İçeriğe atla

Karadağ (Kuzey Makedonya)

Koordinatlar: 42°11′24″K 21°26′24″D / 42.19000°K 21.44000°D / 42.19000; 21.44000
Karadağ
Skopska Tsrna Gora, Malet e Karadakut
Karadağ'ın görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1.651 m (5.416 ft 8 in)
KoordinatlarEnlem: 42° 11′ 24″ Kuzey Boylam: 21° 26′ 24″ Doğu 
Coğrafya
KonumMakedonya ve Kosova

Karadağ (MakedoncaСкопска Црна Гора, Skopska Tsrna Gora; ArnavutçaMali i Zi veya Malet e Karadakut), Kuzey Makedonya'da ve Kosova'nın bir kısmında yer alan bir dağdır. Dağ Kosova'nın Kaçanik şehrinde Makedonya'nın başkenti Üsküp'e uzanmaktadır. Dağın zirvesi Ramno olup 1,651 m yüksekliktedir ve Makedonya'da yer alır.[1] Dağın eteklerindeki en büyük yerleşim Kuçevişte'dir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Мала енциклопедија Просвета (Sırpça). Belgrad: Prosveta. 1969. s. 589. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Makedonya</span> Avrupadaki coğrafi ve tarihi bölge

Makedonya, Balkanlar'da bir devlet olan Kuzey Makedonya'yı, Bulgaristan'ın güneybatısında yer alan Blagoevgrad ilini ve Yunanistan'ın Güney Makedonya olarak da bilinen kuzeyinde üç idari bölüme ayrılmış araziyi kapsayan kültürel, coğrafi bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar</span> Avrupanın güneydoğusunda kalan bölge

Balkanlar veya Balkan Yarımadası, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge için bazı yayınlarda Güneydoğu Avrupa terimi de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Avrupa</span> Avrupadaki coğrafi bölge

Güneydoğu Avrupa, büyük bir kısmını Balkan Yarımadası'nın oluşturduğu Avrupa'da yer alan bir coğrafi bölgedir. Güneydoğu Avrupa'nın tam olarak nerede başladığı veya bittiği ya da kıtanın diğer bölgeleriyle nasıl ilişkili olduğu konusunda birbiriyle örtüşen ve çelişen tanımlar bulunmaktadır. Bölgedeki egemen devlet ve bölgeler alfabetik sıraya göre şunlardır: Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Doğu Trakya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan. Bazen Moldova ve Slovenya da dahil edilebilmektedir. Bölgenin en büyük şehri Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya arasındaki boğazda yer alan İstanbul, ardından Bükreş, Sofya, Belgrad ve Atina'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şar Dağları</span> Doğu Balkan Yarımadasındaki dağ silsilesi

Şar Dağları. Kosova ile Kuzey Makedonya devletlerinin sınırları boyunca uzanan dağ silsilesidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Üsküp</span>

Büyük Üsküp veya Üsküp Şehri, Kuzey Makedonya'nın kuzeyinde bulunan özel idari bölgedir. Ülkenin başkenti Üsküp’ün yer aldığı idari alanıdır. Bölge kapsamında Aerodrom, Butel, Çayır, Merkez, Gazi Baba, Gorçe Petrov, Ekşisu, Karpoş, Saray, Şuto Orizari belediyeleri bulunmaktadır. Kuzey Makedonya'nın istatistiksel bölge dağılımında Üsküp Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Federal Cumhuriyeti</span>

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması</span>

Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması Avrupa Birliği’ne üye olmayan Merkez ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin arasında imzalanmış bir ticaret anlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya pasaportu</span>

Makedon pasaportu veya Kuzey Makedonya pasaportu uluslararası seyahat amacıyla Kuzey Makedonya vatandaşlarına verilir. Dağıtım sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'na aittir. Pasaportun geçerliliği 10 yaşından küçük kişiler için 5 yıldır. Çocukların yaşları 4 ise ve pasaportunun geçerliliği iki yıl ile sınırlıdır. Makedon pasaportu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tavsiye ettiği standartlar ile uyumludur. Son Makedon pasaportu bir biyometrik pasaportdur. Makedonca'nın yanı sıra tercihe göre Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça gibi resmi tanınan azınlık dilleri de pasaportta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav pasaportu</span>

Yugoslav pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti vatandaşlarına verilirdi. Yugoslav pasaportu son derece saygın bir pasaport olarak tarif edilmekle beraber, pasaportla birlikte seyahat eden göçmenlerin Doğu ve diğer ülkelerdeki Avrupa şirketlerinde iş bulmaları mümkündü. Aynı zamanda Soğuk Savaş sırasında 'bir kişinin hem Doğu hem Batı üzerinden serbestçe seyahat edebilmesine olanak sağlayan bir pasaport olarak nitelendirilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kalkandelen Belediyesi</span> Kuzey Makedonyada belediye (opština)

Kalkandelen Belediyesi Kuzey Makedonya’nın kuzeybatısında bulunan bir belediyedir. Belediyenin merkezi Kalkandelen’dir. Belediye, Kuzey Makedonya'nın idari dağılımında Polog Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kumanova Belediyesi</span> Kuzey Makedonyada belediye (opština)

Kumanova Belediyesi Kuzey Makedonya'nın kuzeydoğusunda bulunan bir belediyedir. Belediyenin merkezi Kumanova'dır. Belediye, Kuzey Makedonya'nın idari dağılımında Kuzeydoğu Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Prokletiye Dağları</span> Arnavutluk kuzeyinden doğuda Kosova ve Doğu Karadağ kesimlerinden uzanan sıra dağlar

Arnavutluk Alpleri Arnavutluk kuzeyinden doğuda Kosova ve Doğu Karadağ kesimlerinden uzanan sıra dağlardır. Bu dağ grubunun en yüksek noktası Arnavutluk'ta yer alır ve 2694 metre yüksekliğe sahiptir. Balkanlar’ın büyük dağ sıralarından birisidir.

Balkanlar'daki dağlar, bölgenin adı olan Balkanlar'ın adının anlamından anlaşıldığı şekilde bölgenin genelinde yer alır. Balkanlar sözü Türk Dil Kurumu tarafından “öz. a. Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Trakya'yı içine alan bölge” şeklinde belirtilir. Kelimenin yapısında yer alan Balkan sözünün, “sarp ve ormanlık sıradağ; sık ormanla kaplı dağ; yığın, küme; sazlık, bataklık” gibi anlamları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Kuzey Makedonya ziyaretçileri, Kuzey Makedonya'nın dış temsilciliklerinin birinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Berane</span>

Berane, Karadağ'da bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin kuzeydoğusunda Lim Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü olan 717 km² belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 28.315'tir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut diasporası</span>

Arnavut diasporası ; Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'daki büyük azınlıklar da dahil olmak üzere, resmi Arnavutluk toprakları dışında yaşayan ve Arnavut kökenli insanların oluşturduğu bir yayılım alanıdır. Bu dört ülke dışında; Yunanistan, İtalya, Türkiye, Almanya, Amerika ve İsviçre'de de azımsanmayacak derecede fazla Arnavut vatandaşı yaşamaktadır. Arjantin, Kanada, İngiltere, Avusturya, Fransa, Hırvatistan ve Avustralya da; üzerinde 10.000'den fazla Arnavut kökenli insanın yaşadığı ülkeler arasındadır. Balkan coğrafyasının da içinde bulunduğu Avrupa kıtası başta olmak üzere, Arnavut nüfusu; Kuzey Amerika, Güney Amerika ve hatta Avustralya kıtasında her geçen daha fazla büyümektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da turizm</span>

Kosova, güneydoğu Avrupa'da yer alan bir Balkan ülkesidir. Balkanlar'daki merkezi konumuyla, orta ve güney Avrupa, Adriyatik Denizi ve Karadeniz arasındaki bağlantıda halka görevi görmektedir. Kosova'da turizm, İliryalılar, Dardaniler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Sırbistan Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait arkeolojik miras, geleneksel Arnavut ve Sırp mutfağı, mimari, dini miras, gelenekler ve doğal manzaralarla nitelendirilir.