İçeriğe atla

Karaali Kayalıkları

Koordinatlar: 75°22′G 137°55′B / 75.367°G 137.917°B / -75.367; -137.917

Karaali Kayalıkları, Antarktika'da bulunan bir grup kayadır. İlk olarak 1959-65 yıllarında Birleşik Devletler Jeolojik Sürveyi tarafından haritalandırılmış, adlandırılması kıtayı ziyaret eden ilk Türk bilim insanı Atok Karaali adına[1] Antarktika Adları Danışma Kurulu tarafından 1968 yılında yapılmıştır.

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Dil Kurumu</span> Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla oluşturulmuş kamu kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı. Günümüzde "Türk Diline Hizmet Ödülleri"ni vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi</span> Ankara Üniversitesinin bir fakültesi

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Atatürk'ün adını koyduğu bir bilim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Weddell Denizi</span> deniz

Weddell Denizi, Antarktika Kıtası'nın içine sokulan, Güney Okyanusu'nun bir parçasıdır. Kara sınırları, Antarktika Yarımadası ile Kraliçe Maud Toprakları arasındadır. Denizin Fil Adasına kadar olan güney bölümleri kalıcı buzullar ile kaplıdır. Denizin adı ilk kez denize gemisi ile giriş yapan İngiliz denizci James Weddell'dan gelmektedir. Deniz daha sonra ayrıntılı olarak 1900'lü yılların başında İskoç denizci William Speirs Bruce tarafından gezilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karaali, Baskil</span> Elazığ ilinin Baskil ilçesine bağlı köy

Karaali, Elazığ ilinin Baskil ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karaali, Elazığ</span> Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı köy

Karaali, Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karaali, Giresun</span>

Karaali, Giresun ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karaali, Amasya</span>

Karaali, Amasya ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karaali, Fındıklı</span> Rizeini Fındıklı ilçesine bağlı bir köy

Karaali, Rize ilinin Fındıklı ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karaali, Gümüşhacıköy</span> Gümüşhacıköyde bir köy

Karaali, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karaaliler, Göynük</span>

Karaaliler, Bolu ilinin Göynük ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karaaliler, Bucak</span>

Karaaliler, Burdur ilinin Bucak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika bayrakları</span>

2002 yılına kadar Antarktika, kıta yönetiminde bulunan uluslararası egemenliğin belirlediği herhangi bir resmî bayrağa ya da geniş çapta kullanılan, benimsenmiş bir bayrağa sahip değildi. Antarktik Antlaşması üyeleri 2002 yılında resmî bir bayrak ve amblem benimsemiştir. Resmî olmayan çeşitli bayrak tasarımları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Concordia İstasyonu</span>

Concordia İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Fransız-İtalyan araştırma istasyonudur. İstasyon, 2005 yılında açılmış olup coğrafi Güney Kutbu'ndan 1,670 km uzaklıkta Antarktika Platosu'ndaki Dome C adı verilen bir yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kral VII. Haakon Denizi</span> deniz

Kral VII. Haakon Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, önerilen dar bir tanımla Weddell Denizi ile Lazarev Denizi arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dayanışma Denizi</span> deniz

Dayanışma Denizi veya Sodrujestvo Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, Enderby Toprakları ile Batı Buz Sahanlığı arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kozmonotlar Denizi</span> deniz

Kozmonotlar Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, Prens Olav Sahili ile Enderby Toprakları'nda yer almakta olup Dayanışma Denizi ile Riiser-Larsen Denizi arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karaali, Malazgirt</span>

Karaali, Muş ilinin Malazgirt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Bayram Öztürk</span>

Bayram Öztürk Türk deniz biyolojisi profesörü, akademisyen, yazar.