İçeriğe atla

Kara Tahta (film)

Kara Tahta (Farsça: Takhté Siah, Kürtçe: Textê Reş), İranlı yönetmen Samira Mahmelbaf'ın 2000 yapımı ikinci uzun metrajlı filmidir. İran, İtalya ve Japonya ortak yapımıdır. Filmin 20 yaşındaki yönetmeni Samira Mahmelbaf, senaryosunu babası Muhsin Mahmelbaf ile birlikte yazdı.

Film, 1988'de İran-Irak Savaşı sırasında Saddam Hüseyin'in Halepçe'ye kimyasal bomba saldırısı düzenlemesinin ardından, sınırda yaşam mücadelesi veren bir grup Kürt mülteci üzerinde yoğunlaşıyor.[1] İran Kürdistanı'nın dağlık kesimlerinde, sırtlarında kara tahtalar taşıyan ve kendilerine öğrenci arayan bir grup seyyar öğretmeni konu etmektedir.[2] Diyalogların çoğu Kürtçe olan filmde çoğunlukla profesyonel olmayan oyuncular rol aldı.[1][3]

2000 Cannes Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Oyuncular

  • Said Mohamadi - Said
  • Behnaz Jafari - Halaleh
  • Bahman Ghobadi - Reeboir
  • Mohamad Karim Rahmati - Baba
  • Rafat Moradi - Ribvar

Eleştiriler

Richard Brody, The New Yorker dergisindeki yazısında, "dil ve hikâye anlatımı, kendini açığa vurma ve kendini gizleme, hakikat ve yalanlar, otorite ve özgürlük—sevgi, arkadaşlık ve güven—her birinin eğitimle ilgili temel sorular olarak hikâyenin içine dokunduğunu" kaydetti.[4] Stephen Holden, New York Times gazetesindeki eleştirisinde filmde, hain dağların arasından pes etmeden yaya olarak kendilerini sürükleyen yorgun yolcuların görüntüsünün, doğanın ve uluslararası siyasi gelgitlerin hırpaladığı insanlığın unutulmayan ve duygu dolu vizyonunu çağrıştırdığını dile getirdi.[3]

Ödüller

  • 2000 Cannes Film Festivali Jüri Özel Ödülü
  • 2000 Cannes Film Festivali Palme d'Or (En İyi Film) Ödülü (aday)
  • 2000 Amerikan Film Enstitüsü AFI Fest Jüri Özel Ödülü
  • 2001 Buenos Aires Uluslararası Bağımsız Sinema Festivali Özel Mansiyon
  • 2001 Buenos Aires Uluslararası Bağımsız Sinema Festivali En İyi Film Ödülü (aday)

Kaynakça

  1. ^ a b Jahid, Parviz (ed). Directory of World Cinema: Iran. Intellect Books, 2012. ISBN 1841503991. Sayfa 269.(İngilizce)
  2. ^ "Review: The Blackboard". The Guardian. 14 Mayıs 2000. 9 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017.  (İngilizce)
  3. ^ a b "Film Review: An Austere Land With Some Poignant Human Beings". New York Times. 6 Aralık 2002. 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017.  (İngilizce)
  4. ^ "DVD of the week: Blackboards". The New Yorker. 9 Kasım 2011. 28 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Mayıs Sıkıntısı</i>

Mayıs Sıkıntısı, Nuri Bilge Ceylan'ın yazıp yönettiği 1999 Türk drama filmidir. Filmin başrollerinde Mehmet Emin Toprak, Mehmet Emin Ceylan ve Fatma Ceylan yer alıyor. Mayıs Sıkıntısı, Nuri Bilge Ceylan'ın 1995'te 20 dakikalık Koza ve 1997'de 85 dakikalık Kasaba'dan sonra üçüncü filmi. Film, En İyi Yönetmen, En İyi İkinci Film ve En İyi Laboratuvar kategorilerinde 1999 Altın Portakal Film Festivali'nde ödüller kazanmıştır. Jüri ayrıca filmin tüm amatör oyuncularına özel ödüller vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Behmen Kubadi</span> İranlı film yönetmeni

Bahman Ghobadi, İranlı Kürt film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Gaspar Noé</span> Arjantinli film yönetmeni

Gaspar Noé, Arjantinli Fransız yönetmen, film yapımcısı ve senarist.

<i>Sarhoş Atlar Zamanı</i>

Sarhoş Atlar Zamanı, Bahman Gobadi'nin 2000 yılında yönetmenliğini yaptığı Kürtçe / Farsça bir film. Cannes Film Festivalinde Altın kamera ödülü aldı. Bahman Gobadi'nin ilk uzun metrajlı filmidir. Mekân olarak İran yakınlarında Gobadi'nin de köyü olan Kürt köyü Bane seçilmiştir. Olay ve kişiler gerçeklere dayanır. Filmin ismi soğuğa dayanmaları için atlara verilen viskilerden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alejandro González Iñárritu</span>

Alejandro González Iñárritu, Akademi Ödülü sahibi Meksikalı film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Semira Mahmelbaf</span> İranlı film yönetmeni ve senarist

Samira Mahmelbaf, İranlı film yönetmeni, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Héctor Babenco</span>

Héctor Babenco, Arjantin asıllı Brezilyalı film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Ukrayna kökenli bir baba ve Polonya göçmeni Musevi bir anneden dünyaya gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali Büyük Ödülü</span>

Büyük Ödül, Cannes Film Festivali jürisi tarafından uluslararası yarışma bölümünde yer alan filmlerden birine ya da birkaçına verilen ödül. Festivalin büyük ödülü olan Altın Palmiye'den sonra ikinci en büyük ödüldür. Bu ödülün verilmeye başlamasından önceki dönemde, Jüri Ödülü ikinci büyük ödül sayılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali Jüri Ödülü</span>

Jüri Ödülü, Cannes Film Festivali'nde verilen bir ödül. Festivalin "resmi bölümünde" yer alan filmler arasından jüri tarafından seçilen bir filme verilir. Festivalin, Altın Palmiye ve Büyük Ödül'den sonra en prestijli üçüncü ödülü olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">2001 Cannes Film Festivali</span>

2001 Cannes Film Festivali, yıllık olarak düzenlenen uluslararası Cannes Film Festivali'nin 2001 yılında düzenlenen 54. etkinliğidir. 9-20 Mayıs 2001 tarihleri arasında düzenlenmiş olan festivalin jüri başkanlığını Norveçli oyuncu ve yönetmen Liv Ullmann, Un Certain Regard bölümünün jüri başkanlığını ise Fransız oyuncu ve senarist Ariane Ascaride üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Hirokazu Koreeda</span>

Hirokazu Koreeda Japon film yönetmeni, film yapımcısı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Norma Aleandro</span> Arjantinli manken ve oyuncu

Norma Aleandro Robledo, Arjantinli oyuncu, yazar ve tiyatro yönetmenidir. 1985 yılında oynadığı, The Official Story filmi Akademi Ödülleri'nde en iyi yabancı film dalında ödül kazanmıştır. Yine bu filmde gösterdiği performans ile Cannes Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştır. Bunun haricinde birçok başarılı filmde rol almıştır. Bunlardan bazıları, The Truce (1974), Cousins (1989), Autumn Sun (1996), The Lighthouse (1998), Son of the Bride (2001) ve Cama Adentro (2005). Ayrıca 1987 yılında Gaby: A True Story filmindeki Florencia Sánchez Morales rolündeki performansıyla Altın Küre ve Akademi Ödülleri'nde en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Cannes Film Festivali</span>

70. Cannes Film Festivali 17-28 Mayıs 2017 tarihleri arasında Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleştirilecek film festivalidir. Festivalde jüri başkanlığını İspanyol film yönetmeni ve senarist Pedro Almodóvar gerçekleştirirken, sunuculuğunu ise Monica Bellucci'nin yapacağı açıklandı.

Her yıl, her etkinliğin başlangıcından önce, Cannes Film Festivali yönetim kurulu hangi filmlerin ödül alacağını seçmekle yükümlü olan jürileri atar. Jüri, mesleklerinde saygıdeğer konuma gelmiş uluslararası sanatçılar arasından seçilir. Jüri başkanı ise, uluslararası alanda tanınmış sinemacılardan seçilir.

Miraz Bezar, Kürt kökenli Alman film yapımcısı, yönetmen, aktör ve senarist.

Tatlı Biber Diyarım, Hüner Salim yönettiğı 2013 Irak, Fransa ve Almanya ortak yapımı sinema filmidir.

Taşa Yazılmış Hatıralar, Kürt sinemacı Şevket Emin Korki'nin yönettiği ve Mehmet Aktaş'la birlikte senaryosunu yazdığı 2014 Almanya-Irak ortak yapımı olan sinema filmidir. 2003 yılında Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından, Irak'ta Kürtlerin katledildiği 1988 El-Enfal Operasyonu üzerine bir film çekmeye karar veren iki çocukluk arkadaşı Hüseyin ve Alan'ın hikâyesini anlatmaktadır.

Şevket Emin Korki, Iraklı Kürt yönetmen, yapımcı, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Fernando Solanas</span> Arjantinli film yönetmeni ve siyasetçi

Fernando Ezequiel 'Pino' Solanas Arjantinli film yönetmeni, senaryo yazarı ve politikacı. La hora de los hornos (1968), Tangos: el exilio de Gardel (1985), Sur (Güney) (1988), El viaje (1992), La nube (1998) ve Memoria del saqueo (2004) filmleri ile tanınır. Altı yıl süreyle Buenos Aires Ulusal Senatörü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Maren Ade</span>

Maren Ade (Almanca: [ˈmaːʁən ʔaːdə], Alman film yönetmeni, senarist ve film yapımcısı. Berlin'de yaşamını sürdüren Maren Ade, Ludwigsburg 'da bulunan Baden-Württemberg Film Akademisi'nde senaryo yazarlığı dersleri vermektedir. Ayrıca Janine Jackowski ve Jonas Dornbach ile birlikte Komplizen Film yapım şirketinin yöneticilerinden birisidir.