İçeriğe atla

Kaplan Yuvası Manastırı

Koordinatlar: 27°29′30″K 89°21′48″D / 27.49167°K 89.36333°D / 27.49167; 89.36333
Kaplan Yuvası Manastırı
སྤ་གྲོ་སྟག་ཚང་
Kaplan Yuvası
Harita
Temel bilgiler
KonumParo, Bhutan
Koordinatlar27°29′30″K 89°21′48″D / 27.49167°K 89.36333°D / 27.49167; 89.36333
İnançTibet Budizmi
Mimari
Mimari türBudist manastırı
Mimari biçimBhutan mimarisi
Tamamlanma1692

Kaplan Yuvası Manastırı (Dzongkaསྤ་གྲོ་སྟག་ཚང Paro Taktsang), Bhutan'da Paro Vadisi'nde bulunan bir Budist manastırıdır. 1692 yılında Taktsang Senge Samdup mağarasının etrafında inşa edilmiştir. Manastır, günümüzde Bhutan'ın kültürel bir simgesi olarak kabul edilmektedir.[1][2][3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Ardussi, John A. (1999). "Gyalse Tenzin Rabgye and the Founding of Taktsang Lhakhang" (PDF). Journal of Bhutan Studies. 1 (1). Thimphu: Centre for Bhutan Studies. s. 28. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 
  2. ^ Williamson, Teresa Rodriguez (2007). Fly Solo: The 50 Best Places on Earth for a Girl to Travel Alone. Perigee. s. 170. ISBN 0-399-53310-9. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 
  3. ^ Yowell, Skip (2007). The Hippie Guide to Climbing the Corporate Ladder and Other Mountains: How ... Thomas Nelson. ss. 155-156. ISBN 1-59555-852-7. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kaplan</span> Asyaya özgü büyük kedi

Kaplan, kedigiller (Felidae) familyasından etçil bir memeli hayvan türü ve büyük kediler ailesinin dört üyesinden biridir. Panthera cinsinin en büyük kedisidir. Turuncu-kahverengi renge sahip kürkünün üzerindeki, koyu dikey çizgileri ile kolayca tanınabilir. Genellikle geyik ve yaban domuzu gibi toynaklıları avlayan bir süper avcıdır. Bölgeseldir ve genellikle yalnız ama sosyal bir avcıdır, yavruların yetiştirilmesi ve avlanmayı öğrenebilmesi için geniş bitişik yaşam alanlarına ihtiyaç duyarlar. Kaplan yavruları, bağımsız bir birey olmadan ve kendi yaşam alanlarını kurmak için ayrılmadan önce, anneleriyle yaklaşık iki yıl kalırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sinek mantarı</span>

Amanita muscaria, sinek mantarı veya gelin mantarı, Amanita cinsine bağlı zehirli bir mantar türüdür. Gençlerin halüsinasyon görme amacıyla veya yanlışlıkla yenilebilir düşüncesiyle yiyeceklere katılmasıyla zehirlenmeler görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan</span> Güney Asyada bir ülke

Bhutan veya Butan, resmi adıyla Bhutan Krallığı, Güney Asya'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu Himalayalarda bulunan ülkenin batısında ve güneyinde Hindistan, kuzeyinde ise Çin'in Tibet bölgesi yer alır. Çok yakın olmalarına rağmen Bangladeş ve Nepal'le sınırdaş değildir. 754.000'in üzerinde nüfusa sahiptir, 38.394 km²'lik alanıyla 133. büyük ülkedir. Tarihî İpek Yolu üzerinde, Hint altkıtası, Güneydoğu Asya ve Tibet'in kesişim noktasında yer alan Bhutan meşrutiyetle yönetilir ve Mahayana Budizmini baz alan bir ulusal kimliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Kleopatra</span> Antik Mısırın son Helenistik kraliçesi

VII. Kleopatra Filopator MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarıydı. Batlamyus hanedanının mensubu olan Kleopatra, Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan gelmekteydi. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline gelmiştir; bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından bu yana süren çağın sonuna işaret etmektedir. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yahya</span> Yahudi din büyüğü

Yahya veya Yuhanna, İsa'nın çağdaşı, Zekeriya'nın ise oğlu olan Yahudi din büyüğüydü. Hristiyanlıkta Vaftizci Yahya olarak anılır ve aziz kabul edilir. Hristiyanlar tarafından her yıl 24 Haziran'da "Vaftizci Aziz Yuhanna Günü" kutlanır. Bahá’ílik, Sâbiîlik ve İslam'da ise bir peygamber olarak kabul edilir. Bu durum Yeni Ahit'teki Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncilleri ile Kur'an'da ve Bahá’í metinlerinde teyit edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ölüler Günü</span>

Ölüler Günü, İspanyollar ve Latin Amerikalıların kutladığı, amacı ölüleri anmak olan bir festivaldir. Geleneksel olarak 1-2 Kasım tarihlerinde kutlanır, bazı yerlerde 31 Ekim ve 6 Kasım'da da kutlanır. Başlangıcının Azteklere dayandığı bilinmektedir. Ölüler Günü, Cadılar Bayramı'ndan farklı olarak korkutma amaçlı değildir. Burada bulunan iskeletler ölenleri simgeler. İnanışlarına göre gerçek ölüm unutulduğunda olur, festivalin amacı ölenlerin unutulmamasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda ölmüş olanları simgeleyen şekerden kafatası biblolar, ölenlerin sevdiği kokuların, süslemelerin bulunduğu sunaklar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnanna</span> Sümer tanrıçası

İnanna ; aşk, güzellik, seks, savaş, adalet ve siyasi güçle ilişkilendirilen antik Mezopotamya tanrıçasıdır. Sümerlerde kendisine "İnanna" adıyla ibadet edilirken daha sonraki dönemlerde Akad, Babil ve Asurlular tarafından İştar olarak tanımlanmış ve "Cennetin Kraliçesi" olarak anılmıştır. Ana tapınma merkezi Uruk'taki Eanna Tapınağı'dır ve buranın koruyucu tanrıçası kabul edilmiştir. Venüs gezegeniyle ilişkilendirilmiş ve aslan ile sekiz köşeli yıldız, en belirgin sembolü olmuştur. İştar'ın kocası, daha sonraki dönemlerde Tammuz olarak anılacak olan Tanrı Dumuzid iken yardımcısı (sukkal) ise sonraki dönemlerde erkek tanrılar İlabrat ve Papsukkal ile bir tutulacak olan Ninşubur'dur.

Bhutan Yayın Servisi, Bhutan'ın ulusal radyo ve televizyon servisidir. Devlete ait olan televizyon, ülke sınırları içinden yayın yapan tek televizyon ve ülkeye hem radyo hem de televizyon servisi birden sunan tek kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı</span>

Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinin Balıklı semtinde bulunan Rum Ortodoks ibadethanesi. 559-560 yıllarında Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirilen yapı Osmanlı İmparatorluğu döneminde zarar gördüğü için 1835'te tekrar inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wuyi Dağları</span>

Wuyi Dağları, Çin'in Fujian ve Jiangxi eyaletleri arasında bulunan sıradağlardır. En yüksek zirve, Fujian ve Jiangxi arasındaki 2,158 metre yüksekliğindeki Huanggang Dağı olup her iki eyaletin de en üst noktasıdır. Dağlarda birçok oolong ve siyah çay türü üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aruna</span>

Aruna, Hinduizm'de de Surya'nın 'nın arabacısının adıdır. Yükselen Güneş'in kırmızımsı parlaklığının canlı örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan'da turizm</span>

Butan'da turizm, Bhutan Hükûmeti'nin geliri artırmak ve Butan'ın eşsiz kültürünü ve geleneklerini dış dünyaya tanıtmak amacıyla 1974'te başladı ve izole ülkeyi yabancılara açtı. 1974'te toplam 287 turist Butan Krallığı'nı ziyaret etti. Butan'ı ziyaret eden turist sayısı 1992'de 2.850'ye yükseldi ve 1999'da olarak 7.158'e yükseldi. 1980'lerin sonunda turizm yıllık 2 milyon ABD dolarının üzerinde katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Gayrisafi millî mutluluk</span>

Gayri Safi Milli Mutluluk Butan hükûmetine rehberlik eden bir felsefedir. Bir nüfusun kolektif mutluluğunu ve refahını ölçmek için kullanılan bir endeks içerir. Gayri Safi Milli Mutluluk, 18 Temmuz 2008'de yürürlüğe giren Butan Anayasası'nda Butan hükûmetinin hedefi olarak kurulmuştur.

Amida, aynı zamanda Şemone Esre olarak da adlandırılır, Yahudi ayini için temel duadır. Bu dua, diğerleri arasında, geleneksel Yahudi dua kitabı olan sidurda bulunur. Öneminden dolayı, Rabbinik literatürde sadece hatefila denir.

<span class="mw-page-title-main">Chele Geçidi</span>

Chele La, Haa ve Paro vadileri arasında, deniz seviyesinden 3,988 metre (13,083 ft) yer alır ve Bhutan'ın en yüksek motorlu geçiş noktasıdır. Geçit, Paro'ya 35 km ve Bondey-Haa karayolu üzerinde Haa'ya 26 km uzaklıktadır. 1990'larda inşa edilen asfalt yol, keskin dönüşler ve dik düşüşler içerir ve dardır. Kışın kar, buz ve çığ riski nedeniyle yoldan geçiş tehlikeli olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dzong mimarisi</span>

Dzong mimarisi, temel olarak Bhutan ve Tibet'te görülen bir kale mimarisi türüdür. Mimari, avlular, tapınaklar, idari ofisler ve keşişlerin konaklama kompleksini çevreleyen yükselen dış duvarlarla muazzam bir stile sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Rinpung Dzong</span>

Rinpung Dzong, Bhutan, Paro bölgesindeki Kagyu Okulu'nun Drukpa soyuna ait bir büyük dzong - Budist manastırı ve kaledir. Bölge Manastır Teşkilatı ve Paro Dzongkhag'ın hükûmet idari ofislerine ev sahipliği yapmaktadır. UNESCO'nun Geçici Miras Listesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Mahallesi (Kudüs)</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Yahudi Mahallesi Kudüs'ün Eski Şehri'nin dört geleneksel mahallesinden biridir. 116.000 metrekarelik alan, surlarla çevrili şehrin güneydoğu kesiminde yer alır ve güneyde Zion Kapısı'ndan batıda Ermeni Mahallesi boyunca, kuzeyde Silsile Sokağı'na kadar uzanır ve Batı Duvarı ve doğuda Tapınak Dağı ile sınırlıdır. 20. yüzyılın başlarında, mahallenin Yahudi nüfusu 19.000'e ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan-Türkiye ilişkileri</span> Bhutan ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Bhutan-Türkiye ilişkileri, Bhutan ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye (bölge)</span> Akdenizin doğusundaki bölge

Suriye Arapçada eş-Şam olarak bilinir Batı Asya'da, Akdeniz'in doğusunda yer alan ve geniş anlamda Levant ile eşanlamlı olan tarihi bir bölgenin adıdır. Diğer eşanlamlılar Büyük Suriye veya Suriye-Filistin'dir. Bölge sınırları tarih boyunca değişmiştir. Modern zamanlarda, Suriye terimi en yaygın olarak daha küçük Suriye Arap Cumhuriyeti'ni ifade etmek için kullanılır.