İçeriğe atla

Kapaklı telefon

Kapaklı telefon görünümü

Kapaklı telefon, (İngilizce: flip form veya clamshell) (menteşe veya kaburgalı telefon olarak da bilinir) iki veya daha fazla bölümde bir menteşe ile katlanan bir cep telefonu form faktör özellikli telefondur. Menteşe uzun kenardaysa, cihazın kapaklı olarak adlandırılması daha olasıdır. (ör. Nokia Communicators). Kılıf açıkken, telefon kullanılmaya hazır hale gelir. Kızaklı telefon gibi, arabirim parçaları kapanırken olduğundan daha fazla yüzey alanı sunan kapakçıkın içinde tutulur. Tuşlar ve ekran gibi arayüz bileşenleri, kilit kapatıldığında korunur, cihazı daha kısa veya daha dar bir hale getirir ve cihazın taşınmasını kolaylaştırır.[1] Kapaklı dizaynın bir dezavantajı yorulma veya arıza olma eğilimi olan bağlantı menteşesidir.

Kapak formlu faktör Motorola'nın "kapaklı telefon" teriminde bir ticari markaya sahip olması nedeniyle, cep telefonu pazarında yakından tanınırdı. Tasarım, bazı sabit telefonlarda ve özellikle kablosuz telefonlarda kullanılmaktadır.[2] Kapak formu kullanan diğer cihazlar, dizüstü bilgisayarlar, subnotebook'lar, Game Boy Advance SP, Nintendo DS ve Shield Portable gibi aygıtlar idi. ancak bunlar, cep telefonlarına kıyasla daha az sıklıkla "kapaklı" olarak tanımlanmaktadır.

Tarihçe

İlk kapaklı telefon Motorola MicroTAC

Form faktör, ilk olarak 1982'de Compass modelinde dizüstü bilgisayar üreticisi GRiD tarafından kullanıldı. 1983'te Ampere WS-1 dizüstü bilgisayar modern bir kapaklı tasarım kullandı.[3]

Kapak tasarımını destekleyen ilk Motorola modeli 1989'da kurulan Motorola MicroTAC'dı.

Tasarım o zamandan beri neredeyse tüm cep telefonu üreticileri tarafından defalarca kopyalanmıştır. Motorola en iyi Motorola Razr gibi kapaklı modelleri ile bilinirdi.[4]

Kapaklı tasarım, Nokia Communicator serisinde de yaratıldı ve ilk model 1996'da piyasaya sürüldü. Erken modeller çok pahalıydı ve Nokia 2004'e kadar geleneksel kapaklı telefon tasarımını kabul etmedi..

2009'un başında, kapak, ABD'deki cep telefonları için en popüler form faktörü idi. Özellikle, kapaklı telefonların esas müşterileri kadınlardı. Bununla birlikte, akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla birlikte, dokunmatik ekranlı özelliklere sahip telefonlar hızla popülerlik kazanmaya başladı ve bununla kapaklı telefonlar sıkıştırıldı.[5] 2014 yılının sonlarında, Rihanna, Kate Beckinsale ve Anna Wintour gibi ünlüler sayesinde kapaklı telefonlar geri dönüş yaptı.[6] Dönüş nedenleri basit doğaları, hafif olması ve ceplerine küçük boyutlarından dolayı uyum sağlamalarıydı. Gelecek yıllarda kapaklı telefon üretiminin canlanacağı beklenmektedir.

2015 yılında Samsung ayrıca Güney Kore'de Galaxy Folder olarak bilinen düşük kaliteli bir akıllı telefon çıkardı. Model Android sistemli bir kapaklı telefon tasarımına ve tuş takımına sahiptir.

2019'da, yuvarlanabilir OLED ekranlar kullanan yeni bir katlanabilir akıllı telefon trendi ortaya çıkmaya başladı. Samsung Galaxy Fold, kapağında dikey bir kat ve küçük bir ikincil ekran bulunur. Açıldığında daha büyük, tablet benzeri bir ekran ortaya çıkaran kapaklı bir form faktörü kullanıyor.[7] Motorola, Kasım 2019'da Motorola Razr'ın yeniden tasarımını açıkladı ve Motorola Razr (2020) ismi ile tanıttı.[8]

Diğerleri

Game Boy Advance SP konsolu.

Cep telefonu, kapaklı form faktörünün en popüler kullanımıdır. Tasarım, bazı sabit telefonlarda, özellikle kablosuz telefonlarda da kullanılmaktadır. Kapaklı formu kullanan diğer cihazlar arasında, dizüstü bilgisayarlar, subnotebooklar, Game Boy Advance SP, Nintendo DS, Shield Portable ve Nintendo 3DS bulunur. Bunlar, cep telefonlarına kıyasla daha az sıklıkla "menteşeli" veya "kapaklı" olarak tanımlanmaktadır.[9]

Cep saati, gözleme ızgarası, sandviç tost makinesi ve diğer cihazlar uzun zamandan beri kapaklı bir tasarım kullandı. Ford GT40 ve Ferrari Enzo gibi yarış ve yol yasal araçlarında çok benzer bir konsept kullanılıyor. Burada tüm arka uç, motor bölmesine ve süspansiyon sistemine erişmek için kaldırılabilir.

Ciltçiler, değerli kitapların veya gevşek kâğıtların ışığa ve toza karşı korunabildiği, Solander vakaları adı verilen arşiv "kapaklı" kutuları oluştururlar.

Bu form faktör ayrıca 1971'den 1976'ya kadar üretilen, resmen "Glide Away" olarak bilinen, iki parçalı "kaybolan" arka kapı özelliğine sahip General Motors tam boyutlu istasyon vagonlarının gayriresmî bir adıdır.[10]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2021. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2021. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cep telefonu</span> Portatif haberleşme ve depolama aygıtı

Cep telefonu, kolayca taşınabilen, geniş kapsama alanlı, kablosuz telefon sistemini kullanan bir iletişim ve multimedya aygıtı.

<span class="mw-page-title-main">Nokia N95 8GB</span>

Nokia N95 8GB Multimedya bilgisayar Nokia N95 modelinin hafızası yükseltilmiş halidir.Mobil oyun, AGPS konumlandırma ve pek çok multimedya özelliğini bünyesinde barındıran Nokia N95 8GB cep telefonu & multimedya bilgisayarın satış fiyatı 560 Euro olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7110</span>

Nokia 7110, WAP tarayıcısı olan ilk cep telefonudur. İlk olarak Şubat 1999'da duyurulan telefon, Ekim 1999'da satışa sunulmuştur. Seri 40 sistemli ilk Nokia modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Lumia</span> Windows Phone işletim sistemli telefonların oluşturduğu cep telefonu ailesi

Microsoft Lumia veya Lumia, Microsoft'un Windows Phone işletim sisteminin Windows RT, Windows Phone 7, Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 ve Windows 10 Mobile işletim sistemine sahip telefonlarının oluşturduğu cep telefonu ailesidir. Lumia adı, Finceden 'Lumi', "kar" anlamına gelen sözcük formundan türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mobile</span> Microsoftun yan kuruluşu

Microsoft Mobile, Microsoft Corporation'un bir kuruluşudur. Firma Nokia ile çalışıp, Windows Phone sistemli cep telefonu üretmişti. Aynı zamanda mobil ve taşınabilir elektronik alet üretirdi. Bunlar fare, tablet, dizüstü bilgisayar, telefon ve benzeridir. Diğer bir firması Lumia'ydı. Hizmeti dünya çapındaydı.

iBook Apple tarafından üretilen dizüstü bilgisayar

iBook Apple Inc. tarafından 1999'dan 2006'ya kadar tasarlanan ve pazarlanan dizüstü bilgisayarların bir hattıydı. Hat, Apple'nin üst düzey dizüstü bilgisayar serisi olan PowerBook'dan daha düşük özellikleri ve fiyatları olan giriş seviyesi, tüketici ve eğitim pazarlarını hedef aldı. Daha sonra Apple tarafından AirPort olarak tanıtılan Wi-Fi ağ bağlantısı sunan ilk kitle tüketici ürünü oldu. IBook ömrü boyunca üç farklı tasarıma sahip oldu. "Clamshell" olarak bilinen ilk, o sırada Apple'ın popüler iMac serisinin tasarımından esinlenildi. Şekli, parlak renkleri, kasaya bir tutacağın dahil edilmesi, ekran kapanma mandalının olmaması, dış bağlantı noktaları üzerinde menteşeli bir kapak olmaması ve dahili kablosuz ağ oluşumundan ötürü önceki taşınabilir bilgisayar tasarımlarından önemli bir sapma oldu.

Compal Electronics, Acer, Lenovo, Dell, Toshiba, Hewlett-Packard ve Fujitsu dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki çeşitli müşterilere dizüstü bilgisayar, monitör ve televizyon üretimiyle uğraşan Tayvanlı bir orijinal tasarım üreticisi (ODM). Aynı zamanda müşterilerinin markalarını da lisanslıyor.

Form faktör, bir cep telefonunun boyut, şekil ve stilinin yanı sıra, ana bileşenlerin yerleşimi ve konumunu ifade eder. Kalıp telefonlar, kaydıraklı telefonlar ve kapaklı telefonlar gibi üç ana form faktörü yanı sıra, bu formların alt kategorileri ve bazı atipik formlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">El bilgisayarı</span>

El bilgisayarı herhangi bir standart dizüstü bilgisayardan daha küçük bir form faktörü etrafında inşa edilmiş bir bilgisayardır. Bazen palmtop bilgisayar diye de anılır. Zamanında masaüstü IBM kişisel bilgisayarlarıyla uyumlu ilk elde taşınabilir cihaz 1989 tarihli Atari Portfolioydu. Diğer erken modeller 1989 yılında Poqet PC ve 1991 yılında Hewlett Packard'dan HP 95LX idi. Diğer DOS uyumlu taşınabilir bilgisayarlar da vardı. Bazı avuçiçi bilgisayarlar, Microsoft'un Windows CE işletim sistemini kullanmaktadır; bu terim, daha geniş ticari pazar tarafından piyasaya sürülen Windows CE cihazlarını kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızaklı telefon</span> telefon biçimi

Kızaklı telefon, bir cep telefonu form faktör özellikli telefondur. İki, bazen daha fazla raylar üzerinde birbirinin üzerinden kayan bölümlerden oluşur. Kaydırıcının iki parçası vardır, ancak aynı eksende sabitlenmez, fakat paralel düzlemlerde bulunurlar. Bu düzlemlerde birbirlerine göre genellikle yalnızca bir yönde hareket etmelerini sağlayan "kayar" özel mekanizması ile bağlanırlar. Çoğu zaman telefonun ön üst kısmında bir ekran, bir hoparlör ve az sayıda kontrol düğmesi vardır. Kullanıcı bu düğme sayesinde çağrıya hızlı bir şekilde cevap verebilir ve ayrıca telefonunun gerekli işlevlerine hızlı bir şekilde erişebilir. Alt kısımda genellikle bir pil, temel elektronik bileşenler ve ön paneldeki kontrol düğmeleri yetersiz olduğunda kullanılan sayısal tuş takımı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha 303</span>

Nokia Asha 303, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Seri 40 sistemi'ne mensup bir bir QWERTY cep telefonudur. "Bağlanın. Sosyal olun. Eğlenin." sloganı ile yapıldı. Londra'daki Nokia World 2011'de üç Asha telefonu olan Nokia Asha 200/201, Nokia Asha 201 ve Nokia Asha 300 ile birlikte ilan edildi. 303, Asha ailesinin amiral gemisi olarak kabul edildi. Nokia X3-02 ve Nokia Asha 302 modelinin yerini aldı. Ardılı ise Nokia Asha 311-dir. Temel özellikleri QWERTY klavye ve kapasitif dokunmatik ekran, Pentaband 3G radyo, 3G üzerinden SIP VoIP ve Wi-Fi ve daha önce hiç Series 40 telefonunda görülmemiş olan Angry Birds'i oynama özelliği idi. Nokia Asha 303, herhangi bölgeye pazarlandığına bağlı olarak bir dizi dilde mevcuttur. Güney Asya'da satılan modeller en az sekiz dili desteklemektedir: İngilizce, Hintçe, Gujarati, Marathi, Tamil, Kannada, Telugu ve Malayalam.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9210 Communicator</span>

Nokia 9210 Communicator Nokia tarafından 21 Kasım 2000 yılında piyasaya sunulan Nokia Communicator ailesine ait akıllı telefon. Seri 80 sisteminde çalıştı. Kapaklı telefon'dur ve enine açılır. Nokia 9110 Communicator modelinin 2. nesli oldu. Cihazın ardılı olarak Nokia 9300 ve Nokia 9500 Communicator geldi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7700</span>

Nokia 7700 Nokia tarafından üretilen, 2003 yılında ilan edilen, ancak piyasaya sürülmemiş bir cep telefonu. Seri 90 sisteminde çalıştı. Nokia'nın ilk multimedya akıllı telefonu olması ve Symbian OS'de Series 90 GUI'yi kullanan ilk akıllı telefon olması bekleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 2010</span> 1994 cep telefonu modeli

Nokia 2010, Nokia Corporation'ın Ocak 1994'te satışa sunduğu cep telefonudur. Nokia 1011 modelinin devamı, Nokia 2110 ve Nokia 1610 modellerin öncülüdür. O sırada Nokia Cep Telefonları yöneticisi Matti Makkonen'e göre, Nokia 2010, mesajların kolayca yazılmasını sağlayan ilk cep telefonu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3110</span>

Nokia 3110, Nokia'nın 1997'de satışa sunduğu cep telefonudur. Macaristan'da Nokia tarafından üretildi ve 1997 yılında satışa sunulan bir GSM cep telefonu cihazıdır. Nokia 2110'un ardılı, Nokia 5110 ve Nokia 3210 modellerinin öncülüdür. 3110, ilk menü navigasyon sistemi olarak dikkat çekmektedir. Navi-Key, özellikle, sonraki yıllarda Nokia 1100 gibi giriş seviyesi modellerde, Nokia cep telefonlarına büyük ölçüde yer verildi. Ardılının aksine, 3210 ve benzer tasarımın sonraki telefonları, harici bir antene sahipti. Telefon, ince, standart veya titreşimli bir pil ile mevcuttu. Sadece 2G (GSM): 900 şebekesinde kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Subnotebook</span> küçük dizüstü bilgisayarlar için kullanılan eski bir terim

Bir subnotebook, tipik bir dizüstü bilgisayardan daha küçük ve daha hafif olan bir laptop sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 8110</span>

Nokia 8110, Nokia'nın 1996'da satışa sunduğu cep telefonudur. 9 Eylül 1996'da Nokia'nın 8000 serisi telefonlarının birincisi olarak açıklandı. Samsung SPH-N270 ve Nokia 8146 / Nokia 8148 de aynı tarzdadır. Nokia 8810 ve Nokia 7110 modelinin ardılıdır. Ayırt edici tarzı 'kaydırıcı' form faktörünün ilk örneğiydi. Kayan bir kapak, cebinde taşınırken ve kullanım sırasında aşağıya doğru uzatıldığında tuş takımını koruyarak mikrofonu ağızlara daha da yakınlaştırır. Kapağın açılması eylemi ayrıca gelen bir aramayı cevapladı. Özellikle açıkken davanın belirgin eğriliği, ona "muz telefonu" takma adını kazandırdı. Aynı zamanda tek renkli grafik LCD olan ilk Nokia telefonu oldu. Şubat 2018 yılında yeni nesil Nokia 8110 4G sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Katlanabilir akıllı telefon</span>

Katlanabilir akıllı telefonlar, menteşeli esnek ekran ve esnek elektronik kullanan bir akıllı telefon form faktörleri ailesidir. Kapaklı telefon faktörün yeni nesli olarak bilinir. Ekranları dikey bir eksende katlanan cihazlar daha geniş, tablet benzeri bir forma katlanmak üzere tasarlanmış, ancak yine de daha küçük, katlanmış bir durumda kullanılabilir; ekran katlandığında cihazın arkasına sarılabilir veya daha büyük, katlanmış ekranın iç tarafta bulunduğu kitapçık benzeri bir tasarım ve "kapak", kullanıcının cihazı açmadan etkileşimde bulunmasını sağlar. Yatay olarak katlanan akıllı telefonlar da, tipik olarak kapaklı bir form faktörü kullanılarak üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 5210</span>

Nokia 5210, Nokia tarafından üretilen bir cep telefonudur. 19 Kasım 2001'de duyuruldu, 2002'nin başlarında piyasaya sürüldü. 5210, zorlu koşullarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve toza, darbeye ve suya dayanıklıdır. Telefon, kauçuk Xpress-on kabuklarına, WAP üzerinden CSD ve yerleşik bir termometreye sahiptir. Termometre, telefonun pilinin iç sıcaklığını gösterir. Bu özellik, "netmonitor" özelliğinin etkin olduğu diğer telefonlarda da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Mobil bilgisayarlarlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, bir mobil bilgisayar listeleridir.