İçeriğe atla

Kapullu, Karabük

Kapullu
Harita
Karabük
Karabük
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKarabük
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Rakım410 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam3.400
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0370
Posta kodu78000
Resmî site
[1]

Kapullu, Karabük ilinin merkez ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Candaroğullarından Ali Bey'in Safranbolu'da hüküm sürdüğü sırada, Gerede üzerinden 1332 yılında Safranbolu'ya gelen Arap gezgin İbn Battuta, o yıllar Safranbolusunu şu sözleriyle betimlemiştir:

Burası tepe üzerine kurulmuş küçük bir kasabadır. Tepenin eteklerinde, hendek dağın zirvesinde ise kale inşa edilmiştir.

Buradan da anlaşılacağı üzere Safranbolu'nun şehirleşmesi Candaroğulları Beyliği döneminde başlamıştır. 1326 yılından Safranbolu'nun Osmanlı egemenliğine kesinlikle geçtiği ve 1416 yılına kadar kentin her iki beylik arasında birkaç kez el değiştirdiği görülmektedir. Candaroğulları'nın, Gerede istikametinden gelecek olan Osmanlıları gözetlemek için çok geniş görüş alanına sahip Karabük'e bağlı Kapullu Köyünü tahkim ettikleri ve bu köyde kendilerine sadık bir topluluk yerleştirdikleri, köyde bir takım Candaroğlu vakıflarının bulunmasından anlaşılmaktadır. Bu köyde aynı zamanda Osmanlı vakıflarının da bulunması, Osmanlıların da Candaroğulları gibi aynı siyaseti izlediğinin bir göstergesidir.Osmanlı Devletinde XVI.Yüzyıla ait Anadolu Eyaletine bağlı Bolu Sancağında kurulu bulunan vakıf kayıtlarının birinde ”Taraklıborluda Karabük Köyünde Arif Şeyhin Devletşeh Divanındaki 1979 akça geliri olan yeri meşihatlık için vakıftır. Candaroğlu Bayezıd Begden ve Süleyman Paşa zamanından” denilmektedir. Bu vakıf gösteriyor ki, Kapullu Köyü gibi Karabük Köyü de Candaroğulları döneminden itibaren kurulu olan köyler arasındadır. Karabük ile ilgili olarak elimizde bulunan en eski belgede bu vakıf kaydıdır.[]

Yıldırım Bayezid 1392 yılında Candaroğlu Beyliğinin üzerine yürümüş, bu beyliğin Kastamonu'ya kadar olan topraklarını Osmanlı Devleti'ne katmış ve bu seferden sonra Safranbolu'ya askeri garnizon yerleştirmiştir. Kapullu Köyü, çok uzak mesafelere kadar çevresine egemen bir konumda olduğundan bu garnizonun yerleştirilmesine çok elverişli bir yerdir. "Kapullu" adı da bu ilişkiden türemiş olabilir. Safranbolu tapu kütüğünde yapılan taramada bu köyde bugün belki unutulmuş olan bazı yer adlarına rastlanılmıştır. Bunlar Kalaçlar, Sekiler, Aşağıkayı, Emirköyü gibi bazı boy ve cemaat adlarıdır. Ancak bunlar içinde en ilginci, iki ayrı yerde rastlanılan ve bir dönem Safranbolu'ya adını veren Taraklı cemaatinin adıdır.[1]

Coğrafya

Karabük merkezine 4 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2020 3271
2019 3400
2018 3443
2017 3687
2016 3799
2015 3960
2014 4011
2013 3998
2012 4073
2011 4049
2010 3946
2009 3902
2008 3832
2007 3872
2000 3550
1997 3873

[]

Kaynakça

  1. ^ Yazıcıoğlu, Hulusi (1998). Safranbolu Tarihine Ait Belgeler ve Kaynaklar. Ankara: Safranbolu Hizmet Birliği Kültür Yayınları. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu</span> Kastamonu ilinin merkezi olan şehir

Kastamonu, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Kastamonu ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Karabük (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Karabük, Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz Bölgesi'nde il. 2020 yılı sonu TUİK verilerine göre nüfusu 243.614'dür.

<span class="mw-page-title-main">Karabük</span> Karabük ilinin merkezi olan şehir

Karabük, Karabük ilinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Safranbolu</span> Karabükün bir ilçesi

Safranbolu, Karabük ilinin tarihi ve turistik bir ilçesidir. Konumu Ankara'nın 231 km kuzeyinde ve Karadeniz'in 90 km güneyindedir. Karabük ilçe merkezinin de 8 km kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu şehir merkezi ve Karabük il merkezi birbirine bitişiktir.

<span class="mw-page-title-main">Candaroğulları Beyliği</span> 1291–1461 yıllarında Karadeniz bölgesinde hüküm sürmüş Beylik

Candaroğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılışından sonra Kastamonu ve çevresinde kurulan bir Türkmen beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Eflani</span> Karabük ilçesi

Eflani, Karabük'ün kuzeydoğusunda bulunan bir ilçe.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu beylikleri</span> 13. yüzyıldan itibaren Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde kurulmuş olan Türk ülkelerine verilen genel ad

Anadolu Beylikleri, Anadolu Türkmenlerinin 1071'deki Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu’da kurdukları devletlerdir. Savaşın hemen ardından, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kurulan devletlere Birinci Dönem Anadolu Beylikleri denir. Anadolu'nun batı ucunda İznik'i başkent edinen, sonradan da Haçlı Seferleri nedeniyle başkentini Konya'ya taşıyarak Orta Anadolu merkezli olarak devam eden Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflaması ve yıkılmasından sonra kurulan devletler ise İkinci Dönem Anadolu Beylikleri olarak ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bostanbükü</span>

Bostanbükü, Karabük ilinin Safranbolu ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Geren, Safranbolu</span>

Geren, Karabük ilinin Safranbolu ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gayza</span>

Gayza, Karabük ilinin Safranbolu ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ovacuma</span>

Ovacuma, Karabük ilinin Safranbolu ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzucular, Nallıhan</span> Nallıhan, Ankara, Türkiyede mahalle

Kuzucular, Ankara ilinin Nallıhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çukurca, Karabük</span>

Çukurca, Karabük ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Sinop)</span>

Sinop Alaeddin Camii, Sinop ilinde, şehir merkezinde yer alan Selçuklu devri yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Tâceddinoğulları Beyliği</span>

Tâceddinoğulları Beyliği, 14. ve 15. yüzyıllarda günümüz Samsun ve Ordu yörelerinde hüküm süren Türk beyliği. Anadolu beyliklerinden biri olarak sınıflandırılmakta olup Orduköy ve Erbaa merkezli olarak yönetilmiştir. Taceddinoğulları Beyliği yine sınırdaş bir beylik olan Haciemiroğulları gibi Çepni boyuna mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Bey Camii</span> Kastamonu merkez ilçesinde bir cami

Kasabaköy Mahmutbey Camii (halk arasında Çivisiz Cami olarak bilinir) Kastamonu'ya 18 km uzaklıktaki Kasaba Köyü'nde bulunan 1366 tarihli cami.

İsfendiyar Bey, 1392-1440 yılları arasında hüküm sürmüş Candaroğulları Beyidir. Osmanlı ile olan münasebetlerden dolayı kendi isminden ithafen Candaroğulları Beyliği'ne İsfendiyaroğulları olarak da hitap edilmektedir.

Kötürüm Bayezid veya Celaleddin Bayezid, 1361-1385 yılları arasında hüküm sürmüş Candaroğulları Beyidir.

<span class="mw-page-title-main">Taraklı Borlu Muharebesi</span>

Taraklı Borlu Muharebesi, 1423 yılında II. Murad komutasındaki Osmanlı ordusunun Safranbolu'yu kuşatan İsfendiyar Bey komutasındaki Candar ordusunu yendiği askeri çarpışma.

<span class="mw-page-title-main">Menteşe Sancağı</span> Osmanlı idari yapılanmasında bir birim

Menteşe Sancağı, Osmanlı Devleti zamanında günümüzdeki Muğla iline denk gelen sancak.