İçeriğe atla

Kapıkaya Fest

Koordinatlar: 41°22′36″K 35°46′22″D / 41.37667°K 35.77278°D / 41.37667; 35.77278
Kapıkaya Fest
Resmî adıUluslararası Kapıkaya Doğa Sporları ve Kültür Festivali
SloganDoğayı yaşat sporu yaşa
TürüFestival
Başlangıcı20 Temmuz 2017
SıklığıYıllık
YeriKapıkaya, Bafra, Samsun
Koordinatlar41°22′36″K 35°46′22″D / 41.37667°K 35.77278°D / 41.37667; 35.77278
Ülke Türkiye
KurucusuZihni Şahin, Fatih Aşçı
DüzenleyiciBafra Belediyesi, Astajans
SponsorTHY, Türk Telekom, Astaş Holding, Efor Güvenlik, Metro Turizm
TemasıDoğa sporları
Resmî sitekapikayafest.com

Kapıkaya Fest ya da Uluslararası Kapıkaya Doğa Sporları ve Kültür Festivali, Samsun'un Bafra ilçesindeki Kapıkaya'da gerçekleştirilen uluslararası ekstrem doğa sporları festivali. Bafra Belediyesinin sahipliğinde, organizasyonu Astajans tarafından üstlenilerek düzenlenmektedir.[1][2]

İlki 20-23 Temmuz 2017 tarihleri arasında Bafra Belediyesi ile Bafra Hava Sporları ve Gençlik Kulübü ortaklığı ile gerçekleştirilen festivalde spor yarışmalarının yanı sıra foto safari, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti gezileri gibi etkinlikler düzenlenmiştir.[3][4] Festivalin ikincisi 25-29 Temmuz 2018 tarihleri arasında yapılan Kapıkaya Fest'te uçuş, trekking, fotomaraton, dağcılık faaliyetleri, kano, izcilik, salto, trambolin, zıp zıp, paintball, canlı langırt, bambu sal ile gezi, çarpışan su botları, jetboat, rüzgâr sörfü, jet ski, yelkenli ve tekne gezileri, ATV safari, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ve bölge gezileri düzenlenmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Başkan Şahin: Turizm Potansiyelimizi Harekete Geçiriyoruz". Milliyet. 29 Temmuz 2018. 19 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2024. 
  2. ^ "Fatih Aşçı ile özel röportaj". Altınova. 10 Temmuz 2019. 24 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2024. 
  3. ^ "KAPIKAYA FEST GÜN SAYIYOR". bafra.bel.tr. 23 Haziran 2017. 28 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2018. 
  4. ^ "BAFRA TARİHİNİN EN BÜYÜK FESTİVALİ BAŞLADI". bafrahabergazetesi.com. 21 Temmuz 2017. 28 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  5. ^ "KAPIKAYAFEST 2018 ADINDAN SÖZ ETTİRMEYE DEVAM EDİYOR". bafra.bel.tr. 27 Ağustos 2018. 28 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızılırmak</span> Türkiye topraklarından doğup Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsu

Kızılırmak, eskiden Halis veya Alis, Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen bir nehir. 1.355 km. uzunluğu ile Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğini taşır. Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum, Sinop ve Samsun illerinden geçen Kızılırmak, aralarında Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak gibi çok sayıda akarsu ve çayın sularını da toplayarak büyük bir kavis çizerek Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Bafra</span> Samsunun ilçesi

Bafra, Samsun ilinin bir ilçesidir. Karadeniz'e 20 kilometre uzaklıkta, denizden yüksekliği yaklaşık 20 metre olan ve Kızılırmak'ın biriktirdiği birikinti ovası üzerinde kurulmuş bir yerleşim yeridir. Bafra Ovası tanınmış yerlerinden biridir. Bafra'nın nüfusu 144.465'tir. Bafra nüfusunun %49,46'sı erkek, %50,54'ü ise kadınlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manyas Kuşgölü</span> Türkiyede bir göl

Manyas Kuşgölü, tamamı idari olarak Balıkesir ilinin Bandırma ilçesi sınırlarında yer alan tektonik göl. Göl, Marmara Denizi'nin güneyinde, Uludağ ile Biga Yarımadası arasında uzanan bir çöküntü alanında yer almaktadır. Bu çöküntünün tabanını Kuş ve Uluabat (Apolyont) Gölleri ve bu göllerin çevresinde yer alan geniş ovalar, kenarlarını ise yüksek dağ ve yaylalar oluşturmaktadır. Doğu batı doğrultusunda uzanan gölün uzunluğu 20 km, genişliği ise 14 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Körfezi</span> Ege Denizinin bir körfezi

İzmir Körfezi, Türkiye'de Karaburun Yarımadası ile Foça arasından başlayarak İzmir'i merkezden çevreleyen ve Ege Denizi'nin devamı olan bir körfezdir.

<span class="mw-page-title-main">Yakıntaş, Bafra</span>

Yakıntaş, Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kapıkaya, Bafra</span>

Kapıkaya, Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yeniköy, Bafra</span>

Yeniköy, Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Derbent, Bafra</span>

Derbent, Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çamaltı Tuzlası, İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan bir tuzladır. Gediz Deltası'nda 58 km²'lik alanıyla Türkiye'nin en büyüğüdür. Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme adlı eserinde tuzladan "Tuzla-i Melemeniye" olarak bahsedilir. 1863'te İtalyanlar tarafından inşa edilen havuzlar ve tesisler ile tuzlada üretim başlamıştır. 1952'de genişletme çalışmaları yapılmıştır. Çamaltı Tuzlası, 2003 yılı itibarıyla 514.085 ton tuz üretimiyle ülke üretiminin %25'ini karşılamaktadır. TEKEL'in işlettiği tuzla, 2009'da yirmi iki yıllığına özelleştirilmiştir. Ayrıca 205 kuş türünü içinde barındıran İzmir Kuş Cenneti ve Homa Dalyanı da Çamaltı Tuzlası içinde yer alır.

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Pembe Hayat KuirFest</span>

Pembe Hayat KuirFest veya KuirFest, Türkiye'de farklı kentlerde düzenlenen LGBT temalı uluslararası film festivalidir. İlki, 2011 yılında düzenlenen festival, Türkiye'nin ilk LGBT temalı film festivalidir. 2013'e kadar sadece Ankara'da düzenlenen festival, 2014 yılından itibaren İstanbul, Denizli ve Mersin'de de düzenlenmeye başlandı.

İzmir'de spor, Türkiye'nin İzmir şehrinin spor tarihini, spor kulüplerini ve önemli spor tesislerini konu almaktadır. Kentteki spor faaliyetlerinin geçmişi 19. yüzyıla dayanmaktadır. Türkiye'de ilk futbol maçı 1870'te İzmir'de oynanırken Türkiye'nin ilk futbol kulübü de 1890'da İzmir'de kuruldu. İzmir'de ilk koşu 1894'te yapıldı. Türkiye'deki ilk bisiklet yarışı, 15 Mayıs 1895'te İzmir'de düzenlendi. Türkiye'deki ilk at yarışı 1900'de İzmir'de gerçekleştirildi. Türkiye'de golf ve tenis de aynı dönemlerde ilk kez İzmir'de oynandı. İzmir'in futbol, basketbol, voleybol, hentbol, futsal ve sutopu gibi farklı branşlarda faaliyet gösteren spor kulüpleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Deltası</span> İzmir, Türkiyede bir delta

Gediz Deltası, Gediz Nehri'nin İzmir'in Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri sınırlarında, İzmir Körfezi'nin doğusundan Ege Denizi'ne döküldüğü yerde oluşturduğu deltadır. Pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan delta, Ramsar alanı, Önemli Kuş Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak koruma altına alınmıştır. Alanda yoğun tarım ve hayvancılık faaliyeetleri yapılmakta, sanayi tesisleri, kentsel ve kırsal yerleşimler bulunmaktadır. Gediz Deltası ayrıca farklı statülerde doğal ve tarihi sit alanlarına sahiptir. Alandaki en önemli tehditler yapılaşma baskısı, avcılık, kirlilik ve kuraklıktır.

Falcon Fest, Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Şahinkaya Kanyonu'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk ekstrem sporlar festivali. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği tarafından gerçekleştirilen festival Şahinkaya Kanyonu'nun dünyaya tanıtımını amaçlamakta olup tanıtım değeri ₺1.3 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Triatlonu</span>

Samsun Triatlonu, Samsun'un Atakum ilçesinde düzenlenen Türkiye'nin ilk uzun mesafe triatlonu. İlki Falcon Fest kapsamında ve Eventhlon öncülüğünde 5 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleştirilen yarış kısa, olimpik ve uzun mesafe olmak üzere üç ayrı disiplinde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun'daki müzeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Samsun'daki müzeler listesi, Türkiye'nin Samsun ilinde bulunan tüm müzelerin derlendiği liste.

Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü içerisindeki Canik Dağları Yöresi'nde yer almaktadır. Karadeniz'e doğru akarak iki büyük delta oluşturan Kızılırmak ve Yeşilırmak nedeniyle Samsun kıyıları geniş bir koy niteliğini almıştır. Atakum ve İlkadım ilçelerinin batı ve doğu yönlerindeki iki burun çıkıntısında da daha küçük boyutlu ikinci bir koy oluşmuş durumdadır. %45'ini dağların, %37'sini platoların, %18'ini ise ovaların meydana getirdiği Samsun Karadeniz Bölgesi'nin en önemli liman kentlerinden biri konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılırmak, Bafra</span>

Kızılırmak, Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yörükler Subasar Ormanları, Kızılırmak Deltası'nda bulunan, Türkiye'deki nadir su basar ormanlardan birisidir. Bu ormanda biyolojik çeşitlilik bakımından, 35 ötücü kuş türü kuluçkaya yatmaktadır.