İçeriğe atla

Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu

Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu
Kuruluş1909 (Küçük Zabit İptidaî Mektepleri)
1938 (Gedikli Erbaş Hazırlama Ortaokulu)
1966 (Astsubay Sınıf Okulu)
TürDevlet
BağlılıkMillî Savunma Üniversitesi
RektörTuğgeneral İsmail Analı (Komutan)[1]
Akademik birimler
  • İşletme Yönetimi
  • Elektrik Teknolojisi
  • Elektronik Haberleşme Teknolojisi
  • Bilgisayar Teknolojisi
  • Otomotiv Teknolojisi
  • Mekatronik
  • Uçak Teknolojisi
  • Yapı Tesisat Teknolojisi
  • İnşaat Teknolojisi
  • Savunma Hizmetleri
KonumBalıkesir, Türkiye
Web sitesi1

Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu (KAMYO) Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf astsubay yetiştiren ve ön lisans düzeyinde eğitim veren askerî okul.[2]

Tarihçe

Osmanlı Devleti Dönemi

Osmanlı Devleti'nde 1909 yılına kadar Astsubaylar (Gedikliler) için bir okul bulunmamaktaydı. Gedikli ihtiyacı, faydaları görülmüş bazı erbaşların terfi ettirilmesiyle karşılanmaktaydı. 1909 yılında ise Gedikliler için bir okul açılmasına karar verildi ve bunun için bir nizamname çıkarıldı. Böylece Küçük Zabit İptidaî Mektepleri adıyla yedi tane okul açılmıştır. Bu okullar ilkokul statüsünde hizmet vermeye başlamışlardır. Bu okulların yanında ortaokul düzeyinde hizmet veren Küçük Zabit Mektepleri açılmıştır. Küçük Zabit Mektepleri, askerî sınıflara göre ayrılmıştır. Bu sınıflar:

  1. Sahra Ağır Topçu
  2. Süvari
  3. Jandarma
  4. Ulaştırma
  5. Sıhhiye sınıfları idi.

Bu okulların bir kısmı çeşitli problemler nedeniyle kapanmıştır.

Cumhuriyet Dönemi

Türkiye’de cumhuriyetin ilanından sonra Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu'nun kabulüyle birlikte, bu okullar yeniden yapılandırılmıştır ve Gedikli Küçük Zabit İhzarî Mektepleri açılmıştır. Bu okullardan 3 tane daha açılmıştır. 1938'de bu okulların yerine yine 3 adet olmak üzere "Gedikli Erbaş Hazırlama Ortaokulları" açılmıştır. Bu okulların yanında bir adet olmak üzere Gedikli Erbaş Sanat Okulu açılmıştır. 1950'de "Gedikli Erbaş Hazırlama Ortaokulları" düzenlenmiştir, okul sayısı sekize çıkarılmıştır. 1966'ya kadar zamanla bu okullar kapanmış ve sadece bir tanesi açık kalmıştır. 1960 yılında Ankara'da "Elektronik Erbaş Hazırlama Okulu" adıyla ayrı bir okul açılmıştır. Bu okulun adı da 1966'da «Astsubay Hazırlama Okulu» olarak değiştirilmiş ve Çankırı'ya taşınmıştır. Okul Çankırı'ya taşınınca adı bir kez daha değiştirilmiştir ve okulun adı Astsubay Sınıf Okulu olmuştur. 1971 yılına kadar ortaokul düzeyinde bulunan okul, lise düzeyine çıkartılmıştır ve okulun adı yeniden Astsubay Hazırlama Okulu olmuştur.

Ortaokul düzeyinde olan "Elektronik Erbaş Hazırlama Okulu", 1964'te lise düzeyine çıkartılmıştır ve adı Elektronik Astsubay Hazırlama Okulu olmuştur. 1987'de Balıkesir'de Teknik Astsubay Hazırlama Okulu adıyla yeni bir okul kurulmuş ve Ankara ve Çankırı'da bulunan Astsubay Okulları buraya nakledilmiş ve birleştirilmişlerdir. Ve Çok Programlı Astsubay Hazırlama Okulu adını almıştır. 2003 yılında okulun adı Astubay Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilmiştir. Okul yerleşkesi içerisinde, sınıf okuluna dahil olan astsubayların eğitim gördüğü "Bakım ve Mühimmat Okulu" da yer almaktadır. 2016'da yapılan son değişiklik ile birlikte okul, Milli Savunma Üniversitesine bağlanmıştır.

Okul komutanları

#KomutanGörev BaşlangıcıGörev BitişiNotlar
-Tuğgeneral Memduh Hakbilen30 Ağustos 201030 Ağustos 2012Tümgeneral rütbesinde Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı olduğu sırada gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ihraç edildi ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
-Kurmay Albay Ramazan Erdoğan30 Ağustos 201230 Ağustos 2014
-Tuğgeneral Şenol Alkış30 Ağustos 201427 Temmuz 2016Okul komutanıyken gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ihraç edildi.[3]
-Tuğgeneral Gültekin Yaralı27 Temmuz 201630 Ağustos 2018
-Topçu Albay Yüksel Kolcu30 Ağustos 201830 Ağustos 2021[4]

Kaynakça

  1. ^ "Protokol listesi". Balıkesir Valiliği. 30 Ağustos 2020. 6 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2020. 
  3. ^ "Balıkesir'de 6 general tutuklandı". Takvim. 19 Temmuz 2016. 20 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deniz Harp Okulu</span> Türk Deniz Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans düzeyindeki okul, bahriye

Deniz Harp Okulu (DHO) ya da geleneksel adıyla Bahriye; 1773 yılında Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından Kasımpaşa, İstanbul'da Tersane Hendesehanesi adıyla kurulmuş olan ve 1985'ten itibaren Tuzla, İstanbul'da bulunan Türk Deniz Kuvvetleri'ne muharip subay yetiştiren askeri eğitim kurumu. Mezuniyet törenleri her yıl 31 Ağustos'ta yapılan Deniz Harp Okulu'nda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı birliklerde görev yapmak üzere subay yetiştirilmektedir. Okulda endüstri, elektrik-elektronik, bilgisayar, makine ve gemi inşa mühendisliği bölümleri vardır. Ayrıca okulun Pusula adında bir de öğrenci dergisi mevcuttur. Okulun komutanlığını Tuğamiral Ramazan Özoğul yapmaktadır. Öğrencilere bahriyeli denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Astsubay</span> silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir.

Astsubay, askerî hiyerarşide subaya yardımcı olarak görevlendirilen asker kişilerdir.

Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu (JAMYO), Bursa'da, Jandarma Genel Komutanlığına astsubay yetiştirmek için ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretim yapan iki yıl süreli bir askerî okuldur. 18 Aralık 2017 tarihinde alınan karar ile daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri Kara ve Hava harp okullarına öğrenci yetiştiren okul, İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Komutanlığına devredilerek Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu adını almıştır. Okul eğitime 5 Ocak 2018 tarihinde diğer okuldan yapılan nakille bin 700 öğrencisi ile başlamıştır. Eylül 2018'den itibaren Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu, her yıl bin 500 yeni öğrenci alarak eğitimine devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Üniversitesi</span> Balıkesirde kurulu devlet üniversitesi

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN), Balıkesir il sınırlarında faaliyet gösteren yükseköğretim kurumu. Balıkesir Üniversitesi kampüsü kent merkezine 17 km uzaklıkta Bigadiç yolunda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hava Harp Okulu</span> Türk Hava Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans düzeyindeki eğitim kurumu

Hava Harp Okulu (HHO), Türk Hava Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren, lisans derecesinde akademik eğitim ve öğretim veren askeri okul. 2016 yılında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile Milli Savunma Üniversitesine bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Lisesi</span> Heybeliadada eğitim vermiş askerî lise

Deniz Lisesi veya eski adıyla Bahriye Mektebi, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki yabancı dil ağırlıklı liselerin fen bilimleri alanı programı uygulayan, Deniz Harp Okulu'na öğrenci yetiştiren bir askeri lisedir. 31 Temmuz 2016 tarihinde Olağanüstü Hal kapsamında çıkartılan kanun hükmündeki kararname ile kapatılmıştır. 2017 itibarıyla Deniz Harp Okulunun hazırlık bölümü olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu</span> Türk Hava Kuvvetlerine astsubay yetiştiren ve ön lisans düzeyinde eğitim veren askerî okul

Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu (HAMYO) Gaziemir, İzmir'de bulunan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na astsubay yetiştiren, önlisans düzeyinde eğitim veren ve Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlı bir askerî yüksekokuldur. Okul, Hava Eğitim Komutanlığı birliği Hava Teknik Okullar Komutanlığı yerleşkesi içerisinde Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi</span> Muhabere subaylara eğitim veren askerî okul

Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Okulu ve Eğitim Merkezi'nin temel görevi; MEBS sistem ve teçhizatını kullanacak, bakım ve onarımını yapacak muhabere personeli yetiştirmektir.

TSK nın Kara, Deniz ve Hava Harp Okullarında yetiştirmediği sınıf ve branşlardaki açığı kapatmak için askerî lise ve lise çıkışlı olmak şartı ile sınavla seçilen öğrenciler yurt içi ve yurt dışındaki fakülte ve yüksek okullarda askeri öğrenci olarak öğrenim görürler. Bu görevi yürütmek maksadı ile Ankara Cebeci'de Fakülte ve Yüksek Okullar Komutanlığı kurulmuş olup daha sonra bu uygulamadan vazgeçilmiş ve sadece Bando Sınıfına yönelik subay ihtiyacının karşılanmasında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Milli Savunma Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ), 31 Temmuz 2016 tarihinde Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan askerî yükseköğretim kurumudur. Üniversitede eğitim ve öğretime 12 Şubat 2017 tarihinde Hava Harp Okulu'nda yapılan törenle başlanmıştır.

Astsubay meslek yüksekokulu,Türk Silahlı Kuvvetlerine astsubay yetiştirme amacı güden eğitim kurumları. 24 Nisan 2002 tarihinde kabul edilen 4752 sayılı Astsubay Meslek Yüksek Okulları Kanunu ile kuvvet komutanlıklarına bağlı çeşitli sınıf okullarının kapatılması ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu</span> Türk Deniz Kuvvetlerine astsubay yetiştiren ve ön lisans düzeyinde eğitim veren askerî okul

Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu (DAMYO), Türk Deniz Kuvvetlerine ve Sahil Güvenlik Komutanlığına muvazzaf Astsubay yetiştirilmesi amacıyla, Yalova iline bağlı Altınova ilçesinde bulunan ve önlisans düzeyinde eğitim veren askeri okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi</span> Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılayan askeri yükseköğretim kurumu

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA), Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak, ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın yapmak üzere, bünyesinde fakülte, enstitü, astsubay meslek yüksekokulları, eğitim ve araştırma merkezleri ile kurslar bulunan İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir askeri yükseköğretim kurumudur. Akademi, 31 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 25 Temmuz 2016 tarih ve 669 sayılı KHK ile 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na eklenen 13/A maddesine göre kurulmuştur. Jandarma Eğitim Komutanlığı ve Jandarma Okullar Komutanlığı'nın lağvedilmesiyle, söz konusu teşkillerin konuşlu bulunduğu Ankara Beytepe Yerleşkesi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nin kullanımına tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tank Okulu</span> Tank subaylara eğitim veren askerî okul

Tank Okulu Türk Kara Kuvvetleri'nin "tank" sınıfı subay, astsubay, uzman çavuş, er ve erbaş ihtiyacını karşılamak için eğitim veren birliktir. Eğitim ve Doktrin Komutanlığına bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Piyade Okulu</span> Piyade subaylara eğitim veren askerî okul

Piyade Okulu, İstanbul'un Tuzla ilçesinde konumlanmış; Eğitim ve Doktrin Komutanlığına bağlı Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine piyade sınıfına mensup subay, astsubay ve uzman erbaş yetiştiren askerî okul.

Ulaştırma, Personel Okulu ve Eğitim Merkezi İzmir'de konuşlu bulunup Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na bağlıdır. 1913 yılında İstanbul'da Nakliye Mektebi adıyla kurulmuştur. 1941 yılında Konya'ya nakledilmiştir. 1951 yılında ise İzmir/Gaziemir'e intikal etmiştir. Personel Okulu 1952 yılında Ankara'da kurulmuştur. 2008 yılında İzmir'e nakledilerek Ulaştırma Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı adını almıştır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na zırhlı taktik ve motorlu araçları kullanıp yönetebilecek "Ulaştırma" ve idari görevleri yerine getirecek "Personel" sınıfı ihtiyacını karşılamak üzeri subay astsubay erbaş ve erlere eğitim verir.

Bakım, Mühimmat Okulu ve Eğitim Merkezi K.lığı, Balıkesir'de bulunmaktadır. Görevi Türk Kara Kuvvetlerine "Bakım" ve 'Mühimmat' sınıfı Subay, Astsubay ve Uzman Erbaş yetiştirmektir. Mühimmat sınıfına mensup personel, mühimmatın ikmali, bakımı, muayenesi, depolaması ve imhası ile Patlayıcı Madde Keşif ve İmha (PMKİ/EOD) görevlerini icra eder. Bakım sınıfı personel ise periyodik bakım-onarım, muharebe acil onarım ve mühimmat tedarik görevlerini icra eder. Ordu malını elverişli tutmak ve elverişsiz olan araçların bakımını yaparak kullanıma hazır hale getirilmesinde görev alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu</span>

Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu (BAMYO) ön lisans düzeyinde akademik eğitim ve askeri eğitimle Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına ve Jandarma Genel Komutanlığına bando sınıfı astsubay yetiştiren yatılı askeri eğitim-öğretim kurumu. Okul müttefik ve anlaşmalı ülkelerden yetiştirilmek üzere yabancı askeri öğrenci kabul etmektedir.

Türkiye'deki askerî eğitim kurumları, askerî eğitim ve pozitif bilim dersleri vererek Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki askeri ve harp okullarına astsubay ve subay öğrenci yetiştiren askerî eğitim kurumlarıdır. Cumhuriyet tarihinden önce ilk askeri lise 1789 yılında Padişah II. Mahmud zamanında "Harbiye-i Umumiye" adıyla temelleri atılmış 1839'da ilk lise olan Kuleli Askerî Lisesi açılmıştır. Selimiye Askerî Ortaokulu ve Erzincan Askerî Ortaokulu gibi Türkiye'nin farklı şehirlerinde askeri ortaokullar 27 Mayıs Darbesi'nden sonra çıkarılan kararname ile kapatıldı. 2016 yılında yaşanan 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası çıkarılan kararname ile de askeri liseler kapatıldı, tüm askeri eğitim kurumların düzen ve eğitimleri Genelkurmay Başkanlığı'dan alınarak Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlandı. Askeri okullarla birlikte Kara, Deniz, Hava, Jandarma, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'de (GATA) ve Sağlık Astsubay Meslek Yüksek okulları da kapatıldı. Kapatılmasına yönelik oluşan kamuoyu baskısı sonrası "Kapatılan askeri liselerin binaları ne olacak?" sorusu üzerine dönemin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın yanıtı "Benim şahsi düşüncem Kuleli'nin de deniz ve hava lisesinin de yine eğitim yuvası olarak devam etmesi" oldu. Ancak okul ve liseler açılmadı. Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan okullara gerek olmadığını savunmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleceği açısından okulların yeniden açılması görüşü emekli subaylar tarafından sık sık dillendirilmektedir.