinema filmi
TürüGerilim, korku
RenkRenkli
Yapım yılı2009-2011
Çıkış tarih(ler)i16 Eylül 2011 (2011-09-16)
Süre87 dakika[2]
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Hasılat623.705 TL[3]

Karadedeler Olayı, 16 Eylül 2011'de vizyona giren Türk gerilim, gizem ve korku filmi.[4] Hikâyesi ve çekim tarzı ile Blair Witch Project ve Paranormal Activity'nin bir benzeri olan filmin yapımcıları filmde geçen olayların 1989 yılında çekilen amatör videoların bir araya getirilerek oluşturulduğunu öne sürmüştür. Dolayısıyla bu yapımın bir kurgu değil, belgesel film olduğunu savunmaktadırlar.[3]

Hazırlık aşaması

Film, 2009 yılında film ekibinin eline geçen bilgi, belgeler ve üç adet VHS kasetin incelenmesi ile ortaya çıkan bir çalışmadır.[3] 2011 yılı itibarıyla de film hakkında kamuoyuna bilgi verilmeye başlanmış, sinemalarda gösterilen fragmanlarda ise 18 Mart 2011 tarihinde vizyona gireceği açıklanmıştır. Daha sonra bu tarih 25 Mart 2011 olarak değiştirilmiş fakat vizyon tarihi tekrar ertelenmiştir. 10 Ağustos 2011 tarihinde filmin resmî Facebook sayfasından yapılan açıklama ile birlikte film projesinin ağustos ayı içerisinde tamamlanacağı ve 16 Eylül 2011 günü vizyona gireceği açıklanmıştır.[3]

Konusu

Yapımcı şirket tarafından belgesel olarak nitelenen film 1989 yılının ocak ayında meydana geldiği iddia edilen bir olayı konu alır. O ay haber ajansları K... ilinin D... köyünde köylülerin hava karardıktan sonra cinî varlıklar gördüklerini ve o günden sonra havanın kararması ile köylülerin korkudan sokaklara çıkamadıklarını haber geçmiştir. Bu haber o dönem gazetelerin büyük bir bölümünde küçük parçalar ile yayımlanmıştır.

Bu olay aynı günlerde okuldan yeni mezun olmuş bir gazeteci olan H. B.'nin de ilgisini çekmiş ve genç gazeteci olayı araştırmak için D... köyüne gitmiştir. Köyde on bir gün geçiren H. B. köye vardığında köylüler ile röportaj yapmış ve bu röportajları kamerası ile kayda almıştır. Röportajları sırasında köylüler esrarengiz varlıklar gördüklerini ifade etmişler ve genç gazeteciyi köyde kalmaya ikna etmişlerdir. Fakat köyde geçirdiği süre zarfınca hiçbir anormal olay ile karşılaşmayan H. B. köyden ayrılmaya karar vermiş, fakat köylülerin ısrarı üzerine kamerasını köydeki 14 yaşındaki bir çocuğa bırakmıştır. Çocuk eğer köyde olağandışı bir şey olursa kamerayla kaydedecek, daha sonra da kasetleri gazeteciye verecekti.

Gazeteci köyden ayrıldıktan üç gün sonra gece vaktinde sivil giyimli dört jandarma tarafından İstanbul'daki evinden köyde çektiği kasetler ile birlikte alınarak L... ilçesinin jandarma komutanlığına getirilmiş ve Jandarma Komutanı Kıdemli Yüzbaşı A. S. tarafından sorgulanmıştır. Kamera ile kaydedilen sorgunun nedeni köydeki üç evde yaşayan yedi kişinin kısmen parçalanarak öldürülmesi ve bir evin duvarına Arap alfabesi ile H. B.'nin isminin kan kullanılarak yazılmasıydı. Ölen kişiler arasında H. B.'nin kamerayı bıraktığı çocuk da bulunmaktaydı.

Meydana gelen bu olay bölge halkı arasında korku ve paniğe yol açmaması için olay köylülere bir cinnet vakası olarak aktarılmıştır. Cenazeler sadece köylülerin ve jandarmanın katılımıyla büyük bir gizlilikle köy mezarlığına defnedilmiş, köylülerin çoğu ise bu olaydan sonra köyü terk etmiştir.

Sorgusu tamamlandıktan sonra serbest bırakılan H. B.'nin giysileri, botları, not defteri ve kişisel eşyaları 3 Şubat 1989 salı günü D... köyünün civarındaki ormanda bulundu; kendisi ise asla bulunamadı.

H. B.'yi sorgulayan Yüzbaşı A. S. ise bu olaydan bir sene sonra eşinden boşandı ve psikolojik bir rahatsızlıktan dolayı malulen emekli oldu. Yine ayni sene İstanbul’a yerleşerek tedavi görmeye başladı. 2006 yılında 59 yaşındaykense geçirdiği bir bunalım sonucu kendine ait silahla başına tek el ateş ederek intihar etti. Yüzbaşının kızı S. F. babasının ölümünden sonra özel kasasını açmış ve kasa içerisinde üç zarf bulmuştur. Zarfların bir tanesinde siyah beyaz fotoğraflar diğer ikisinde ise kayıp gazeteci H. B.'ye ait bir not defteri, 1989 yılına ait gazete kupürleri ve üç adet video kaset vardı. Kasetlerin üzerinde yazan tek şey; "Karadedeler Olayı 1989"du.

İlk video kayıtları H. B’nin köylüler ile röportajını, ikincisi ise H. B’nin babası tarafından sorgulanmasını içeriyordu. Üçüncü ve son video ise köylü çocuğun çektiği görüntülerden oluşuyordu. S. F.'nin kasetlerin şokunu üzerinden atması birkaç yıl sürmüş, 2009 yılında ise maddi zorluğa düşerek kasetleri satmak zorunda kalmıştır.

Oyuncular

Filmin ikinci fragmanında yer alan gazete kupürleri.
Oyuncu Karakter Not
Saim KarakaleHakkı B. Gazeteci
  • Yapılan resmî açıklamalarda filmde oyuncu olmadığı ve filmin 1989 yılında çekilen üç kasetin derlenmesi ile oluşturulduğu açıklanmıştır. Filmin içerisinde görülen kişilerin bu kasetlerde yer alan ve olayı bizzat yaşayan gerçek kişiler olduğu savunulmaktadır.[3]

Hikâyenin geçtiği yer

Film içerisinde olayın geçtiği yer hakkında açık bilgi verilmemektedir. Mekân ve kişi adlarının sansürlenerek verildiği filmde olayın geçtiği yer "K... ilinin L... ilçesinin D... köyü" olarak verilmektedir. Türkiye'deki yerleşim birimleri içerisinde "K" harfi ile başlayan iller incelendiğinde "L" harfi ile başlayan bir ilçenin bulunduğu tek il Kırklareli'dir. Kırklareli'ndeki bu ilçe ise Lüleburgaz'dır. Lüleburgaz'da ise "D" harfi ile başlayan iki köy bulunmaktadır. Bu köyler ise Davutlu ve Düğüncübaşı'dır.[5] Ancak filmin yayınlanan ikinci fragmanında yer alan gazete kupürleri incelendiğinde ve sansürlenen karakter sayısı göz önüne alındığında bu köyün Davutlu olduğu anlaşılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Karadedeler Olayı". boxofficeturkiye.com. 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2011. 
  2. ^ "Basın açıklaması - Künye" (PDF). karadedelerolayi.net. 27 Ekim 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2011. 
  3. ^ a b c d e "Karadedeler Olayı". boxofficeturkiye.com. 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  4. ^ "'Karadedeler Olayı'nı günışığına çıkartan yapım..." yenicaggazetesi.com.tr. 22 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2011. 
  5. ^ "Karadedeler Olayı". 13 Ağustos 2011. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Cem Ersever</span> Türk subay

Ahmet Cem Ersever JİTEM'in kilit isimlerinden biri olan Türk asker.

<i>Ölümsüz</i> (film, 1969)

Ölümsüz (Z), Costa-Gavras tarafından 1969 yılında Vassilis Vassilikos'un yazdığı aynı adlı bir romandan beyazperdeye uyarlanan siyasal serüven türünde bir Fransız filmidir. 1969 Cannes Film Festivali'nde Jüri Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Davutlu, Lüleburgaz</span>

Davutlu, Kırklareli ilinin Lüleburgaz ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Arslanköy, Toroslar</span>

Arslanköy, Mersin ilinin merkez ilçesi olan Toroslar'a bağlı bir yörük köyüdür. Şimdi adı Arslanköy Mahallesi olmuştur. Denize olan yüksekliği ise 1475 metredir.

Güçlükonak Katliamı, 15 Ocak 1996 tarihinde Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde 11 köylünün bir minibüs içerisinde kurşunlanıp, yakılmasıyla sonuçlanmış katliam.

<i>Türk Hamlesi</i>

Türk Hamlesi, 93 Harbi'ni konu alan 2005 yılı Rusya yapımı film. Boris Akunin tarafından kaleme alınan roman serisinin ikinci kitabı Türk Hamlesi 'nin filmleştirilmesidir. Dedektif Erast Fandorin karakterini Egor Beroyev canlandırmaktadır.

<i>Nefes: Vatan Sağolsun</i> 2009 yapımı Türk filmi

Nefes: Vatan Sağolsun, 2008-2009 yıllarında Antalya ilinin Kemer ilçesindeki Tahtalı Dağı'nda çekilen, yönetmenliğini Levent Semerci'nin üstlendiği Türk filmidir. Oyuncuları Türkiye'nin çeşitli konservatuvarlarında öğrenim gören öğrencilerden seçilmiş olan Nefes: Vatan Sağolsun, 16 Ekim 2009 günü gösterime girmiştir. Film, Türkiye'nin Güneydoğu'sunda, Irak sınırına yakın bir bölgede görevli bir yüzbaşı ve onun komutasındaki 40 askeri anlatmaktadır.

<i>İki Dil Bir Bavul</i> 2008 yapımı Kürt–Türk sinema filmi

İki Dil Bir Bavul, 2008 yapımı Türk filmi. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği film, bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır. 23 Ekim 2009 tarihinde vizyona girmiştir. Orijinal adı Okul Yolunda olan filmin adı daha sonradan İki Dil Bir Bavul olarak değiştirildi ve filmin adında geçen "bavul" metaforu, "bizzat sınıfın kendisi, köyün kendisi, bölgenin kendisi, ülkenin kendisi"dir. İki Dil Bir Bavul'un dili Kürtçe ve Türkçedir. Filmin dünya prömiyeri 25 Kasım 2008 tarihinde 21. Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde yapılırken Türkiye'de ilk kez İstanbul Film Festivali'nde gösterildi ve galası ise 21 Ekim 2009 tarihinde Atlas Sineması'nda yapıldı. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "Büyük Jüri Özel Ödülü", Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Film Ödülü" ve Abu Dabi Uluslararası Orta Doğu Film Festivali'nde "En İyi Orta Doğu Belgeseli" ödülü dâhil olmak üzere birçok festivalde çeşitli dallarda ödül kazandı. Gösterime girdikten sonra ilk üç gün içinde 88.642,50 TL'lik bir hasılat elde eden İki Dil Bir Bavul, eleştirmenler tarafından olumlu tepkiler aldı ve filmin biçimi hakkında çeşitli görüşler ortaya sunuldu. Filmin, DVD ve VCD'si Kanal D Home Video tarafından piyasaya sürüldü. Aynı ekibin de içinde yer aldığı 2012 yapımı Babamın Sesi filmi, İki Dil Bir Bavul ile kıyaslandı.

<i>Kurtlar Vadisi Filistin</i> Kurtlar Vadisi serisinin üçüncü filmi (2011)

Kurtlar Vadisi Filistin merkezinde İsrail-Filistin çatışmasının yer aldığı bir filmdir. Senaryosunu Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener ve Cüneyt Aysan üçlüsü yazmıştır. Yapımcılığını Raci Şaşmaz yapmıştır. Film 28 Ocak 2011'de Türkiye'de ve tüm dünyada vizyona girmiştir. 7 yıldır Kurtlar Vadisi'nin tüm sinema ve televizyon serilerinin müziklerini yapan Gökhan Kırdar, yerini bu film için Kalan Müzik'e bırakmıştır. Senaryosu daha önceden tamamlanan filmin; İsrailli askerlerin, 9 Türk'ün ölümü ile sonuçlanan Mavi Marmara isimli gemisine yapmış olduğu saldırıdan dolayı, senaryosuna eklenti yapılarak, çekimlerine bu şekilde başlanmıştır. Filmin özel efekt koordinatörlüğünü, Mark Meddings üstlenmiştir. Hollywood'un en usta özel efekt uzmanlarından biri olan Meddings, dünyanın en büyük yönetmenleriyle çalışmıştır. Er Ryan'ı Kurtarmak, Cennetin Krallığı, Büyük İskender, Soğuk Dağ, Kara Şahin Düştü ve Kurtlar Vadisi Irak ise; özel efektlerini yaptığı bazı filmler.

<i>Aşk Tesadüfleri Sever</i> (film) 2011 yapımı Türk filmi

Aşk Tesadüfleri Sever, yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak'ın yaptığı 2010 yapımı Türk aşk filmidir. Film 4 Şubat 2011 tarihinde gösterime girmiştir. Filmin soundtrack albümü de filmin yayımlandığı tarihte yayımlanmıştır. Çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca yolları Ankara'da kesişen ve 2010 yılında İstanbul'da tanışan Özgür ve Deniz, kendilerini engellerle dolu aşk macerasının içinde bulurlar. Bir yandan da geri dönüşlerle onların geçmişlerini izlerken diğer yandan da Türkiye'nin 70'li, 80'li, 90'lı ve 2000'li yıllarında gezerek, dönemin unutulmaya yüz tutmuş popüler kültür ögeleri, müzikleri, yaşam biçimleri Aşk Tesadüfleri Sever'in nostaljik yönünü tamamlıyor. 2014'te Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen halk oylamasında En İyi 100 Türk Filmi arasında 41. seçildi.

1993'teki Türkiye olayları.

Ortabağ katliamı, 22 Ocak 1987 tarihinde, Hakkari'in Uludere ilçesine bağlı Ortabağ köyüne ARGK militanlarının saldırısı sonucu 4'ü çocuk 2'si kadın 8 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sivilin yaşamını yitirdiği ve 15 sivilin yaralandığı bir katliamdır. Saldırıyı PKK'nın silahlı kanadı ARGK üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Mustafayev (gazeteci)</span> Karabağ savaşında şehit düşen Azerbaycanlı gazeteci

Cengiz Mustafayev, 29 Ağustos 1960 tarihinde Astrahan Oblastı`da doğmuş, 15 Haziran 1992 Hocalı`da, şehit edilmiştir, Azerbaycanlı gazeteci ve Azerbaycan Ulusal Kahramanıdır.

<i>El-Cin</i>

El-Cin, yapımcılığını, yönetmenliğini ve senaristliğini Hasan Karacadağ'ın üstlendiği, Türk yapımı bir korku filmidir. 3 Ağustos 2012 olarak belirlenen ilk vizyon tarihi ertelenen ve 5 Nisan 2013 tarihinde gösterime giren film, Türkiye sinemalarında 421 bin 52 kişi tarafından izlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Urla Olayları</span>

Urla Olayları, Yunan kuvvetlerinin İzmir'e çıkmasından kısa süre sonra Urla'da gerçekleşen olaylardır. Yunanlar İzmir'in işgalinden sonra zaman kaybetmeden Bornova ve Karşıyaka'yı işgal ettiler. Buraların işgalini tamamladıktan sonra, Seferihisar, Urla, Karaburun ve Çeşme ilçelerinin bulunduğu yarımadaya yöneldiler. O tarihte Urla kasabasında 1914 istatistiklerine göre 9.321 Müslüman ve 24.711 Rum yaşamaktaydı.

Kabataş Yalanı, 2013 Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında Zehra Develioğlu'nun saldırıya uğradığını iddia etmesi, birçok gazeteci ve siyasetçiden destek bulmasıyla birlikte tepkilere sebep olmuş ancak daha sonra gerçek olmadığı ortaya çıkmış bir olaydır.

Yer Demir Gök Bakır, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ikinci romanıdır. 1963 yılında yayımlandı. Üçlemede, Yalak köylülerinin yaklaşık olarak on üç aylık bir süreyi kapsayan yaşam mücadeleleri anlatılır. Yer Demir Gök Bakır'da köylülerin Adil Efendi'ye olan borçlarını ödeyemeyecek olmalarının onlarda yarattığı korku ve bu durumdan kurtulmak için bir ermişe dönüştürdükleri Taşbaş'ın öyküsü anlatılır. Bu yapıtta Muhtar Sefer ile Taşbaş arasındaki mücadele anlatının odağını oluşturur.

Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalanması, 26 Mart 1994'te Şırnak ilindeki Kuşkonar ve Koçağılı köylerine yapılan TSK tarafından yanlışlıkla bombalama sonucu 38 Kürt sivilin öldüğü ve köylerin yok edildiği olay.

Ünsüz değişmesi, sessiz harflerin ek almaksızın sözcüğün söylenişine ya da yazımına daha uygun ünsüzlerle değişmesi sonucu oluşan Türkçedeki ses olaylarından biridir. Ünsüz benzeşmesi ve sertleşmesi olayları, sözcük ek alırken gerçekleşir. Ünsüz değişmesi ise kelimenin kökeni ile ilgilidir. Genellikle alıntı sözcüklerin Türkçenin ses yapısına uyarlanması ile gerçekleşen bir olaydır. Altı adet ünsüz değişmesi vardır.