İçeriğe atla

Kara Muhafızlar

Kara Muhafızlar (RusçaЧёрная гвардия, Chjornaya gvardiya), Şubat Devriminden sonra ve diğer sol grupların son Bolşevik baskısından önce kurulan silahlı işçiler grubu idi. Anarşistlerin temel grev gücü bunlardı. Bunlar 1917 yazında Maria Nikiforova tarafından Ukrayna'da kuruldu ve Ocak 1918'de Moskova'ya, Fabrika ve Bitki Komiteleri ve Moskova Anarşist Gruplar Hücreleri Federasyonu tarafından sanayi işletmelerindeki anarşistlerin kontrolü altında genişletildi.

İsimlendirme

1880'lerden beri çoğu anarşistin kolektifleri gibi, Kara Muhafızlar adlarına, kara bayrağın referansı olarak "siyah" sözcüğüne sahiplerdi.

Başlangıcı

Maria Nikiforova, Kara Muhafızlar'ın ilk birliğini organize etti. Nikiforova'nın, çoğunlukla takma adı Marusya olarak biliniyordu. Ukrayna'daki Alexandrovsk kentindeki ilk Kara Muhafızlar hücresini Ukrayna'da bir araya getiren bir Ukraynalı anarşist organizatörüydü. Genç yaştan itibaren erkeklere hakim bir çatışmada rol oynadığı için, Jeanne d'Arc ile sık sık karşılaştırılan Nikiforova, köylüler tarafından meyve vermeye çağrılan arazi reformunu ve zenginlik dağılımını getirme girişiminde ilk Kara Muhafızlar hücresini başlattı. Kendini terörist olarak tanımlayan Nikiforova, istediği siyasi değişimi gerçekleştirmek için Alexandrovsk yerel yönetimini terörize etmek amacıyla Kara Muhafızlar birliğini yönetti. Daha sonra benzer hücreler, Nestor Mahno tarafından Ukrayna'nın diğer bölgelerinde kuruldu. Mahno, devrim sırasında "Robin Hood benzeri varlığı" yönetti, ele geçirdiği toprağı ve zenginliği köylüler arasında dağıttı. Kara Muhafızlar sonunda Lev Cherny'nin organize ettiği Moskova Anarşist Gruplar Federasyonu tarafından daha yapılandırılmış bir dizi hücreye dönüştürüldü.

Hedefleri

Kara Muhafızlar, anarşist harekete askeri destek vermek için kuruldu. Bazı anarşistler, politikalarını anarşist gündemle daha uyumlu hale getirmek için Bolşevikler'e katılmışken, hareketin daha aşırı kesimleri bunun yeterli olmayacağına ve silahlı kuvvetler birlikleri olan Kara Muhafızları kurmaya karar verdiler. Hareketin arkasındaki anarşist ideoloji, küçük lokalize konseylerin demokratik olarak seçilmesini ve malların ve mülklerin topluluklara eşit olarak dağıtıldığına dikkat etmeyi amaçladı. Konseyler, ideal olarak, yalnızca mevcut geçiş döneminden, mutlak öz-yönetime ve anarşizme kadar geçiş geçiş dönemi için var olmalıydı.

Moskova Anarşist Gruplar Federasyonu

Kara Muhafızlarının örgütlenmesinde yardımcı olan Moskova Anarşist Grup Federasyonu, Mart 1917'de kuruldu. Moskova Anarşist Grup Federasyonu, grup için siyasi ve askeri organizatörler olarak birçok önemli anarşist düşünür vardı. Lev Chernyi örgütün sekreterliğini yaptı. Grubun başlıca hedefi yeraltı anarşist grupların örgütlenmesinin yanı sıra, Çar II. Nikolay'dan vazgeçilmesini takiben, anarşist propagandanın Moskova'nın işçi sınıfına dağıtılmasıydı. Anarşist ilişkili eleştirmen Victor Serge, Kara Muhafızların çok fazla parasının ve gayretinin boşa askeri çatışmalar üzerine yoğunlaştığını ve daha fazla kaynağının büyük ölçüde başarısız siyasi propaganda kampanyasına yönlendirileceğini ileri sürdü. Kara Muhafızlar ve Moskova Anarşist Gruplar Federasyonu, istedikleri politik ya da halk desteğini hiç elde edemedi.

Ukrayna'da militarizasyon ve Rusya'da baskı

11-12 Nisan gecesi 1918'de Cheka'nın başkanı Dzerzhinsky, Moskova'da yaklaşık 5.000 sovyet birliğinin anarşist grup karargahına saldırması için bir kuvvet yolladı.[1] Anarşist Gruplar Moskova Federasyonu merkezi, "Anarşi Evi" olarak bilinen yere baskın düzenlendi ve tüm mevcut üyeler tutuklandı. Bu baskınlar, Moskova Federasyonu tarafından Anarşist Grup tarafından desteklenen Kara Koruma birimleri için gerçekleştirildiğine inanılan Cheka yetkililerine karşı bir dizi silahlı saldırıya neden oldu. İki Cheka yetkilisinin öldürülmesinin sorumluluğunu, daha sonra Kara Muhafızlar birimi tarafından üstlenildi ve devletin Moskova Anarşist Gruplar Federasyonu'na saldırganlık gerekçesini sertleştirdi.

Kara Muhafızların bastırılmasının bir parçası olarak olumsuz bir siyasi kampanya başlatmaya gerek yoktu, çünkü Kara Muhafızların hiçbir politik gücü veya desteği yoktu, güçleri basitçe kendi askerî gücünden türetilmiştir. Başlangıçta anarşist hareketin bir parçası olan Rus devrimci yazar Victor Serge, Kara Muhafızların gerçek kapasitelerinin çoğunun "küçük ve kaotik mücadelelerle boşa harcanmış" olduğuna inanıyordu.[2]

Nihai olarak Kara Muhafızlarının mirası, Ukrayna Devrimci Baş Rahibe Ordusu için bir model olarak hizmet etmesinde katkısı oldu. Brest-Litovsk Antlaşması'ndan sonra Nestor Makno, Ukrayna'da resmi olarak Ukrayna Devrimci Rüşvül Ordusu (RIAU) olarak bilinen bir Kara Muhafız birliği kurdu. RIAU, Kara Muhafızları'nın çok daha geniş, daha organize ve birleşik bir ölçekte olmaması durumunda basitçe bir devamı olarak anılmış olabilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Richard Polenberg, Fighting Faiths: The Abrams Case, the Supreme Court, and Free Speech (New York: Cornell University Press, 1987), 348.
  2. ^ Victor Serge, Year One of the Russian Revolution (Chicago: Holt, Rinehart and Winston, 1970)
  3. ^ Victor Serge, Year One of the Russian Revolution (Chicago: Holt, Rinehart and Winston, 1970),158.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolşevizm</span> Devrimci Marksist ideoloji

Bolşevik, çoğunluktan yana anlamına gelen Rusça kelime, 1903 yılında düzenlenen Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin İkinci Kongresi'nde Vladimir Lenin ve Julius Martov arasında yeni kurulmakta olan partinin üyelik tanımı üzerine başlayan görüş ayrılığı sonucu yaşanan ayrışmadaki taraflardan Lenin yanlısı grup. Kongrede Lenin yanlıları çoğunlukta olduğu için Rusça çoğunluk anlamına gelen Bolşevik olarak, azınlıktaki Martov yanlıları da Menşevik olarak adlandırılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Komünizm</span> Bütün malların ortaklaşa kullanıldığı ve özel mülkiyetin olmadığı toplum sistemini hedefleyen ideoloji

Komünizm ; üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir. Sadece üretim araçlarının ortak kullanımına dayanan sosyalizm ile tam olarak aynı anlama gelmemesine rağmen hatalı bir biçimde eş anlamlı olarak da kullanılabilmektedir. 20. yüzyılın başından beri dünya siyasetindeki büyük güçlerden biri olarak modern komünizm, genellikle Karl Marx'ın ve Friedrich Engels’in kaleme aldığı Komünist Parti Manifestosu ile birlikte anılır. Buna göre özel mülkiyete dayalı kapitalist toplumun yerine meta üretiminin son bulduğu komünist toplum gerçektir. Komünizmin temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması fikri karşıt görüşlüler tarafından "ütopya" olarak görülür ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağı iddia edilir. Paris Komünü, komünist sistem yaşayabilmiş ilk topluluktur. Bunun dışında Mahnovist hareket öncülüğünde Ukrayna ve İspanya iç savaşı sırasında yaklaşık dört yıl süren anarko-komünist hareketle şekillenen toprakların kolektifleştirilmesi esasına dayalı olarak komünist topluluklar da kurulmuştur.

Anarşizm, toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan sosyal bir terimdir. Anarşizm, her koşulda her türlü otoriteyi reddetmektir. Reddedilen bu otoritelere patriyarki ve kapitalizm de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Paris Komünü</span> 1871de Pariste kurulan devrimci şehir konseyi

Paris Komünü, 18 Mart'tan 28 Mayıs 1871'e kadar Paris'te iktidarı ele geçiren bir Fransız devrimci hükûmetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Nestor Mahno</span> Ukraynalı anarşist devrimci

Nestor Mahno, Ekim Devrimi'nde Bolşevik çizgiyi kabul etmeyen Ukraynalı anarko-komünist devrimci.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Emek Konfederasyonu</span>

Ulusal Emek Konfederasyonu anarkosendikalist ideolojik çizgide, özerk sendika konfederasyonu olarak İspanya Krallığı’nda örgütlenmiş konfederal bir birliktir. Anarşist toplumsal hareketler içinde önemli rol oynamış örgüt ayrıca ulusötesi yapıya sahip Uluslararası Emekçiler Birliği (AIT) üyesidir ve bu yüzden CNT-AIT adı ile de tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Zinovyev</span> Yahudi kökenli Ukraynalı devrimci ve Sovyetler Birliğinin siyasetçisi (1883-1936)

Grigori Yevseyeviç Zinovyev, Yahudi kökenli Ukraynalı devrimci ve Sovyetler Birliğinin siyasetçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yarı askerî</span> Paramiliter

Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Ordusu (Rusya)</span>

Kafkas Ordusu, I. Dünya Savaşı'nda Rus İmparatorluğu'nun Kafkasya Cephesinde bulundurduğu ordu. Savaş öncesi bu ordunun bütün kuvveti, 100 tabur, 117 bölük ve 250 toptan ibaretti. Bu ordu nun komutanı İllarion İvanoviç Borontosv-Daşkov'tur. 23 Şubatta Rusya'da Şubat Devrimi ile başlayan sorunlar orduda disiplini hissedilir derecede bozmuştur. Bahardan itibaren, hijyen ve gıda kaynaklı sorunlar ve tifüs salgını bu orduyu yıpratır ve dağılmasına yol açar.

<span class="mw-page-title-main">Bolşeviklere karşı sol ayaklanmalar</span> bir dizi askerî karışıklıklar

Bolşeviklere karşı sol ayaklanmalar, Ekim Devrimi'ni izleyen dönemde Sovyetler Birliği henüz resmen kurulmamışken SRlar, Sol SRlar, Menşevikler ve anarşistlerce iktidardaki Bolşeviklere yönelik planlanan ve yürütülen bir dizi ayaklanma eylemidir. Bu ayaklanmaların bazıları sürmekte olan Rus İç Savaşında Bolşevik iktidarına karşı oluşturulan Beyaz Orduyu desteklerken bazıları bağımsız hareketlerdir. Bu ayaklanmalar 1918 yılında başlayacak ve 1922 yılına kadar sürecektir. Bu ayaklanmalar sonucunda o döneme kadar diğer sol grupları da iktidara dahil etmek isteyen Bolşevikler bu çabaları bir kenara bırakarak ayaklanmaları askeri kuvvetle bastırma yoluna gitmiştir. Bazı çevreler tarafından gündeme getirilen sol ve devrimci partilerin koalisyon olarak iktidarı gerçekleşmeyecek Bolşevikler tek başlarına iktidarlarını sürdüreceklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Petrograd Sovyeti</span>

Petrograd Sovyeti veya tam adıyla Petrograd İşçi ve Asker Vekilleri Sovyeti, Sankt-Peterburg şehrinde 1917 Şubat Devrimi ile Çarlık Rusyasının dağılmasından sonra şehirde işçi ve cephedeki askerler tarafından kurulan temsil organı. Geçici Hükûmet ile sürekli rekabet hâlinde olmuş, Temmuz Günleri'nden sonra bastırılmış, Ekim Devrimi ile birlikte iktidar organı hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Dıbenko</span>

Pavel Yefimoviç Dıbenko Rus devrimci ve Bolşevik bahriyeli. İlk Sovyet hükûmeti olan Sovnarkom'da yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Muhafızlar (Rusya)</span>

Kızıl Muhafızlar çoğunlukla fabrika işçileri, köylülerden oluşan paramiliter gönüllü oluşumlardı. Kazaklardan ve kısmen Sovyet iktidarının korunması için askerlerden ve denizcilerden oluşuyordu. Kızıl Muhafızlar, çökmekte olan Rus İmparatorluk Ordusu'nun geçici askerî gücü ve Ekim Devrimi sırasında ve Rus İç Savaşı'nın ilk aylarında Bolşeviklerin bir oluşumuydu. Çoğu, 1917 Rus Devrimi döneminde oluşturuldu ve bazı birimler 1918'de Kızıl Ordu olarak yeniden düzenlendi. Kızıl Muhafız oluşumları, Finlandiya, Polonya, Estonya, Ukrayna ve diğerleri gibi çağdaş Rusya Federasyonu dışındaki bölgeler de dahil olmak üzere eski Rusya İmparatorluğu'nun büyük bölümünde örgütlenmişti. Merkezileşmemişlerdi ve yerel bir siyasi partinin ve yerel Sovyet üyelerinin kararıyla oluşturulmuşlardı. Sovyetlerin gücünü korumak ve genişletmek için mücadele ederek, "tüm gücü Sovyetlere" verecek yeni bir devletin yaratılmasına yardımcı oldular.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Devrimci İsyan Ordusu</span>

Ukrayna Devrimci İsyan Ordusu, Mahnovistler ya da Kara Ordu, Nestor Mahno, Simon Karetnik ve Fedir Shchus gibi önde gelen komutanlarca yönetilen anarşist, anarko-komünist, Mahnovist hareket. Ordunun amacı "Bağımsız Sovyetler" ve "Liberter Komünler" kurmaktır. Hükumetsiz (anarşist) kontrolü altındaki yerler olan Özgür Bölge'de de bunu yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sol SR Ayaklanması</span>

Sol SR ayaklanması, Ekim Devrimi ile Rus İmparatorluğunda iktidarı alan Bolşeviklere karşı 1918 yılı Temmuz ayında Sol SRlar tarafından başlatılan silahlı ayaklanmadır. 6 Temmuz 1918 günü başlatılan ayaklanmanın amacı Brest Litovsk Antlaşması ile barış yapılan Almanya İmparatorluğu ile savaşın yeniden başlatılmasıydı. Ayaklanma Rus İç Savaşı sırasında Bolşeviklere karşı sol ayaklanmaların en önemlilerindendir. Ayaklanma bastırılmış ve ülkede Sol SR faaliyetleri yasaklanmıştır ancak yıkıcı faaliyetlerin şiddetine rağmen yaptırımlar görece hafifletilmiş şekilde uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de anarşizm</span>

Türkiye’de anarşizm, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından, özellikle de 1986 yılında Kara dergisinin yayınlanmaya başlamasıyla görünürlük kazanan, radikal bir sol harekettir. Öncesinde Türkiye siyaset sahnesinde anarşist hareketin bir gelenek ihtiva ettiği söylenemese de, Türkiye’de bir anarşist geleneğin oluşumuna dair “yüzyıllık gecikme”ye rağmen, Anadolu topraklarında anarşizmin tarihsel köklerine dair izlere rastlamak da mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonalist Dayanışma İçin Devrimci Birlik</span>

Enternasyonalist Dayanışma İçin Devrimci Birlik veya İngilizce adından kısaltmayla bilinen adıyla RUIS, 2015 yılında Suriye İç Savaşı kapsamında Enternasyonalist Özgürlük Taburu içerisinde kurulan ve bünyesinde çoğunlukla Yunanistan kökenli anarşistlerden oluşan askeri birim.

<span class="mw-page-title-main">Platformizm</span> anarşist örgütlenme biçimi

Platformizm, sıkı bir şekilde koordine edilmiş bir anarşist federasyon yaratmayı amaçlayan anarşist-komünist bir organizasyon teorisidir. Temel özellikleri arasında ortak bir taktik çizgi, birleşik siyasi politika ve kolektif sorumluluk taahhüdü bulunmaktadır.