İçeriğe atla

Kapıkule Sınır Kapısı

Kontrol Edilmiş
Kapıkule
Sınır Kapısı
Kapıkule Sınır Kapısı
Sınır kapısından bir görünüm
Edirne'nin Türkiye'deki konumu
Edirne'nin Türkiye'deki konumu
Edirne üzerinde Kapıkule
Kapıkule
Kapıkule
Sınır kapısının Edirne'deki konumu
Ülke Türkiye
İlEdirne ili
İlçeMerkez ilçesi
KöyKemalköy köyü
Yüzölçümü
 • Toplam0,333 km²
Rakım41 m
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
22130
Alan kodu0284

Kapıkule Sınır Kapısı, Türkiye-Bulgaristan gümrük kapısıdır. Ayrıca Kapıkule Türkiye'nin en işlek olan gümrük kapısıdır. Bunun nedeni Avrupa'ya yapılan ithalatlar ve ihracat'ın buradan yapılmasıdır.

D.100 ve Avrupa yolu üzerinde yer alan Kapıkule, Türkiye'nin doğusunda bulunan ülkelere kargo taşımacılığı için de önemli bir kapıdır. Asya Karayolu Ağı güzergahı sınırda sona ermektedir. Türkiye'nin batısındaki diğer kara sınır kontrol noktaları, Bulgaristan'a komşu Hamzabeyli (D 535'te) ve Bulgaristan'a komşu Dereköy (D 555'te) ve Yunanistan'a komşu olan İpsala'dır (D.110, 'te). 1971 yılında inşa edilen Kapıkule Tren İstasyonu, kasabanın kuzeyinde yer alır ve Türkiye'deki diğer tüm demiryolu sınırlarından daha fazla trafiğe sahiptir.

1989 Devrimlerinin başlangıcında Kapıkule sınır kapısında, Bulgaristan Halk Cumhuriyeti'ndeki Türklerin 1980'lerin ortalarından sonlarına kadar zorla asimilasyon yasalarından kaçarak kitlesel göç görülmüştür.[1]

İlk defa 1930 yılında sınır karakolu olarak kurulan Kapıkule, 1953 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile sınır kapısı statüsü aldı. Kapıkule Sınır Kapısı, Türkiye’nin Bulgaristan’a ve bu yolla tüm Avrupa’ya açılan kapısı olup, Dünya'nın ikinci en yoğun ve Avrupa'nın ise en yoğun sınır kapısı konumundadır.[2]

Ağustos 2007'de TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından yap-işlet-devret modeli ile Türkiye'nin sınır kapılarında 132 milyon TL maliyetle başlatılan modernizasyon çalışmaları kapsamında geçiş ve işlemlere daha hızlı cevap verecek şekilde yenilenmiş, yeni idari ve ticari binalar ile donatılmıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı olarak kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. AŞ. tarafından yirmi yıllık faaliyet karşılığında işletilmektedir.[3][4]

Kapıkule gümrük kapısı Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlıdır.

2023 yılı boyunca Kapıkule Sınır Kapısı'ndan toplam 1 milyon 46 bin 153 tır geçiş yaptı. 2022 yılında ise bu rakam 977 bin 602 idi.[5]

Sınır kontrol noktası tesisleri

Kapıkule'de yılda yaklaşık 400.000 araç ve 4 milyon insan, Türkiye'nin kara sınırlarından geçen tüm aracın % 35'ini ve tüm yolcu trafiğinin % 42'sini oluşturuyor.

2009 yılının başında yeniden açıldığında, gelen yolcu için 13 binek araç ve 5 kamyon kapısı ve giden trafik için 7 binek araç ve 6 kamyon kapısı olacaktır. Sınır alanına akıllı kart kontrollü erişim, kapalı devre televizyon ve x-ray kamyon kargo kontrol sistemleri gibi yüksek teknoloji ürünü güvenlik ekipmanları yerleştirilmiştir. Ayrıca fast-food restoranları, gümrüksüz satış mağazaları, outlet mağazaları, süpermarketler ve bankalar tarafından ticari hizmetler verilmektedir.[6] Her türlü hizmet tesisine ev sahipliği yapan 24 grup bina, 289.050m² (3.111.300 sq ft) genişlik kontrol noktası alanında 15.000m² (160.000 sq ft) kapsamaktadır

Fizikî özellikleri

333.000 m2 toplam alanda hizmet veren ve toplam inşaat alanı 41.240 m2 olan Kapıkule Sınır Kapısı; bir adet yolcu, bir adet de TIR bölümünde olmak üzere toplam 19.900 m2 alana sahip iki ayrı ticari binaya sahiptir. Ayrıca, bir adet yolcu, bir adet de TIR bölümünde olmak üzere toplam 7.500 m2 alana sahip iki ayrı idari binadan oluşmaktadır. TIR bölümüne 5 adet giriş–6 adet çıkış olmak üzere 11 adet peron, yolcu bölümüne ise 12 adet giriş–11 adet çıkış olmak üzere 23 peron inşa edilmiştir.[2]

İç bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Refugees A Modern Balkan Exodus". TIME Magazine. 14 Ağustos 1989. 25 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2020. 
  2. ^ a b "Kapıkule Sınır Kapısı". gtias.com.tr. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2016. 
  3. ^ Çakan, Barış (27 Ağustos 2007). "TOBB Kapıkule Sınır Kapısının Modernizasyonuna Başladı". Gaziantep Chamber of Industry. 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2009. 
  4. ^ Türk, Eylem (28 Ağustos 2007). "TOBB, Kapıkule'yi güzelleştirecek". Milliyet. 8 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2009. 
  5. ^ "Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan 2023'te 1 milyondan fazla tır geçiş yaptı". TRT Haber. 5 Ocak 2024. 5 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024. 
  6. ^ "Kapıkule inşaatında sona geliniyor". Edirne TV. 29 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sarp Sınır Kapısı</span> Türkiye ile Gürcistan arasında bağlantıyı sağlayan sınır kapısı.

Sarp Sınır Kapısı, Karadeniz kıyısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısıdır. Adını Artvin'in Kemalpaşa ilçesine bağlı sınırdaki Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir. Bu sınır kapısı, 1989 yılında açılmıştır. Deniz seviyesinden 252 metre yüksekliktedir.

Svilengrad veya Osmanlı döneminde kullanılan adıyla Cisr-i Mustafapaşa, Bulgaristan'ın Türkiye ve Yunanistan sınırında ve Meriç Nehri kıyısında bulunan, Hasköy iline bağlı Svilengrad ilçesinin merkezidir. 2005 nüfusu yaklaşık 20.000 kişidir. Ahalisinin ekseriyeti gümrük ve sınır operasyonları ile ilgili işlerde ve transit yolculara hizmet veren otel, kafe ve barlarda çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TIR</span>

TIR, Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Nakliyat Birliği (IRU) tarafından 15 Ocak 1959 tarihinde Cenevre'de imzalanan bir anlaşma. Bu anlaşma 11 ülke arasında imzalanan birleşik taşımacılığına ve konteyner kullanılmasına izin veren bir sözleşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon</span> Motorlu taşıt

Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Otomobil Fuarı</span>

Frankfurt Otomobil Fuarı, International Motor Show veya Internationale Automobil-Ausstellung (IAA), dünyanın en büyük motor fuarı.

<span class="mw-page-title-main">Taşucu Limanı</span>

Taşucu Limanı, Türkiye'nin Mersin ilinin 2. büyük limanındır.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pazarkule Sınır Kapısı</span> sınır kapısı

Pazarkule Sınır Kapısı, Edirne'nin Merkez ilçesine bağlı Karaağaç Mahallesinde yer alan Türkiye – Yunanistan arasındaki kara yolu gümrük/sınır kapısıdır. 20 Nisan 1952 tarihinde hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dilucu Sınır Kapısı</span>

Dilucu Sınır Kapısı, Iğdır ilinin en doğusunda yer alan Aralık ilçesinde bulunan Türkiye ile Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni birbirine bağlayan ve 1992'de hizmete açılan sınır kapısı. Aralık ilçe merkezine 38 km, Iğdır il merkezine ise 85 km uzaklıkta bulunan sınır kapısı 36.857 m2'lik bir alana kuruludur. Sınır kapısında yayalar için 6 adet giriş ve 3 adet çıkış peronu olmak üzere toplam 9 adet peron mevcuttur. Araç giriş-çıkışları için ise toplam 1 adet giriş ve 1 adet çıkış peronu bulunmaktadır. Aras Nehri üzerine kurulu olan sınır kapısı, Umut Köprüsü olarak da adlandırılmaktadır. Azerbaycan tarafındaki karşılığı Sederek Sınır Kapısı olan Dilucu Sınır Kapısı, ithalat-ihracat, transit ve yolcu giriş-çıkış işlemlerinin yanı sıra, 2009 yılından itibaren sınır ticareti konusunda da yetkilendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan sınırı</span> uluslararası sınır

Türkiye-Yunanistan sınırı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki 212 km uzunluğundaki kara sınırıdır. Doğu Trakya ile Batı Trakya'yı birbirinden ayırır. Aynı zamanda Bulgaristan-Türkiye sınırı ile birlikte Avrupa Birliği'nin güney sınırını oluşturur. Türkiye'nin en uzun yedinci sınırı olup Lozan Antlaşması ile günümüze kadar gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Türkiye sınırı</span>

Bulgaristan – Türkiye sınırı 269 kilometre olup Türkiye'nin en uzun üçüncü sınırıdır. Sınır, Mutlu Dere’nin Karadeniz’e döküldüğü yerden başlayıp Meriç Nehri’nin Türkiye girişinde biten kara sınırıdır. İki ülkenin sınırları Lozan Antlaşması ile bugünkü halini almıştır. Türkiye'nin işlek ve önemli gümrük kapısı Kapıkule, Balkanlar ve Batı Avrupa'ya ulaşımı mümkün kılar. Türkiye'den kara yolu ile Bulgaristan'a geçişin olduğu yollar ve 'dir. Bulgaristan yönetimlerinin 1984-1989 yılları arasında Bulgarlaştırma politikaları iki ülke arasında stratejik ve siyasi sorunlara neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Habur Sınır Kapısı</span>

Habur Sınır Kapısı, Irak-Türkiye gümrük kapısıdır. Şırnak ilinin Silopi ilçesinde bulunan sınır kapısına yolundan ulaşılabilir. Deniz seviyesinden 508 metre yüksekliktedir. Sınırın diğer tarafında İbrahim Halil Sınır Kapısı bulunmaktadır.

Dereköy Sınır Kapısı, Bulgaristan-Türkiye gümrük kapısıdır. Kırklareli'de bulunan sınır kapısına kara yoluyla yolundan ulaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hamzabeyli Sınır Kapısı</span>

Hamzabeyli Sınır Kapısı, Bulgaristan-Türkiye gümrük kapısıdır. Edirne ilinde bulunan sınır kapısına 7 yolundan ulaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Aktaş Sınır Kapısı</span>

Aktaş Sınır Kapısı, Türkiye ile Gürcistan arasında Çıldır ilçesi sınırlarındaki Kenarbel köyüne bağlı olan Türkiye sınır kapısıdır. 18 Ekim 2015 tarihinde açılmıştır. Deniz seviyesinden 1788 metre yükseklikte olan sınır kapısında Üç geliş, üç gidiş toplam altı peron bulunur. Otomasyon, kartlı geçiş ve kapalı devre görüntü sistemleri ile donatılmıştır. Gümrük memurları için kapının içinde lojman bulunmaktadır. Kapı Aktaş Gölü'nün kuzey kıyısında bulunur. Türkgözü Sınır Kapısı ve Sarp Sınır Kapısı'ından sonra Gürcistana açılan 3. kapıdır.

<span class="mw-page-title-main">İpsala Sınır Kapısı</span>

İpsala Sınır Kapısı, Edirne'nin İpsala ilçesinde yer alan Türkiye – Yunanistan arasındaki kara yolu gümrük/sınır kapısıdır. E-25 kara yolu ile Yunanistan ile Türkiye'yi birbirine bağlayan İpsala Köprüsü'nün bitişiğindeki 11,000 m² alan üzerine 1956 yılında inşa edilmeye başlanmış, 10 Temmuz 1961 tarihinde hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cilvegözü Sınır Kapısı</span> Hatayda yer alan sınır kapısı

Cilvegözü Sınır Kapısı, Türkiye-Suriye sınırında bulunan sınır kapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Taşımacılık Yük Taşımacılığı</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan trenle yük taşımacılığı hizmeti

TCDD Taşımacılık Yük Taşımacılığı, TCDD'ye ait demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından yürütülen Yük Taşımacılığı Hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinde gümrük oyları</span>

2023 Türkiye genel seçimleri ve 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, bu seçimde vatandaşlar 46 gümrük noktasında oylarını kullanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'un gümrük kapıları</span> Vikimedya liste maddesi

Arnavutluk'taki gümrük kapıları; komşu ülkeler ile Arnavutluk arasındaki insan hareketliliğini ve ticareti kontrol altında tutmak üzere açılmış olan sınır noktalarıdır. Güvenliği ve yönetimi sınır polisleri tarafından sağlanan bu noktalarda ülkeye giriş yapan veya tersi şekilde ülkeden ayrılan her birey, taşıt ve ürünün denetimi yapılarak kayıt altına alınır. Karayolu, demiryolu, havayolu ve denizyoluyla erişimin sağlanabildiği Arnavutluk'ta Mart 2024 itibarıyla 22 adet aktif karayolu gümrüğü bulunmaktadır. Bunların işletilmesi; ülkenin kara sınırını paylaştığı Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Yunanistan'daki ilgili otoritelerce ortaklaşa sağlanır.