İçeriğe atla

Kapalı devre televizyon kamerası

Farklı kameralar
Bir binanın köşesinde güvenlik kamerası.

Kapalı devre televizyon kamerası gözetim, güvenlik veya diğer özel amaçlar için görüntü veya kayıt üretebilen kameralardır. Güvenlik Kamerası olarak da bilinirler. Kameralar, dijital fotoğraf makinesi veya video kameralar olabilir. Sürekli çalışmaya uygun elektronik donanımla üretilmiş ve standart olarak 75 ohm video sinyali üreten kameralardır.[1] Çoğunlukla CCD (yük bağlaşımlı aygıt), CMOS, DIS gibi sensörlerle üretilirler. Çözünürlükleri televizyon satırı (TVL, TV Lines) olarak ifade edilir. Günümüzde 600-700TVL modeller mevcuttur. Kameraların genel olarak bağlantı arabirimleri BNC'dir. CCTV kameralar görüntü sinyalini koaksiyel kablo üzerinden aktarırlar.

Güvenlik Kamerası Çeşitleri

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bu sektörde de ilerlemeler kaydedilmiştir. Modern çağımızın teknolojisi ile üretilen bu tip cihazlar belli başlı kategorilere bölünmektedirler.[2]

Güvenlik Kamerası Markaları

Kamera sistemleri alanında yıllarca bilinirliğini ve marka değerini korumuş onlarca büyük marka vardır. Gelişen teknolojinin gerisinde kalmadan büyük çalışmalar yaparak dünyanın dört bir yanında ciddi pazar payları edinmiş markalar vardır.

Kayıt Cihazları

90'lı yılların sonlarına kadar Multiplexer'lar aracılığıyla bir video kaset kaydediciye bağlanarak kaydedilen CCTV kameralar; kademeli olarak önce bilgisayar tabanlı kayıt cihazlarına, ardından Standalone DVR olarak adlandırılan dijital kayıt cihazlarına kayıt edilmeye başlandı.

İzleme

90'lar ve öncesi dönemde video seçiciler (video switcher) aracılığıyla ancak sıralı olarak izleme yapılabiliyordu. Çoklu izleme ancak bölücü (quad) ile mümkün oldu. Ancak adından da anlaşılacağı gibi bir quad ekranı ancak 4'e bölebilmektedir. Takip eden dönemlerde çift sayfa bölücüler piyasaya çıktı ve 8 kamera görüntüsü 4 + 4 olarak izlenebilir hale geldi. Multiplexer'ların çıkışıyla beraber 16 kanal tek ekranda izlenebilmeye başlandı.[3]

Matrix Switcherlar ise daha çok endüstriyel amaçlı kullanılan ve istenilen kamera görüntüsü istenilen ekrana aktarmaya dayalı bir cihazdı. Bu cihazlar genelde bir kontrol ünitesi (keyboard) ile kontrol edilirdi. Çok sayıda kamera ve monitör ancak bu matrix switcher ile kontrol edilebilirdi. Matrix switcherlar günümüzde bile kısmen kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2023. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Güvenlik; toplum yaşamında yasal düzenin aksamadan yürütülmesi, kişilerin korkusuzca yaşayabilmesi durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Film kamerası</span>

Film kamerası, bir ekranda görüntülenecek hareketli bir görüntü üretmek için film stoğu veya bir görüntü sensörü üzerine hızlı bir şekilde bir dizi fotoğraf çeken bir fotoğraf kamerası türüdür. Bir seferde tek bir görüntü yakalayan fotoğraf makinesinin aksine, film kamerası aralıklı bir mekanizma veya elektronik yollarla bir dizi görüntü çeker; her görüntü bir film veya video karesidir. Kareler, hareketli resmi göstermek için belirli bir kare hızında bir film projektörü veya video projektörü aracılığıyla yansıtılır. Yeterince yüksek bir kare hızında yansıtıldığında, görüşün kalıcılığı izleyicinin gözlerinin ve beyninin ayrı kareleri sürekli hareketli bir resim halinde birleştirmesine olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Videografi</span>

Videografi. Alfanümerik verilerin ve grafiklerin kamera ve sayısal sinyallerle bir televizyon ekranı üzerinde elde edilmesini sağlayan telekomünikasyon sistemi, görsel-işitsel proglamların basımı. Elektronik medyada ve akış ortamında hareketli görüntüleri yakalama işlemidir. Terim, video sanatı, video üretimi, video editörü, video düzenleme, illüstrasyon, fotoğrafçılık, animasyon, görsel efektler ve yapım sonrası yöntemlerini içerir. Eskiden sinematografinin video eşdeğeri olarak kabul edilirdi, ancak 20. yüzyılın sonlarında dijital video kaydının ortaya çıkışı, ikisi arasındaki ayrımı bulanıklaştırdı. Günümüzde herhangi bir video çalışmasına videografi, ticari sinema filmi üretimine ise sinematografi denilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı devre televizyon</span> kameraların görüntü sinyallerini belirli bir konuma ilettikleri sistem

Kapalı devre televizyon kameraların görüntü sinyallerini belirli bir konuma ilettikleri sistemdir. Televizyondan en önemli farkı sinyalin herkese açık bir biçimde taşınmamasıdır. Kısaca CCTV çalışmakta olduğu banka, şirket, havaalanı gibi tesislerin kullanımına mahsus bir televizyon sistemidir. Belirli bir alanın görüntüsünün belirli monitörlere verildiği görüntüleme sistemi olarak da düşünülebilir. CCTV'nin önceleri deneysel kullanım alanları bulunsa da günümüzde genellikle güvenlik amacıyla kurulur.

<span class="mw-page-title-main">IP kamera</span>

IP kameralar CCD ya da CMOS sensöründen sağladığı analog sinyali üzerlerindeki tümleşik DVS ile işleyip sayısala çevirerek Ethernet bağlantı noktasından yayın yapabilen kameralardır. Ana IP kamera türleri şunları içerir: sabit kameralar, PTZ kamera ve çok sensörlü kameralar. Yaygın olarak geleneksel CCTV sistemlerinde olduğu gibi güvenlik amaçlı gözetim ve video kaydı tutmak amacıyla kullanılırlar. Bununla birlikte sadece gözetim ya da personel takibi amacıyla da tercih edilmektedirler. IP kameralar ile alınan video kaydı, bir yazılım yardımıyla bilgisayar ortamında saklanabileceği gibi; Hybrid DVR üzerinde veya NVR üzerinde de saklanabilir.

AGC, bir kapalı devre televizyon (CCTV) güvenlik kamerasında video işaretinin seviyesini koruyan elektronik devre ve teknik anlamda bu devre fonksiyonun adıdır. AGC, kamera video çıkış işareti seviyesini kararlı tutmak için düşük ışık seviyelerinde giriş sinyalini yükseltir, yüksek seviyede ise giriş sinyal seviyesini azaltır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital Kayıt Cihazı</span>

DVR ya da Digital Video Recorder olarak da bilinir. Analog video sinyallerini önce sayısala dönüştüren ve sabit disk (HDD) içerisinde depolayan kayıt cihazıdır. Genel olarak elektronik güvenlik endüstrisinde kullanılırlar. Kişisel kullanıma özgü versiyonları PVR Personal Video Recorder olarak bilinir. Günümüzde DVR'ların 4, 8, 16, 24, 32 ve 64 kanal çeşitleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamera</span>

Kamera görsel bir görüntü yakalayan optik bir araçtır. Temel düzeyde, kameralar kapalı kutulardır.

<span class="mw-page-title-main">Kamera (Windows)</span>

Kamera Windows'un en yeni sürümleri ve mobil cihazının içerdiği bir görüntü ve video yakalama yardımcı programıdır. Kamera donanımı bu cihazlara dahil edildiğinden beri Windows tabanlı mobil cihazlarda dolaşıyor ve kullanıcıları ilk kez web kamerası donanımıyla etkileşime girebilecek bir dahili kamera ilkesi olarak Windows 8'deki Windows PC'lerde tanıttı. Yapısı ve özellikleri iOS ve Android uygulamaları ile benzerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tüketici elektroniği</span>

Tüketici elektroniği, genel olarak evlerde günlük kullanıma yönelik elektronik veya dijital ürünlerdir. Genellikle, inovasyonlar, eğlence için kullanılan cihazlar, gadget, aksesuar, haberleşme ile ev ofisi ürünlerini kapsamaktadır.

Xiaomi Mi CC9 Pro ; Xiaomi tarafından geliştirilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefon. Cihaz, dünyanın 108 MP ana kamerayla piyasaya çıkan ilk akıllı telefonudur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9 PureView</span> Android akıllı telefon

Nokia 9 Pureview; HMD Global tarafından geliştirilen, Android işletim sistemini kullanan Nokia markalı amiral gemisi akıllı telefon. Cihaz; Nokia 8 Sirocco'nun halefi olarak 2019'da Barselona, İspanya'daki Mobile World Congress'de tanıtılmıştır. Cihaz; Lumia 950 ve Lumia 950 XL ile sona eren kamera odaklı PureView cihazlarını çağrıştırmaktadır. HMD Global'in Nokia markalı telefonlarının çoğu gibi Nokia 9 PureView de Android One programına dâhildir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A21s</span>

Samsung Galaxy A21s; Samsung Galaxy A serisinin bir parçası olarak Samsung Electronics tarafından tasarlanan, geliştirilen, pazarlanan ve üretilen, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung Galaxy A20 ve Samsung Galaxy A20s'nin yerini almıştır. Cihazda selefine kıyasla daha yeni işletim sistemi sürümü, yeni Exynos 850 yongada sistemi ve daha gelişmiş kamera kurulumu bulunur. Cihaz, Mayıs 2020'de duyurulmuş ve satışa çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A11</span> Samsung akıllı telefon

Samsung Galaxy A11, Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy A serisinin bir parçası olarak geliştirilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung Galaxy A10'un halefi olarak 1 Mayıs 2020'de satışa çıkarılmıştır. Cihazın halefi, Samsung Galaxy A12'dir.

AHD Kamera, yüksek görüntü elde edebilen Analog HD kamera sistemleri anlamına gelmektedir. Analog CCTV altyapısı kullanılarak 720p ve 1080p çözünürlüklerde görüntü alabilen yüksek düzey performansa sahip kamera sistemleridir. HD Kalite de görüntü elde eden bu cihazlar koaksiyel kablo aracılığıyla aktarılan analog video sinyallerini işlemektedir. 2014 yılının son çeyreğinde duyurulan AHD teknolojisi, AHD-DVR dijital kayıt cihazı tarafından işlenerek kaydedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Video kamera</span>

Video kamera bir kamera türüdür. İlk kez, "video kamera" kelimesi, minyatür el tipi televizyon kameralarıyla ilgili olarak kullanılmaya başlandı. Verici bir TV kamerası ve bir video kaset kaydedici kombinasyonunun ortaya çıkmasından sonra video kameralar, televizyon gazeteciliği için tasarlanmıştır. Başka bir deyişle, video kamera bir optik dönüştürücüdür. Profesyonel video kamera, taşınabilir video kameralardan daha farklı kavramdır.

Bu, farklı kamera türlerinin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Profesyonel video kamera</span>

Profesyonel video kamera, bir kamera türüdür. Başlangıçta televizyon stüdyolarında veya dış yayın araçlarıyla kullanım için geliştirilmişler. Bir televizyon kamerasının video kaset kaydedici ile kombinasyonuna camcorder denir. Video filmi, video klip, televizyon programı'nda yaygın uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">PTZ kamera</span>

PTZ kamera, bir video kamera türüdür. PTZ, pan, tilt ve zoom'un kısaltmasıdır. Bunlar kameranın hareket seçeneklerini yansıtır. IP kamera ve kapalı devre televizyon kamerası'ndan farklı, uzaktan yön ve yakınlaştırma kontrolü yapabilir. Televizyon prodüksiyonunda, televizyon stüdyolarında, spor etkinliklerinde ve diğer alanlarda profesyonel video kameralarla birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Bebek telsizi</span>

Bebek telsizi, bir bebeğin çıkardığı sesleri uzaktan dinlemek için kullanılan radyo. Telsiz sistemi bebeğin yanında bulunan, bir mikrofona sahip verici ile bebek ile ilgilenmekle yükümlü bireyin taşıdığı, bir hoparlöre sahip alıcıdan oluşur. Bazı bebek telsiz sistemleri ebeveynin bebek ile konuşabilmesine olanak sunan iki yönlü iletişim özelliğine sahiptir. Bir kamera ile donatılmış sistem ise bebek kamerası olarak nitelendirilir.