İçeriğe atla

Kapıdaki Sokak Müzisyenleri

Kapıdaki Sokak Müzisyenleri (1665)

Kapıdaki Sokak Müzisyenleri, varlıklı bir ailenin üyelerini evlerinin kapısında dilenen iki müzisyenle etkileşime girerken tasvir eden bir yağlı boya. Hollanda Altın Çağı sanatçısı Jacob Ochtervelt (1634–1682), öncülüğünü yaptığı bir tür olan "giriş holü resmi"nin bir örneği olarak 1665'te Rotterdam'da boyadı. Saint Louis Sanat Müzesi koleksiyonundadır].

İçerik ve yorum

"Kapıdaki Sokak Müzisyenleri", varlıklı bir ailenin (bir anne, çocuk ve bir hizmetçi) üyelerinin evlerinin kapısında iki müzisyenle dostça karşılaşmasını anlatır. Ochtervelt bu ayarı, evin içindeki varlıklı sakinlerin ve ötedeki yoksul sokak insanlarının iki dünyası arasındaki teması göstermek için kullandı. Hizmetçi ve çocuk bu iki dünya arasında aracı görevi görür, anne çocuğuna dilenen müzisyenlere nasıl sadaka vereceğini gösterir. Dilencilerin para kazanabilecekleri bazı küçük hizmetleri (bu durumda müzik çalmak) yerine getirmelerinin beklendiği zamanın adetleri. Her ne kadar çoğu eleştirmen, müziğin burada olumlu bir şekilde tasvir edildiği konusunda hemfikir olsa da hafif, çocukların zihinleri üzerinde faydalı bir etki olarak, muhalif bir görüş, Felemenkçede Kalvinizm müzik hakkındaki düşük görüşün, tablodaki müzisyenlerin düşük konumuyla doğrulandığını savunuyor.

Boyama stili

Kapıdaki Sokak Müzisyenleri'nin resim stili, betimlediği iki dünyayı karşılaştırmak için renk ve teknikteki varyasyonları kullanır. Evin kadınları parlak bir şekilde aydınlatılmış ve rengarenk giyinmiş ve içerisi dikkatli ve hassas bir şekilde resmedilmiş. Bir kiliseye giden dış sokak manzarası yine perspektif olarak çizilmiş, ancak görünüyor düzleştirilmiş, sessizleştirilmiş, karartılmış ve kabaca boyanmış. Resimdeki insanlar da benzer şekilde farklı tarzlarda gösteriliyor, kadınların ağırbaşlı yüzleri müzisyenlerin daha karikatürize edilmiş tasvirleriyle karşılaştırılıyor.

İç kısmın küçük bir detayı, döşemesinin Pisagor karosu, bu döşeme modelinin uzun kullanım geçmişine bir örnek olarak gösterildi.

Köken ve koleksiyon

Sokak Müzisyenleri Kapıda 18. yüzyılın sonlarında Fransız sanat tüccarı Jean-Baptiste-Pierre Lebrun'a ve daha sonra sahibi Dorothy L. Liggett Kilpatrick (Bayan Claude Kilpatrick), tütüncü ve Liggett Group kurucusu John E. Liggett'in kızı. Kilpatrick, 1928'de ölümü üzerine onu Saint Louis Sanat Müzesi'ne miras bıraktı ve hediye kızı Mary Lois Kilpatrick Perry (Bayan Eugene A. Perry) tarafından yerine getirildi.

İlgili çalışmalar

"Giriş holü resmi" olarak bilinen bir türün ilk örnekleri olarak Ochtervelt tarafından benzer kapı ayarları sıklıkla kullanılmıştır; Sokak Müzisyenleri, "en çarpıcı örneklerden biri" olarak anılmıştır. bu türün. Sokak Müzisyenleri'nde ve diğer resimlerde kapı aralığı, dünyanın geri kalanının görülebildiği bir resim çerçevesi görevi görür. İki Ochtervelt'in diğer giriş holü resimleri de sokak müzisyenlerinin olduğu sahneleri tasvir ediyor; diğerleri, benzer şekilde bir evin kapısından içeri giren balık ve ürün satıcılarını içerir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İshak Paşa Sarayı</span> Tarihî saray

İshak Paşa Sarayı; Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray; içinde barındırdığı cami, türbe, kütüphane, mahzenler, koğuşlar, harem ve selamlık bölümleri ile büyük bir yapı kompleksidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmesine karşın genel olarak Selçuklu mimarisinden izler taşıyan İshak Paşa Sarayı'nda; Batı kökenli barok, gotik, rokoko ve ampir gibi sanat akımlarının etkileri de gözlemlenir. 2000 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Matisse</span> Fransız sanatçı (1869 – 1954)

Henri Matisse 20. yüzyılın en önemli ressamlarından. Renkleri büyük bir ustalıkla kullanışıyla Picasso ve Kandinsky ile birlikte, modern sanatın en büyük sanatçılarından biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mezopotamya mimarisi</span>

Mezopotamya sözcüğü Grekçe Potamos (nehirler) ve Mezos (arası)sözcüklerinin birleşiminden doğmuştur ve bu yeni sözcük genel anlamda Fırat ve Dicle nehirlerinin Anadolu'yu terk ettiği bölgeden başlayıp iki nehrin birleşerek Basra körfezine döküldüğü noktaya dek uzanan nehirler arasındaki geniş alanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Piet Mondrian</span>

Piet Mondrian, Hollandalı ressam Pieter Cornelis “Piet Mondriaan” 1912 sonrası Mondrian.

Günay Sağun, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Henri Rousseau</span> Fransız ressam (1844 – 1910)

Henri Julien Félix Rousseau, naif veya primitif üslupta resimler yapan Fransız post-empresyonist ressam. Mesleği yüzünden Le Douanier olarak da bilinir. Rousseau hayatı boyunca alaya alınmasına karşın, ölümünden sonra, yüksek sanat değeri taşıyan resimler yapmış ve kendi kendini eğitmiş bir dâhi olarak kabul edilmiştir.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Minyatür</span> kendine has bir biçimi olan resim

Minyatür, kendine has bir biçimi olan resim çeşididir.

William-Adolphe Bouguereau Fransız akademik ressamıydı. Klasik konuların modern yorumlarını kadın vücudunu vurgulayarak resim yaptı. Gerçekçi tür resimlerinde mitolojik konuları kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Saray Mozaikleri Müzesi</span> müze

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nındaki Arasta çarşısında yer alan mozaik müzesidir. Müze binası, üzerine Sultanahmet Camii Çarşısı'nın yapıldığı Büyük Saray'ın, tabanı mozaiklerle kaplanmış olan peristil bölümünün kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Peristilin diğer bölümlerine ait mozaikler de bulundukları yerden müze binasına getirilmiştir.

Pieter Brueghel ya da Brueghel peyzaj çalışmaları ve köy betimlemeleriyle tanınan Hollandalı Rönesans ressamı, Hollanda ve Flaman Rönesans resmi 'nin en önemli sanatçısıdır, aynı zamanda matbaacı, manzara ve köylü sahneleriyle tür resmi ünlüdür. Büyük resimlerde her iki konunun da odak noktası haline getirilmesinde öncüydü.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Yeşilnil</span> Türk ressam ve müzisyen

Ayşegül Yeşilnil, Türk ressam, caz sanatçısı, moda tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">La Isla Bonita</span>

La Isla Bonita, Amerikalı pop müzik sanatçısı Madonna'nın üçüncü albümü True Blue'dan çıkan beşinci ve son teklidir. Şarkı, Sire Records tarafından yayınlanmıştır. Şarkı, 1990'da remiks halinde "The Immaculate Collection" adlı toplama albümde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukiyo-e</span> XVII - XIX. yy arasında ürünleri verilen Japon resim sanatı

Ukiyo-e (浮世絵)(Fani Dünya Resimleri), Edo Dönemi'nde ortaya çıkan bir Japon resim sanatı türüdür. Tiyatro, klasik edebiyat, şiir, yerel efsaneler, natürmort, imparatorluk ailesi ve din gibi birçok teması vardır. Ukiyo'nun kelime anlamı, içinde "modern olma"yı da barındırır. Çağdaş tarzı tasvir eden resim türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kara Resimler</span>

Kara Resimler, İspanyol ressam Goya'nın, Sağırın Beşi adıyla bilinen evinin iki katındaki duvar sıvasına, dekorasyon amacıyla yağlı boya ile çizdiği 14 tablodan oluşan bir duvar resmi serisidir. Evi Şubat 1819'da satın alan Goya, resimleri 1819 ile 1824 arasında çizdi. 1873'te tuvale aktarılan resimler, Madrid'deki Prado Müzesi'nde muhafaza edilmektedir.

Tür resmi ya da janr resmi ya da genre resmi ya da günlük yaşam resmi, ressamların belli bir daldaki ya da türdeki konuları özellikle de günlük yaşamdan kareleri çizdikleri resimlere verilen isim. Bu türün sanatçıları pazar yerlerinden, ev içlerinden, meyhanelerden, partilerden ve sokaklardan insan manzaraları betimlediler. Tablolar ressamına göre gerçekçi, hayal ürünü ya da romantik olabiliyordu.

Şeki Han Sarayı

Şeki Han Sarayı, Azerbaycan'ın Şeki şehrinde bulunan eski bir han sarayıdır. Şu anda müze olarak faaliyet göstermektedir. Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında bulunan saray, dünya çapında öneme sahip tarihi ve mimari bir anıttır. 18. yüzyılda inşa edilen saray binası, şehrin kuzeydoğu kesiminde, kale duvarlarıyla çevrili alanda yer almaktadır

<span class="mw-page-title-main">Frank Weston Benson</span> Amerikalı ressam (1862 – 1951)

Sıklıkla Frank W. Benson olarak anılan Frank Weston Benson, Gerçekçi portreleri, Amerikan İzlenimci resimleri, suluboyaları ve gravürleri ile bilinen Salem, Massachusetts doğumlu Amerikalı bir sanatçıydı. Kariyerine seçkin ailelerin portrelerini ve Kongre Kütüphanesi için duvar resimleri yaparak başladı. kızlarını Benson'ın yazlık evinde açık havada tasvir eder, Wooster Çiftliği, North Haven, Maine adasında en iyi bilinen resimlerinden bazılarıdır. Ayrıca çok sayıda Ördekgiller ve manzaraların yağlıboya, yıkama boya ve suluboya resim ve gravürlerini yaptı.