İçeriğe atla

Karabinyer (İtalya)

Karabinyer

Karabinyer sembolü ve amblemi
Etkin1814-günümüze
Ülke İtalya
TipiJandarma
Büyüklük110.000
ParçasıSavunma Bakanlığı
KarargâhRoma, İtalya
Websitewww.carabinieri.it/
Komutanlar
KomutanGeneral Teo Luzi

Karabinyer,[1][2] Karabinari[3] veya resmî adıyla Arma dei Carabinieri, İtalya'nın sivil nüfus üzerinde kamu güvenliğini sağlamaktan sorumlu karabinyer usulünde askerî bir kolluk teşkilatıdır.[4] Devlet Polisi (İtalya) ile birlikte ülkenin iki ana kolluk gücü olup Savunma Bakanlığı'na bağlıdır ve hem askeri, hem de sivillere kolluk kuvvetliği görevi yapmaktadır.[4]

Karabinyer, 13 Temmuz 1814 tarihinde Savoylu Kral I. Vittorio Emanuele tarafından Sardinya Krallığı'nı Fransız Jandarması'na benzer bir polis kuvveti sağlamak amacı ile kurulmuştur.[5] 2000 yılında İtalyan Ordusu'ndan ayrılarak İtalya Silahlı Kuvvetleri'nin ayrı bir kolu haline geldiler. Günümüzde bazı yapısal değişikliğe uğramış da olsa, görevlerini sürdürmektedirler.

Karabinyer, herhangi bir zamanda ve ülkenin herhangi bir yerinde uygulanabilecek polislik yetkilerine sahiptir ve kendilerine tahsis edilen silahları kişisel ekipman olarak taşımalarına her zaman izin verilir. Ek olarak İtalya Silahlı Kuvvetleri için askerî polislik hizmetleri yerine getirmekle yükümlüdür.

Yakın zamana kadar Karabinyer mensupları sadece İtalyan menşeli araçlar ile görevlerini sürdürmekteydiler. Ancak bu kural son zamanlarda Land Rover Defender, Subaru otomobiller ile BMW motosikletlerin de envantere alınmasıyla değişmiştir. Normal Karabinyer devriye araçları beyaz tavanlı ve çok koyu mavi renklidir. Mavinin üzerinde yanlamasına ve boydan boya kırmızı bir şerit vardır. Karabinyer plakaları "CC" (Corpo dei Carabinieri, Karabinyer Birliği) veya EI (Esercito Italiano, İtalyan Ordusu) harfleri ile başlar.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Karabinyer" Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim tarihi: 18 Mart 2023.
  2. ^ "karabinyer." Türkçe Sözlük. Dil Derneği. Erişim tarihi: 18 Mart 2023.
  3. ^ "Karabinyer – Karabinari". Kubbealti Lugati. 18 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2023. 
  4. ^ a b Cento Bull, Anna (2016). Modern Italy : a very short introduction (1. bas.). Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198726517. 
  5. ^ "It's 200 years old, but what is Italy's carabinieri?". BBC News. 13 Temmuz 2014. 6 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polis</span> kolluk kuvveti

Polis, halkın emniyetini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak üzere görev yapan kamusal hizmet birimi. Polis birimleri amaç ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanlarına ulaştırır ve devletin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar. İç güvenlik, dış güvenlik, millî güvenlik ve kamu güvenliğinde önemli rol oynamakdadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Asker</span> Silahlı kuvvetlerde görev yapan kimse

Asker; orduda görevli, erden mareşale kadar rütbeye sahip kişi. Askerlik yükümlülüğü altına giren şahıslar ile özel yasalarla silahlı kuvvetlere katılan ve resmî bir kıyafet taşıyan kişilerdir. Askerlerin aslî görevi ülkelerinin topraklarını iç ve dış tehditlere karşı savunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma</span> Polis veya Sahil Güvenlik bulunmayan yerlede görev yapan askerî kolluk kuvveti

Jandarma, yasaları uygulamak, toplumun asayişini, sağlığını ve mal varlığını korumak ve suç ve sivil kargaşayı önlemek amacıyla bir devlet tarafından yetkilendirilen kişilerden oluşturulmuş bir genel kolluk teşkilatıdır. Terim, Fransızcada "silahlı kişiler" anlamına gelen Orta Çağ Fransızcasına ait gens d'armes kelimesinden gelmektedir. Başta Fransa, diğer bazı Frankofon ülkeleri ile çoğu Güney Avrupa ülkesinde jandarma, kırsal bölgeler başta olmak üzere polisin bulunmadığı bölgelerde görev yapan silahlı kuvvetlerin iç güvenlikten sorumlu bir koludur.

<span class="mw-page-title-main">Yarı askerî</span> Paramiliter

Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kolluk kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin asayişten sorumlu birimlerinin genel ismi

Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

Kolluk kuruluşu, ülkelerdeki rejime göre değişmekle birlikte; genel anlamda, bir devlette emniyet ve asayiş ile ilgili yasaları uygulamaktan sorumlu genellikle silahlı devlet kuruluşlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

Sivil, uluslararası hukukta herhangi bir ülkenin silahlı kuvvetlerine veya diğer silahlı gruplara mensup olmayan kişi. Siviller herhangi bir muharebede silahlı çatışmaya girmeyen kişilerdir ve hakları ve güvenlikleri kısmen çeşitli uluslararası antlaşmalarca güvence altına alınmıştır. Sivil sözcüğü zaman zaman çeşitli meslek gruplarınca, o meslek grubunda olmayan kimseleri tanımlamak amacıyla metaforik olarak da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Silahlı Kuvvetleri</span>

Avusturya Silahlı Kuvvetleri,, 1918 yılında kurulan, Avusturya'yı dışarıdan gelebilecek askerî tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg Ordusu</span>

Lüksemburg Ordusu, Lüksemburg'u dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Jandarma ve Polis birimleri de Orduya entegre edilmiştir. Jandarma, 2000 yılında Grand Ducal Polis ile birleşmiştir. Ordu, 1967 yılından bu yana gönüllü kuvvetlerden oluşmaktadır. Yaklaşık 450 profesyonel asker, 340 gönüllü asker ve 100 kişilik sivil kuvvetten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jandarmalar listesi</span> Dünya üzerindeki Jandarma Teşkilatı bulunan ülkeler

Jandarma, gendarmerie veya gendarmery, sivil toplum arasında polis görevlerini yürüten askerî bir organdır. Bu organın üyelerine ise jandarma denir. Bu terim bazen günümüzde nadiren de olsa maréchaussée olarak da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî polis</span>

Askerî polis (AP), polislik hizmetlerini yerine getiren askerî bir kolluk kuruluşudur. Bununla birlikte bu terim farklı anlamlara da sahip olabilmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Jandarma (Fransa)</span> Fransada sivil nüfus üzerinde polislik hizmetlerini yerine getiren ve kamu güvenliğini sağlayan askerî bir kolluk teşkilatı

Ulusal Jandarma, Fransa'da sivil nüfus üzerinde polislik hizmetlerini yerine getiren ve kamu güvenliğini sağlayan askerî bir kolluk teşkilatıdır. Ulusal Jandarma, 16 Şubat 1791 tarihinde kurulmuştur. Askeri açıdan Fransız Silahlı Kuvvetleri'nin bir kuvvet komutanlığı olup Savunma Bakanlığı'na bağlı iken, idari açıdan sivil bir kolluk teşkilatı olan Ulusal Polis ile birlikte İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Sorumluluk alanları arasında küçük kasabalar, kırsal ve banliyö bölgeleri yer almaktadır. Ulusal Jandarma ayrıca Deniz Jandarması, askerî polis gücü ile GIGN'i de içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Silahlı Polisi</span> Çindeki jandarma

Halkın Silahlı Polisi veya Çin Halkın Silahlı Polis Gücü, Çin'deki kolluk kuruluşu örgütü.

Romanya Jandarması, Romanya Devletinin özellikle yüksek riskli görevler tevdi edilen jandarma kuvvetidir. Romanya'daki iki kolluk kuvvetinden birisidir.

Kosta Rika Kamu Kuvveti, Kosta Rika'nın ulusal polis teşkilatıdır. Kosta Rika resmi olarak bir orduya sahip olmamakla birlikte, sınır güvenliği ve kolluk işlemlerini yürüten küçük çaplı birliklere sahiptir. Yaptığı kolluk görevlerinden ötürü Kamu Kuvveti bir jandarma kabul edilmektedir.

Uluslararası Jandarmalar ve Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Birliği (FIEP), üye ülkelerdeki jandarma teşkilatlarının işbirliğini sağlamak amacıyla oluşturulan uluslararası bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Güvenlik Kuvvetleri</span> Filistin Devletinin paramiliter silahlı kuvvetleri

Filistin Ulusal Güvenlik Kuvvetleri,, Filistin Devleti'nin paramiliter silahlı kuvvetleridir. İsmi tüm ulusal güvenlik birimlerini kapsıyor gibi görünse de İç Güvenlik Kuvvetleri, Devlet Başkanlığı Muhafızları ve Genel İstihbarat dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Polisi (İtalya)</span>

Devlet Polisi (İtalyanca: Polizia di Stato, İtalya'nın ulusal polis teşkilatıdır. Devlet Polisi, 11 Temmuz 1852 tarihinde kurulmuş olup Carabinieri ile birlikte ülkenin iki ana kolluk gücü olup İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır ve genel olarak şehirler ve büyük kasabalarda faaliyet göstermekte ve ek olarak karayolu devriyesi, demiryolları, havaalanları, gümrüklerin yanı sıra belirli su yolları ve yerel polis güçlerine yardımcı olmaktan sorumludur. Merkezi başkent Roma'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Mareşosesi</span>

Kraliyet Mareşosesi, Hollanda'nın sivil nüfus üzerinde kamu güvenliğini sağlamaktan sorumlu askerî bir kolluk teşkilatıdır. Mareşose, 26 Kasım 1814 tarihinde kraliyet kararnamesi ile kurulmuş olup Hollanda Silahlı Kuvvetleri'nin dört branşından biridir ve Savunma Bakanlığı'na bağlıdır. Görevi, polise yardım etmek, sınır kontrolü, isyan kontrolü, uluslararası suçlarla mücadele, askerî polis hizmetleri, havalimanları ile kraliyet ve başbakanlık konutunun güvenliğini sağlamaktır.