İçeriğe atla

Kara-Kırgız Hanlığı

Kara-Kırgız Hanlığı
1842-1854
BaşkentKoçkor
Yaygın dil(ler)Kırgızca
HükûmetMonarşi
Han 
• 1842 - 1854
Ormon Han
Tarihçe 
• Kuruluşu
1842
• Dağılışı
1854
Öncüller
Ardıllar
Hokand Hanlığı
Tagay-Kırgız Konfederasyonu
Rus İmparatorluğu
Günümüzdeki durumu Kırgızistan

Kara-Kırgız Hanlığı Ormon Han tarafından 1842-1854 Kuzey Kırgız boylarının katılımıyla krulmuştur. Ormon Han hanlığın ilk ve son hükümdarıdır.

Ormon Han

Kırgız Kurultayı

1842 yılında Issık Gölünün batısındaki Kotmaldi bölgesinde bir dizi kuzey Kırgız boylarını katılımıyla bir Kurultay yapıldı . Kongreye Sarıbağ, Bugu, Sayak, Solto, Saruu, Kuşçu, Monoldor ve Jetigen boyları katıldı. Sarıbağ Boyunun Ormon Niyazbek han ilan edildi. Eski göçebe geleneği Kızıl-Tuyak yapılarak hanın yükseliş töreni kırmızı Tebetey(şapka) ve beyaz Kepenek giydirildi.[1] Kurultaya katılanlar tarafından dokuz beyaz at kurban edildi ve tüm Ormon Han' seçilmiş olduğu kesinleşti.

Ormon Han Han ünvanını dış ilişkilerde kullanmamıştır. Rus yetkililerle yazışmalarda kendisini en sık Baş Manap Kara Kırgız Urman Niyazbek olarak tanıttı.[2] Buna karşılık, Rus yetkililer ondan sadece Bay Manap Urman Niyazbekov olarak hitap ettiler. Rus yetkililer mektuplardaki Bay sözcüğünü okumadılar. Çünkü Ormon Han Kara Kırgızların Manap'ıydı yani lideriydi.[3]

Tarih

Hokand Hanlığı Ömer Han döneminde Güney Kırgızi topraklarını ele geçirmeye başlamış ve Muhammed Ali Han döneminde ise Kırgız toprakları Hokand Hanlığının egemenliğine girmiştir. 1830 yılında Narın bölgesindeki Atantay ve Taylak Kırgız boyunun yenilmesiyle Hokand Hanlığı'na tamamen bağlandı. Kırgız boyları arasında iç çekişmeler 1840 yılında tüm Kırgız boylaranın, Kokand Hanlığı'nın yönetimini tanımasına neden oldu. Kırgız bozkırında güçlerini korumak için; Bişkek, Tokmok, Toguz-Toro, Ketmentepe ve Cumgal bölgelerine ve Kazakistan'ın Taraz bölgesine kaleler inşa ettiler. Kuzey Kırgız boyları Hokand Hanlığı karşı çok zayıftı ve iç işlerinde neredeyse bağımsız kaldılar. Kırgız boyları arası ve çoğunlukla dış ilişkiler serbestti. Güney Kırgız boyları Hokand hanlığı'nın yapısıyla tamamen bütünleşti resmi işlerde önemli bir rol oynadılar ve bazen taht için belirleyici bir söz sahibi oldular.[4] 1841'de kuzey Kırgız boyları Hokand Hanlığı'na karşı ayaklandı. Ormon Han önderliğinde kısa sürede birkaç Hokand kalelerini ele geçirmeyi başardılar. 1844 yılında Kırgızlar ana kale Bişkek'i ele geçirdi.[5]

Rus İmparatorluğu ile savaş halinde olan Kazak Hanlığı 1845 yılında Ruslarla Hokand Hanlığı'nı ittifak yapması üzerine Kazak hanı Kenasarı Han Hokand Hanlığı'na saldırmaya karar verir. Bunu öğrenen Ruslar, aniden Baykal Gölü'nden kuzeyden Kazak Hanlığı'na saldırdı. Ruslar ve Hokand Hanlığı tarafından kuşatılan Kenasarı Han 1846'da Kırgız topraklarını işgal etmek zorunda kaldı. Kenasarı Han Kırgız lideri Ormon Han ile Rus İmparatorluğu ve Hokand Hanlığı'na karşı ittifak kurmaya çalıştı. Ancak Ormon Han liderliğindeki Kırgızlar bu öneriyi kabul etmediler. Kırgızlara kızan Kenesarı Han 1846 yılında Çu Nehri yakınındaki Kırgız köylerine saldırdı. Kenesarı Han'ın Kırgızlara saldırısı Solto, Saruu ve Kuşçu Kırgız boyları tarafından geri püskürtüldü. Kenasarı Han 1847'de 20.000 askerle ikinci kez Kırgız topraklarını işgal etti. Ormon Han liderliğindeki Kırgız ordusu tarafından Kazakistan'nın Maitobe kasabasında karşılaşdı. Kenesarı Han'ın Kırgızlarla ittifak kuramamasının sebebinin Rusların Kırgızları ikna etmeysi ve Çin ile ittifaka girmesiydi. Rusların bu hilesine inanan Kırgızlar Kenesarı Han'a yardım etmemiş ve hem Kazakların hem de kendilerinin Rusya tarafından işgal edilmesinin önünü açtı. Maitobe savaşında Rüstem sultan ve Sabatay sultan ordusunun önemli bir bölümünün geri çekmesi Kensari Han ağır bir yenilgiye uğradı.[6] Kenesarı Han'ın diğer birlikleri de bozguna uğratıldıktan sonra yakalanıp idam edildi.[7]

Kenesarı Han'ın ordusunun bozguna uğratılması ve Ormon Han tarafından idam edilmesi hem Rus İmparatorluğu'nda hem de Hokand Hanlığı'nda müttefik olarak kabul gördü.[8] Ruslar Kenesarı Han'nın yenilgisinden memnundu ve Ormon Khan ve Jantai'ye altın madalya ve altın kaplama bir kaftan verildi. Kenesarı Han ve silah arkadaşları Dairbek, Kalça ve Aksakalı'yı yakalamayı başaran 13 Kırgız askere de altın madalya verildi.[6].

Hanlığın çöküşü

1854 yılında Ormon Han ile Bugu boyunun lideri Borombay bey arasında savaş çıktı. Ormon Han Issık Gölünün yakınında Borombay Bey'e saldırdı ama yenildi ve esir alındı. Ormon Han yakalandıktan sonra bir süre esir olarak tutuldu. Borombay Bey Ormon Han'ı belirli şartlarla serbest bırakmayı amaçladı. Ana koşul topraklarının bir daha saldırıya uğramamasıydı. Ormon Han'nın uzun zamandır düşmanı olan Bugin boyunun lideri Balbay Batur hemen Ormon Han öldürdü.[9] Ormon Han'ın öldürülmesi Kara-Kırgız Hanlığı'nın tamamen çökmesine yol açtı. Bu durumdan yararlarnan Rus İmparatorluğu Kırgız topraklarını işgal etti.

Kaynakça

  1. ^ Плоских В., Мокрынин В. Кыргызстан тарыхы. Бишкек, 1995. С. 247, 248
  2. ^ ПЕРЕВОД С ПИСЬМА ОТ КАРА КЫРГЫЗСКОГО ГЛАВНОГО МАНАПА УРМАНА НИЯЗБЕКОВА Пограничному начальнику Сибирских киргизов г. генерал-майору Вишневскому, цит. по Жапаркуль Токтоналиев. Ормон Хан в научных трудах и архивных материалах. Сборник материалов на кыргызском и русском языках. Дополненное 2-ое переиздание. «Акыл»-«Кыргызстан», Бишкек 2002[]
  3. ^ ПОЧТЕННОМУ МАНАПУ УРМАНУ НИЯЗБЕКОВУ ОТ ПОГРАНИЧНОГО НАЧАЛЬНИКА 31 декабря 1847 г., цит. по Жапаркуль Токтоналиев. Ормон Хан в научных трудах и архивных материалах. Сборник материалов на кыргызском и русском языках. Дополненное 2-ое переиздание. «Акыл»-«Кыргызстан», Бишкек 2002[]
  4. ^ Б. Д. Джамгерчинов. Киргизы в эпоху Ормон-Хана. Труды ИЯЛИ. Вып. 1. 1944. — Фрунзе: Киргизский филиал АН СССР, 1945
  5. ^ Өмүрбеков Т.Н. Улуу инсандардын Кыргызстандын тарыхындагы ролу жана орду (XIX кылымдын ортосу-XX кылымдын башы). Бишкек, 2003. - 40-б.
  6. ^ a b Казахстан. Национальная энциклопедия 2004.
  7. ^ "Гибель хана Кене". // Номад, 20.09.2002. 27 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2018. 
  8. ^ "Историк Марат Конуров рассказал о судьбе хана Кенесары". // NUR.KZ, 03.01.2011. 13 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2018. 
  9. ^ "Ормон Ниязбек уулу (Ормон-хан, 1791-1854)". 19 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hokand Hanlığı</span> Türkistan coğrafyasında toprakları olmuş eski bir monarşi

Hokand Hanlığı,, bugünkü Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan ve Doğu Türkistan'ı da kapsayan bölgede 1709 ile 1876 yılları arasında hüküm sürmüş Mangıt-Ming Hanedanlığı. Buhara Hanlığı ve Hive Hanlığı ile birlikte Buhara Hanlıkları olarak anılmıştır. Başkenti Hokand olan hanlığın yönetimi içerisinde Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar, Farslar, Kıpçaklar, Soğdlar, Uygurlar bulunmaktaydı. Yönettiği şehirler arasında; Hokand, Taşkent, Buhara, Semerkand, Margilan, Namangan, Fergana, Andican, Türkistan, Çimkent, Taraz(Talas), Bişkek, Oş, Zaferabad, İsfara, Aksu, Kaşgar, Hoten vb şehirler bulunmaktaydı.,

<span class="mw-page-title-main">Türk tarihi</span> Türk topluluklarının ortak tarihi

Türk tarihi, günümüzdeki Türk halklarının ve yabancı halkların arasında Türk dilini konuşmuş olan Türk topluluklarının ortak tarihidir. Göktürklerden önce var olmuş Türk dili konuşan topluluklar bazı tarihçiler tarafından, Türk tâbiri yerine Ön Türk tabiri ile anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Karabağ Hanlığı</span>

Karabağ Hanlığı, 1748-1805 yılları arası bugünkü Azerbaycan topraklarında yer almış ve İran'ın Kaçar Hanedanı egemenliği altında fiilen bağımsız olmuş Azeri feodal devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Moğol İmparatorluğu</span> 13. ve 14. yüzyılda hüküm sürmüş olan, tarihin bitişik sınırlara sahip en büyük kara imparatorluğu

Moğol İmparatorluğu, 13. ve 14. yüzyıllarda tarihin en büyük bitişik imparatorluğuydu. Doğu Asya'da bugünkü Moğolistan'da ortaya çıkan Moğol İmparatorluğu, en güçlü döneminde Japon Denizi'nden Doğu Avrupa'nın bazı bölgelerine kadar uzandı, kuzeye doğru Kuzey Kutbu'nun bazı bölgelerine kadar uzandı; doğuya ve güneye doğru Hint alt kıtasının bazı bölgelerine girdi, Güneydoğu Asya'yı istila etmeye çalıştı ve İran Platosu'nu fethetti; ve batıya doğru Levant ve Karpat Dağları'na kadar uzandı.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızlar</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Kırgızlar, çoğunluğu Kırgızistan'da yaşayan Türk halkı. Türklerin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Yenisey ve Orhon Yazıtları'nda Kırgızlar, tarihleri çok eskiye dayanan Türk kavimleri arasında zikredilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

Kazakistan tarihi günümüzdeki Kazakistan'ın sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

Beyaz Terör, Rusya'da 1917-1922 yılları arasında gerçekleşen Rus İç Savaşı sırasında Çarlık yanlısı Beyaz Orduların Kızıllara ve kendilerine destek vermeyen sivil halka yönelik şiddet ve katliam hareketlerine verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kereet</span>

Kereet veya Hereet - Tıva Türklerinde bir sülale adı. Eski Türkler çağında tarihi bir soy veya boy adı.

<span class="mw-page-title-main">Kazak Cüzleri</span>

Cüz üç ana Kazak topluluklarının, Kıpçak Obası'nda kontrol ettikleri alanlara denir. Bu alanların büyük kısmı bugünkü Kazakistan sınırlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">II. Abdullah Han</span> Eski Buhara Hanlığı hükümdarı

II. Abdullah Han (1533-1598) "Eski Han" olarak bilinen Buhara Hanlığı'nın (1500-1785) Özbek hükümdarıydı. 1583'ten ölümüne kadar Buhara'nın son Şeybanîler Hanedanı hanıydı.

Yaygın olarak Madali Han olarak anılan Muhammed Ali Han, 1822'den 1842'ye kadar Kokand'ın resmi Hanıydı. Babası Muhammed Ömer Han'ın 1822'de bir hastalıktan ölmesinden sonra 14 yaşında Kokand'ın resmi hükümdarı oldu, ancak bazı kaynaklar Madali'nin genç yaşı ve deneyimsizliği nedeniyle tahtın gerçek sorumlusunun annesi Mahlarayim olduğunu iddia eder.

<span class="mw-page-title-main">Tagay-Kırgız Konfederasyonu</span>

Tagay-Kırgız Konfederasyonu veya Kuzey-Kırgız Konfederasyonu — 1732 yılında Kırgız Birliğinden ayrılarak bağımsın olan olan Doğu Kırgız konfederasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Mansur Hanlığı</span>

Mansur Hanlığı 1380 tarihinde günümüz Ukrayna'nın kuzey doğusundaki Sumı Oblastı, Poltava Oblastı'nda Tatar ve Kuman boylarıi tarafından kurulan bir devletir. Hanlığın kurucusu Kuman'ların Kiyat boyundan olan Altın Orda komutanı Mamay'ın oğlu Mansur Han'dır. Glinski Hanedanı'nı kurmuş hanedanın adı ise hanlığın başkenti Glinski köyünden almıştır. Litvanya'daki Lipka Tatarları Mansur Hanlığının mirascısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Han Nahçıvanski</span>

İsmail Han Nahçıvanski süvari generali. Kalbalı Han Nahçıvanski'nin kardeşi, son Nahçıvan Hanı İhsan Han Kangarlı'nın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Buğu-Kırgız Sultanlığı</span>

Buğu-Kırgız Sultanlığı 1785 yılında Issık Gölünün kuzeyinde Tekes Irmağı etrafında Kırgız boylarının en büyüğü olan Buğu boyu tarafından kurulmuştur. Buğu Türkçe kelime anlamı geyiktir.

<span class="mw-page-title-main">Nokrat Hanlığı</span>

Nokrat Hanlığı veya Nokrat Yeri 1361 yılında Vyatka Irmağı ile Çeptsa Irmağı'nın birleşği yerde günümüz Rusya'nın Kirov Oblastı topraklarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kazak hanlarının listesi</span> Vikimedya liste maddesi

15. yüzyılın ortalarından itibaren Kazak hanları hem birleşik Kazak Hanlığı'na hem de daha sonra üç ana Kazak tümenine liderlik etmişlerdir. Han, Orta Asya'daki göçebe ve yarı göçebe gruplar tarafından kullanılan bir yönetici unvanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ormon Han</span>

Ormon Han, 1842'den 1854'teki ölümüne kadar hüküm süren Kara-Kırgız Hanlığı'nın ilk ve tek hanıydı. Güçlü Sarıbağış kabilesinin bir üyesi, Ormon'un saltanatı, yasal ve adli sistemlerin kurulmasıyla Kırgız kabilelerinin merkezileşmesine tanık oldu. Ormon, bölgedeki Rus İmparatorluğu'nun yakın bir müttefikiydi, Hokand Hanlığı'na karşı bir dizi savaş kazandı ve Ruslara isyan eden Kenasarı Han liderliğindeki bir Kazak ordusunu mağlup etti. 1854'te, rakip bir Kırgız kabilesiyle bir çatışma sırasında, Ormon savaşta yakalandı ve idam edildi. Ormon'un hanlığı ölümünün ardından çöktü ve bölge 1868'de Rus kontrolü altına girdi.