İçeriğe atla

Kanunsuzlar (çizgi roman)

Kanunsuzlar
Hors-la-loi
Albüm Red Kit serisinin 6. kitabıdır
YazarMorris (Yazan ve resimleyen)
ÇevirmenEray Canberk (Yapı Kredi)
Kapak sanatçısı
Elif Rifat (Yapı Kredi)
ÜlkeBelçika Belçika
DilFransızca
KonularWestern, mizah
TürÇizgi roman
Yayım1954 (özgün)
1972, 1984 (Milliyet)
Aralık 2009 (Yapı Kredi Yayınları) (Türkçe)
YayımcıDupuis
Milliyet
Yapı Kredi Yayınları
Medya türüBüyük boy renkli, 1. hamur kâğıt, karton kapak, ciltsiz
Sayfa48
ISBN978-2-8001-1446-0 (özgün)
978-975-08-1710-6 (Türkçe)
Red Kit'in özgün serisinin 6. albümü
Milliyet Serisinin 52. albümü
Yapı Kredi'nin serisinin 26. albümü
serisi
Lucky Luke contre Pat Poker (1953) "Pat Poker'e Karşı"KanunsuzlarL'Élixir du Dr Doxey (1955) "Doktor Doxey'in İksiri"

Kanunsuzlar, Belçikalı çizgi romancı Morris (Maurice De Bevere)'in senaryosunu yazıp resimlediği ve 1954'te yayımlanan Red Kit (Lucky Luke) albümüdür. Özgün adı Hors-la-loi olan ve Belçika'da Dupuis yayınevi tarafından özgün dili olan Fransızca olarak basılan albüm, Türkiye'de 1970'li ve 1980'li yıllarda Milliyet Yayınları'ndan çıkmıştı. Albüm özgün serinin altıncı kitabıdır. Türkiye'de birçok kereler farklı formatlarda basılan albüm son olarak 2009 yılında Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı.[1] Kalite olarak özgün haline en yakın baskı bu son baskıdır. Albüm İngilizce konuşulan ülkelerde Outlaw adıyla bilinmektedir.

Üretim

Konusu 19. yüzyılda ABD'de uzak batıda geçen bu western parodisi, Morris'in henüz yalnız çalıştığı ilk dönemine ait albümlerden biridir. Serinin ilk sekiz albümünün arkasından ekibe senarist René Goscinny'yi aldıktan sonra Red Kit'in en esprili serileri üretilecek ve çizgi roman yerel olmaktan çıkıp dünya çapında ünlenecektir. Goscinny'li dönemin çizgilerinde de büyük bir gelişme olacaktır.

Morris'in hem senaryosunu yazıp hem de resimlediği ilk dönem albümlerindeki çizgi farklılığı nedeniyle bu albümlerin 1960'lı yıllardaki siyah beyaz Türkiye baskılarının yerli yapım Red Kitler olduğu kanaati bile uyanmıştı. Bu dönemlerde telifi ödenmediği için Türkiye'de kopyalama yoluyla üretildikleri halde maceraların bolluğu nedeniyle hiçbir zaman bir yerli yapım Red Kit üretilmesi gereksinimi doğmamıştır (oysa aynı yıllarda birçok yerli yapım Tenten üretilmişti). Avrupa'da ortalama yılda bir iki defa çıkan albümler Türkiye'de o yıllarda haftalık çıkıyordu ve macera stokları hızla tükenmeye adaydı.

Konusu

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Red Kit'in 26. sayısında özgün albümde de olduğu gibi iki maceraya birden yer veriliyor. Bunun nedeni bu maceraların albüm haline gelmeden kısa bir süre önce ünlü çizgi roman dergisi Spirou'da kısa bölümler halinde tefrika edilmiş olmalarıdır. İki kısa bölüm ancak bir albümü oluşturmaya yetmektedir. Albümdeki maceralar ve özgün adları şunlardır:

  • 1. hikâye: "Hors la loi" (Kanunsuzlar)
  • 2. hikâye: "Le retour des frères Dalton" (Daltonların Dönüşü)[2]

İlk hikâye "Kanunsuzlar" da 'yalnız kovboy' Red Kit, Daltonlar Çetesi'ne karşı mücadele veriyor. Amerika'da 1890-1892 yılları arasında gerçekten yaşamış gangsterler olan Emmett, Bill, Grat ve Bob Dalton'dan oluşan ve Dalton Kardeşler olarak da anılan Daltonlar Çetesi'nin karikatürize edilmiş versiyonları ilk kez bu albümde görülürler. Olaylar da gerçek olaylardan biraz çarpıtılmışlardır. Sonraki Red Kit albümlerinde pek rastlanmadık bir biçimde de Dalton Kardeşler maceranın sonunda 1892 yılında Coffeyville'de gerçekleştirdikleri bir banka soygunu sırasında öldürülürler. Ancak bu esprili karakterler okuyucu tarafından fazlasıyla sempatik bulunmuş ve çok tutulmuş oldukları için Morris onları ileriki maceralarda tekrar sahneye çıkartmak zorunda kalır. Ancak ölüleri diriltemiyeceği için onlara tıpatıp benzeyen ve yine dört kişiden oluşan kuzenlerini devreye sokmuştur.

Albümün ikinci hikâyesi olan "Daltonların Dönüşü" nde de Red Kit kasabanın palavracı şerifine bir ders vermek için aslında ölmüş olan Dalton kardeşlerin intikam almak için geri döndükleri söylentisini çıkarır.

Kaynakça

  1. ^ "Kanunsuzlar - Red Kit 26". www.ykykultur.com.tr. 19 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2010. 
  2. ^ "Hors la loi" (Fransızca). www.lucky-luke.com/fr. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Red Kit</span> Morris yapımı çizgi roman serisi

Red Kit, Belçikalı karikatürist Morris (1923-2001) tarafından çizilen çizgi romandır. Çizgi romanın maceralarından bazıları Fransız René Goscinny (1926-1977) tarafından yazılmıştır. Morris'in ölümünden sonra bazı maceralar Fransız Achdé tarafından çizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Morris (çizer)</span> Belçikalı karikatürcü (1923 – 2001)

Maurice de Bevere, Belçikalı çizer. Türkiye'de en bilinen eseri Goscinny ile beraber hazırladığı Red Kit serisidir.

<i>Tentenin Maceraları</i> Hergé tarafından 1929 yılında yaratılmış çizgi roman dizisi

Tenten'in Maceraları, Belçikalı çizer Hergé tarafından 1929 yılında yaratılmış olan çizgi roman dizisidir. 20. yüzyıl Avrupa çizgi romanlarının en ünlülerindendir. Diziden 200 milyondan fazla kitap basılmış ve dizi 50'den fazla dile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hergé</span> Belçikalı karikatürcü (1907 – 1983)

Georges Prosper Remi veya tanınan adıyla Hergésöylenişi, Belçikalı çizer. Çizgi roman karakteri Tenten'in yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Galyalı Asteriks'in Maceraları</span>

Galyalı Asteriks'in Maceraları, metnini René Goscinny'nin, resimlemesini de Albert Uderzo'nun yaptığı Fransız bir çizgi roman dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Cem Kızıltuğ</span>

Cem Kızıltuğ, Türk karikatürist ve illüstratördür.

<span class="mw-page-title-main">Dalton kardeşler</span> Belçika yapımı Lucky Luke çizgi romanındaki karakterler

Dalton kardeşler, Morris ve René Goscinny tarafından yaratılan Red Kit adlı ünlü çizgi roman dizisinin kurgusal karakterleri olan banka soyguncusu dört erkek kardeş. Bu karakterler, 1890-1892 yılları arasında oldukça aktif olmuş bir hırsız çetesinden ilham alarak yaratılmıştır. Red Kit'in maceralarında, Red Kit ile amansız bir kaçma-kovalama mücadelesi içindedirler.

<i>Asteriks Gladyatör</i>

Asteriks Gladyatör, Fransız René Goscinny'nin metnini yazdığı, yine Fransız Albert Uderzo'nun resimlediği Asterix çizgi roman albümlerinin dördüncüsüdür.

<i>Pat Pokere Karşı</i>

Pat Poker'e Karşı, Belçikalı çizgi romancı Morris 'in 1953'te yazıp çizdiği Red Kit macerası. Özgün adı Lucky Luke contre Pat Poker olan ve Belçika'da Dupuis yayınevi tarafından özgün dili olan Fransızca olarak basılan albüm serinin beşinci kitabıdır. Türkiye'de 2007 yılında Yapı Kredi Yayınları'ndan "Pat Poker'e Karşı" adıyla ile çıktı. Kalite olarak özgün haline en yakın baskı bu son baskıdır.

Hors-la-loi ile aşağıdakiler kastedilmiş olabilir:

Kanunsuz(lar), Yasası olmayan, yasasız, yasaya aykırı eylemlerde bulunan anlamına gelir. Kanunsuzlar şu anlamlara da gelebilir:

<i>Doktor Doxeyin İksiri</i>

Doktor Doxey'in İksiri, Belçikalı çizgi romancı Morris 'in senaryosunu yazıp resimlediği ve 1955'te yayımlanan Red Kit albümüdür. Özgün adı L'Élixir du Dr Doxey olan ve Belçika'da Dupuis yayınevi tarafından özgün dili olan Fransızca olarak basılan albüm, Türkiye'de 1970'li ve 1980'li yıllarda Milliyet Yayınları'ndan çıkmıştı. Albüm özgün serinin 7. kitabıdır. Türkiye'de birçok kereler farklı formatlarda basılan albüm son olarak 2007 yılında Yapı Kredi Yayınları'ndan serinin 5. kitabı olarak çıktı. Kalite olarak özgün haline en yakın baskı bu son baskıdır. Albüm İngilizce konuşulan ülkelerde Dr Doxey's Elixir adıyla bilinmektedir.

<i>Örümcek Ayak</i>

Örümcek Ayak, Belçikalı çizgi romancı Morris 'in hem senaryosunu yazıp hem de resimlediği, 1956'da yayımlanan Red Kit albümüdür. Özgün adı Lucky Luke contre Phil Defer olan ve Belçika'da Dupuis yayınevi tarafından özgün dili olan Fransızca olarak basılan albüm, Türkiye'de 1970'li ve 1980'li yıllarda Milliyet Yayınları'nın Red Kit serisinin 50. albümü olarak çıkmıştı. Oysa albüm özgün serinin 8. kitabıdır. Türkiye'de birçok kereler farklı formatlarda basılan albüm son olarak 2009 yılında Yapı Kredi Yayınları'ndan bu serinin 27. kitabı olarak çıktı. Kalite olarak özgün haline en yakın baskı bu son baskıdır.

<i>Firavunun Puroları</i>

Firavunun Puroları, Belçikalı yazar ve illüstratör Hergé'nin ilk kez 1934 yılında yazıp resimlediği Tenten çizgi roman serisinin dördüncü albümüdür. Serinin yan karakterlerinden olan Rastapopoulos ile beceriksiz ikiz dedektifler Dupont ve Dupond ilk kez bu macerada ortaya çıktılar.

Diğer Red Kit uyarlaması Türk filmleri

<i>Sidneye 714 Sefer Sayılı Uçuş</i>

Sidney'e 714 Sefer Sayılı Uçuş, Belçikalı yazar ve illüstratör Hergé'nin ilk kez 1968 yılında yayımladığı Tenten çizgi roman albümüdür. Serinin yirmi ikinci albümüdür.

<i>Daltonlar</i> (dizi) Fransız çizgi film

Daltonlar, Dalton kardeşlerin maceralarının anlatıldığı Fransız yapımı çizgi dizi. Dizi Türkiye'de MinikaGO kanalında yayınlanmıştır.

<i>Atını Seven Kovboy</i> 1974 yapımı renkli Türk Western-komedi filmi

Atını Seven Kovboy, 1974 yapımı renkli Türk Western-komedi filmdir. Filmin bir diğer adı da Red Kit Daltonlara Karşı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Düldül (Red Kit)</span> Şanslı Lukeun çizgi-roman serisindeki at karakter

Düldül, Belçikalı karikatürist Morris (1923-2001) tarafından çizilen ünlü çizgi roman kahramanı Red Kit’in atıdır. İlk kez “Le Journal de Spirou” adlı dergide, 7 Aralık 1946 tarihinde, “Arizona 1880” isimli macerada Red Kit'e eşlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rin Tin Tin</span>

Rin Tin Tin, Belçikalı çizgi roman sanatçısı Morris ve Fransız yazar René Goscinny tarafından yaratılan kurgusal bir bekçi köpeğidir. Önceleri Red Kit serisinde yardımcı bir karakter olan Rin Tin Tin, daha sonra eponim bir dizide rol aldı. Rin Tin Tin gerçekte var olan Rin Tin Tin adlı köpekten uyarlanmıştır. Rin Tin Tin, çizgi romanların İngilizce versiyonlarında ve 1983 Hanna-Barbera animasyonlu Lucky Luke televizyon dizisinde "Rin Tin Can" ve "Bushwack" ve Xilam Dalton dizisinde "Rintindumb" olarak yeniden adlandırıldı.