İçeriğe atla

Karadağ bayrağı

Karadağ bayrağı
Karadağ bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Karadağ
Kabul tarihi13 Temmuz 2004
Oran1:2

Karadağ Bayrağı, Karadağ devleti resmi bayrağıdır.

Bayrak 13 Temmuz 2004'te Sırbistan'dan ayrıldıktan sonra kabul edilmiştir. Karadağ bayrağı kırmızıdır, ortasında arma ve dışında altın kenarlıklar vardır. Bayrağın oranı 1:2'dir. Arma, bayrağın yüksekliğinin 2⁄3'ünü kaplar. Armanın orta noktası, bayrağın orta noktasıyla eşleşir. Kenarlığın genişliği bayrağın yüksekliğinin 1⁄20'sidir.[1]

Tarihi bayraklar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadağ</span> Balkanlarda bir ülke

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kazakistan bayrağı (Kazakça: Қазақстан Республикасының мемлекеттiк туы, Qazaqstan Respublikasynyñ memlekettık tuy), Kazakistan Cumhuriyeti’nin ulusal ve resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orak ve çekiç</span> komünizmin simgesi

Orak ve çekiç, komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir. En bilinen biçimi Sovyetler Birliği’nin bayrağındaki orak ve çekicin kızıl yıldızla birlikte kullanıldığı biçimidir. Bunun dışında birçok bayrak ve amblemde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Gürcistan bayrağı, Gürcistan Cumhuriyeti'nin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk bayrağı</span> Ulusal bayrak

Arnavutluk bayrağı, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. Kırmızı olan bayrağın ortasında çift başlı siyah bir kartal vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Sırbistan bayrağı, Sırbistan'ın resmî bayrağıdır. Günümüzdeki dizaynı ilk olarak 2004 yılında oluşturulmuş 2010 yılında ise son şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Federal Cumhuriyeti</span>

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan arması</span> Ulusal arma

Ermenistan arması, Ermenistan resmî armasıdır. 19 Nisan 1992 tarihinde parlamento tarafından onaylanmıştır. Üstünde Ermenilere ait semboller ile sola bakan bir Kartal sağa bakan bir aslan figürü bulunmaktadır. Armanın tam ortasındaki turuncu kalkanın içindeki dağ ise Ağrı Dağı'dır. Arma, Ermenistan'ın hedefleri ve yaşamları hakkında bilgiler vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk arması</span> Ulusal arma

Arnavutluk arması, Arnavutluk'un resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Krallığı</span> 1910-1918 Güneydoğu Avrupada devlet

Karadağ Krallığı, Balkanlar'da 1910-1918 yıllarında varlığını sürdürmüş olan bir krallıktı. Krallığın başkenti Çetine idi (Cetinje). Krallığın para birimi Karadağ Perperi idi. Ülke pratikte Mutlakiyetçi olmasına rağmen aslında bir Meşrutiyet olarak yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

İspanya bayrağı, İspanya Krallığı'nın resmi ulusal bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Moldova bayrağı</span> Ulusal bayrak

Moldova Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı mavi, sarı ve kırmızı üç dikey şeritten ve ortadaki şeritte yer alan bir devlet armasından oluşmaktadır. Bayrağın boyunun enine oranı 1:2'dir. Aksi durumlar dışında Moldova Devlet Bayrağı, ulusal bayrak olarak, sivil veya savaş bayrağı ve sancak olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn bayrağı</span> Ulusal bayrak

Lihtenştayn Bayrağı, Lihtenştayn Prensliği'nin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya arması</span> Ulusal arma

Abhazya iki taraflı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden iki arma bulunmaktadır. Birisi Abhazya Cumhuriyeti'nin arması, diğeri Gürcistan'dan özerk olan Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'un ulusal sembolleri</span> Vikimedya liste maddesi

Belarus'un ulusal sembolleri, Belarus Anayasası tarafından belirlenmiş Belarus'u temsil eden devlet sembolleridir. Bu semboller Belarus arması, Belarus bayrağı ve Belarus marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Burun Adaları arması</span> Ulusal arma

Yeşil Burun arması, Afrika ülkesi Yeşil Burun Adaları tarafından resmî olarak kullanılan devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan arması</span> Ulusal arma

Sırbistan arması, Sırbistan'ın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Prensliği</span> 1852-1910 arası var olan Balkan devleti

Karadağ Prensliği, Güneydoğu Avrupa'da 13 Mart 1852 - 28 Ağustos 1910 tarihleri arasında var olan eski bir prenslikti. Daha sonra Prens olan I. Nikola tarafından krallık ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ arması</span> Ulusal arma

Karadağ arması 12 Temmuz 2004'te Parlamento'da kabul edilen yasa ile resmen kabul edildi. 2 Ekim 2007'de ilan edilen Anayasa tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya arması</span>

Romanya arması, Romanya'nın resmî devlet armasıdır.