İçeriğe atla

Kaplumbağa Gölü

Kaplumbağa Gölü

Kaplumbağa Gölü ya da Kus Tba (Gürcüce: კუს ტბა); translit.: “k’us t’ba (Kaplumbağa Gölü), Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in hemen dışında, Mtatsminda Tepesi’nin kuzey eteklerinde küçük göl. Şehrin kuzeybatısında yer alan göle Gürcüce Korkis Tba (ქორქის ტბა) da denir. Gölün adı, içinde çok sayıda kaplumbağa barındırmasından gelir.

Kaplumbağa Gölü çevresi bir dinlenme alanıdır ve özellikle hafta sonları Tiflisliler tarafından sıkça kullanılır. Gölün etrafını dolaşan yaya yürüyüş yolu vardır. Gölün kıyısında kafe ve restoranlar yer alır. Burada ayrıca festivaller ve konserler düzenlenir. Kaplumbağa Gölü’ne Vake semtinde, İlia Çavçavadze Caddesi’nden gelen bir karayoluyla ve Vake Parkı’ndan teleferikle ulaşılır. Ekim 2016’da yeniden hizmete giren eski teleferik sistemi, tek yön 1 Lari'ye yolcu taşımaktadır. Gölün batısında, Gürcistan halk mimarisinin örneklerinin sergilendiği Açık Hava Etnografya Müzesi arazisi yer alır. Göl kıyısından başlayıp Mtatsminda Tepesi boyunca uzanan bir yürüyüş yolu vardır. Gölde kaplumbağa dışında salma yoluyla türetilmiş olan sivrisinek balığı (Gambusia affinis) yaşamakta, ancak avlanması yasaktır.

Kaplumbağa Gölü deniz seviyesinden 686.7 m yükseklikte yer alır ve yüzölçümü 0,034 km², havza alanı ise 0,4 km²'dir. Kaplumbağa Gölü’nün en derin yeri 2,6 metreyi bulur.

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis</span> Gürcistanın başkenti

Tiflis, Gürcistan'ın başkenti ve en kalabalık ilidir. Tiflis Gürcistan'ın doğusunda, Tiflis Havzasında, Kura Nehri'nin iki yakasında kurulmuştur. Kuzeyinde Saguramo Dağları'nın güney yamacı, doğusunda İgris Zageni Dağı'nın kuzeybatı bölümü ve güneyinde Trialeti Dağları uzanmaktadır. Şehir 502 km²'lik bir alanı kaplar ve 1.152 milyondan fazla nüfusa sahiptir. MS 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehir, o zamandan beri çeşitli Gürcü krallıklarının ve cumhuriyetlerinin başkenti olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Bafa Gölü</span> Türkiyenin Aydın ve Muğla illerinde bir göl

Bafa Gölü, Ege Bölgesi'nin en büyük gölü.

<span class="mw-page-title-main">Kura Nehri</span> Kafkaslar bölgesinde bir nehir

Kura, Türkiye'de Ardahan Göle dolaylarından başlar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Ritsa Gölü</span> Gürcistanda bir göl

Ritsa Gölü, Abhazya sınırları içinde yer alan bir göldür. Kafkas Dağları'nın çevrelediği gölün suyu oldukça soğuk ve berraktır. Gölün çevresinde bulunan ve yükseklikleri 2.200 metre ile 3.500 metre arasında değişen dağlarda Doğu Karadeniz göknarının birçok türü bulunur. Göl altı farklı nehirden beslenir ve bir nehir yardımıyla da sularını denize ulaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Cevizli, Şavşat</span> Şavşatta bir köy

Cevizli, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür. Günümüzde harabe halde olan, Orta Çağdan kalma Tbeti Manastırı burada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilce, Şavşat</span>

Yeşilce, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çobanköy, Göle</span>

Çobanköy, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dağevi, Ardahan</span>

Dağevi, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Aktaş Gölü</span> Gürcistan ve Türkiye arasında bir göl

Aktaş Gölü, Ardahan iliyle Gürcistan sınırında bulunan tektonik oluşumlu bir göldür. Gölün kıyısında yer alan Kenarbel köyünün Gürcüce eski adından dolayı Kenarbel Gölü olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Çiatura</span>

Çiatura, Gürcistan'ın İmereti bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Kvirila Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 542 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 39,884'tür.

<span class="mw-page-title-main">Vake Parkı</span>

Vake Parkı, Gürcistan’ın başkenti Tiflis'te halka açık park. 1946'da açılmış olan park, Çavçavadze Bulvarı'nın batı ucunda Tiflis'in Vake semtinde yer alır. Parkın tepesinde II. Dünya Savaşı Anıtı bulunur. Parkın hemen kıyısında, Çavçavadze Bulvarı'ndan teleferikle Kaplumbağa Gölü'ne çıkılır.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Açık Hava Etnografya Müzesi</span>

Tiflis Açık Hava Etnografya Müzesi, tam adı Giorgi Çitaia Açık Hava Etnografya Müzesi, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te açık hava müzesi. Müzede halk mimarisi ve el sanatları ürünleri sergilenmektedir. 1966'da Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti döneminde kurulan müze, kurucusu Gürcü etnograf Giorgi Çitaia'nın adını taşır. Kafkasya'daki ilk etnografya müzesidir. Tiflis Açık Hava Etnografya Müzesi, 2004'ten bu yana Gürcistan Ulusal Müzesi'nin bir parçası olarak yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sağamo Gölü</span> Gürcistandaki göl

Sağamo Gölü, Gamdzani'nin hemen güneyinde, Güneydoğu Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde yer alan bir göldür. 458 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Madatapa Gölü ve Biketi Gölü'nün kuzeyinde yer almaktadır. Sağamo köyü gölün doğu kıyısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Lisi Gölü</span> Gürcistandaki göl

Lisi Gölü Tiflis, Gürcistan'da, Kura Nehri vadisi içinde aynı adda küçük bir yerleşimin yanında yer alan küçük bir göldür. Gölün çevresi kayalık ve kıraçtır ve göl çevresinde çalılıklar ve bozkır örtüsü görülür. Göl ve çevresi, farklı egzotik kuş türleri için bir yaşam alanı sağlar. Gölün etrafındaki alan, çeşitli kuş türlerine ek olarak, kaplumbağalar, tilkiler ve yabani hayvanlar gibi çeşitli hayvanlara barınak sağlar. Bölge, göl çevresindeki yamaçlarda yaşayan büyük yılan nüfusu ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mtatsminda Panteonu</span>

Mtatsminda Panteonu, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Mtatsminda tepesindeki panteondur. Gürcü yazarların ve toplum adamlarının toprağa verildiği bu mezarlık, Gürcü Yazarlar ve Toplum Adamları Mtatsminda Panteonu olarak da bilinmektedir. Mezarlık Mama Davit Manastırı etrafında yer alır. Tiflis kentinde, Didube Panteonu'ndan sonraki ikinci panteon olan Mtatsminda Panteonu'nun kuruluş fikri, 1915 yılında, Gürcü şair ve yazar Akaki Tsereteli'nin toprağa verildiği günlerde ortaya çıktı. Ne var ki panteon ancak 1929 yılında açılabildi. Bugün burada 53 mezar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bazaleti Gölü</span> Gürcistandaki göl

Bazaleti Gölü Doğu Gürcistan'da ülkenin başkenti Tiflis'in 60 km kuzeybatısı ve Duşeti İlçesi'nin 5 km güneyi civarında bulunan bir göldür. Gölün yüzölçümü 1.22 km² ve maksimum derinliği 30 m'dir. Bazaleti Gölü'nün bir çıkışı olduğu biliniyor ancak henüz tespit edilemedi. Göl, balık yetiştiriciliği, sulama ve rekreasyon amaçlı kullanılmaktadır.

Lavaş Gölü, tarihsel Palakatsio bölgesinde, günümüzde Kars ilinin Arpaçay ilçesinde, Çıldır Gölü'nün batısında bulunan küçük bir göldür.