İçeriğe atla

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Karabük Üniversitesi'nin 12 mühendislik bölümünü içermektedir. 2005 yılında kurulmuş ve 2007 yılında Karabük Üniversitesi'ne bağlanmıştır. Fakültede ilk açılan bölümler Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği bölümleridir.

Fakültedeki Bilgisayar Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Makina Mühendisliği bölümlerinde %100 İngilizce eğitim verilmekle beraber yine aynı bölümler için %30 İngilizce eğitim de verilmektedir. Üniversitenin diğer tüm bölümlerinde olduğu gibi Mühendislik Fakültesi dahilindeki tüm bölümlerde zorunlu hazırlık programı uygulanmaktadır.

Raylı Sistemler Mühendisliği, Türkiye'de ilk defa Karabük Üniversitesi'nde açılmıştır. Bu bölümde Türkçe eğitim verilmektedir.

Bölümler

  • Makina Mühendisliği
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Biyomedikal Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • Elektrik Elektronik Mühendisliği
  • Mekatronik Mühendisliği
  • İnşaat Mühendisliği
  • Kimya Mühendisliği
  • Otomotiv Mühendisliği
  • Raylı Sistemler Mühendisliği
  • Çevre Mühendisliği

Makina Mühendisliği

Makina Mühendisliği, ilk olarak 2008-2009 eğitim-öğretim yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Bölümde %30 İngilizce ve %100 İngilizce eğitim verilmekte, birinci ve ikinci öğretimler dâhil olmak üzere, 4 lisans programı sürdürülmektedir. Bölümde çift ana dal programı ve yan dal programı uygulanmaktadır. Başarılı öğrenciler istedikleri takdirde, Endüstri Mühendisliği ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği programlarından aldıkları fark derslerden başarılı olmaları durumunda ikinci bir mühendislik alanında lisans diploması veya mühendislik sertifikası alabilmektedirler. Bölüm öğrencileri son iki yarıyılda eğitimlerini enerji alanı veya konstrüksiyon ve imalat alanından birisini tercih ederek ilgi duydukları alanda yeterlilik kazanma fırsatına sahiptirler. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında yüksek lisans ve 2010-2011 eğitim-öğretim yılında doktora programları Fen Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı olarak eğitimlerine başlamıştır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, üniversite bünyesinde kurulan ilk Mühendislik Fakültesi bölümlerinden biridir. 2007 yılında kurulmuş olup 2008-2009 akademik yılında lisans seviyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölümde Türkçe ve %100 İngilizce eğitim verilmekte, birinci ve ikinci öğretimler dâhil olmak üzere, 4 lisans programı sürdürülmektedir. Bölüm öğrencileri üretim metalurjisi ve fiziksel metalurji (malzeme) olmak üzere iki ana dal seçebilmektedir.

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği, üniversite bünyesinde kurulan ilk Mühendislik Fakültesi bölümlerinden biridir. 2007 yılında kurulmuş olup 2008 yılında eğitim-öğretime başlamış, lisans ve yüksek lisansta örgün ve uzaktan eğitim, doktora programlarında ise örgün olarak eğitim vermektedir. Bölümde; Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Bilimleri ve Bilgisayar Yazılımı olmak üzere üç anabilim dalı bulunmaktadır.

Biyomedikal Mühendisliği

Biyomedikal Mühendisliği, 2012 yılında açılmış olup 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde öğrenci almayı planlamaktadır.

Endüstri Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği, 2008 yılında Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Bölümde eğitim-öğretim faaliyetlerine 2009-2010 sezonunda başlanmıştır. 2010-2011 sezonunda ise bölüme Uzaktan Eğitim öğrencileri alınmaya başlanmıştır. Lisans programında öğretim dili Türkçe olup, süresi ise 1 yıl Hazırlık Sınıfı dahil 5 yıldır. 2012 yılı itibarıyla 2 Profesör, 4 Yardımcı Doçent, 6 Araştırma Görevlisi ve ilgili sektörlerden kısmi zamanlı öğretim elemanları ile öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürütmektedir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği

Elektrik Elektronik Mühendisliği, 2009 yılında kurulmuştur. 2010-2011 eğitim öğretim yılında %30 İngilizce ve %100 İngilizce programlarında I. ve II. öğretim olmak üzere lisans eğitimine başlanmıştır. Lisans programları ilk mezunlarını 2014-2015 eğitim öğretim yılı sonunda verecektir. Yüksek lisans ve Doktora programları da 2009 yılında YÖK tarafından kabul görmüş ve Yüksek Lisans programı ilk mezunlarını 2011 yılı sonunda vermiştir.

Karabük Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerine uluslararası akreditasyon kurumları tarafından (ABET vs.) önerilen doğrultularda lisans ve lisansüstü, eğitim-öğrenim programları sunmaktadır. Her öğrenciye, bölüme kayıt yaptırdığı ilk dönemden itibaren, bir rehber öğretim üyesi tahsis edilir. Öğrenciler birinci yıl (1. ve 2. dönem), matematiksel ve doğal bilimlerden (Fizik, Kimya) gerekli temel bilgileri özümsedikten sonra, ikinci yıllarında (3. ve 4. dönem), temel mühendislik bilimleri dersleri ve laboratuvarlarına kayıt yaptırabilirler. Üçüncü yılda (5. ve 6. dönem), programda gösterilen mühendislik bilimleri ders ve laboratuvarı tamamlandıktan sonra dördüncü yıl (7. ve 8. dönem), ön-ihtisas için gerekli olan derslere ve mühendislik tasarımı projesine kaydolunur.

Her öğrenci mezuniyet öncesi, bir jüri önünde, hazırladığı mühendislik tasarım dokümanını ve projesini savunur. Savunmada tasarlanan sistem veya alt-sistemin malzemeleri, çevresel ve toplumsal etkileri, insanoğlu ekonomisi ve yararı bakımından irdelenir.

Öğrenci, bölümün ön gördüğü programın tümünü başarılı olarak tamamladıktan sonra mezuniyete hak kazanır.

Mekatronik Mühendisliği

Mekatronik Mühendisliği, 2011 yılında ilk öğrencilerini almıştır. Üniversite bünyesinde önce Teknoloji Fakültesi'nde açılmış daha sonra Mühendislik Fakültesi'nde de açılmıştır.

İnşaat Mühendisliği

2012-2013 yılı itibarı ile öğrenci alımına başlamıştır

Kimya Mühendisliği

Kimya Mühendisliği, 2007 yılında açılmış olup, henüz öğrenci almamıştır.

Otomotiv Mühendisliği

Otomotiv Mühendisliği, 2009-2010 öğretim yılı itibarıyla açılmış bulunmaktadır. Programı 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren eğitim-öğretime başlamış ve 2010-2011 eğitim-öğretim yılı için ikinci öğretimde de öğrenci alınmıştır. Otomotiv sektörünün teknik eleman ihtiyacı makine, elektrik, elektronik ve endüstri mühendislerinden karşılanmakta, ancak, bu mühendislerin eğitimi ve sektöre uyum sağlamaları zaman almaktadır. Bu nedenle otomotiv endüstrisinde doğrudan otomotiv konusunda uzmanlaşmış mühendislere ihtiyaç doğmuştur. Makine Mühendisliği bölümü çatısı altında yer alan Otomotiv Mühendisliği programında, öğrenciler uygulama ve tasarım ağırlıklı eğitim almaktadırlar. Programın lisans dersleri Makine Mühendisliği temel dersleri ile aynı olup, öğrenciler ek olarak otomotiv dalına yönelik dersler alarak otomotiv alanında yeterlilik kazanmaktadır. Otomotiv mühendisliği programından mezun olan öğrenciler, "Makine (Otomotiv) Mühendisi" unvanı alacaklardır.

Raylı Sistemler Mühendisliği

Türkiye'nin ilk Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünün amacı, ülkemizin raylı sistemler teknolojileri hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip yetişmiş mühendis ihtiyacını karşılamak; matematik, fen ve mühendislik bilgilerini bu alandaki problemlere uygulama becerisi kazandırarak, öğrencileri başarılı bir mühendislik kariyerine hazırlamaktır. Raylı Sistemler Mühendisliği; problemlerini belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi ile gerektiğinde deneysel tasarım yapıp yürütebilme ve sonuçlarını analiz edip yorumlama becerisini kazandırmaktır.

Çevre Mühendisliği

Çevre Mühendisliği, 2011 yılında kurulmuş olup 2011- 2012 eğitim öğretim yılında eğitim hayatına başlamıştır. Aynı zamanda yüksek lisans ve doktora eğitimine de başlanan bölümün temel amacı alanında uzman çevre mühendisleri yetiştirmektir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi, öğretime 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ile başlamış ve 1987 yılında üniversite olan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

İTÜ Makina Fakültesi bugünkü adını 1944 yılında almıştır. Gümüşsuyu yerleşkesinde yer alır. Bünyesinde makina mühendisliği lisans programını, ısı akışkan, katı cisim mekaniği, Konstrüksiyon, makine dinamiği, titreşim ve akustik, malzeme ve imalat, otomotiv ve sistem dinamiği ve kontrol yüksek lisans programlarını bulundurur.

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Konya'da bulunan Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı olan ve 13 bölümü bulunan fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi</span>

15 Kasım 1956 tarihinde Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla eğitime başlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Mühendislik Fakültesi 1957-58 eğitim-öğretim yılı başında kurulmuştur. Fakültenin kuruluşundan önce Makina Mühendisliği Bölümü Şubat 1957 tarihinde eğitimine başlamıştır.

Bölüm, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü içinde yer alan kendi bölüm binasındaki derslik ve laboratuvarları ile her yıl 600 civarında lisans öğrencisine hizmet vermektedir. Her yıl 85-100 arasında öğrenci alınan bölümde 6 profesör, 6 doçent, 12 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve bir uzman bulunmaktadır. Ayrıca 20 araştırma görevlisi de eğitim-öğretimin değişik kademelerinde yardımcı elemanlar olarak hizmet vermektedir.

Bölüm, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü içinde yer alan bölüm. En eski üçüncü makina mühendisliği bölümü olma özelliğine sahiptir. Kendi bölüm binasındaki derslik ve laboratuvarları ile her yıl 120 civarında lisans öğrencisine hizmet vermektedir. Her yıl 85-100 arasında öğrenci alınan bölümde 15 profesör, 7 doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 20 tane Araştırma görevilisi vardır. Ayrıca geçici 50D statüsünde bulunan 11 araştırma görevlisi de eğitim-öğretimin değişik kademelerinde yardımcı elemanlar olarak hizmet vermektedir. MÜDEK tarafından 2008 - 2013 ve 2015 - 2020 yılları için akredite edilmiş olup, EUR-ACE Avrupa tanınırlık etiketine sahiptir.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

Erciyes Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, Türkiye'deki devlet üniversiteleri bünyesinde lisans düzeyinde biyomedikal mühendisliği eğitimi vermeye başlayan ilk bölümdür. 2007 yılında eğitim-öğretime başlayan Erciyes Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği, her sene 1. ve 2. öğretim olmak üzere yaklaşık 120 öğrenciyi bünyesine katmaktadır. Multidisipliner bir çalışma ortamına sahiptir ve bu nedenle Mühendislik fakültesinin Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Makina, Malzeme gibi mühendisliği bölümleri ile sürekli olarak eğitim dayanışması içerisindedir. Bünyesinde bulunan öğretim üyeleri çeşitli mühendislik dallarından mezun olduktan sonra biyomedikal alanında uzmanlaşmış kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi</span>

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde bulunan mühendislik fakültesidir.

Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 1992 yılında kurulan ve 1993-1994 eğitim-öğretim yılında ilk kez eğitim vermeye başlayan, Kırıkkale Üniversitesi'ne bağlı bir fakültedir. Fakülte, 7 bölüm ve 24 anabilim dalından oluşmaktadır. Fakültenin dört bölümünde normal ve ikili öğretimde eğitim verilirken diğer iki bölümdeyse eğitim-öğretim yapılmamaktadır.

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 1987 yılında İstanbul Anadolu yakasındaki en kapsamlı devlet üniversitesi yerleşkesi olan Göztepe Kampüsü'nde kurulmuştur. Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (MÜMF) 1990-1991 eğitim-öğretim yılında Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği dallarında eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Daha sonra sırasıyla 1997 yılında Makine Mühendisliği, 2000 yılında Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, 2002 yılında Kimya Mühendisliği Bölümleri lisans eğitim faaliyetlerine başlamışlardır. Bu bölümlerin tümü MÜDEK akreditasyonuna sahiptir. Biyomühendislik ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümleri ise 2010 yılında öğrenci almaya başlamışlardır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin çekirdeğini Mühendislik Fakültesi oluşturur. Mühendislik Fakültesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi özdeşleşmiştir. Üniversite'nin Teknik unvanının temelinde Mühendislik Fakültesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi</span>

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tüm idari ve akademik birimleriyle Pamukkale Üniversitesi'nin Kınıklı Yerleşkesi'nde bulunan mühendislik fakültesidir.