İçeriğe atla

Karabaş ötleğen

Karabaş ötleğen
erkek
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Sylviidae
(Ötleğengiller)
Cins: Sylvia
Tür: S. atricapilla
Sylvia atricapilla
Linnaeus, 1758
Sylvia atricapilla
Cuculus canorus bangsi + Sylvia atricapilla

Karabaş ötleğen (Sylvia atricapilla), ötleğengiller (Sylviidae) familyasından Avrupa ve Afrika'nın kuzeybatısından Asya'nın orta kesimlerine kadar dağılım gösteren ötleğen türü.

Özellikleri

Uzunluğu 14 cm, tüyleri üst bölümlerinde kahverengimsi, alt bölümlerinde ve yüzünde bozdur. Erkeğin tepesinde siyah, dişinin tepesinde kızılımsı kahengi geniş bir leke bulunur.

Yaşam alanı ve dağılımı

Ormanlık ve çalılık yerlerde, park ve bahçelerde görülen güzel ötüşlü kuşlardır. Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nin güney ve güneybatı kesimlerinde kışın çok az sayıda görülen bu kuşlar yazın Karadeniz ve Marmara bölgelerinin geniş yapraklı ormanlarında, göç sırasında hemen hemen her yerde görülür.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saka kuşu</span>

Saka kuşu, ispinozgiller (Fringillidae) familyasından kafeslerde çok beslenen ötücü bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı serçe</span> kuş türü

Âdî serçe ya da bayağı serçe, serçegiller (Passeridae) familyasından coğrafi dağılımı çok geniş olan en yaygın ve en iyi tanınan serçe türü.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı ispinoz</span> küçük serçemsi kuş türü

Âdî ispinoz ya da bayağı ispinoz, ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Jabiru</span>

Jabiru, leylekgiller (Ciconiidae) familyasından And Dağlarının batısı hariç, Meksika'dan Arjantin'e kadar uzanan bölgelerde görülen kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Zante</span> Yunanistana bağlı ada

Zanta, Zakesna ya da Zakilda, İyon Denizi'nde bulunan, Yunanistan'a bağlı bir adadır. İyon Adaları arasında en büyük üçüncü ada olan Zante, bölgedeki adalar arasında ayrı bir belediyeye sahip olan tek adadır. 405.55 kilometre karelik yüzölçümüne ve yaklaşık olarak 123 kilometre sahil şeridi uzunluğuna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Martı</span>

Martı, martıgiller (Laridae) familyasını oluşturan deniz kuşlarının ortak adı. Türlerin çoğu Larus cinsinde toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar Dağları</span> Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış tektonik dağ sırası

Bolkar Dağları eski adıyla Bulgar Dağları Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır. Montivipera bulgardaghica adındaki zehirli engerek türü dünyada sadece bu dağda yaşamaktadır. Karacaoğlan, şiirlerinde bu dağdan bahseder.

<span class="mw-page-title-main">Savan</span> Serpili büyük çayırlardan oluşan bitki topluluğu

Savan ya da savana tropik yağmur ormanları ile kuru çöller arasındaki geçiş bölgesinde yer alan geniş çayırlara denir. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelerde, tek tük ağaçlar serpili büyük çayırlardan oluşan bir bitki topluluğudur. Güney Afrika'da ve Doğu Afrika'da başlıca bitki topluluğu olan savan, boyları yer yer iki metreyi bulabilen köksaplı bitkilerden ve buğdaygillerden oluşur. Bu bölge dünyanın en ilginç yabani hayvan türlerinden bazılarının yaşaması için uygun bir ortam sağlar. Ana'nın görece kurak stepleri ile Kuzey Amerika'nın geniş çayırları da otlak olarak kullanılan alanlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Circus Maximus</span>

Circus Maximus, Roma'da antik bir hipodrom ve kitlesel eğlenceler için toplanma yeri.

<span class="mw-page-title-main">Bıyıklı ötleğen</span>

Bıyıklı ötleğen, ötleğengiller (Sylvidae) familyasına ait küçük bir ötleğen türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Leylekgiller</span> Bir kuş familyası

Leylekgiller ya da Ciconiidae, kendilerine özgü Ciconiiformes takımında sınıflandırılan, sulak alanlarda yaşayan, leylek diye bilinen kuşları kapsayan bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Boz ötleğen</span>

Boz ötleğen, ötleğengiller (Sylvidae) familyasından bir ötleğen türü. Batı Asya, kuzey ve ılımlı Avrupa boyunca görülen ortak ve yaygın bir ötleğendir. Bu küçük ötücü kuşlara tür, göçmendir ve orta ve güney Afrika'da kışlar. 13-14.5 santimetre uzunluğunda, çoğunlukla kahverengi-gri ve alt kısmı beyazımsıdır. Hiçbir açık ayırıcı özelliği yoktur. Böcekçildirler. Yuvalarını, alçak funda veya böğürtlen çalılarında inşa ederler ve 3-7 yumurta bırakırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ak gözlü ötleğen</span>

Ak gözlü ötleğen, ötleğengiller (Sylviidae) familyasından bir ötleğen türü.

<span class="mw-page-title-main">Akgerdanlı ötleğen</span>

Akgerdanlı ötleğen ya da çalı bülbülü, Avrupa'nın ve Batı Asya'nın ılıman kesimlerinde bulunan ötleğengiller (Sylvidae) familyasından yaygın, tipik bir ötleğen türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Funda ötleğeni</span>

Funda ötleğeni, ötleğengiller (Sylvidae) familyasına ait bir ötleğen türü.

<span class="mw-page-title-main">Mniotilta varia</span>

Siyah ve beyaz ötleğen, orman ötleğenigiller (Parulidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Orman ötleğenigiller</span> Kuş familyası

Orman ötleğenigiller (Parulidae), küçük, çoğunlukla parlak, rengarenk ötücü kuşlara ait bir kuş familyasıdır. Ötleğengiller (Sylviidae) veya Pardalotidae ile akraba değildirler.

<span class="mw-page-title-main">Hevsel Bahçeleri</span>

Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık yedi yüz hektarlık verimli arazidir.

<span class="mw-page-title-main">Astrahan Tabiatı Koruma Alanı</span>

Astrahan Tabiatı Koruma Alanı (Rusça: Астраханский заповедник, Volga'nın Hazar Denizi'nin kuzeybatı kesimlerinde ulaştığı Volga Deltası'nın adalarını ve sulak alanlarını kapsayan bir alanı kapsayan bir Rus zapovednikidir. Koruma alanı geniş sazlık, hasır otu ve söğütlerle kaplıdır ve su kuşları ve yürüyen kuşlar için önemli bir yuvalama alanıdır. Beluga mersin balığı da dahil olmak üzere 50 tür kaydedilen koruma alanı balık bakımından zengindir. Koruma alanı, Astrahan Oblastı'nın Ikryaninsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Bölge 1975'ten beri uluslararası öneme sahip bir Ramsar sulak alanının bir parçası olmuştur ve 1984'ten beri Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı içinde yer almaktadır.