İçeriğe atla

Kara arı şahini

Kara arı şahini
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Falconiformes
(Gündüz yırtıcı kuşları)
Familya: Accipitridae (Atmacagiller)
Cins: Henicopernis
Tür: H. infuscatus
Henicopernis infuscatus
Gurney, 1882

Kara arı şahini (Henicopernis infuscatus), atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü. Papua Yeni Gine'ye endemiktir.

Doğal habitatları subtropikal veya tropikal nemli ova ormanları ve subtropikal veya tropikal nemli dağlardır. Çoğunlukla sulak alanlara yakın ormanlarda bulunurlar. Türkiye'de 5 şahin türü bulunmaktadır. Bunlar: Şahin (Buteo buteo), Kızıl şahin (Buteo rufinus), Arı şahini (Pernis apivorus), Paçalı şahin (Buteo lagopus) ve Tepeli arı şahini (Pernis ptilorhyncus) türleridir.[1] Habitat kaybı tehdidi altındadır.

Hakkında

Kara Arı Şahini, Asya ve Doğu Avrupa bölgelerine özgü bir kuş türüdür. 60–65 cm uzunluğa sahip olan bu kuşun kanat açıklığı ise yaklaşık 120–140 cm arasındadır. Kara renkte tüyleri bulunan Arı Şahinleri, kuvvetli yapısı ve güçlü uçuşlarıyla dikkat çeker.[2]

Kara Arı Şahinleri, genellikle tek başına veya çiftler halinde yaşarlar. Yuvalarını ağaçlarda veya kayalıklarda yaparlar. Dişiler genellikle yaklaşık 4-5 yumurta yaparlar ve bunları 30-35 gün boyunca kuluçkaya yatarlar. Yavrular, yaklaşık 6-7 haftalık olduklarında uçabilir hale gelirler ve aile bağı zayıflar. Yetişkin Arı Şahinleri, genellikle kışın da dahil olmak üzere göçmen olabilirler.[2]

Beslenme türü

Arı Şahinleri, beslenme alışkanlıklarıyla tanınan etobur bir türdür. Adından da anlaşılacağı gibi, ana besin kaynağı arılardır. Özellikle eşek arılarının larvalarıyla beslenir. Ayrıca kurbağalar, sürüngenler, yavru kuşlar ve kurtçuklarla beslenir. Arıları avlamak için hızlı hareket eden ve keskin tırnaklara sahip olan Arı Şahinleri, diğer küçük hayvanları da avlayabilirler. Bu tür, aynı zamanda çiftliklerdeki fare gibi istenmeyen zararlıları da kontrol etmede etkilidir.[2]

Tanım

Büyük, orman avcısı. Uçuştaki beyaz bantlar ve kuyruk tüyleri hariç tamamen siyahtır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye'deki Şahin Türleri (Buzzard Species in Turkey)". Doğabilim. 11 Eylül 2021. 26 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 
  2. ^ a b c "Kara Arı Şahini - Cevapmakinesi.com.tr". www.cevapmakinesi.com.tr. 31 Ekim 2023. 26 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 
  3. ^ "Black Honey-buzzard Henicopernis infuscatus". BirdLife International. 2 Ekim 2008. 3 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bayağı arı şahini</span> atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir çaylak

Bayağı arı şahini, atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir çaylak türü.

<span class="mw-page-title-main">Tepeli arı şahini</span>

Tepeli arı şahini, atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir çaylak türü.

<span class="mw-page-title-main">Arı şahini</span> Kuş cinsi

Arı şahini (Pernis), Arı şahinleri (Perninae) alt familyasına ait bir cins. Üç tür içerir.

<i>Doryfera ludovicae</i> Kuş türü

Doryfera ludovicae, Doryfera cinsine bağlı bir kuş türüdür. Bolivya, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, Panama, Peru ve Venezuela'da görülürler. Doğal habitatları subtropikal veya tropikal nemli ormanlardır.

<i>Doryfera johannae</i>

Doryfera johannae, Doryfera cinsine bağlı bir kuş türüdür. Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Guyana, Peru ve Venezuela'da görülürler. Doğal habitatları subtropikal veya tropikal nemli ova ormanları ve subtropikal veya tropikal nemli dağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ak kıçlı menekşekulak</span>

Ak kıçlı menekşekulak, Trochilidae familyasından bir sinek kuşu türü. Arjantin, Bolivya, Brezilya ve Paraguay'da görülürler. Doğal habitatları subtropikal veya tropikal yağmursuz ormanlar, yağmursuz savanalardır.

<i>Topaza pyra</i>

Topaza pyra, Trochilidae familyasından sinek kuşu türü. Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Peru ve Venezuela'da görülürler. Doğal habitatları subtropikal veya tropikal nemli ova ormanlarıdır.

<i>Avocettula recurvirostris</i>

Avocettula recurvirostris, Avocettula cinsine bağlı bir kuş türüdür. Brezilya, Ekvador, Fransız Guyanası, Guyana, Surinam ve Venezuela'da görülürler. Doğal habitatları subtropikal veya tropikal nemli ova ormanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kral sinek kuşu</span> Kuş türü

Kral sinek kuşu veya kral kolibri, kolibrigiller (Trochilidae) familyasından, bir iki art kuyruk tüyü diğerlerinden uzun, sarı, yeşil, turuncu, mor karışık renkli bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Microstilbon burmeisteri</span>

Microstilbon burmeisteri, Trochilidae familyasından bir sinek kuşu türü. Arjantin ve Bolivya'da görülürler. Doğal habitatları subtropikal veya tropikal yağışsız ormanlar ve subtropikal veya tropikal yüksek irtifalı çalılıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Arı şahinleri</span>

Arı şahinleri (Perninae), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir alt familya. Sıcak iklim kuşlarıdır. Bu gruptaki türlerin birkaçı çoğunlukla böceklerle beslenir ve arı şahinleri ayrıca yaban arısı lavralarıyla beslenir. Ayrıca bu gruptaki bazı kuşlar sürüngenlerle de beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar guguk şahini</span>

Madagaskar guguk şahini ya da Madagaskar bazası, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü. Madagaskar'a endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Uzun kuyruklu arı şahini</span>

Uzun kuyruklu arı şahini, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Çizgili arı şahini</span>

Çizgili arı şahini, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl kuyruklu şahin</span> Şahin Türü

Kızıl kuyruklu şahin, atmacagiller (Accipitridae) familyasından Kuzey Amerika'da yaygın yırtıcı kuş türü. Batı Alaska'dan kuzey Kanada'ya, güneyde Panama'ya ve Karayipler'e kadar Kuzey Amerika'nın büyük bölümünde ürer ve bu bölgede en yaygın Buteo türlerinden biridir. Kızıl kuyruklu şahin yaşadığı bölgede tüm biyomlara uyum sağlayabilir. Görünüşleri ve yaşadıkları yerler ile birbirlerinden ayrılan on dört alt türü kabul edilmiştir. Boyları 45–65 cm, kanat açıklıkları 110–145 cm ve ağırlıkları 690-1600 gram arasında değişir. Bu boyutlarıyla, Kuzey Amerika'da yaşayan Buteo cinsi kuşların en büyük üyelerinden biridir. Eşeysel dimorfizm gösteren kızıl kuyruklu şahinin dişileri erkeklerinden daha büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Sitta nagaensis</span>

Sitta nagaensis, sıvacı kuşugiller familyasına ait bir kuş türü. Bangladeş, Çin, Hindistan, Laos, Myanmar, Tayland ve Vietnam'da yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Sitta himalayensis</span> Kuş türü

Sitta himalayensis, sıvacı kuşugiller familyasına ait bir kuş türü. Bhutan, Çin, Hindistan, Laos, Myanmar, Nepal ve Vietnam'da yaşar.

<i>Malurus cyanocephalus</i>

Malurus cyanocephalus, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Endonezya ve Papua Yeni Gine'de bulunur.

<i>Amazona collaria</i> Kuş türü

Jamaika amazonu olarak da bilinen sarı gagalı amazon ya da sarı gagalı papağan, Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Kısa kuyruklu, pembe boğazlı ve boyunlu, ağırlıklı olarak yeşil renkli bir papağandır. Doğal yaşam alanlarının subtropikal veya tropikal nemli ova ormanları, subtropikal veya tropikal mangrov ormanları, subtropikal veya tropikal nemli dağ ormanları, plantasyonları ve kırsal bahçeler olduğu Jamaika'ya endemiktir. Habitat kaybı ve evcil hayvan ticareti nedeniyle yabani kuşların yasadışı bir şekilde tuzağa düşürülmesi tehdidi altındadır.

<i>Amazona vinacea</i> Papağan türü

Şarap rengi göğüslü amazon (amazona vinacea), Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Arjantin, Brezilya ve Paraguay'da görülür.