İçeriğe atla

Kar maskesi

Kar maskesi: Balaklava
Basit bir kar maskesi takmanın farklı yolları

Balaklava, Türkçede halk arasında "kar maskesi" olarak da bilinen bir tür başlıktır. Kimisinde yüz kısmı tamamen, kimisinde ise sadece gözlere denk gelen yerler açıktır. Bu şekilde kafanın soğuktan azami biçimde korunması amaçlanır. İsmini, batı dillerine balaclava olarak geçen Kırım'daki Balıklava şehrinden almıştır. Türkçe kökenli bir kelime olarak kabul edilir.

Şapka gibi giyilmekle da kapsayacak şekilde uzanır. Genellikle yün ya da sentetik kumaşlardan üretilir. Rüzgâr geçirmeyen modelleri de vardır. Askeri ve polis üniformaların da bir parçasıdır.

Motosikletçilerin kullandığı balaklava modellerinde ise genellikle kaskın içine denk gelen kısımları ince dokumadan yapılmıştır, ancak boyun ve göğüsü rüzgârdan koruyan bölüm daha kalındır. Ayrıca kaskın içinin temiz kalmasını da sağlar. Yarış pilotlarının kullandığı balaklavalar ise yanmaz niteliktedir ve terlemeyi önler.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Balaklava Muharebesi</span>

Balaklava Muharebesi, 25 Ekim 1854'te meydana gelen, Kırım Savaşı sırasında Ruslar ile Kırım'ın Sivastopol kentini kuşatan Osmanlı Devleti - Birleşik Krallık - Fransız İmparatorluk ittifak kuvvetleri arasındaki muharebedir. İttifak kuvvetlerinin amacı Sivastopol'un limanı ve kalesini ele geçirmekti. Muharebenin bir tarafının bu üç değişik devlet tarafından oluşması, Alma Muharebesi'nde kazanılan ittifak zaferinin ardından meydana geldi.

Rumuz veya takma ad; bir kimsenin bilinçli olarak gerçek ismi yerine kullandığı isim. Anlamlı veya tamamen uydurma olabilir. Gerçek ismini herhangi bir nedenle açıklamak istemeyen kişilerin internet dünyası veya gerçek dünyada kullandıkları sahte isimlerdir. Örneğin Güzin Abla ve Haydar Dümen gibi uzman ve köşe yazarlarına mektup gönderen okuyucular, gerçek kimliklerini gizlemek için rumuz kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<i>Commedia dellArte</i>

Commedia dell'arte, İtalya'da doğan, 16-18. yüzyıllar arasında Avrupa'da popüler hâle gelen, profesyonel tiyatronun ilk örneklerinden biridir. 16. yüzyıl İtalya'sında ortaya çıkan komedya, maskeli karakterleriyle öne çıkan bir tiyatro formudur. Kadın oyuncular komedya ile sahneye çıkmaya başlamıştır. Komedyada taslak metinlere veya senaryolara dayanan doğaçlama performanslar sergilenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Başörtüsü</span> başa örtülen bez

Başörtüsü, başı özellikle saçları yıpratıcı dış etkenlerden korumak, örtünmeyi sağlamak, tanınmamak için kullanılan, başın üst kısmının çoğunu ya da tamamını kaplayan bir çeşit örtü ve giysi.

<span class="mw-page-title-main">Kulaklık</span>

Kulaklık, 2 küçük hoparlörün kullanıcının kulağına yakın yerde durmasını sağlayan bir çevre birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Tişa Beav</span>

Tişa beAv, İbranicede Av ayının dokuzu anlamını taşır. "Av" ay ismi İbraniceye, Aramice dilinde bulununan ay isimlerinden girmiştir. Miladi takvime göre her zaman aynı tarihe denk gelmemekle beraber her zaman Temmuz veya Ağustos ayları arasında bir tarihe denk gelir. Museviler için yas ve oruç günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Deri Surat</span> Teksas Testere Katliamı film karakteri

Deri Surat veya Meşin Surat, Teksas Testere Katliamı filminin karakteri. Deri Yüz karakterinin değişmez özellikleri, testeresi, insan derisinden yapılma maskesi ve cani ailesidir. Karakter, seri katil Ed Gein'den esinlenilerek yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fötr</span> geniş siperli şapka

Fötr, yumuşak bir sipere ve girintili bir üst kısma sahip şapka. Fransızca keçe anlamına gelen feutre sözcüğünden alıntıdır. Tipik olarak tepeden aşağı doğru uzanarak kıvrılan bir sipere ve her iki taraftan da bastırılarak oluşturulan bir üst girintiye sahiptir. Standart taç yüksekliği 4,5 inçtir (11 cm). Fötr terimi, ilk defa 1891 gibi erken bir tarihte kullanıldı. Zamanla popülaritesi arttı ve sonunda benzer görünümlü şapka homburgu gölgede bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Maskeli balo</span>

Giuseppe Verdi tarafından bestelenen üç perdelik bir opera eseri için Maskeli Balo sayfasına bakın

<span class="mw-page-title-main">Yupik maskeleri</span>

Yupik maskeleri, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin batı ve güneybatısında yaşayan Yupiklerin dansta ya da şamanistik törenlerde kullanılan maskeleri. Yupikler Eskimo maskeleri geleneğini sürdürdükleri gibi Alaska yerli sanatında da maskeleriyle öne çıkarlar. Maskelerde insan yüzü olarak yalnızca erkek kullanılır. Tek ya da çift olabilirler. Boyu 3 inç olan yüz maskelerinden, ağırlığı 10 kiloya ulaşan yüz maskelerine kadar değişik boy ve ağırlıkta olabilirler ve bu ağır maskeleri birkaç kişi taşır. Yapımında birkaç kişinin emeği bulunabilir. Avın bereketli geçmesi için kullanılır. Yupik maskeli danslarında yüz maskeleri ile parmak maskeleri kullanılır. Maskeler törenlerde geleneksel olarak kullanıldıktan sonra imha edilir. Maskelerde labret, dövme, kar gözlüğü gibi aksesuarlar da kullanılır. Yupik maskeleri sürrealist değildir. Mücevher tasarımcılarına da ilham kaynağı olur.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Karnavalı</span>

Venedik Karnavalı, İtalya'nın Venice şehrinde her yıl düzenli olarak gerçekleşen bir festivaldir. Gerçekleşme zamanı genellikle şubat veya mart aylarına denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Motosiklet kaskı</span>

Motosiklet kaskı, motosiklette en öncelikli koruma aracıdır. Motosiklet güvenliği'nde önemli role sahiptir. Başı meydana gelebilecek her türlü darbeden mümkün olduğunca korumak amaçlı tasarlanmıştır. Motosiklet eğitimi dahil, trafikde kullanılır. Aynı zamanda seyir esnasında hava şartlarından ve rüzgarın neden olacağı kulaklardaki uğultuyu, rüzgarın yüze ve gözlere çarpmasını engelleyerek, başı çeşitli böcek ve diğer nesnelerden koruyup sürüş konforu sağlar. Bisiklet kaskı ile ortak ve farklı özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Budenovka</span>

Budenovka, Rus İç Savaşı sırasında ve de sonrasında Kızıl Ordu'nun kullandığı askeri üniformanın bir parçası olan şapka. Gerçekte ismi ince pamuklu şapka olmakla birlikte Semyon Budyonni'den sonra bu isimle çağrılmıştır. Ünlü Bolşevik Mihail Frunze'den sonra Fruzenka şeklinde adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stahlhelm</span>

Stahlhelm, Almanca "çelik miğfer" anlamındadır. Alman İmparatorluk Ordusu, 1916'da, I. Dünya Savaşı sırasında geleneksel haşlanmış deriden yapılan Pickelhaube'yi Stahlhelm ile değiştirmeye başladı. Stahlhelm terimi, hem genel bir çelik miğferi, hem de daha belirgin şekilde Alman tasarımına atıfta bulunmaktadır.

Kayınvalide, kaynana, kayınanne veya hanımanne; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin annesi için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda anne olarak hitap edilir. Genellikle kaynanadan 3. bir kişi olarak bahsedildiğinde öz anne ile karıştırılmamak için bu şekilde kullanılır.

Kayınpeder, kayınbaba veya kaynata; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin babası için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda baba olarak hitap edilir. Genellikle kayınpederden 3. bir kişi olarak bahsedildiğinde öz baba ile karıştırılmamak için bu şekilde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Veba doktorları tarafından giyilen kıyafetler</span>

Veba doktorları tarafından giyilen kıyafetler, havadan bulaşan hastalıklara karşı korumak üzere tasarlanmıştır. 17. yüzyılda Fransa ve İtalya'da kullanılan kostüm eldiven, çizme, geniş kenarlı şapka ve bol bir elbisenin yanında, ayağa kadar uzanan bir palto ve tatlı ya da sert kokularla kaplı kuş gagasından meydana gelirdi.

<span class="mw-page-title-main">Difüzör maske</span>

Difüzör maske, oksijen tedavisinde kullanılan bir maske türüdür. Maske, oksijen akışını hastanın burnuna ve ağzına yönlendirerek, hastanın ihtiyaç duyduğu oksijen konsantrasyonunu sağlar. Difüzör maske, düşük akımla oksijen sağlanan sistemler içerisinde yer alan ve oksijen konsantrasyonunu %24 ile %90 arasında değişen oranlarda ayarlayabilen bir tıbbi maskedir. Difüzör maskeler, düşük akım hızlarıyla oksijen tedavisi gerektiren hastalar için uygundur. Akım hızı 1-15 L/dk arasında ayarlanabilir. Maske üzerinde bulunan açıklıklar sayesinde, düşük akım hızlarında dahi karbondioksitin geri solunmasını engeller.