İçeriğe atla

Kappa Cygni

Kappa Cygni (κ Cygni), kuzey gök yarımküresindeki Kuğu takımyıldızında yer alan bir yıldızdır. Çıplak gözle görülebilecek kadar parlak olan 3,8 görünür görsel kadire sahiptir. Kuğu'nun yıldız deseninde sol kanadının ucunu oluşturur. Küçük Kappa Cygnids meteor yağmuru ışıması bu yıldızın yaklaşık 5° kuzeyinde yer almaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cygnus (takımyıldız)</span>

Kuğu Takımyıldızı, adı Eski Yunanca "kuğu" anlamına gelen Kyknos'dan (Κύκνος) Latinceleştirilen ve Samanyolu düzleminde bulunan kuzey yarımküre takımyıldızıdır. Kuğu, kuzey yaz ve sonbaharının en tanınabilir takımyıldızlarından biridir ve Güney haçı'na karşılık Kuzey haçı olarak bilinen belirgin bir asterizme sahiptir. 2. yüzyıl astronomu Batlamyus tarafından listelenen 48 takımyıldız arasında yer almaktaydı ve modern dönemde tanımlanan 88 takımyıldızdan biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">61 Cygni</span>

61 Cygni, Kuğu takımyıldızında yer alan bir yıldızdır. Aslında bir çift yıldız sistemidir. Çift olduğu ilk kez 1830 yılında Friedrich Georg Wilhelm von Struve tarafından keşfedilmiştir.

SS Cygni yıldızları 3 saatten fazla yörünge periyotlarına sahiptirler ve her biri 3 – 10 gün arasında sonlanan, 30 – 100 günlük tipik aralıklarla tekrarlanan patlamaları gösteren sistemlerdir. Patlamaların genlikleri ile periyot uzunluğu arasında genelde bir ilişki vardır.

<span class="mw-page-title-main">Parlak mavi değişenler</span>

Parlak mavi değişenler, tayfları ve parlaklıklarında öngörülemeyen ve kimi zaman dramatik değişiklikler gösteren büyük kütleli evrimleşmiş yıldızlardır. Bu özel değişkenlik türünü ilk kez gösteren ve Büyük Macellan Bulutu'nun en parlak yıldızlarından biri olan S Doradus'un ardından, S Doradus değişenleri olarak da belirtilmiştir. Olağanüstü derecede nadirdirler, Değişen Yıldızların Genel Kataloğu'nda (GCVS) SDor olarak listelenen sadece 20 cisim vardır ve bunların bir kısmı artık LBV olarak kabul edilmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">IC 5146</span> Kuğu Takımyıldızında bulutsu

IC 5146, Kuğu takımyıldızı'nda bulunan ve Caldwell Kataloğu'nda yer alan bir Yansıma/Salma bulutsusu. Görünen parlaklığı +10,0/+9,3/+7,2. gökyüzü koordinatları S.A. 21sa 53,5d , D.A.+47° 16′. Çıplak gözle de görülebilen Pi Cygni, Kertenkele takımyıldızı içerisindeki açık yıldız kümesi NGC 7209 ve parlak açık yıldız kümesi M39 yakınlarında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IC 1318</span>

IC 1318 veya Sadr bölgesi, Kuğu takımyıldızı yönünde ve kuğunun göğsünü oluşturan Sadr veya Gama Cygni'yi çevreleyen yayılmış bir salma bulutsusu. Gama Cygni aslında bulutsunun bir parçası değildir ve ön planda yer alan bir yıldızdır. IC 1318, salma bulutsusuna ek olarak pek çok karanlık bulutsu da içerir. Bulutsunun, çapları yaklaşık olarak 50 ışık yılı olan üç parçası bulunur. Bu bölgedeki başlıca bulutsular; Hilâl Bulutsusu ve NGC 6914'tür. Bulutsu ile bağlantılı olan belli başlı yıldız kümeleri; IC 4996, NGC 6910 ve NGC 6913'tür.

Q Cygni, Kuğu takımyıldızı yönünde bulunan eski bir novadır. 1876 yılında patlamış ve Johann Friedrich Julius Schmidt tarafından keşfedilmiştir. Alman astronom Gerhard Lohse tarafından 1885 yılında bulutsu olarak tekrar keşfedilmiş ve Yeni Genel Katalog'da yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Albireo</span>

Albireo, Kuğu takımyıldızı içinde yaklaşık olarak 433 ışık yılı uzaklıkta bulunan ikili yıldızdır. Birincil bileşen, tayf sınıfı K2II olan turuncu parlak devin görünen parlaklığı +3,18 kadirdir. İkincil bileşen, tayf sınıfı B8V olan mavi ana kol yıldızının görünen parlaklığı ise +5,82 kadirdir. Bayer belirtmesi beta olmasına rağmen, Gama Cygni, Delta Cygni ve Epsilon Cygni'den daha soluktur. Albireo, 3 kadir büyüklüğüyle çıplak gözle tek yıldız olarak gözlenebilir. Çift yıldız olarak gözlemlenebilmesi için basit bir dürbün yeterlidir. Parlak sarı rengi ve sönük mavi bileşeni ile çarpıcı bir kontrast oluşturur.

SS Cygni, Kuğu takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 372 ışık yılı uzaklıkta bulunan kataklizmik değişen yıldızdır. SS Cyg, cüce nova değişenlerinin bir alt sınıfı olan SS Cygni değişenlerinin prototipidir. Parlaklığı, 49,5 günlük bir süre içerisinde 7,7 kadir ile 12,4 kadir aralığında değişkenlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Kappa Scorpii</span>

Kappa Scorpii, Akrep takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 483 ışık yılı uzaklıkta bulunan ikili yıldızdır. Geleneksel ismi Sümerce bir kelime olan Girtab, "akrep" için kullanılmış ve Babil yıldız kataloglarında da yer almıştır. Aslında Girtab adı; Lambda Scorpii, Upsilon Scorpii ve Iota Scorpii yıldızlarından oluşan bir yıldız deseni için de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">NML Cygni</span>

NML Cygni veya V1489 Cygni, Kuğu takımyıldızı bölgesinde bulunan bir kırmızı üstündev ve bilinen en büyük yıldızlardan birisidir. Yapılan hesaplamalara göre yarıçapı Güneş'i 1.183 defa içine alabilir, ve bu da yaklaşık 15,3 astronomi birimine eşittir. Yıldızın uzaklığı yaklaşık olarak 5.300 ışık yılıdır.

52 Cygni Kuğu takımyıldızında yer alan bir dev yıldızdır. Görünür büyüklüğü 4,22'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey haçı</span>

Kuzey Haçı, gökkürenin kuzey yarım küresinde, Kuğu takımyıldızına yakından karşılık gelen astronomik bir yıldız desenidir. Güneyhaçı'ndan çok daha büyüktür ve Kuğu takımyıldızındaki en parlak yıldızlardan oluşur. Bunlar, Deneb, Sadr, Gienah, Delta Cygni ve Albireo'dur. Haçın "başındaki" yıldız Deneb aynı zamanda Yaz Üçgeni'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Delta Cygni</span>

Delta Cygni, Kuğu takımyıldızında bulunan üç kadirlik parlaklığa sahip bir çift yıldızdır. Aynı zamanda en parlak yıldızı Deneb olan Kuzey Haçı yıldız kümesinin bir parçasıdır. Hipparcos görevi sırasında elde edilen paralaks ölçümlerine göre Delta Cygni, Güneş'ten yaklaşık 165 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Gama Cygni</span>

Gama Cygni, kuzey takımyıldızı Kuğu'da yer alan ve Kuzey haçı olarak adlandırılan beş yıldızdan oluşan bir asterizmin kesişim noktasını oluşturan bir yıldızdır. Hipparcos görevi sırasında elde edilen paralaks ölçümlerine göre Güneş'ten yaklaşık olarak 1.800 ışık yılı uzaklıkta bulunur.

Epsilon Cygni, Kuğu takımyıldızı sınırları içinde bulunan ve birden fazla yıldız barındıran ama yerden bakıldığında tek yıldız gibi görünen bir yıldızdır. Yeryüzünden bakan bir gözlemcinin çıplak gözle görebileceği değeri ifade eden kadir derecesi 2,48'dir. Bu parlaklığıyla, geceleri çıplak gözle Kuğu'nun en parlak yıldızlarından biri olarak kolayca görülebilir. Uzaklik ölçümüne göre bu yıldız Güneş'ten yaklaşık 73 ışık yılı uzaklıktadır.

ξ Cygni, Kuğu takımyıldızında bulunan, K tipi bir süperdev yıldız (birincil) ve bir A tipi yıldızdan (ikincil) oluşan spektroskopik bir ikili yıldızdır. Görünen parlaklığı 3,73 olup çıplak gözle kolaylıkla görülebilmektedir ve yaklaşık 350 parsek uzaklıkta yer almaktadır.

Tau Cygni , Kuğu takımyıldızında, Dünya'dan yaklaşık 69 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir ikili yıldız sistemidir. Bu ikili yıldız sistemin periyodu 49,6 yıldır.

31 Cygni, ayrıca ο1 Cygni, Omicron1 Cygni, ο2 Cygni veya V695 Cygni, Kuğu takımyıldızında yaklaşık 750 ışıkyılı uzaklıkta bulunan üçlü bir yıldız sistemidir. Bileşenin diğer yıldızları da 30 Cygni ve 32 Cygni olarak adlandırılır.

Eta Cygni , kuzey takımyıldızı Kuğu'da bulunan bir yıldızdır. 3.889 kadir görünür parlaklığıyla çıplak gözle görülebilmektedir. Yıldız, takımyıldızın ana gövdesi boyunca, Gama Cygni ve Albireo'nun yaklaşık ortasında yer alır. Yıllık 23,55 mas'lik paralaks kaymasına dayanarak Güneş'ten 138,5 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır.