İçeriğe atla

Karadağ-NATO ilişkileri

  Karadağ, NATO'ya 2017 yılında katıldı.

Karadağ'ın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne veya NATO'ya katılımı 5 Haziran 2017'de gerçekleşti.[1] Karadağ, NATO'ya üyelik başvurusunun son adımı olan Üyelik Eylem Planı'nı Aralık 2009'da verdi.[2] NATO tarafından 2 Aralık 2015'te[3] resmi bir davet yayınlandı ve katılım müzakereleri 19 Mayıs 2016'da gerçekleşti.[4] Karadağ, 5 Haziran 2017'de resmen NATO'ya katıldı.[5]

Arka plan

Sırbistan-Karadağ, Haziran 2003'te NATO'nun Barış için Ortaklık (PfP) programına başvurdu.[6][7][8][9][10][11]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Montenegro to Formally Join NATO on June 5 – Independent.mk". 12 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2017. 
  2. ^ "PCNEN – Prve crnogorske elektronske novine". pcnen.com. 15 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2017. 
  3. ^ Montenegro invited to join Nato 22 Mayıs 2021[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BBC, 2 December 2015, Retrieved 2 December 2015.
  4. ^ "Montenegro: Protokoll zu Nato-Beitritt wird im Mai unterzeichnet". Der Standard. 13 Nisan 2016. 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
  5. ^ "NATO's relations with Montenegro". NATO. 3 Temmuz 2008. 10 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2008. 
  6. ^ Serry, Robert; Bennett, Christopher (Kış 2004). "Staying the course". NATO Review. NATO. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  7. ^ Jelena Dzankic, Montenegrin NATO Membership Aspirations After the Referendum on Independence
  8. ^ Montenegro's Missions in the World 16 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ Mu, Xuequan (27 Kasım 2007). "Montenegro, NATO sign transit arrangement". Xinhua. ChinaView. 14 June 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2008. 
  10. ^ "Development of relations between Montenegro and NATO – key dates". Ministry of Foreign Affairs and European Integration. 2013. 16 March 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 June 2015. 
  11. ^ "NATO's relations with Montenegro". NATO. 19 Kasım 2014. 17 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NATO</span> uluslararası askerî ittifak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ</span> Balkanlarda bir ülke

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri, Euro 2008 olarak da anılan 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılmak için düzenlenen eleme turlarındaki bütün maçlar bu sayfada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci</span> Türkiyenin Avrupa Birliğine devam eden katılım süreci

Türkiye, 14 Nisan 1987 tarihinde AB'nin öncülü olan Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) tam üye olmak için yaptığı başvurunun ardından Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülke olarak katılımını müzakere etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin dış ilişkileri</span> Türkiye Cumhuriyeti diplomasisine genel bakış

Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu konum nedeniyle Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamaktadır. Türkiye, hem bulunduğu konum, hem de dünya siyasetindeki aktif rolü sebebiyle dünyada diplomatik ağı en geniş ülkelerden birisidir. Türkiye dış ilişkiler konusunda birçok ülkeye, ülkelerin kalkınması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile yardım etmektedir. Türkiye aynı zamanda birçok ülkenin eğitiminin gelişmesi ve yardım ettiği ülkelerin vatandaşlarının daha iyi eğitim alması için Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bursu ile yardımlarda bulunmaktadır. Türkiye neredeyse bütün Afrika ülkelerinde Türkiye Bursu vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Karadağ</span>

Karadağ, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 2007 yılında katılmıştır. Geçmişte 1961'den 1991 yılına dek Yugoslavya'nın, 1992'de Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin ve 2004'ten 2006 yıllarına dek ise Sırbistan-Karadağ'ın bir parçası olarak yarışmada yer almıştır. 1983, 1984 ve 2005 yıllarının katılımcısı öncel devlet, Karadağlı yarışmacılar tarafından temsil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin gelecekteki genişlemesi</span>

Avrupa Birliği'nin gelecekteki genişlemesi, demokratik olan, serbest piyasaya sahip olan ve Avrupa Birliği hukukuna uygun seviyeye gelebilecek olan her Avrupa ülkesine açıktır. Geçmişteki genişleme Avrupa Birliği'ne üye ülke sayısını kurulduğundan beridir altıdan yirmi yediye çıkarmıştır.. Giriş kriterleri 1993'te kabul edilen Kopenhag Kriterleri ve Maastricht Anlaşması'nın 49. maddesinde belirtilir. Bir ülkenin Avrupalı olup olmadığı Avrupa Birliği kurumları tarafından yapılan siyasi değerlendirmeyle ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

İspanya-Türkiye ilişkileri, tarihten itibaren süregelen Türkiye-İspanya ve Türk-İspanyol ilişkilerini içerir.

Karadağ, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Karadağ'ın şarkısı Karadağ kanalı Radio Televizija Crne Gore (RTCG) tarafından Otomatik Seçim yöntemiyle seçilmiştir. Karadağ'ı "Moj Svijet" adlı şarkısıyla Sergej Ćetković temsil etmiş, Karadağ'ı Eurovision Şarkı Yarışması tarihinde ilk kez finale çıkartmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Sözleşmesi</span>

Adriyatik Sözleşmesi, ABD, Arnavutluk, Hırvatistan ve Kuzey Makedonya tarafından kurulan ve Adriyatik ülkelerinin NATO'ya katılmaları konusunda destek sağlamayı amaçlayan bir oluşum. 2 Mayıs 2003'te Tiran'da ABD'nin himayesi altında imzalandı. Eylül 2008'de Bosna-Hersek ve Karadağ sözleşmeyi imzalamaya davet edildi ve bu ülkeler 4 Aralık 2008'de sözleşmeyi imzaladı. Aynı zamanda Sırbistan ise gözlemci üye olmayı kabul etti. 1 Nisan 2009'da Arnavutluk ve Hırvatistan NATO'ya katıldı.

Karadağ, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Adis Eminić, Iva Boršić ve Momčilo Zeković'in yazdığı "Space" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Slavko Kalezić seslendirmiştir. Karadağ'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio Televizija Crne Gore (RTCG) kanalı tarafından Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Karadağ'ı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Karadağ, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Vanja Radovanović'in yazdığı "Inje" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Vanja Radovanović seslendirmiştir. Karadağlı yayıncı Radio Televizija Crne Gore (RTCG) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Karadağ'ı temsil eden kişiyi Montevizija 2018 yarışması'nda seçmiştir.

21 Mayıs 2006 tarihli referandumda, Karadağ halkı Sırbistan-Karadağ Devlet Birliği'nden ayrılmayı seçti. Bu sonuç, 3 Haziran 2006'da Karadağ parlamentosu tarafından bağımsızlık ilan edilmesiyle doğrulandı. Aynı zamanda uluslararası tanınma talebinde bulundu ve dış politika hedeflerini belirledi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Türkiye ilişkileri</span> Karadağ - Türkiye arasında sürdürülen ukusarası politikalar içerid

Karadağ-Türkiye ilişkileri, Karadağ ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Karadağ ilişkileri</span>

Çin-Karadağ ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Karadağ arasında sürdürülen ikili ilişkileri içerir. ÇHC 14 Haziran 2006 tarihinde Karadağ'ı resmen tanıdı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 7 Temmuz 2006 tarihinde kuruldu; o gün Çin'in Podgorica konsolosluğu bir büyükelçiliğe de dönüştürüldü. Karadağ'ın Pekin Büyükelçiliği 13 Kasım 2007 tarihinde kapılarını açtı.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ'ın Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Karadağ'ın Avrupa Birliği'ne (AB) katılımı, AB'nin gelecekteki genişlemesi için mevcut gündemdedir.

<span class="mw-page-title-main">NATO-Ukrayna ilişkileri</span>

Ukrayna ile Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) arasındaki ilişkiler 1992'de başladı. Ukrayna, 2008 yılında bir NATO Üyelik Eylem Planı (MAP) ile entegrasyon için başvurdu. NATO üyeliği planları, ülkeyi bağımsız tutmayı tercih eden Viktor Yanukoviç'in başkan seçildiği 2010 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Ukrayna tarafından rafa kaldırıldı. Yanukoviç, Euromaidan'daki gösterilerin ortasında, Şubat 2014'te Ukrayna'dan kaçtı. Başlangıçta iktidara gelen geçici Yatseniuk Hükûmeti, ülkenin bağlantısız statüsüne atıfta bulunarak, NATO'ya katılma planları olmadığını söyledi. Ancak, Ukrayna'daki Rus askeri işgali ve Ekim 2014'teki parlamento seçimlerinin ardından, yeni hükûmet NATO'ya katılmayı bir öncelik haline getirdi. 21 Şubat 2019'da Ukrayna Anayasası değiştirildi, Ukrayna'nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine yönelik stratejik seyrine ilişkin normlar, Temel Kanunun girişinde, üç maddede ve geçiş hükümlerinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Hırvatistan ilişkileri</span>

Arnavutluk ile Hırvatistan arasındaki diplomatik ilişkiler 25 Ağustos 1992'de kuruldu. Arnavutluk'un Zagreb'de büyükelçiliği ve Dubrovnik'te fahri konsolosluğu bulunurken, Hırvatistan'ın Tiran'da bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-NATO ilişkileri</span>

Hırvatistan'ın NATO'ya katılımı 2009 senesinde gerçekleşti. Ülke, ittifaka katılım sürecini başlatan 2000 yılında Barış için Ortaklık'a girdi. 2008 Bükreş zirvesine katılma daveti aldı ve 1 Nisan 2009'da tam üye oldu.

Karadağ Havayolları ; Karadağ'ın bayrak taşıyıcısı hava yoludur. Ana merkezi Podgorica'daydı. Tivat Havalimanı'nda bulunan ikinci üssü ile Podgorica Havalimanı'ndaki merkezinden Avrupa çapında tarifeli ve charter seferler yürütüyordu. Havayolu, COVID-19 salgını sırasında biriken ağır kayıplar nedeniyle 26 Aralık 2020'den itibaren tasfiye edildi.