İçeriğe atla

Kapı

Çeşitli kapı örnekleri

Kapı, bir mekâna ya da bir taşıta girip çıkarken geçilen, mafsallı (menteşe düzeneği), sürgülü ya da elektronik aksamlı açılıp kapanabilir levha ya da bölme açıklığıdır. Kapılar, yapıların içine girmeye veya yapı içindeki odalar arasında yer değiştirebilmeye olanak sağlayan, temelde tüm dünya kültürlerinde aynı biçimde kullanılan mimari ögelerdir. Elektronik kilitli otomatik kapılar da vardır.

Kapılardan, kullanıldıkları yerlerde güvenliği ya da gizliliği sağlamak amacıyla yararlanılır. Bu nedenle kapılarda basit kilit düzeneklerinden gelişmiş elektronik güvenlik sistemlerine kadar pek çok donanım kullanılır.

Mimaride kullanıldıkları yere ya da coğrafyaya göre değişik biçim, işlev ve adlar alabilirler. Birden fazla açılabilir bölümlü kapılarda, bu panellerin her biri kanat olarak adlandırılır. Kapıyı oluşturan ya da kapıyla ilişkisi bulunan bölümlere farklı adlar verilebilir. Genel olarak bir kapıda bulunabilecek parçalar; kapı kolu, kapı tokmağı, kapı deliği, eşik, sundurma, lenta ve pervazlardır.

Farklı kapı mekanizması türleri

Ana kapı mekanizmaları türleri

Menteşeli kapılar

Çoğu kapı, kapının bir yönde kapıdan uzağa dönmesine izin vermek için bir taraf boyunca menteşeli ancak diğer yönde değildir. Dönme ekseni genellikle dikeydir. Menteşeli garaj kapısı gibi bazı durumlarda eksen kapı açıklığının üzerinde yatay olabilir.

Kapının açıldığı tarafta gerekli alanı azaltmak için dönme ekseni kapı düzleminde olmayacak şekilde kapılar menteşeli olabilir. Bu dönme ekseninin kapının açıldığından farklı tarafta olmasını sağlayacak bir mekanizma gerektirir. Bu örneğin trenlerde veya uçaklarda tuvaletin içe doğru açılan kapısı gibi durumlarda söz konusudur.

Döner kapı içeri veya dışarı açılmasına izin veren özel tek etkili menteşelere sahiptir ve kapıyı kapalı tutmak için genellikle yaylıdır.

Fransız kapılar kanatlı kapı adlı orijinal bir Fransız tasarımından türetilmiştir. Panellerin tamamının veya bir kısmının kanatlı bir kapıda olacağı lite bir kapıdır. Bir Fransız kapının geleneksel olarak kapının altında kalıplanmış bir paneli vardır. Bu kapıların eşleşen bir çiftine, kapı yüksekliğinde kanatlı pencereye benzediği için Fransız penceresi denir.

S Mead of Leicester tarafından geliştirilen bir Mead kapı her iki yönde de sallanır. Tasarımı nedeniyle zorla girişe açıktır.

Hollanda kapısı veya ahır kapısı iki yarıdan oluşur. Üst yarı alt yarıdan bağımsız olarak çalışır. Üst kısmın ayrı ayrı açılmasının mümkün olduğu ancak alt kısmın içte bir dudağa sahip olduğu için alt kısmı açık bırakırken üst kısmın kapatılmasının mümkün olmadığı bir varyant mevcuttur.

Bahçe kapısı Fransız penceresine benzer ancak daha güvenlidir çünkü yalnızca bir kapı çalıştırılabilir. Çalışan kapı menteşesi bitişik sabit kapının yanındadır ve mandal, iki kapı arasından veya bir ispanyolet cıvata kullanımından ziyade duvar açıklık pervazına yerleştirilmiştir.

Sürgülü kapılar

Genellikle boşluk veya estetik kaygılar için raylar boyunca kayan kapılara sahip olmak yararlıdır.

Baypas kapısı iki veya daha fazla bölümü olan kapı ünitesidir. Kapılar, paralel üst raylar üzerinde bir eksen boyunca her iki yönde kayarak birbirlerinin yanından kayabilir. En yaygın olarak bir seferde dolabın bir tarafına erişim sağlamak için dolaplarda kullanılırlar. Bir baypas ünitesindeki kapılar önden bakıldığında hafifçe üst üste biner böylece kapatıldıklarında görünür boşlukları olmaz.

Duvar boşluğunun içinde kayan kapılara cep kapısı denir. Bu tip kapılar mahremiyetin de gerekli olduğu dar alanlarda kullanılır. Kapı levhası makaraya ve kapının üst kısmındaki raya takılır ve bir duvarın içinde kayar.

Sürgülü cam kapı özellikle arka bahçeye giriş olarak birçok evde yaygındır. Bu tür kapılar yangın çıkış kapısı olarak sayılmasalar da ticari yapılara girişlerde kullanım için de popülerdir. Hareket eden kapıya "aktif kanat" sabit kalan kapıya ise "inaktif kanat" denir.

Dönen kapılar

Döner kapı merkezi bir milden yayılan ve dikey eksende dönen bölmeler oluşturan genellikle sayısı dört adet olmak üzere birkaç kanatlıdır. Döner kapı insanların çarpışmadan her iki yönde geçmesine izin verir ve iç ve dış arasında sızdırmazlık sağlayan bir hava kilidi oluşturur.

Menteşeler yerine döner kapı kenardan biraz uzakta bir yatak üzerinde desteklenir böylece pivot tarafında ve aynı zamanda açık tarafta az çok boşluk vardır. Bazı durumlarda pivot merkezde olup iki eşit boşluk oluşturur.

Hızlı kapı

Yüksek hızlı kapı, 4 m/s'ye varan açılma hızları olan çok hızlı bir kapıdır ve esas olarak bir kapının hızının üretim üzerinde lojistik, sıcaklık ve basınç kontrolü etkisi olduğu endüstriyel sektörde kullanılır. Yüksek hızlı temiz oda kapıları ilaç endüstrisinde özel perde ve paslanmaz çelik çerçeveler için kullanılmaktadır. Tüm erişimlerin sıkılığını garanti ederler. Güçlü yüksek hızlı kapılar pürüzsüz bir yüzey yapısına sahiptir ve çıkıntılı kenarları yoktur. Bu nedenle kolayca temizlenebilirler ve partikül birikmesi büyük ölçüde ortadan kalkar.

Yüksek hızlı kapılar genellikle yılda 200,000'den fazla sayıda açma-kapamaya dayanacak yapıda yapılırlar. Hız artırma ve acil durum açma işlevi için ağır hizmet parçaları ve karşı denge sistemleri ile inşa edilmelidirler. Kapı perdesi orijinal olarak PVC'den yapılmıştır ancak daha sonra alüminyum ve akrilik cam bölümlerde de geliştirilmiştir.

Mükemmel yalıtım değerlerine sahip çok hızlı soğutma ve soğuk oda kapıları da Yeşil ve Enerji tasarrufu gereksinimleri ile piyasayaya sürüldü.

Kuzey Amerika'da Kapı ve Giriş Sistemleri İmalat Derneği (DASMA) yüksek performanslı kapıları çok çevrimli (minimum 100 çevrim/gün), yuvarlanma, katlanma, kayma veya sallanma hareketi ile nitelenen konut dışı, elektrikli veya yüksek hızlı (en az 20 inç(508 mm)/saniye)) ve aşağıdakilerin üçünden ikisini kapsayan kapılar olarak tanımlar: tam boyut ve özel özellikler için siparişe göre üretilen kapılar, ekipmanın çarpmasına dayanabilen kapılar (kazara araç çarpmasıyla kırılma) veya en az bakımla yoğun kullanımı sürdürebilir kapılar.

Otomatik

Otomatik olarak açılan kapılar elektrik, yay veya her ikisi ile açılır ve kapanır. Otomatik olarak açılan bir kapının etkinleştirildiği birkaç yöntem vardır:

  1. Sensör birisinin yaklaştığını algılar. Otomatik kapılar için sensörler genellikle:
    • Basınç sensörü - ör., üzerinde duran birinin ağırlığına tepki veren yer paspası.
    • Sensörlere görünmez ışığı yansıtan kızılötesi perde veya ışın; birisi veya bir şey ışını engellerse kapı tetiklenir.
    • Aynı etki için düşük güçlü mikrodalga radar hareket sensörü kullanan.
    • Uzaktan kumanda sensörü (örn. Kızılötesi veya radyo dalgalarına dayalı) taşınabilir bir uzaktan kumanda ile tetiklenebilir veya bir araca takılabilir. Bunlar garaj kapıları için popülerdir.
  2. Elektrik anahtarı elle belki de güvenlik kontrollerinden sonra çalıştırılır. Bu basmalı elektrik düğmesi veya bir swipe kartı olabilir.
  3. Kapıyı itme veya çekme eylemi açma kapama çevrimini tetikler. Bunlar aynı zamanda güç destekli kapılar olarak da bilinir.

Hareket sensörlerine ek olarak otomatik olarak açılan kapılar genellikle güvenlik sensörleri ile donatılmıştır. Bunlar genellikle bir kızılötesi perdeli veya ışınlıdır ancak kapının döner tarafına takılan bir basınç matı da olabilir. Güvenlik sensörü kapının hareketini durdurarak veya yavaşlatarak kapının bir nesneyle çarpışmasını önler. Modern otomatik kapılardaki bir mekanizma kapının elektrik kesintisinde açılmasını sağlar.

Diğerleri

Sanayi için bölmeli kapılar.
Evrim Kapısı, 2013

Garajlarda Up-and-over ya da kafaüstü (İngilizce: overhead) kapılar kullanılır. Menteşeler yerine genellikle karşı ağırlıklı veya yaylı mekanizması vardır böylece açıklığın üzerinde yatay olarak kalkabilir ve durabilir. Panjur veya seksiyonel üst kapı bu tipin bir çeşididir.

Tambur kapı veya makaralı kapı dar yatay çıtalardan oluşan yukarı ve aşağı hareketli bir kapıdır ve dikey raylar boyunca kayarak yukarı ve aşağı "döner" ve genellikle eğlence merkezlerinde ve dolaplarda bulunur.

İçe açılan kapılar yalnızca bir binanın dışından açılabilen (veya zorla açılabilen) kapılardır. Bu tür kapılar kilitlendiklerinde ikamet edilen binalarda yaşayanlar için önemli bir yangın riski oluşturur. Bu kapılar sadece dışarıdan zorla açılabildiğinden bina sakinlerinin kaçması önlenir. Ticari ve perakende durumlarında üreticiler acil bir durumda içe doğru açılan bir kapının dışarıya açılmasına izin veren bir mekanizma içerir. Buna "ayrılık" özelliği denir. Kapının bir anahtar mekanizması vasıtasıyla kapalı konumunda dışarı doğru itilmesi mandala giden gücü keser ve kapının dışarı doğru açılmasını sağlar. Kapıyı kapalı konuma döndürmek gücü geri yükler.

İngiltere'da en çok kullanılan bir terim olan Binili kapılar birleştikleri dikey kenar(lar) da bir dudak veya üst üste binmesi olan çift kapılardır. Amerikan yangın kapısı yönetmelik gereğince toplantı çerçevesi üzerine uygulanan kenar koruması veya astragal kalıplama ile yangın güvenlik derecesi elde edilebilir.

Evolution Kapı sürgülü kapı ile aynı kapanma seviyesinde hareket eden raysız bir kapıdır. Sistem Avusturyalı sanatçı Klemens Torggler'in icadıdır. Bu normalde açılırken birbirine hareket eden iki dönebilir, bağlı panelden oluşan Drehplattentür [de] nin daha da geliştirilmiş halidir.[1]

Kapının kendiliğinden kapanması için kapı kapatıcı kullanılır.

Diğer kapı türleri

  • Araba kapısı
  • Uçak kapısı
  • Otobüs kapısı
  • Atalburu
  • Chambranle
  • Kapı aksesuarı
  • Kapı güvenliği
  • Peri kapısı
  • Yanlış kapı
  • Yangın kapısı
  • Evcil hayvan kapısı
  • Katlanan kapı
  • Fusuma
  • Kutsal kapı
  • Söve
  • Anahtar kartı kilidi
  • Lento
  • Lunette
  • Supraporte
  • Platform ekran kapısı
  • Ekran kapısı
  • Sürgülü kapı
  • Sürgülü cam kapı
  • Seksiyonel kapı
  • Fırtına kapısı
  • Svahili kapısı
  • Eşik kapı
  • Tuzak kapısı
  • Küçük kapı

Kapı aksesuarları

Kaynakça

  1. ^ Kinematics with MicroStation Ch01C-I Grueblers Criteria for 3D 5 Bar. YouTube. 20 Şubat 2014. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İshak Paşa Sarayı</span> Tarihî saray

İshak Paşa Sarayı; Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray; içinde barındırdığı cami, türbe, kütüphane, mahzenler, koğuşlar, harem ve selamlık bölümleri ile büyük bir yapı kompleksidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmesine karşın genel olarak Selçuklu mimarisinden izler taşıyan İshak Paşa Sarayı'nda; Batı kökenli barok, gotik, rokoko ve ampir gibi sanat akımlarının etkileri de gözlemlenir. 2000 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunmaktadır.

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">İçten yanmalı motor</span> yakıtın yanma odasında oksitleyici ile yandığı motor

İçten yanmalı motorlar, yakıt'ın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlı bir alan içinde yakılması ile oluşan basıncın, piston denen parçayı hareket ettirmesi ile oluşan makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Asansör</span>

Asansör, dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araçtır. Daha yüksek ve derin yapıların yapılmasıyla, insanların ve yüklerin üst ve alt katlara ulaşabilmesi ihtiyacı asansörleri zorunlu kılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sismograf</span> Sismograf ölçüm cihazı

Sismograf ya da depremyazar,, depremler, volkanik patlamalar ve patlamaların neden olduğu yer seslerini ve sarsıntılarını sürekli olarak kaydederek yer sarsıntılarının büyüklüğünü, süresini, merkezini ve zamanını saptamaya yarayan alete denir. Genellikle sismograf ‘ın zamanlama ve kayıt cihazı vardır. Daha önce kağıda veya filme ama atık dijital olarak kaydedilen ve işlenen bu cihazın çıktısı bir sismogramdır. Bu tür veriler depremlerin yerini belirlemek ve karakterize etmek ve Dünya'nın iç yapısını incelemek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Pasif kızılötesi sensör</span>

Pasif kızılötesi sensör, görüş alanındaki nesnelerden yayılan kızılötesi (IR) ışığı ölçen elektronik bir sensör'dür. En çok PIR esaslı hareket dedektörlerinde kullanılır. PIR sensörü, güvenlik alarmlarında ve otomatik aydınlatmalarda yaygın kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kepenk</span>

Kepenk, sarmal kapı, daraba gibi birçok isimle anılan dikey çalışan bir kapı modelidir. Roller shutter olarak İngilizce literatürde adlandırılır. Kepenkin üst tarafında bulunan motor şaftının dönmesi ile kepenk lamellerinin bunun üzerine sarılması sonucu açılıp kapanma işlemi yapar. Garaj kapılarından dükkân kapılarına, yangın bölme ihtiyacı olan yerden fabrika kapılarına kadar birçok yerde çok farklı şekillerde kullanılır. Ev camları için panjur tipi sarmal kapılar da mevcuttur.

Bu madde, Yıldız Geçidi evrenindeki yıldız gemilerini içeren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Dümen</span>

Dümen, deniz ve hava taşıtlarının sapma hareketini gerçekleştirmesine yarayan, dikey stabilize üzerindeki kumanda yüzeyi. Hidrolik ve joystick olmak üzere iki tür dümen vardır.

<span class="mw-page-title-main">Borualan Sınır Kapısı</span>

Borualan Sınır Kapısı, Iğdır ilinin en doğusunda yer alan Aralık ilçesinde bulunan Türkiye ile İran'ı birbirine bağlayan ve 1988'den beri hizmete kapalı durumda bulunan sınır kapısı. Sınır kapısı, bölgenin İran tarafında güvenlik sorununun bulunması sebebiyle bir gümrük kapısı inşa etmediği için henüz açılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karabina (kanca)</span>

Karabina açıldığında kanca, kapandığında halka işlevi gören, bir çeşit köstektir. Normalde halka olarak kullanılıp, sadece anlık ve geçici olarak kanca olması, yaylı, kendiliğinden kapanan kapısıyla hızlı kullanım kolaylığı sağlaması, bir de kazaen açılmaya karşı tedbirleri varoluş sebebidir.

<span class="mw-page-title-main">Yangın kapısı</span>

Yangın kapısı, yangın ve benzeri acil durumlarda insanların dışarıya en hızlı biçimde tahliyesini sağlayan kapıya verilen isimdir. Metal malzemeler kullanılarak üretilirler ve kullanım alanına göre alevlere 30, 60, 90 ve 120 dakikaya kadar dayanabilmektedir. Duman sızdırmaz özelliğe sahip olmaları dolayısı ile yangın anında insanların duman zehirlenmelerinden de korunmasını sağlar. Acil çıkış kapısı ismi ile de bilinen bu kapılar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde oldukça geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birçok yapıda bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hareketli kanal</span>

Hareketli Kanal otomatik makinelerde hareketli kısımlarında esnek kabloları, hidrolik ve pnömatik hortumları koruması ve yönlendirmesi için tasarlanmıştır. Makinelerde kablo ve hortumların yüksek gerilmesini önler ve operatör güvenliğini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Araba kapısı</span>

Araba kapısı, otomobillerde bulunan kapıdır. Arabaya girmek ve çıkmak için tasarlanmıştır. Genellikle bir menteşe üzerine, bazen de kapı açıklığı boyunca özel bir ray üzerine monte edilir. Araba kapıları manuel veya elektrikli olarak açılabilir. Elektrikli kapılar genellikle minibüslerde, modifikasyonlu arabalarda veya lüks araçlarda bulunur. Modern arabalar 2 kapı, 4 kapı veya 5 kapılıdır. Araba kapısı Kapı paneli, kapı kolu, anahtar, elektrikli pencere regülatörü, araba sütunu, elektrikli kapı kilitlerinden oluşur. Kapı araba anahtarı ve ve akıllı anahtar ile açılır kapanır.

<span class="mw-page-title-main">Hareket detektörü</span>

Hareket dedektörü yakındaki hareketi algılamak için bir sensör kullanan elektrikli bir cihazdır. Hareket dedektörü bir görevi otomatik yapan veya bir alanda hareket olduğunda kişiyi uyaran sistemin bileşeni olarak çalışır. Güvenlik, otomatik aydınlatma kumandası, ev kontrolü, enerji verimliliği ve diğer yararlı sistemlerin hayati bir bileşenidir. Mekanik veya elektronik yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Doğal organizmalar tarafından yapıldığında buna hareket algısı denir.

<span class="mw-page-title-main">Kapı kapatıcı</span>

Kapı kapatıcı bir kapıyı genellikle birisi onu açtıktan sonra veya otomatik olarak açıldıktan sonra kontrollü bir şekilde kapatan, çarpmasını önleyen, bir mekanik cihaz olarak tanımlanır. Kapıyı açmak için kullanılan kuvvet bir tür yayda depolanır ve serbest bırakıldığında bu enerji daha sonra kapıyı kapalı konuma döndürmek için kullanılır. Kapı kapatıcılar binanın yangın alarm sistemine bağlanabilir. Kapıların çoğu zaman açık tutulması gereken yerlerde elektromanyetik bir cihazla geri tutulurlar. Yangın alarmı tetiklendiğinde elektromanyetik açık tutma cihazına giden gücü keserek kapıların kapanmasını sağlar. Bu açık tutma cihazları kapı kapatıcısından veya tasarımının bir parçası olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Menteşe</span>

Menteşe, iki katı nesneyi birbirine bağlayan ve genellikle aralarında yalnızca sınırlı bir dönüş açısına izin veren mekanik bir yataktır. Menteşe, cam panellerin duş veya küvet klozetlerine monte edilmesinde kullanışlıdır. İdeal bir menteşe ile bağlanan iki nesne sabit bir dönme ekseni etrafında birbirine göre döner: diğer tüm ötelemeler veya dönmeler engellenir ve dolayısıyla bir menteşenin bir serbestlik derecesi vardır. Menteşeler esnek malzemeden veya hareketli bileşenlerden yapılabilir. Biyolojide birçok eklem, dirsek eklemi gibi menteşe işlevi görür.

<span class="mw-page-title-main">Döner kapı</span>

Döner kapı, bir kapı türüdür. Tipik olarak üç veya dört kapıdan oluşur. Merkezi bir şafta asılır ve silindirik bir mahfaza içinde dikey bir eksen etrafında döner. Döner kapılar hava kilidi görevi görerek hava cereyanını önledikleri ve böylece bina için ısıtma veya soğutma kaybını azalttığı için enerji açısından verimlidir. Döner kapılar, kapılar arasındaki boşluk yeterince küçükse, aynı anda tek bir kişinin girişini kısıtlamak için güvenlik cihazları olarak da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Döner kanatlı pompa</span> Emme veya basınç görevleri için gazlar ve sıvılar için pozitif deplasmanlı pompa

Döner kanatlı veya paletli pompa, gövdesinin (stator) içinde dönen rotor'a takılı birkaç kanat ve kanaldan oluşan, emme veya basınç görevlerinde gazları ve sıvıları pompalayan pozitif deplasmanlı bir pompa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Peron ayırıcı kapılar</span> Tren istasyonu platformlarında, mimari kısıtlamalar, iklim kontrolü ve/veya güvenlik nedeniyle platformu trenden ayıran bir kapı

Peron ayırıcı kapılar, aynı zamanda peron güvenlik kapıları olarakta bilinir, bazı trenlerde kullanılır, peronu tren raylarından ayırmak için hızlı transit ve insan taşıyıcı istasyonlarının yanı sıra bazı metrobüs, tramvay ve hafif raylı sistemlerde kullanılır. Amaç, yolcu güvenliğini sağlamaktır, dünya çapında birçok metro sistemine nispeten yeni eklenmiştir, bazıları ise kurulu sistemlere sonradan eklenmiştir. Yeni Asya ve Avrupa metro sistemlerinde ve Latin Amerikan otobüs hızlı transit sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadırlar.