İçeriğe atla

Kara Kartal (tank)

Kara Kartal (RusçaЧёрный Орёл, romanizeChyornyy Oryol ya da Object 640 ) Rusya'da üretilen varsayılan bir prototip ana muharebe tankıydı. T- 80U'ya dayanarak, 1990'ların sonlarında Omsk'taki KBTM tasarım bürosu tarafından geliştirildiği düşünülüyordu.[1] Bu tankın üretim versiyonu hiçbir zaman kamuya açıklanmadı. Kara Kartal'ın yapımı iptal edildi, tüm üretim ve geliştirmesi durduruldu.

Tankı geliştiren şirket Omsktransmash iflas etti. Tasarımları ve projeleri Uralvagonzavod ve devlete ait hizmetler tarafından alındı. Uralvagonzavod, Kara Kartal ile rekabet halinde T-95'i geliştiriyordu ve şimdi her iki projenin de haklarına sahip, ancak Rus hükûmeti proje için tüm desteği ve finansmanı geri çekti.

Geliştirme

Geliştirme, 1980'lerde, Leningrad Kirov Fabrikası'nın (LKZ) tasarım bürosunun, uzatılmış T-80 U şasisine dayalı yeni bir tasarım geliştirmesiyle başladı . Daha sonra büro kapandığında, belgeler Omsk'taki KBTM'ye aktarıldı.

Kara Kartal'ın bir maketi ilk olarak Eylül 1997'de Omsk'taki VTTV silah fuarında, inceleme stantlarından uzakta tek bir kısa geçiş yaparak gösterildi. Tankın tepesinde çok büyük bir taret ve silah bulunan, kamuflaj ağı ve kanvasla gizlenmiş uzun bir T-80U gövdesi olduğu ortaya çıktı. Taret daha sonra kaba bir maket olduğu ortaya çıktı.

Erken bir prototip, Haziran 1999'da Sibirya'daki bir silah fuarında gösterildi. Bu tank, T-80'in altı yerine yedi çift yol tekerleği olan uzun bir gövdeye ve hala çoğunlukla kamuflaj ağıyla gizlenen bir tarete sahipti.

Tank, ekstra bir çift yol tekerleği ve yepyeni bir taret ile uzatılmış bir T-80U gövdesine dayanıyordu. Gövde ve kulede çok kalın ön zırha ve yeni nesil Kaktus patlayıcı reaktif zırhına sahip olduğu ortaya çıktı. Taret, önceki Sovyet ve Rus ana muharebe tanklarının geleneksel kubbe şekli yerine çok büyük, kutu şeklinde bir taret telaşına sahipti.

Rus raporlarında, Kara Kartal tasarımı, ABD M1 Abrams gibi mürettebat güvenliği için bir patlama zırhlı mühimmat bölmesi içeren büyük batı tarzı taret karmaşasına monte edilmiş bir otomatik yükleyici için savaş bölmesindeki atlıkarınca tarzı otomatik yükleyiciyi terk etmişti., Alman Leopard 2, İngiliz Challenger 2, Fransız Leclerc ve diğer birkaç modern batı tankı. Prototip 125 mm'lik bir tank topuna sahipti, ancak daha büyük bir 152 mm'lik top  barındırabileceği belirtildi (hizmetteki ana muharebe tanklarının 120 ve 125 mm kalibrelik toplarına kıyasla). Kara Kartal'ın Drozd'u mu yoksaArena önlemi.

İptal

Kara Kartal projesi 2001 yılında resmen iptal edildi. Kara Kartal'ın geliştirilmesi, mali sorunlar, tasarımın güvenilirliği hakkındaki sorular ve en önemlisi, modellendiği T-80'in Çeçen Savaşı'ndaki korkunç performansı nedeniyle durduruldu. T-80 o kadar kötü performans gösterdi ki, çatışmadan sonra Zırh Müdürlüğü başkanı General-Teğmen A. Galkin, Savunma Bakanını bir daha asla gaz türbinli motorlara sahip tanklar tedarik etmeye ikna etti.  Bu, derhal iptal edilen Kara Kartal'ı içeriyordu.

Üreticiler, Omsk Transmash, karara itiraz etmeye çalıştı, ancak 2002'de iflas başvurusunda bulunduktan sonra temyize başvuramadı. Temmuz 2008 itibarıyla, Rus ordusu 2010'dan sonra muhtemelen T-95 olarak adlandırılan yeni bir Uralvagonzavod tankını benimsemeyi planladı .  T-95 tankının geliştirilmesi de Mayıs 2010'da iptal edildi.

Zırhlı Birlikler Ana Müdürlüğü araştırma başkanı Albay Vladimir Voitov, Eylül 2009'da Echo Moskvy radyosuna verdiği röportajda tankın varlığını yalanladı. resimler, sadece birinin hayal gücünün bir ürünü olarak kalan fütüristik bir tankın maketini gösteriyor," ... "aracın taretinin içinde hiçbir şey yoktu."  2011'in sonlarında Kara Kartal tankı için geliştirilen bazı teknik çözümlerin Armata Evrensel Savaş Platformu'na dahil edileceği açıklandı.

Kaynakça

  1. ^ ""Object 640" (Black Eagle)". btvt.info. 2 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">T-80</span> Rus menşei savaş tankı.

T-80, 3.nesil Sovyet yapımı bir ana muharebe tankıdır. T-64'ün geliştirilmiş hâlidir. Üretimine 1976 yılında başlanmıştır. Gaz türbin motoru kullanan ilk seri üretilen tanktır, Batı dünyası bu tankı 1980'lerin başında tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">T-72</span> Sovyet savaş tankı

T-72 (УРАЛ), üretimine 1970 yılında başlanan ikinci nesil bir Sovyet ana muharebe tankıdır. T-64A tankıyla paralel tasarım özellikleri taşıyan Obyekt-172 prototipinden tasarlanmıştır. İlk kez 1973'te hizmete girdi. İlk kez 1977 yılında görüldü.

<span class="mw-page-title-main">T-34</span> Rus menşei savaş tankı

T-34, 1940 ve 1958 yılları arasında üretimi yapılan Sovyet orta sınıf tankıdır. Çoğu otoriteye göre II. Dünya Savaşı'nın 2. en iyi tankı olarak kabul edilir. T-34, 1940'te piyasaya sürülen Sovyet orta boy bir tanktır. 76.2 mm'lik tank topu, çağdaşlarından daha güçlüydü ve 60 derece eğimli zırhı tank karşıtı silahlara karşı iyi koruma sağladı. T-34 o güne kadarki tank tasarımı anlayışını değiştirmiş, ondan sonraki bütün tanklar T-34'leri örnek almıştır. Doğu cephesinde Alman Ordusu bu tank karşısında zor durumda kalmıştır. Tiger ve Panther tanklarının çıkışı ile T-34 savaş alanındaki mutlak üstünlüğünü kaybetse de, Rusya iklimine uygunluğu, kolay üretilebilirliği ve bunun getirisi olarak tartışılmaz sayı üstünlüğü ile Alman askerleri arasında nefret edilen bir tank olarak kalmıştır. T-34 ateş gücünü, hızı ve sağlamlığı dengeli bir biçimde bir araya toplamıştır. Ayrıca eğimli zırh tasarımı, isabet eden mermilerin birçoğunun tanka zarar vermeden sekmesini sağlamıştır. Bazı askeri tarihçiler onu dünyanın ilk ana muharebe tankı olarak addederler.

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin tankı</span> Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943te geliştirilen ağır sınıf tank

Iosif Stalin tankı, II. Dünya Savaşı döneminde Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943 tarihinde ağır sınıf tank olarak geliştirildi ve ilk olarak Kursk bölgesinde kullanıldı. Ayrıca JS veya ИС tankları olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">T-64</span> Rus menşei savaş tankı.

T-64, 1960'ların başında üretimine başlanan SSCB yapımı ikinci nesil bir ana muharebe tankıdır. T-72'lere paralel tasarım özelliklerine sahiptir ve Sovyetler Birliği dışına ihraç edilmemiştir. 1985'te T-72B modeli çıkana kadar birçok yönden T-72'den üstündü. T-80 tankı bu modelin üstüne kurulmuştur. Bugün Rusya'nın en modern tankı olan T-90 ise T-72 temeli üzerine kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">BT tankı</span> Rus yapımı hafif tank

BT Serisi Tanklar. Rusça anlamına gelen BT serisi tanklar SSCB tarafından 1932 ve 1941 yılları arasınca büyük adetlerde üretilen süvari tank sınıfıda diyebileceğimiz hafif sınıf bir tanktı. Hafif olmalarına rağmen iyi silahlandırılmış bu model, sınıfı tanklar içerisinde en iyi hareket özelliğine sahip araçtı. Kızıl Ordu içerisinde kısaca Betka, daha küçük modelleri ise Betuşka olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sabra (tank)</span>

Sabra Ana Muharebe Tankı, IMI 'in Ramat Hasharon'da bulunan Slavin ağır silahlar departmanı tarafından tasarlanan, daha yüksek kalibreli top ve pasif zırhla geliştirilen M60 tankının modernize edilmiş bir uyarlamasıdır. Sabra geliştirme paketinin tümünde gözlem aygıtı programları, talebe ve operasyonel gereksinimlere göre özelleştirilir. Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin dönemin en modern tanklarından olan Leopard 2A6 tedarik etmesini takiben Türk Silahlı Kuvvetleri'nin acil zırhlı ihtiyacını karşılamak için böylesi bir modernizasyona gidilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">T-55</span> Rus menşei savaş tankı.

T-55, 1. nesil Sovyet tasarımı ana muharebe tankıdır. İlk prototip modeli II.Dünya Savaşı'nın bitiminden az zaman sonra 1945'te ortaya çıkmıştır ve kısa sürede SSCB ve Varşova Paktı ordularının kullandığı temel tank sınıfı olmuştur. Üretimi ise 1947 başlayıp 1980'lere kadar sürmüştür. T-54/55 tankları dünyadaki 20. ve 21. yüzyıldaki sırasındaki çatışmaların çoğunda kullanılmıştır. T-34 tankının yerine geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M10 Wolverine</span> Amerikan tank imha edici

M10 3 inç KMO, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında tank imha edici olarak kullanılan araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">T-28</span>

T-28 tankı, Sovyetler Birliği üretimi dünyanın ilk orta zırhlı tankıdır. 1931'de prototipi hazırlanan ve 1932'de seri üretimine başlanan T-28 tankı, kuşatmaları yarmak veya direnci kırmak için kullanılan ve fazla personel taşıyabilen bir tanktır. Daha gelişmiş olan T-35 yapılana kadar üretildi ve kullanımda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">M-84</span>

M-84 Yugoslav yapımı, 2. nesil bir ana muharebe tankıdır. Şu an itibarıyla Bosna-Hersek, Hırvatistan, Kuveyt, Sırbistan ve Slovenya ordularında hizmettedir.

<span class="mw-page-title-main">T-14 Armata</span> Rus menşei savaş tankı.

T-14 Armata, yeni nesil Rus Ana muharebe tankı. ilk kez 2015 Moskova askeri zafer gösterisinde tanıtılmıştır. Rusya ordusu için 2015-2020 tarihleri arasında 2300 adet üretilmesi planlanmaktaydı.

VK 45.01 (P) diğer adıyla TIGER (P), Porsche tarafından 1942'de Almanya'da üretilen başarısız bir ağır tank prototipidir. Üretim için seçilmedi ve aynı spesifikasyona sahip Henschel tasarımı Tiger I olarak üretildi. Halihazırda üretilen şasilerin çoğu Elefant tank avcıları olarak yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">T29 ağır tank</span> Ağır muharebe tankı

Ağır Tank T29 ve Ağır Tank T34, Mart 1944'te Alman Tiger II ağır tankına karşı koymak için başlatılan Amerikan ağır tank projeleriydi. Geliştirilen bir diğer tank olan 42 ton ağırlığındaki T26E3 orta tankı, ağırlığı 69 tona yaklaşan Tiger II'ye karşı koymak için yeterince güçlü bir silaha veya zırha sahip değildi. Ağır tanklara karşı koymak için geliştirilen T29, Avrupa'daki savaşa yetişemedi, ancak savaş sonrası mühendislerine topçu ve otomotiv bileşenlerine yönelik mühendislik konseptleri uygulama fırsatı sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Süper ağır tank</span>

Süper ağır tank, çağdaş araçlara göre boyut veya ağırlıkta ağır tank standardının ötesinde olan herhangi bir tanktır.

T-95, Mayıs 2010'da iptal edilmeden önce Uralvagonzavod'da geliştirilmekte olan Rus dördüncü nesil tankının ortak gayriresmî adıdır.