İçeriğe atla

Kara çaylak

Kara çaylak
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Accipitriformes
Familya: Accipitridae
(Atmacagiller)
Cins: Milvus
Tür: M. migrans
Milvus migrans
Boddaert, 1783


Turuncu:sadece yazları
Yeşil:bütün yıl
Mavi:sadece kışları
Alt türler

Metne bakınız

Sinonimler

Falco migrans Boddaert, 1783
Milvus affinis

Milvus migrans

Kara çaylak (Milvus migrans), atmacagiller (Accipitridae) familyasından orta büyüklükte bir çaylak türü.

Özellikleri

Tür, ayırt edilebilirdir. Kızıl çaylaktan daha ufaktır. Kuyruğu ona nazaran daha çatallı ve tüyleri daha koyudur. Besinleri küçük hayvanlar, balıklar ve leş olabilir. Şehirlere, insan yaşam alanlarına iyi uyum sağlamışlardır. Yuvalarını ormalarda ağaçlara, diğer çaylak yuvalarına yakın olarak yaparlar. Korunmak ve üremeye yardımcı olmak için yuvalarının çevresine beyaz plastikler koyarlar. Kışları birlikte tüneyebilirler.

Dağılımları

Tür, çoğu ılıman yerde yaygındır. Ilıman Avrupa, Asya ve Avustralya'nın bazı kısımlarında görülür.

Alt türler

  • Milvus migrans migrans (Boddaert, 1783)
  • Milvus migrans lineatus (J. E. Gray, 1831)
  • Milvus migrans govinda (Sykes, 1832)
  • Milvus migrans affinis (Gould, 1838)
  • Milvus migrans formosanus (Kuroda, 1920)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Penguen</span> uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşları

Penguen, Sphenisciformes takımında Spheniscidae familyasında yer alan, uçamayan, yüzebilen, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşudur. Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos Adaları'nın kıyılarında yaşarlar; ancak Kuzey Kutbu da dâhil olmak üzere Kuzey yarımkürede penguenler bulunmaz. Büyüklük bakımından 30–105 cm arasında değişik 18 kadar türü bilinmektedir. Hemen hemen tüm penguen türleri Güney Yarımküre'ye özgü olsa da, sadece Antarktika gibi soğuk iklimlerde bulunmazlar. Aslında, o kadar uzak Güney'de sadece birkaç penguen türü yaşamaktadır. 18 türden 5'inin Antarktika'da, 4'ünün alt-Antarktika adalarında yaşadığı ve bu türlerden sadece 4'ünün soğuk iklimde, 14'ünün ılıman ve sıcak iklimlerde yaşadıkları belirtilmektedir. Ilıman bölgede birkaç tür bulunur, ancak bir tür, Galapagos pengueni Ekvator yakınlarında yaşar. Penguenlerin en irileri olan İmparator penguen 45 kg ağırlığa ulaşır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları küçülür. Denizlerdeki kabuklular, balık ve mürekkep balıkları ile beslenirler. Tüyleri kuş tüylerine hiç benzemez. Sırtları siyah veya gri, karın kısımları beyaz ince ve pulsu tüylerle örtülüdür. Türler birbirinden, başlarındaki renkli tüyleriyle ayrılır. Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğundan rahatlıkla dimdik ayakta durabilirler. Denizde, saatte 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Hatta gerektiğinde bu hızlarını iki katına çıkarabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Kretase</span> 145 ile 66 milyon yıl önce arasını kapsayan, Mezozoyik Zamanın üçüncü ve son dönemi

Kretase veya Kretase dönemi, Mezozoyik Zaman'ın üç alt bölümünden sonuncusudur. Jura'dan sonra, Paleojen'den önce gelir. Günümüzden 145 milyon yıl önce başlayıp ~ 66 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çaylak</span>

Çaylak, Accipitriformes takımından atmacagiller (Accipitridae) familyasının Milvinae, Elaninae alt familyaları ile Perninae alt familyasından bazı türleri kapsayan gündüzcül yırtıcı kuşlara verilen ortak ismidir. Bunlar uzun kanatlı, uzun çatalkuyruklu, çengel gagalı olup küçük kuşları ve fare gibi hayvanları avlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Sığırcık</span> Ötücü bir kuş türü

Sığırcık ya da bayağı sığırcık ; ötücü kuşlar (Passeri) takımından, sığırcıkgiller (Sturnidae) familyasına ait bir kuş türüdür. Yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve metalik parıltılı parlak siyah tüylere sahip olan sığırcığın tüy örtüsünde, yılın bazı dönemlerinde beyaz benekler görülür. Genç bireylerin tüy örtüleri, erişkin bireylerinkinden daha kahverengi tonlardadır. Bacakları pembe olan türün gagası kışları siyah yazları ise sarı renklidir. Özellikle toplu tüneme durumlarında gürültücü olan bu kuşun şakıması, müzikal bir tonda olmasa da çeşitlilik arz eder. Türün taklitçilik yetisine, çeşitli edebi eserlerde atıflar verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kayın baştankarası</span>

Bataklık baştankarası, baştankaragiller (Paridae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Anthus trivialis</span>

Ağaç incir kuşu, kuyruksallayangiller (Motacillidae) familyasından küçük bir incir kuşu türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı dağ bülbülü</span>

Bayağı dağ bülbülü, dağ bülbülügiller (Prunellidae) familyasına ait bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Büyük dağ bülbülü</span>

Büyük dağ bülbülü, dağ bülbülügiller (Prunellidae) familyasına ait küçük bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Leylekgiller</span> Bir kuş familyası

Leylekgiller ya da Ciconiidae, kendilerine özgü Ciconiiformes takımında sınıflandırılan, sulak alanlarda yaşayan, leylek diye bilinen kuşları kapsayan bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Çalı kamışçını</span>

Çalı kamışçını, ötleğengiller (Sylviidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı kara ördek</span>

Bayağı kara ördek, ördekgiller (Anatidae) familyasından iri, denizel bir dalıcı ördek türü.

<span class="mw-page-title-main">Bataklık kamışçını</span>

Bataklık kamışçını, ötleğengiller familyasından Locustella cinsine ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Tepeli arı şahini</span>

Tepeli arı şahini, atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir çaylak türü.

<span class="mw-page-title-main">Ak çaylak</span>

Ak çaylak, atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir çaylak türü.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl çaylak</span> Yırtıcı bir kuş türü

Kızıl çaylak, atmacagiller (Accipitridae) familyasından orta büyüklükte bir çaylak türü.

<span class="mw-page-title-main">Kırlangıç kuyruklu çaylak</span>

Kırlangıç kuyruklu çaylak, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü. Elanoides cinsinin tek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şahinler (alt familya)</span>

Şahinler (Buteoninae), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir alt familya.

<span class="mw-page-title-main">Kuluçka paraziti</span>

Kuluçka paraziti ya da kuluçka asalağı organizmalar, kuşlar, balıklar ve böcekler arasında bulunan ve üremek için kendi türlerinin ya da başka türlerin yuvalarına yumurtalarını bırakarak ve yavrularını konak organizmalara besleterek büyütme stratejisi olan ve bir çeşit kleptoparazitizm sayılabilecek kuluçka parazitliğini seçmiş olan organizmalardır. Bu sayede parazit ebeveyn yuva yapmak ve yavruları büyütmek gibi işlere vakit ayırmadan zamanlarını daha fazla besin aramak ve yavrulamak için kullanabilmektedir. Ayrıca yumurtaları birkaç yuvaya birden dağıtarak rakunlar gibi tehditler tarafından yumurtaların yok edilmesi riskini de en aza indirebilmektedirler. Bu davranış şekli konak tür için zarar verici olduğundan genellikle parazit ve konak tür arasında bir evrimsel silahlanma yarışına neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Buila-Vânturarița Millî Parkı</span>

Buila-Vânturarița Milli Parkı, , Romanya'da, Vâlcea ilinin orta-kuzey kesiminde, Costeşti, Bărbăteşti ve Băile Olăneşti idari bölgelerinde bulunan koruma altındaki bir alandır.

<i>Milvus</i>

Milvus, Accipitridae (atmacagiller) familyasının Buteoninae (şahinler) alt familyasında bağlı bir yırtıcı kuş cinsidir. Çaylak türlerinden kızıl çaylak, kara çaylak ve sarı gagalı çaylak bu cinste yer almaktadır.