İçeriğe atla

Kara Gözlüm (film, 1970)

Kara Gözlüm
YönetmenAtıf Yılmaz
Yapımcıİrfan Ünal
SenaristBülent Oran
OyuncularTürkân Şoray
Kadir İnanır
Ali Şen
Aziz Basmacı
Müjdat Gezen
Mürüvvet Sim
Diclehan Baban
Mualla Sürer
MüzikMetin Bükey, Orhan Gencebay
Görüntü yönetmeniOrhan Kapkı
StüdyoAkün Film
CinsiSinema filmi
TürüRomantik, Dram, müzikâl
Renkrenkli
Yapım yılı1970
Çıkış tarih(ler)i1 Ocak 1971
Süre116 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Kara Gözlüm, 1970 Türkiye yapımı romantik-dramatik filmdir. Senaryosunu Bülent Oran'ın yazdığı filmin, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği ve İrfan Ünal'ında yapımcısı olduğu, Önemli başrollerde Türkân Şoray, Kadir İnanır, Ali Şen ve Müjdat Gezen ve yardımcı rollerde Aziz Basmacı, Mürüvvet Sim, Diclehan Baban ve Mualla Sürer oynamıştır.

Film ayrıca Kadir İnanır ve Türkan Şoray'ın oynadığı ilk filmdir.

Konusu

Kadro

Başrollerde Türk sineması'nın en çok sevilen ikililerinden Türkân Şoray (Azize) ve Kadir İnanır (Kenan) oynamıştır. Film bu ikilinin oynadığı ilk film olmuştur. Ali Şen Azize'nin babası balıkçı Temel Reis rolünde ve Müjdat Gezen ise gazino çalışanı Orhan rolünde oynamıştır.

Yardımcı rollerde Aziz Basmacı (Arnavut Osman), Mürüvvet Sim (Madam Sülfik), Diclehan Baban (Handan) ve Mualla Sürer (Bedia) oynamışır.

Yapım

Çekim

Filmin çekimlerine 1970 yılında başlanmıştır ve aynı yıl vizyona girmiştir. yönetmenliğini Atıf Yılmaz üstlenmiştir. Filmin ilk sahneleri İstanbul'daki Akün Film stüdyolarında gerçekleşmiştir. Diğer sahneleri ise yine İstanbul'daki bir gazino'da gerçekleşmiştir.

Müzik

Filmin müzikleri Türk sineması'nın en çok bilinen müziklerine sahiptir. Filmin müzikleri Metin Bükey ve Orhan Gencebay tarafından yapılmıştır. Filmde Türkan ŞorayBelkıs Özener seslendirmiştir ve gazino'da söylediği tüm şarkıları da Belkıs Özener tarafından seslendirilmiştir.

Filmle aynı adı taşıyan ve Belkıs Özener'in söylediği Kara Gözlüm adlı şarkı 1970'li yıllarda ve Türk sinemasında en çok bilinen şarkılardan birisi olmuştur.

Yayın

İlk gösterim

Filmin yapımı Akün Film tarafından gerçekleşmiştir. 1970 yılında çekimlerine başlanan filmin çekimleri aynı yıl tamamlanmıştır ve aynı yıl içinde vizyona girmiştir.

Gişe

Kara Gözlüm, 1970 yılında vizyona giren film. Film romantik-dramatik ve müzikâl olarak çekilmiştir. Film vizyona girer girmez çok beğenilmiştir ve müzikleriyle dikkat çeken film vizyona girdiği ilk hafta başarılı bir açılış gerçekleştirmiştir. Gişe'de ise 1970'lerde en çok hasılat yapan Türk filmleri arasına girmeyi başarmış klasik filmler arasına adını yazdırmıştır.

Ev medyası

Kara Gözlüm, 1980'li yılların başında Türkiye çapında VHS formatında yayınlandı ve evlerde kaset olarak yerini almaya başladı. 1990'lı yıllarda ve 2000'li yılların başında televizyon kanallarında gösterildi. 2000'li yılların başlarında VCD olarak yayımlandı. 2000'li yılların ortasında DVD olarak piyasaya sürüldü.

Türkân Şoray ve Kadir İnanır filmden bir kare

Restorasyon

2010'lu yıllarda Vipsaş tarafından Türk filmleri restore edilmiştir. 2012 yılında 1080p olarak, Blu-ray formatında restore edildi ve ilk olarak 2013 yılında TV kanallarında gösterilmeye başlandı.

Oyuncular

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kadir İnanır</span> Türk sinema sanatçısı

Kadir İnanır, Türk oyuncu ve film yönetmenidir.

<i>Arabesk</i> (film) 1988 yapımı Türk filmi

Arabesk, 1988 yılı yapımı Türk filmi. Absürt komedi olarak nitelendirilebilecek bu film Ertem Eğilmez'in son filmidir. Şubat 1989'da gösterime girmiştir.

<i>Selvi Boylum Al Yazmalım</i> (film)

Selvi Boylum Al Yazmalım, yönetmenlik koltuğunda Atıf Yılmaz'ın oturduğu, başrollerinde Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin'in yer aldığı, 1977 yapımı dram türündeki sinema filmi. Türk sinemasının başyapıtlarından birisi olarak kabul edilen filmin hikâyesi, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 1970 yılında yayımlanan Kırmızı Eşarp adlı romanından uyarlandı. Filmin özgün müziğini Cahit Berkay besteledi. Filmde köylü kızı Asya ile kamyon şoforü İlyas’ın dağlarda başlayıp, daha sonrasında kısa bir süre mutlu bir evliliğe dönüşen aşkı anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Müjdat Gezen</span> Türk oyuncu, tiyatrocu ve eğitmen

Müjdat Gezen, doğum adıyla Halit Müjdat Gözen, ; Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, eğitmen. Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kurmuştur. Kasım 2007'den beri UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<i>Bodrum Hâkimi</i> film

Bodrum Hâkimi, Türkân Şoray'la Kadir İnanır'ın başrollerini oynadığı, yönetmenliğini Türkân Şoray'ın yaptığı 1976 yapımı film. Romantik içerikli bu film, Türkân Şoray'ın yönetmenlik koltuğunda oturduğu dört filmden biridir. Döneminde çok büyük bir sükse kazanmıştır. Filmin müziklerini Cahit Berkay yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mürüvvet Sim</span>

Mürüvvet Sim Caymaz, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

Belkıs Özener, Türk şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Basmacı</span> Türk oyuncu

Aziz Basmacı, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<i>Vesikalı Yarim</i> film

Vesikalı Yarim, 1968 yapımı siyah-beyaz Lütfi Akad filmidir. Hüzünlü bir aşk hikâyesini anlatan film, özgün sinema diliyle, Türk sinemasının klasiklerinden sayılmaktadır. Filmin başrollerini Türkan Şoray ve İzzet Günay paylaşmaktadır. 1968 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi 2. Film ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine layık görülmüştür.

<i>Çalıkuşu</i> (film, 1966) 1966 yapımı Türk filmi

Çalıkuşu, 1966 yapımı dramatik Türk filmdir.

Timuçin Caymaz tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

<i>Ne Şeker Şey</i>

Ne Şeker Şey, 1962 yapımı siyah-beyaz, yönetmenliğini Osman Fahir Seden'in yaptığı başrollerde Türkân Şoray ve Göksel Arsoy'ın oynadığı Türk filmi. Filmde Adanalı bir iş insanının üç kızının öyküsü anlatılmaktadır.

<i>Sinekli Bakkal</i> (film) film

Sinekli Bakkal, senaryo ve yapımcılığını Osman F. Seden'in üstlendiği, Mehmet Dinler'in yönettiği 1967 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerdeki oyuncuları Türkan Şoray ve Ediz Hun'dur.

<i>Devlerin Aşkı</i> (film, 1976) 1976 film

Devlerin Aşkı 1976 yılı Türkiye yapımı yönetmenliğini Osman F. Seden'in yaptığı dramatik romantik Türkân Şoray ve Kadir İnanır filmidir. İrfan Ünal filmin yapımcılığını üstlenmiştir. Filmde iki kişi arasında geçen bir aşk hikâyesi, bu aşkta üçüncü kişi ve bunun ortaya çıkardığı kıskançlık anlatılmıştır. Türkân rolünde Tarık ile eski birer aşıktır. Tarık, Türkan'ın Süreyya Bey'in sevgilisi olduğunu öğrenir ve olaylar farklı bir boyut kazanır.

<i>Almanyalı Yarim</i>

Almanyalı Yarim, yönetmenliğini Orhan Aksoy'un yaptığı 1974 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Filiz Akın ve Kadir İnanır oynamıştır. Film, 1974 yılının Kasım ayında vizyona girmiştir.

<i>Cevriyem</i> 1978 yapımı Türk filmi

Cevriyem, başrollerinde Türkân Şoray ve Kadir İnanır'ın yer aldığı 1978 tarihli sinema filmi.

Yakılacak Kitap, yönetmenliğini Süreyya Duru'nun yaptığı 1968 yapımı Türk filmi. Oyuncu kadrosunda Ekrem Bora, Nazan Şoray ve Tanju Gürsu gibi isimler bulunan yapım, Şoray'ın 14 yaşındayken çekilen ilk filmlerinden biridir.

<i>Üç Arkadaş</i> (film, 1971)

Üç Arkadaş, 1971 tarihli Türk sinema filmi. 1958 yılında yine Memduh Ün tarafından çekilen Üç Arkadaş filminin ikinci sinema uyarlamasıdır.