İçeriğe atla

Kapıçam Tabiat Parkı

[1] Kapıçam Tabiat Parkı Suni Gölet

Kapıçam Tabiat Parkı, Kahramanmaraş'ta bulunan park Türkiye'nin 30. Tabiat Parkı olarak ilan edilen bölgesidir.[2] İl merkezine yaklaşık 10 km mesafede, Gaziantep ile Kahramanmaraş'ı birbirine bağlayan yol üzerinde bulunan Kapıçam Tabiat Parkı, merkezden Gaziantep istikametine giderken sol tarafta kalmaktadır. Aynı zamanda tabiat parkının hemen yanında mesire alanı olarak kullanılan ayrı bir alan daha vardır. Kapıçam Tabiat Parkı'nda Botanik Bahçesi de bulunmaktadır. Parkın 5 hektarlık bir alanını kapsayan Botanik Bahçesi 425 adet nadir, endemik, otsu ve odunsu bitkiyi barındırmaktadır. Botanik Bahçesi'nde 3 adet suni gölet de vardır.[3]

Kapıçam Tabiat Parkı'nın yer aldığı tepenin zirve noktasında dönem dönem farklı amaçlarla kullanılmış bir adet köşk mevcut olup, hakim konumu sebebiyle ormanlık alana karşı seyir imkanı tanımaktadır. Bu alan aynı zamanda kır düğünlerine de ev sahipliği de yapmaktadır.

Mesire alanı olarak kullanılan kısımda ise alanında birçok ilke sahip "Ekstrem Park Kapıçam" adrenalin, eğlence ve spor merkezi yer almaktadır. Zorbing, zipcoaster, zipline, serbest düşüş, tırmanma duvarı, ip parkuru, dev salıncak, paintball, ATV safari, at safari, oryantiring, okçuluk ve balon futbolu gibi macera ve adrenalin dolu 13 farklı oyun ve eğlence alanlarının bulunduğu Kapıçam Extrem Park, Avrupa'nın en büyük Extrem parkıdır aynı zamanda Kapıçam Extrem Park'taki zorbing ve zipcoastar oyun alanları Türkiye'de başka bir yerde bulunmamaktadır.[4]

Tabiat Parkı ve Extrem Park arasında, çam ağaçlarının altında bir adet açık hava sineması da mevcuttur. Ancak bu açık hava sineması yalnızca yaz aylarında hizmet vermektedir.

Kapıçam Tabiat Parkı ve Extrem Park Kapıçam gerek Kahramanmaraşlıların, gerek Kahramanmaraş'a gelen turistlerin, gerekse de Kahramanmaraş-Gaziantep yolu üzerinde bulunması hasebiyle şehirler arası yolculuk yapan vatandaşlarımızın; hem dinlenip hem eğlenebileceği, hem gezerken onlarca bitki çeşidini öğrenip görebileceği, hem de yeme-içme ihtiyacını ister kendileri pişirerek isterlerse de tesislerdeki imkanlarla giderebilecekleri olanaklara sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ "Kapıçam Tabiat Parkı | Kahramanmaraş Şehir Rehberi". kahramanmarassehirrehberi.com. 27 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Kapıçam Tabiat Parkı - Kahramanmaraş - Kapıçam Tabiat Parkı Yorumları". Tripadvisor. 9 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Kapıçam Tabiat Parkı | Kahramanmaraş Şehir Rehberi". kahramanmarassehirrehberi.com. 27 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Ekstrem Park Kapıçam | Kahramanmaraş Şehir Rehberi". kahramanmarassehirrehberi.com. 25 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Botanik Parkı</span>

Bursa Botanik Parkı, İzmir-İstanbul yolu üzerinde Bursa Hayvanat Bahçesi'nin bitişiğinde kurulmuş 400 dönümlük parktır. 1998 yılında kullanıma açılan park, birinci derece sit alanıdır. Burfaş tarafından işletilen parkın ziyaret girişleri ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılı Kanyon Tabiat Parkı</span> Türkiyede kanyon ve tabiat parkı

Yazılı Kanyon, Isparta ili Sütçüler ilçesinde bulunan kanyon ve tabiat parkıdır.Çandır Köyü hudutları içerisinde kalan park, 1989 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmiştir. Yazılı denmesinin sebebi kanyonda büyük bir kaya üzerinde eski Yunan şairlerinden Epiktetos'un Hür İnsan Üzerine Bir Şiir'inin yer almasıdır. Bizans dönemine ait ibadet yerleri tapınaklar ve kaya yazıtları üzerinde yer alan şiirin dizeleri şöyledir;

<span class="mw-page-title-main">Ulugöl</span> Tabiat Parki (05.01.0034)

Ulugöl; Ordu ili, Gölköy ilçesi, Haruniye köyü ile Süleymaniye köyü sınırları içerisinde yer alan bir heyelan set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Park</span> rekreasyon veya koruma amaçlı açık alan

Park, doğal yaşamı korumak için veya insanların gezmesi, eğlenmesi veya dinlenmesi amacıyla kullanılmak üzere ayrılmış arazi parçası.

<span class="mw-page-title-main">Zürih botanik bahçesi</span>

Zürih botanik bahçesi Zürih Üniversitesine ait olan botanik bahçesi. 53.000 m² alana sahip olan bahçede 8000 civarında bitki turu bulunmaktadır.

Karaahmetli Tabiat Parkı, Kırıkkale ili, Bahşılı ilçesi, Karaahmetli köyü sınırlarında, 107 ha alanda kurulu olan bir tabiat parkıdır. 23 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile tabiat parkı ilân edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Gölü (Bolu)</span> Boluda göl

Gölcük Gölü, Bolu il merkezinin 13 km güneyinde bulunan yapay göl. Alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300, yükseltisi 1.217 metredir. Göl ve çevresi tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Göl kıyısındaki yapı, Orman Bakanlığına ait devlet konukevidir.

<span class="mw-page-title-main">Ormanya</span> Kocaelide bulunan park

Ormanya ya da tam adıyla Ormanya doğal yaşam parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir Doğal Yaşam Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Polonezköy Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0009)

Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul, Polonezköy'de bulunan bir tabiat parkı köyüdür.

<span class="mw-page-title-main">Değirmenboğazı Tabiat Parkı</span> Balıkesirde tabiat parkı

Değirmenboğazı Tabiat Parkı, Balıkesir ilinin Karesi ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dülükbaba Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0081)

Dülükbaba Tabiat Parkı, Gaziantep ili, Şehitkamil ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. Gaziantep il merkezine 8 kilometre mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0157)

Suuçtu Tabiat Parkı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Dikilitaş Tabiat Parkı, Mersin'nin Bozyazı ile Anamur ilçeleri arasında yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0035)

Turgut Özal Tabiat Parkı, Malatya ilinin Battalgazi ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Kayabaşı Tabiat Parkı, Türkiye'nin Trabzon ilinin Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde yer alan bir tabiat parkıdır. 11 Temmuz 2011 tarihinde tabiat parkı ilan edilen park, Akçaabat'ın Işıklar mahallesi civarındadır. Tabiat parkı, 24 saat boyunca açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Mesir Tabiat Parkı</span> Manisada tabiat parkı

Mesir Tabiat Parkı, Manisa ilinin Yunusemre ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.

Yakupabdal Tabiat Parkı, Türkiye'nin Bayburt ilinin Demirözü ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. 2 Aralık 2014 tarihinde tabiat parkı ilan edilen park, 24 saat boyunca açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Darıdere Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0073)

Darıdere Tabiat Parkı, Balıkesir'in Edremit ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. İlçe merkezine uzaklığı yaklaşık 50 km civarıdır. Altınoluk'ta İzmir- Çanakkale yolundan Narlı köyüne giden yola dönülür, köyden geçen yol takip edilerek ulaşılabilir. Ana caddeden 3–4 km sonrası Narlı köyüne, köyden yaklaşık 17 km sonrası da Darıdere Tabiat Parkına çıkmaktadır. Mesire yeri iken 11 Temmuz 2011 tarihinde tabiat parkı ilan edilmiştir. Gelişme Revizyon Planı 13 Mart 2014 tarihinde onaylanmıştır. 104,6 dekarlık alana yayılmıştır. Ayı, çakal, tilki, yılan, bukalemun, karaca, sansar, sincap, fare, kirpi, domuz, porsuk, yarasa, balık, yengeç gibi hayvan çeşitlerini barındırmaktadır. Şahin, doğan, ağaçkakan, atmaca gibi kuş türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Çeşitli çam ve meşe ağacı türlerine rastlanabilir. Ayrıca ıhlamur, kestane, akçaağaç, kızıl ağaç, çınar, ceviz, elma, fındık, ısırgan, defne, kekik, adaçayı, mantar ve benzeri türler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sıklık Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0031)

Sıklık Tabiat Parkı Mesire Yeri ya da Sıklık Mesire Yeri, Çorum merkezine 5 kilometre uzaklıkta bir mesire yeri ve tabiat parkıdır.

Göknarlık Tabiatı Koruma Alanı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan Tabiat Koruma Alanı.