İçeriğe atla

Karabağ, Cihanbeyli

Karabağ
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Konya
Konya
Koordinatlar: 38°33′39″N 32°45′08″E / 38.5608°K 32.7523°D / 38.5608; 32.7523
Ülke Türkiye
İlKonya
İlçeCihanbeyli
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2012)[1]
3.253
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0332
Posta kodu42880

Karabağ, Konya ili Cihanbeyli ilçesine bağlı bir mahalledir. Belde teşkilatı, 2012 yılında Büyükşehir Belediye Kanununda yapılan değişiklikle kapatılmıştır.

Tarihçe

Belde halkının kökeni Orta Asya'da Hazar denizinin batısında şimdiki Büyük Karabağ Dağlık Karabağ'dan gelmektedir. Türkmenler burada oymaklar halinde yaşamakta iken, çıkan bir hadise sonucunda oymak beyi öldürür. Oymak Beyi'nin ölümüne üzülen halk yas için başlarına kara bez bağ bağlarlar. Bundan dolayı bu bölgede yaşayanlara Karabağlı demişlerdir. Beyleri ölen oymak ve öldüren oymaklar arasında çıkan kan davasından dolayı beyleri ölen oymak, Azerbaycan Karabağın'dan ayrılır. İlk başta Erzurum'a yerleşirler, orada bir müddet durduktan sonra oymağın bir kısmı Erzurum'da kalır ve geri kalan kısmı bugünkü Afyonkarahisar'ın Emirdağ İlçesinin Karabağ köyüne yerleşirler, iklimin şartlarından dolayı oymak iki kısma bölünür, bir kısmı Afyonkarahisar'da kalmaya devam ederler, geri kalan kısımda Konya'ya gelirler. Zamanın Konya Valisine çıkarlar. Vali Konya'da şimdiki Musalla mevkiinde bir yer gösterir. Geçimini daha çok hayvancılıkla sağlayan halk daha sonra develerle tuz taşımacılığı yapmaya başlarlar. Cihanbeyli ilçesine bağlı olan Yapalı beldesi yakınlarındaki Bolluk Mevkiine yerleşirler. Burasının rutubetli olması nedeniyle develeri Yanı kara hastalığına yakalanan halk buradan ayrılmak zorunda kalır. Bir müddet burada kaldıktan sonra, ticaretle uğraşan beyleri şimdiki Karabağ Belediyesi'ne yerleşirler.Çünkü burası hem yerleşim, hem de hayvanların otlaması için uygun bir yerdir. Dolayısıyla belediyenin 160 yıllık bir mazisi vardır. 1973 yılında Karabağ belde statüsü kazanmıştır.

Coğrafya

Karabağ Konya il merkezine 90 km ve Cihanbeyli ilçe merkezine ise 20 km uzaklıktadır.

Dış bağlantılar

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çobanlar</span> Afyonkarahisar ilçesi

Çobanlar, Afyonkarahisar iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Sultandağı</span> Afyonkarahisar ilçesi

Sultandağı, Afyonkarahisar ilinde, Afyonkarahisar şehrinin 68 kilometre doğusunda bulunan bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Refet Bele</span> Türk asker ve siyasetçi

İbrahim Refet Bele, Türk asker ve siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sinanpaşa</span> Afyonkarahisar ilçesi

Sinanpaşa, eskiden Sincanlı, Afyonkarahisar ilinin bir ilçesidir. Afyonkarahisar - Uşak ve Afyonkarahisar - Antalya karayolları arasında, il merkezine 33 km uzaklıkta bulunmaktadır. 1953 yılında ilçe olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cihanbeyli</span> Konyanın ilçesi

Cihanbeyli, Konya ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kulu</span> Konyanın ilçesi

Kulu, Konya ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunak</span> Konyanın ilçesi

Yunak, Konya ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nogaylar</span> Türkî etnik grup

Nogaylar, Kuzey Kafkasya bölgesinde yaşayan bir Türk etnik grubudur. Çoğu Kuzey Dağıstan ve Stavropol Krayı'nın yanı sıra Karaçay-Çerkesya ve Astrahan Oblastı'nda bulunur; bazıları Çeçenistan'da da yaşamaktadır. Nogayca konuşurlar ve Nogay Ordası'nı oluşturan çeşitli Moğol ve Türk kabilelerinin torunlarıdır. Yedi ana Nogay boyu vardır: Ak Nogay, Karagaş, Kuban-Nogay, Kundraw-Nogai, Kara-Nogay, Utarlar, Yurt-Nogay

<span class="mw-page-title-main">Karaçulha, Fethiye</span>

Karaçulha, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Muğla iline 140 km, Fethiye ilçesine 5 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sülümenli, Afyonkarahisar</span>

Sülümenli, Afyonkarahisar ilinin Merkez ilçesine bağlı bir beldedir. İl merkezine 20 km uzaklıkta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karakoyunlular</span> 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlet

Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti, başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

Oymak, ulusun ayrıldığı bölümlerden her biri. "Oymak" sözcüğü, Türkiye Türkçesi dışındaki Altay, Teleüt, Kazak, Kırgız vb. dillerde aymak şeklindedir. Bu şivelerde kelime şu anlamlara gelir: Halk, kavim, boy, soy, aile, köy, yabancı, yabancı göçebe, memleket vb. Moğolca'da "büyük kavim birlikleri" anlamını taşır. Moğol teşkilat bölümlerinde uluslar utuklara, utuklar da ayımaglara (oymak) ayrılırdı. Batı Anadolu ile Güneybatı Anadolu'daki göçebe ve yarı göçebe Türkmen boylarına "oymak" deniyordu. Bunlar 16. yüzyıldan sonra yörük adını aldılar, bir süre bunlara cemaat ve aşiret de dendi.

<span class="mw-page-title-main">Ceceler, Akseki</span> Antalya, Aksekide bir mahalle

Ceceler, Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Erdel, İvrindi</span>

Erdel, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Bakacak, Karesi</span>

Bakacak, Balıkesir ilinin Karesi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Dişli, Bolvadin</span>

Dişli, Afyonkarahisar ilinin Bolvadin ilçesine bağlı bir beldedir. Tarihi Kral Yolu üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıalan, Altıeylül</span>

Sarıalan, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Davulga, Emirdağ</span>

Davulga, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Şahruh</span>

Şahruh Mirza, Timur İmparatorluğu üçüncü hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye, Çumra</span>

Fethiye, Konya ilinin Çumra ilçesine bağlı bir mahalledir. 1400'lü yıllarda Orta Asya'dan Rus hakimiyetini kabul etmek istemeyen Tatarlar Kırım'a yerleşir. 400 sene Kırım'ı han olarak yöneten halk Rus yönetiminin oyunları ile hanlıktan indirilir ve halkın bir kısmı Romanya'ya göç etmek zorunda kalır. Daha sonra 1876-77 Osmanlı Devletinin yaptığı program çerçevesinde şu anki Kaşınhanı Belediyesinin olduğu yer gösterilerek devlet tarafından kendilerine ayrıldığı ifade edilir. Kaşınhanı'nın olduğu yere gelince içlerinden bir hemşerimiz atının üstüne çıkarak güneşe bakar Konyanın bulundukları yere yakın olduğunu sezerek ve şu atasözünü hatırlatır; Kızın varsa el evinde yatırma, oğlun varsa şehir aşı tattırma ilgililere biz burada yaşarsak gençlerimiz sık sık Konya'ya gider gelirler ve kültürümüz dilimiz bozulur o yüzden biz burayı istemiyoruz derler. İlgililer halkı Abaz dağının yamaçlarına getirirler Yakın tarihe kadar kendi içlerinde kız alıp verirlerdi. Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır.