İçeriğe atla

Karadağ ve Boka Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi

Karadağ ve Boka Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi
Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke
SloganFaşizme ölüm, halka hürriyet
KuruluşKasım 1943
KurucuNikola Miljanić
Kuruluş yeriKolaşin
AmaçNazi Almanyası işgaline karşı direniş örgütleme
Hizmet bölgesiYugoslavya, Karadağ
Resmî dillerSırp-Hırvatça
BaşkanNikola Miljanić

Devlet Karadağ ve Boka Ulusal Kurtuluş Konseyi (Sırp-Hırvatça: Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke) veya kısaca ZAVNOCGB, Yugoslavya Krallığı'na bağlı Karadağ'daki antifaşist direniş hareketinin en yüksek yönetim organı.[1][2] Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin ikinci toplantısında, Karadağ'daki Kurtuluş Hareketi'ni yasallaştırmak için bir karara varıldı ve Karadağ'ın devlet olarak varlığını onaylayan ve meşru otoritesini tanımlayan belgeler kabul edildi. Yürütme komitesi, Karadağ halkını kitlesel olarak Yugoslav direniş hareketine katılmaya ve faşist işgalcilere ve hainlere karşı silahlı bir mücadele başlatmaya çağırdı.

Konsey 15-16 Kasım 1943'te Kolaşin'de kuruldu.[3] Konseyin ikinci toplantısı 16 Şubat 1944'te hareketin Yugoslavya'nın faşizm karşıtı hareketin güçlü olduğu kenti Kolaşin'de yapıldı. Konseyin 14 Temmuz 1944'teki üçüncü oturumunda, adını Karadağ Faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi (CASNO) (Sırp-Hırvatça: Crnogorska Antifašistička Skupština Narodnog Oslobođenja) olarak değiştirdi.[4] Aynı toplantıda, Federal Yugoslavya'da eşit bir birim olarak Karadağ'ın geleceği konusunda kararlar verildi. Meclis Başkanlığı seçildi ve 1941 yılında kurulan Karadağ Kurtuluş Ulusal Komitesi (eski Halk Kurtuluş Komitesi) en yüksek otorite olarak atandı. Konseyin dördüncü toplantısı 15-17 Nisan 1945'te Çetine'de yapıldı. Konsey Karadağ Anti-Faşist Meclisine dönüştürüldü ve parlamentonun en yüksek otorite ve tek yasama organı olarak atandı. Sosyalist Karadağ'ın ilk lideri Blazho Jovanoviç oldu.

II. Dünya Savaşı sırasında , Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti'nin yönetiminde görev aldı. Lideri Nikola Miljanić idi. Savaşın sonunda Karadağ Ulusal Parlamentosu'na dönüştü.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Енциклопедија Југославије (књига друга). „Југославенски лексикографски завод“, Загреб 1982. година.
  2. ^ Илустрирана повијест Народноослободилачке борбе у Југославији 1941-1945. „Стварност“, Загреб 1973. година.
  3. ^ a b "History of Montenegrin Parliamentarism" (İngilizce). 17 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2019. 
  4. ^ Pečarić, Josip. Croats of Boka Kotorska From 1918 Until Today 4 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 15 Nisan 2019.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Sırbistan bayrağı, Sırbistan'ın resmî bayrağıdır. Günümüzdeki dizaynı ilk olarak 2004 yılında oluşturulmuş 2010 yılında ise son şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan arması</span> Ulusal arma

Hırvatistan arması, Hırvatistan devletince günümüzde kullanılan arma.

Yugoslav Halk Ordusu, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin ve 1945'ten 1992'ye kadar olan öncüllerinin ordusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Partizanları</span>

Yugoslav Partizanları ya da Ulusal Kurtuluş Ordusu, resmi adıyla Ulusal Kurtuluş Ordusu ve Yugoslavya'nın Partizan Müfrezeleri, komünist olmayan otonomik bir yapıda olan Leh direniş hareketiyle karşılaştırılan Avrupa'nın en etkili Anti-Nazi direniş hareketiydi. Yugoslav Direnişi II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Komünist Partisi önderliğinde sürdürülmüştür.

Üniter Ulusal Kurtuluş Cephesi, Ulusal Kurtuluş Cephesi ya da Halk Kurtuluş Cephesi, II. Dünya Savaşı yıllarında Yugoslavya Cephesi'ne ait anti-faşist politik ve askeri cephe.

<span class="mw-page-title-main">Faşizme ölüm, halka hürriyet</span> Slogan

"Faşizme ölüm, halka hürriyet", II. Dünya Savaşı kapsamındaki Yugoslavya Halk Kurtuluş Savaşı sırasında özellikle Yugoslav Partizanları olmak üzere Yugoslavya'daki tüm direniş hareketinin resmi sloganı olarak bilinen slogan. Bu slogan savaş sonrasında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde ve dünya komünist hareketi tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan başbakanı</span> Sırbistanın hükûmet başkanı

Sırbistan başbakanı,, resmi olarak Sırbistan Cumhuriyeti Hükûmeti başkanı, Sırbistan Hükûmeti başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Metodiya Andonov-Çento</span>

Metodiya Andonov-Çento, Makedon devlet adamı. II. Dünya Savaşı sonrası Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti'nde ilk Makedonya Ulusal Kurtuluş Anti-Faşist Meclisi ve Makedonya Halk Cumhuriyeti Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi</span>

Sırbistan Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi, II. Dünya Savaşı sırasında 1942 yılında Sırbistan Askeri Bölge Komutanlığı'nda kurulan anti-faşist hareketin yönetim organı. Yugoslav direniş hareketinin bir parçasıydı. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi</span>

Bosna-Hersek Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi veya kısaca ZAVNOBiH, Bosna-Hersek'teki faşizm karşıtı hareketin en yüksek yönetim organı. ve II. Dünya Savaşı sırasında Bosnalıların devletleşmesi faaliyetlerinde bulundu. Başkanı Vojislav Kovačević idi. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Sloven Ulusal Kurtuluş Komitesi</span> Sol görüşlü anti-faşist örgüt

Sloven Ulusal Kurtuluş Komitesi veya kısaca SNOS, II. Dünya Savaşı sırasında Slovenya'da anti-faşist hareketin en yüksek yönetim organı. Başkanı Josip Vidmar idi. Yugoslav direniş hareketinin bir parçasıydı. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi</span> 1944ten II. Dünya Savaşının sonuna kadar Makedonyadaki en üst düzey yasama ve yürütme kurumu

Makedonya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi, 1944'ten II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Makedonya'daki en üst düzey yasama ve yürütme kurumu. Meclis 1944 yazında, Yugoslavya'nın işgal altındaki Bulgar bölgesinde Makedonya Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın son aşamalarında komünist partizanlar tarafından kuruldu. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi</span>

Hırvatistan Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi veya kısaca ZAVNOH, II. Dünya Savaşı sırasındaki anti-faşist direniş sırasında Hırvatistan'daki arasında en yüksek yönetim organı. Hırvatistan devletinin kurucu unsuru olarak görev almıştır. Son toplantısında ismini Hırvatistan Halk Parlamentosu olarak değiştirdi. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin (AVNOJ) bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Antifaşist Ulusal Kurtuluş Konseyi</span> Siyasi örgüt

Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi veya Yugoslavya'da bilinen kısaltmasıyla AVNOJ, Yugoslavya'yı oluşturan her bir federal devletin ulusal kurtuluş konseyleri için oluşturulan siyasi çatı örgütü. II. Dünya Savaşı sonunda Yugoslavya için geçici müzakere makamı haline geldi. Partizanların kontrolü altındaki bölgeleri yönetmek için 26 Kasım 1942'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vera Aceva</span>

Vera Atseva - Dosta, Makedon komünist, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'da faaliyet yürüten siyasi aktivist, partizan, direnişçi ve ulusal kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Demokratik Hükûmeti</span>

Arnavutluk Demokratik Hükûmeti 20 Ekim 1944'te 1940-1944 Arnavut partizan direnişi sona erdiğinde Ulusal Kurtuluş Hareketi tarafından kuruldu. Geçici olan bu hükûmet, ülkenin 28 Kasım'da Alman kuvvetlerinden kurtarılmasının ardından iktidara geldi. Ülkenin geçici başbakanı Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri Enver Hoca oldu. Geçici hükûmet, demokratik seçimler yapılıncaya ve bir Kurucu Meclis toplanana kadar var olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Cephesi</span>

Yugoslavya Cephesi, II. Dünya Savaşı'nın cephelerinden biridir. Cephe, Nisan 1941'de Yugoslavya'nın işgali ile açılmış ve bölgenin Partizanlarca geri alınmasıyla kapanmıştır.