İçeriğe atla

Karın kadranları ve bölgeleri

İnsan karnı araştırma, tanı ve tedavi amacıyla anatomistler ve doktorlar tarafından kadranlara ve bölgelere ayrılmıştır.[1][2] Dört eşit bölüme bölünmesi, ağrı ve hassasiyet, yara izleri, topaklar ve diğer gerekli şeylerin lokalizasyonunu mümkün kılar, bu durumların hangi organlarla alakalı olabileceğini spesifikleştirir. Kadranlar sol alt kadran, sol üst kadran, sağ üst kadran ve sağ alt kadran olarak dörde ayrılır. Diğer hayvanların çoğu dik durmadığından, bu terimler karşılaştırmalı anatomide kullanılmaz.

Sol alt kadran, sol latusun yarısını ve sol iliak fossayı içerir. Diğer hayvanlarda eşdeğeri sol posterior kadrandır. Sol üst kadran göbek düzleminden sol göğüs kafesine uzanır. Bu diğer hayvanlarda sol ön kadrandır. Sağ üst kadran göbek düzleminden sağ göğüs kafesine uzanır. Diğer hayvanlarda eşdeğeri, sağ ön kadrandır . Sağ alt kadran göbek düzleminden sağ kasık ligamanına kadar uzanır. Diğer hayvanlarda bu doğru posterior kadrandadır .

Kadranlar

Karın kadranları
Karnın her bir kadranında hangi organların (veya organların bölümlerinin) olduğunu gösteren diyagram

İnsan karnının sol alt kadranı orta hattın solunda ve göbeğin altındaki alandır. Sol üst kadran, sol iliak fossayı ve sol yan bölgenin yarısını içerir. Hayvanlar için eşdeğer terim sol arka kadrandır . Buradaki önemli organlar:

Sol üst kadran medyan düzlemden hastanın soluna ve göbek düzleminden sol göğüs kafesine uzanır. Hayvanlar için eşdeğer terim sol ön kadrandır . Buradaki önemli organlar:

Sağ üst kadran medyan düzlemden hastanın sağına ve göbek düzleminden sağ göğüs kafesine uzanır. Hayvanlar için eşdeğer terim sağ ön kadrandır . Buradaki önemli organlar:

Sağ alt kadran, medyan düzlemden hastanın sağına ve umbilikal düzlemden sağ inguinal ligamente kadar uzanır. Hayvanlar için eşdeğer terim sağ arka kadrandır . Buradaki önemli organlar:

Bölgeler

Karın bölgeleri
Kadranlarla yan yana karşılaştırmalı olarak solda gösterilen bölgeler.

Karın dokuz bölgesi iki yatay ve iki dikey bölme çizgisi kullanılarak gösterilebilir. Dikey çizgiler, her klavikulanın orta noktasından alınan orta klaviküler çizgilerdir . Üst yatay çizgi, en aşağıdaki kostal kıkırdakların alt kısımlarından alınan subkostal çizgidir. Alt yatay çizgi, pelvisin tüberküllerini birbirine bağlayan intertüberküler çizgidir.[3][4]

Merkezi olarak konumlandırılmış üç ana bölge, epigastrik bölge, göbek bölgesi ve pubik bölge olarak da bilinen hipogastrik bölgedir.

Karnın yanlarında bulunan diğer altı bölge, epigastriumun her iki tarafındaki sol ve sağ hipokondriak bölgeler; göbek bölgesinin her iki yanında sol ve sağ lumbar ve hipogastriyumun her iki yanındaki sol ve sağ iliak veya inguinal bölgelerdir.[3][4]

("Hipo-" aşağıda anlamına gelir; "epi-" yukarıdaki anlamına gelir; "kondron" kıkırdak (bu durumda kaburga kıkırdağı) ve "gaster" mide anlamına gelir. "Sol" ve "sağ"ın tersine çevrilmesi kasıtlıdır, çünkü anatomik gösterimler hastanın kendi sağ ve solunu yansıtır.)

Klinik önemi

Karın ağrısı veya peritonit belirtileri sol alt kadranda lokalize ise, kolit, divertikülit, üreter kolik veya yumurtalık kistlerine bağlı ağrı veya pelvik inflamatuar hastalıktan şüphelenilebilir. Sol alt kadrandaki tümörlerin örnekleri arasında kolon kanseri ve yumurtalık tümörü bulunur .

Bağırsakta malrotasyon durumunda sol üst kadran ağrılı veya hassas olabilir. Sağ üst kadran hepatit, kolesistit ve peptik ülserde ağrılı veya hassas olabilir. Sağ alt kadran, özellikle sağ kasık bölgesi veya sağ iliak fossa, apandisit gibi durumlarda ağrılı ve hassas olabilir.

Ayırıcı tanı

Çocuk

Yetişkinler

T3s4s Yaşlı

Ayrıca bakınız

  • Murphy bulgusu
  • McBurney'nin noktası
  • Yüzeysel anatomi

Kaynakça

  1. ^ Arşivlenmiş kopya, 11 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Mayıs 2021 
  2. ^ Arşivlenmiş kopya, 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Mayıs 2021 
  3. ^ a b Human Anatomy. 2011. ss. 14-16. ISBN 9780071222075.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Saladin" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ a b Clinically Oriented Anatomy. 2018. s. 407. ISBN 9781496347213.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Moore" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Omur</span> Vertebral kolondaki kemik

Omur ya da vertebra, omurgayı oluşturan 33-34 kemikten her birine verilen bir addır. Kafatasının hemen altından başlayıp kuyruk sokumuna dek uzanırlar. Omurgada 7 adet boyun omuru, 12 adet sırt omuru, 5 adet bel omuru, 5 sakral vertebra (sakrum) ve 4 de koksigeal (koksiks) vertebra bulunur. Bu vertebraların ilk 24 tanesi birbirine eklemler aracılığıyla bağlanmıştır. Bunlara presakral vertebralar denilir. Kalan 9 vertebradan daha üstteki 5 tanesinin birleşmesinden sakrum meydana gelmiştir. En altta bulunan küçük ve tam gelişmemiş 4 vertebranın birleşmesinden koksiks denilen kemik meydana gelmiştir. Bu vertebraların her birinin yapısı içlerinden geçen oluşumlara ve fonksiyonlarına göre değişiklik göstermesine karşın, hepsinin ortak özellikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Omurga</span> omurgalılarda bulunan kemikli yapı

Omurga, yani columna vertebralis vücudu destekleyen servikal, torasik, lumbar, sakral ve koksiks olarak gruplanan 26 kemikten 33 vertebradan oluşan ana yapıdır. Omurga, vücudu desteklemek üzere torasik ve pelvik uzuvların arasında bir köprü oluşturur.

Fay ya da kırık, iki kıta sahanlığının birbirlerine sürtünerek zıt yönlerde hareketleri sonucu oluşan yapıya verilen isimdir. Kırıkların uzunlukları boyunca jeolojik tabakalar iki ayrı blok halinde yer değiştirir. Buradaki "kırık" terimi çatlaklarla karıştırılmamalıdır. Zira çatlaklarda kırılma yüzeyleri boyunca bir yer değiştirme, bir kayma söz konusu değildir. Bir çatlağın fay olabilmesi için fay aynası, tavan ve taban blokları ve atıma gerek vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kaburga</span> göğüs kafesini çevreleyen uzun eğri kemikler

Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.

Organ, biyolojide belirli bir görevi veya görevler bütününü yapan doku grubudur. Bazı organlar kendilerini farklı yollarda yenileyebilir. Birlikte çalışan organlar sistemleri oluşturur. Organ Latince organum sözcüğünden türemiştir. Organın Türkçe eş anlamlısı olarak örgen ve kılgan sözcükleri bulunmaktadır.

Divertikül, sindirim kanalı çeperini geçen mukoza fıtığı. Sindirim kanalının her yanında görülebilirse de, en çok kalınbağırsakta oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Solunum sistemi</span> Hayvanlarda ve bitkilerde gaz alışverişini sağlayan biyolojik sistem

Solunum sistemi, kandaki karbondioksit (CO2) gazının oksijen gazı (O2) ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Kalın bağırsak</span> Boşaltım sistemindeki ince bağırsak ile anüs arasındaki kısım

Sindirim sisteminin anatomisinde kalın bağırsak , ince bağırsak ile anüs arasındaki kısımdır. Toplam uzunluğu 1,5 ile 2 metre arasında olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur. Başlangıcında yer alan çekumda çapı en geniştir, sonra kolon boyunca gittikçe daralır, anal kanaldan hemen önce yer alan rektumda epeyce bir genişler. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda bumbar adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Böbrek taşı</span> böbreklerde biriken sert madensel maddeler

Tıpta nephrolithiasis' veya urolithiasis olarak da bilinen böbrek taşı hastalığı, idrar yolunda katı madde parçası oluşması durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Göğüs</span> insan ve çeşitli diğer hayvanların anatomisinin bir parçası

Göğüs ya da toraks, insan ve çeşitli diğer hayvanların anatomik bir parçasıdır. Hayvan ve insanlarda vücudun bir parçası, baş ve abdomen arasında yer alır. Memelilerde sternum, torakal vertebralar ve kaburgalar ile çevrilen ve göğüs boşluğu olarak adlandırılan vücut bölümüdür. Boyundan diyaframa kadar uzanır. Kalp, aortun bir bölümü, timus ve akciğerler torasik kavitede yer alır. Torakal kavitede yer alan iç organlar sternum ve kaburgaların oluşturduğu kafeins koruması altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sanatsal anatomi</span>

Sanatsal anatomi, mekan içinde hareket halinde olan insan bedeninin yapısını ve biçimini inceleyip resmini doğru çizmeyi ve aynı zamanda ivme ile hacim arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. İnsan bedeninin sanatsal yapısıyla ilgilenmek onun tıbbi anatomisiyle ilgilenmeyi gerektirmez. İkisi birbirini tamamlar.

Abigail "Abby" Loraine Hensel ve Brittany "Britty" Lee Hensel, disefalik yapışık ikizler. İkizlerin kafaları ayrı olmasına rağmen vücutları tektir. Dış görünüm itibarıyla simetrik tek bir vücuda sahip görünen ikizlerin göğüs kafesleri tek ve gövdeleri tek bir pelvise bağlıdır. Bununla birlikte kalp, akciğerler gibi hayati organlar ve omurga, omurilik, mide gibi organlar ise çifttir. İkizler kendi tarafındaki vücut yarılarını kontrol etmektedirler. Sağdaki kol ve bacak ile soldaki kol ve bacak ikizler tarafından ayrı ayrı kontrol edilmektedir. Buna rağmen koordineli bir şekilde hareket edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Atlas (anatomi)</span>

Atlas, anatomide omurganın en üstündeki (ilk) boyun omurudur.

Inferior vena kava, vücudun alt veya art bölgesinde bulunan toplardamarların birleşerek kalbin sağ kulakçığına açılan damarıdır. Ayrıca vücuttaki en büyük toplardamardır.

Sigmoid kolon, kalın bağırsağın rektuma ve anüse en yakın olan kısmıdır. Ortalama 35–40 cm arası bir döngü oluşturur. Döngü tipik olarak bir Yunan harfi olan sigma (ς) veya Latin harfi olan S şeklinde şekillendirilir. Kolonun bu kısmı normalde pelvis içinde yer alır, ancak hareket özgürlüğü nedeniyle karın boşluğuna yerleşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anatomik terminoloji</span> Vikimedya liste maddesi

Anatomik terminoloji, uluslararası alanda anatomist, zoolog ve sağlık uzmanlarınca kullanılması amacıyla hazırlanmış bilimsel bir anatomi terminoloji standardıdır. Anatomik terimler Antik Yunan dönemine ve Latince'ye ait kelimeler, ön ek ve son ekler barındırırlar. Bu terimler uzmanlar arasında anlaşma açısından bir standard sağlar ve anlam karmaşasını ortadan kaldırır. Örneğin, el bileğinde oluşan bir yarayı tarif ederken kullanılan anatomik terimler yaranın tam olarak nerede olduğunu, konunun uzmanlarına kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tarif eder. Her uzmanlık alanının kendine has terimleri olur. 1998 yılında hazırlanan standardın adı Terminologia Anatomica yani Anatomik Terminoloji dir. Öte yandan 2017'de yayınlanan makalesinde Strezelec bu standardın içerdiği hataları nedeniyle eleştirilerini sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Akut karın</span>

Akut karın aniden, şiddetli bir şekilde ortaya çıkan karın ağrısı anlamına gelir. Çoğu vakada acil ve spesifik tanı gerektiren tıbbi bir acil durumdur. Bazı durumlarda acil cerrahi müdahale gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Karın ağrısı</span> mide ağrıları

Karın ağrısı, ciddi ve ciddi olmayan tıbbi durumlarla ilişkili olabilen bir semptomdur.

Travmada sonografi ile odaklanmış değerlendirme, cerrahlar, acil tıp hekimleri ve paramedikler tarafından yapılabilen hızlı bir yatak başı ultrasonografi tekniğidir. Fiziksel travmalardan sonra kalbin ve karın içi organların çevresinde kan varlığı sorgulanır.

<span class="mw-page-title-main">Renal kolik</span>

Renal kolik, yaygın olarak üreter'in yerinden çıkan böbrek taşı nedeniyle tıkanmasının neden olduğu bir karın ağrısı türüdür.